Sdp:n Sanna Marin hal­li­tus­ku­viois­ta: Vihreiden ja va­sem­mis­to­lii­ton kanssa hal­li­tusoh­jel­man tekeminen olisi helpompaa

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin avasi sdp:n eduskuntavaalikampanjan lupailemalla hoitoon pääsyn nopeuttamista ja toisen asteen koulutuksen muuttamista maksuttomaksi. KUVA: Mauri Ratilainen
Eduskuntavaalit 2019 26.1.2019 11:17 | Päivitetty 26.1.2019 14:14
Aki Taponen

Varapuheenjohtaja Sanna Marinin mukaan nykyisen oikeistohallituksen ja sdp:n tavoitteet ovat hyvin kaukana toisistaan.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin on sitä mieltä, että luontaiset kumppanit seuraavaan hallitukseen löytyisivät samaa arvopohjaa edustavista puolueista.

– Nykyisistä oppositiopuolueista vihreät, vasemmistoliitto ja sdp jakaisivat samanlaiset arvot. Näiden puolueiden kanssa yhteistyön tekeminen ja hallitusohjelman muodostaminen olisi helpommin mahdollista, Marin sanoi sdp:n eduskuntavaalistartin tiedotustilaisuudessa.

Hän lisäsi, että eduskuntavaalit tietenkin ratkaisevat.

– Jos me johdamme hallitusneuvotteluita, kaikkein tärkeintä on, että meille tärkeimmät tulevaisuusuudistukset ja isot linjat toteutuvat. Olemme valmiita keskusteemaan muiden puolueiden kanssa.

Kysymykseen kumpi olisi mieluisampi kumppani, keskusta vai kokoomus, Marin ei pystynyt vielä vastaamaan.

– Vaalit käydään 14. huhtikuuta. Kansalaiset silloin päättävät, mitä puolueita he vaaleissa arvostavat ja kenelle he luottamusta antavat.

Iltalehti julkaisi viikko sitten kyselyn, jossa kokoomuksen puolue-eliitistä vain 13 prosenttia haluaisi sdp:n kanssa hallitukseen, kun taas ylivoimainen enemmistö toivoi hallitusyhteistyön jatkuvan keskustan kanssa.

Marinin mukaan kysely osoitti sen, että istuvan oikeistohallituksen ja sdp:n arvot ja tavoitteet ovat hyvin kaukana toisistaan.

– Nykyinen hallitus on tehnyt tosi oikeistolaista politiikkaa, josta kokoomuslaiset ovat pitäneet.

Stoppia eriarvoistumiselle

Hallitusvastuun kynnyskysymyksistä Marin sanoi, että keskeisin punainen lanka on se, että eriarvoistumiskehitys saadaan seuraavalla vaalikaudella pysäytettyä.

– Tulo- ja hyvinvointierojen pitää kaventua. Yhteiskunnan toimet pitää tehdä niin, että ihmiset ovat entistä tasa-arvoisempia.

Kysymykseen sdp:n yli satasivuisen vaaliohjelman rahoituksesta Marin vastasi viittaamalla puolueen vero-ohjelmaan.

– Tiivistämällä veropohjaa, puuttumalla aggressiiviseen verosuunnitteluun ja veronkiertoon on mahdollista kerätä jopa pari miljardia lisää rahaa.

Marin vertasi, että kokoomuksen lupaamien veronalennusten yhteissumma huitelee yli kolmessa miljardissa. Siksi kokoomukselta pitäisi Marinin mukaan kysyä, miten ne aiotaan rahoittaa.

– Sdp:n tulevaisuusinvestoinnit maksavat itsensä takaisin. Ne vahvistavat työllisyyttä ja ovat avainasemassa myös huoltosuhteen näkökulmasta.

Hoitotakuun tiukentaminen niin, että hoitoon pääsisi viikon sisällä, tuhat uutta lääkäri-hoitajaparia ja terveyskeskusten asiakasmaksuista luopuminen maksaisivat Marinin mukaan noin 300 miljoonaa euroa.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus oppivelvollisuutta laajentamalla muuttaisi oppimateriaalit maksuttomaksi. Marin sanoi, että talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan olisi yksi kustannustehokkaimmista tavoista nostaa työllisyysastetta, jos jokainen nuori kävisi vähintään toisen asteen koulutuksen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sai kovat aplodit haukkumalla nykyhallituksen politiikkaa ja nykyisiä ministereitä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman täydensi, että digitaalisten oppimateriaalien avulla oppivelvollisuuden laajentamisen kustannukset olisivat noin 20–30 miljoonaa euroa ikäluokkaa kohti.

