Rinteen neuvottelijan nenä haistaa: "Neu­vot­te­lu­tu­los voidaan saada helpostikin, kun osataan oikeista naruista vetää"

Hallitus koossa toukokuun loppuun mennessä? Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ja puheenjohtaja Antti Rinne asettivat vaalien jälkeisiä tavoitteita kahvitilaisuudessa.
Eduskuntavaalit 2019 15.4.2019 15:35
Kirsi Turkki

Antti Rinne on jo käynyt keskusteluja muiden puolueiden johdon kanssa. Hallitusvaihtoehdoilla hän ei spekuloi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvasi puoluetoimistossa järjestetyillä kiitoskahveilla maanantaina iltapäivällä tunnelmaansa tyytyväiseksi.

Vaikeiksi luonnehditut hallitusneuvottelut voivat hänen mukaansa mennä helpostikin, jos vain osataan vetää oikeista naruista. Näin hän sanoo neuvottelijan nenänsä haistavan.

Rinne kävi ennen poliitikon uraansa ammattiliitto Pron puheenjohtajana valtavan määrän neuvotteluja.

Sdp sai 17,7 prosenttia äänistä sunnuntaina järjestetyissä eduskuntavaaleissa. Tulos on puolueen historian toiseksi huonoin eduskuntavaaleissa.

– Odotettiin korkeampia prosentteja ja enemmän paikkoja. Vähän se harmittaa, että ne eivät toteutuneet. Harmituksen peittää alleen tyytyväisyyden tunne siitä, että 20 vuoden sisään ensimmäisen kerran päästään ykköspaikalle eduskuntavaaleissa.

Rinne painotti, että annettujen äänien lukumäärä kertoo voittajan, vaikka kolme puoluetta on hyvin lähellä toisiaan.

– Meillä on noin 8 000 ääntä enemmän kuin seuraavalla puolueella, joten me olemme vaalivoittaja.

Ryhmä järjestäytyy torstaina

Sdp:n eduskuntaryhmä järjestäytyy torstaina. Ryhmä valitsee yhdessä puoluehallituksen kanssa sdp:n neuvotteluryhmän hallitusneuvotteluihin. Perjantaina 26. huhtikuuta valittava hallitustunnustelija eli käytännössä Antti Rinne esittää kysymykset muille puolueille.

– Kestävän kehityksen agenda on pohja, jolle kysymyksiä rakennetaan. Niihin liittyy myös arvopohja. On tärkeää, että hallitus liimaantuu yhteen riittävän syvälle menevällä yhteisellä arvopohjalla.

Rinteen mukaan kysymyksissä selvitetään erityisesti puolueiden kantoja talouspolitiikkaan ja sosiaalipolitiikkaan. Yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa hän ei ole vakuuttunut.

– Kun olen kuunnellut perussuomalaisten puheenjohtajan kommentteja tenteissä, niin en ole ihan vakuuttunut, että meillä löytyy niistä asioista yhteisymmärrystä. Toisaalta aika moni asia on hämärän peitossa näissä asioissa.

Kokoomuksen talouspolitiikkaan Rinne odottaa lisää täsmennyksiä.

– Kun tehdään kysymyksiä, saadaan selville kokoomuksen tämänhetkinen tavoitetila. Kokoomuksella on puoluekokouspäätös 3,5 miljardin euron verojen kevennyksistä. Meistä se ei sovi tähän tilanteeseen, jossa tarvitaan hyvinvointivaltion vahvistamista.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm muistutti vaalituloksen isosta kuvasta.

– Iso kuva tuloksesta on, että sdp, vasemmistoliitto ja vihreät menivät monilla paikoilla eteenpäin. Se on selkeä epäluottamuslause nykyiselle hallitukselle. Tuli 15 paikkaa yhteensä sdp:lle, vihreille ja vasemmistoliitolle lisää.

Toimintakykyinen hallitus toukokuun lopussa

Rinteen tavoitteena on, että toimintakykyinen enemmistöhallitus saataisiin toukokuun aikana. Vähemmistöhallitusta hän ei pidä mahdollisena.

– On tärkeää nimittää ministerit ajoissa, koska Suomi on EU:n puheenjohtaja heinäkuun alusta lähtien. Se tulee olemaan kaikille ministereille raskasta. Täytyy yhteisiä tavoitteitakin lähteä viemään eteenpäin, jotta Suomi voi nostaa omia keskeisiä päämääriä eteenpäin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Pelkkää puhetta ja näytelmää on politiikka. Ei päätä eikä häntää ollut koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne luopuu kielteisten turvapaikan saaneiden pikaisesta työllistämisestä, se sopii Jussille ja Hallituksen muodostaminen on helppoa kuin heinänteko sateella.Maata ja sylkeä kattoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuullisen helposti saadaan Suomeen hallitus, joka ajaa Suomen etua jatkossakin; Kokoomus + PS + Keskusta + SDP.