Lindtmanille kovat aplodit

Antti Lindtman piti kampanja-avauksessa voimakkaan puheen.

– Talous kasvaa, työllisyys nousee ja elämme todennäköisesti suhdannehuippua. Silti neljättä vuotta peräkkäin lapsiperheiden, opiskelijoiden, työttömien ja sairaiden perusturvaa leikataan.

Lindtman otti maalitaulukseen nykyhallituksen ministerit.

– Suomalaiset eivät halua valtiovarainministeriä, joka menee työvoimatoimistoon sanomaan heille, jotka ilman omaa syytään ovat menettäneet jo ennestään puolet tuloistaan, että ketkä heistä ovat täyden työttömyysetuuden ansainneet.

– Suomalaiset ansaitsevat ulkoministerin, jolle naisten oikeudet eivät ole vain pelinappula ja kauppatavaraa.

– Suomalaiset eivät halua opetusministeriä, joka menee päiväkotiin kertomaan, että nyt on työttömien lasten aika lähteä kotiin, Lindtman sanoi ja sai joka kerta kovat aplodit.

Sdp julkisti vaalistarttitilaisuudessa myös televisiomainoksen. Siinä puheenjohtaja Antti Rinne toimii bussinkuljettana ja sanoo, että "meillä taitaa olla sama suunta, tulkaahan kyytiin".

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

jakopuolueiden kanssa suomen valtiontalous saadaan hetkessä sekaisinja velka kasvaa, veropohjaa voidaan laajentaa ay-liikkeen bisneksiin ja söäätiöihin, jodsta helposti saadaan pari miljaedia lisäää ,kun ayy-liikkeen agressiivinen verosuunnitelu ja veronkierto saaf8daan juriin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolueen ja vasemmiston kansanrintamahallituksilla on pitkä sotien jälkeinen perinne mutta Sipilä on oikeistolaisella politiikallaan pelannut puolueensa ulos tästä kuviosta. Sipilän johtama Keskusta ei ole punavihreään arvomaailmaan istuva puolue, vaikka puolueen moni äänestäjä mieluusti yhteistyön käden vasemmalle ojentaisikin. Nyt olisi siis Keskustallakin kotiinpaluun aika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos maahan tulisi ns. punavihreä hallitus lisättynä RKP:llä, olisi se katastrofi maan taloudelle hyvin pian, Rinnehän on jo luvannut peruuttaa kaikki nykyisen hallituksen työelämän joustavoittavuuslain ja kilpailukykylait sekä SOTE:n , jos sitä ei ehditä käsitellä , jolloin ensn työpaikat vähenisi erityisesti vientiteollisuudesta ja myös kotimarkkinateollisuudesta, senjälkeen työttömyysmenot taas nousisi ja senjälkeen valtion menot ja valtionvelka kasvaisi jyrkästi ja lopuksi kaikkien verot nousisi, siinä häviäisi äkkiä RInteen jo lupaama vappusatanen , joka on kuihtunut jo nyt Rinteen itsensä sanoin 30 kymppiin. Lisäksi jos vihreä liitto ja vasssarit pääsevät hallitukseen, ne vaativat kevennyksiä turvapaikkalakeihin ja palautuskäytäntöihin , jolloin turvapaikkaovet avataan uusille tulijoille sankoin joukoin ja valtion rahaa palaisi taas satoja miljoonia,
että tälläistä ns. onnea olisi luvassa vasemmistohallituksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sadat miljoonat eivät riitä. Jo nyt on mennyt miljardeja. Olisi mukava saada kuulla kuinka moni on työllistynyt ja siirtynyt nettomaksajaksi yhteiskuntaamme. Nyt kaivattaisiin näitä positiivisia uutisia. Miksi niitä ei ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Tulo- ja hyvinvointierojen pitää kaventua. Yhteiskunnan toimet pitää tehdä niin, että ihmiset ovat entistä tasa-arvoisempia." Näin sanoo Sanna. Käytännössä tuloerot kaventuvat verottamalla työläisiä ja jakamalla rahat "vähäosaisille". Se on sitä punavihreää ajatusmallia! Kyllä työmotivaatio kasvaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa luvataan paljon, nimittäin veronmaksajien rahaa ja nuorten sukupolvien rahaa. Hieman huvittaa että SDP taputtaa käsiä holtittomalle verojen korotuksilla ja velan ottamiselle.

Tuskinpa yksikään puolue vähentäisi menoja jos valtion talous olisi tasapainossa. Velkaantumisen vähentäminen on ensisijaisen tärkeää jotta Suomi saa edullista lainaa ja korot pysyvät matalina. Mikäli luottoluokitus laskee niin korkomenot voivat syödä kaikki sdp, vasemmiston ja vihreiden hyvät lupaukset.

Buuata tässä pitäisi koska valtion taloutta ei voi ajaa suohon puolueen aatteen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP haluaisi varmaansamaa kuin Ruotsin demaritkin.He päättäisivät yksin ja mukaan tulisi sopivia apupuolueita, mutta heillä ei olisi ministerin paikkoja. Todellinen SDP:n uni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä varmaan olisi vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa hallitusyhteistyö demareilla helpompaa kuin muiden "oikeiden" puolueiden kanssa.
Rahan jakaminen vastiikkeettomasti on helppoa ja se jos mikä ,ainakin lupaaminen, on populismia syvimmillään.
Demarit on työväen puolue?
Vai onko?
Esim sähköautoihin täysin siirtyminen ei liene työläisten ulottuvissa vielä demareiden vaatimassa ajassa mahdollista. Toki demari- ja ay johdon palkoilla se on varmaankin mahdollista vaikka heti.
Paljon on vasemmistolla esityksiä paluuta vanhaan aikaan. Vanhaan hyvään aikaanko? Eikö se vanha aika ole jo mennyttä aikaa? eikö se ole historiaa? Nyt ollaan vuodessa 2019 ja tämän ajan haasteet ja tehtävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs ne kreikka vakuudet menikään?Kukas oli silloin "lompsan" vahtina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomudlaiset haluavat, että heillä ei olisi veroja ollenkaan ja kaikki muut saisivat maksaa veroja. Pienyrittäjän ei ikinä kannata äänestää kokkareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljä vuotta haukkupopulismia oppositiossa ilman järkevältä pohjalta lähtevää vastuullista eduskutatyötä vie näköjään yllättävän nopeasti kyvyn tehdä maan kannalta realistista käyttökelpoista ohjelmaa entiseltä pitkään
hallitusvastuussa olleeltakin puolueella.
SDP tainnut nyt pudota ajan rattaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin terävä huomio, olen täsmälleen samaa mieltä. Räyhä-änkyrä ei-ei-politiikka tylsistyttää eli dementoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika höttöseltä vaikuttaa sd. ohjelma taas. Jos vertaa nykyisen hallituksen ohjelmaan sekä sen toteuttamiseen työllisyyden osalta 72 prosentin saavutus. Kuralla jätetyn talouden kääntö nousukiitoon olisi jäänyt tekemättä ilman nykyhallituksen periksiantamatonta vastuunkantoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti kelpaa vihreät ja vasemmisto seuraksi hallitukseen. Ainoastaan niissä puolueissa ei mietitä mistä tarvittavat rahat saadaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan järkevä ei halua Sanna Marinin kuvailemaa punavihreää hallitusta. Vihdoin on saatu Suomen talous nousuun, niin kauhugalleria tulisi syöksemään Suomen takaisin lamaan holtittomalla taloudenpidolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko Sanna Marinin puheen jälkeen enää ihmetellä, miksi sdp:n kannatus vuotaa perussuomalaisille? Säälittää todella sdp:n perusäänestäjät, duunarimiehet, joille vihervasemmisto on sananmukaisesti punainen vaate. Tuossa puheessa Marin siis ilmoitti että sdp ei aja duunarimiesten asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

demukat,vihreät,vasemmisto yhteen ,niin Suomella on Venezuelan kohtalo ilman aurinkoa.

Venezuela on vasemmiston jälkeen konkurssin partaalla,ei lääkkeitä,ei ruokaa,raha on täysin arvotonta.Näin on käynyt joka maassa,missä vasemmisto on jyllännyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image