Antti Rinne kunnostautui edellisessä hallituksessaan saamalla Suomeen yli 100 000 uutta työtöntä ja lahjoittamalla Kreikalle + Kyprokselle yli 10 miljardia euroa lapsiemme rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei toteudu dreamteam, sdp, vihr, vas nyt joutuu arvo maailmaa vähän muuttamaan isänmaallisempaan suuntaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavan kauden oppositiossa istuvat; Vasemmistoliitto, Keskusta ja Perus-Suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n ennustettu suurvoitto kutistui, koska Rinne alkoi ennakoimaan vaalien jälkeistä hallitusyhteistyötä Keskustan kanssa. Sehän olisi tarkoittanut ikäänkuin Sipilän (keskusta) jatkokautta, sama meno olisi saanut jatkoajan? Näin osa äänestäjistä todennäköisesti vaihtoi viime hetkellä SDP:n johonkin toiseen puolueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se hyvinvointivaltion vahvistamista jos veroja korotetaan ja otetaan lisää velkaa. Yritykset eivät pysty työllistämään. Kyllä kohta voidaan hyvin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on äänestänyt Rinnen pääministeriksi tykkäätkö siitä vai et. Vai oletko demokratiaa vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa äänesti monta muuta paljon selvemmin Eduskuntaan. Pääministeri on todennäköisesti joku muu oikeasti neuvottelutaitoinen kansanedustaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ero perussuomalaisiin on niin pieni, että Antin ei kannata leuhottaa tuolla
"vaalivoitollaan" yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punamulta on ollut historiassa kaikkien aikojen paras hallitus Suomessa. Tarkoittaisi käytännössä sitä, että Keskusta voisi jatkaa hyvää talouspolitikkaansa Sipilän johdolla, kannatus meni Halla-ahon kanssa riitelyyn.
Työväistön kanssa sopiminen onnistuisi, pelon kulttuuri olisi ohi.
Hallitukseen kaikki demokraattiset puolueet; SDP 40, Vasemmisto 16, Vihreät 20, yht 76, Liberaali puolueet;RKP 9 ja KD 5 + Keskusta 31, yht 45. Hallituksen vahvuus 121, saataisiin toimintakuntoinen hallitus.
Populistinen konservatiivinen puolue Perussuomalaiset oppositioon yhdessä Konservatiivi puolue Kokoomuksen kanssa.
Perussuomalaiset ja Kokoomus haluaa perustaa hallituksen.
Ennen vaalia perussuomalaiset touhusi sosiaalisessa mediassa Sipilä vastaista bropakantaasa erittäin aktiivisesti.
Punamulta voisi laittaa tämän tämän maan taas kasvuuralle, seisahtanut tilanne jätettäisiin historiaan, koko maa olisi kehitettävänä. Perussuomalaisista ei siihen ole, hallitushumala on siellä kova, mutta jutut ennen vaaleja olivat kaukana yhteistyöstä, samoin kokoomuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti. Tarvitset rinnallesi jonkun kolmesta: kesk, kok tai ps. Heillä yhteensä 108 paikkaa!! He eivät tarvitse SINUA eikä SDPtä.

Entä jos oikeisto vetäisikin yhtä köyttä? Antti löytäisi itsensä oppositiosta punavihreiden ystäviensä joukosta.

Pieni nöyryys nyt paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne olisi vienyt tyylikkäästi SDP:n oppositioon ilman muita SDP:n edustajia, jotka ovat neuvottelukykyisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on tästä katsoa eteenpäin taas tulevaisuutta, kun viimeinkin saadaan sosialistien johtama hallitus ja pääministeri. Lisäksi on todennäköistä, että myös hyvät kumppanipuolueet eli Vasemmistoliitto ja Vihreät tullee hallitukseen. Hieman päätöksiä jarruttamaan tulee todennäköisesti kokoomus, mutta sille voidaan kaavailla vain vikisijän roolia, kun vihervasemmistolaiset ohjaa laivaa. Tästä on hyvä jatkaa, tästä alkoi tasa-arvoisempi ja inhimillisempi tulevaisuus. Hyvää kevättä siskot ja veljet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut pieni ongelma pilvenlaidalla haaveileville on, että mistä löytyy maksajat. Maailman halaaminen nimittän maksaa ja niin maan peevelisti maksaakin ja katsos kun me suomalaiset, ainakin vielä työssäkäyvät, olemme jo nyt rutiköyhiä. Pian meillä ei ole vara käydä töissä, polttoaineen ympäristöverojen johdosta ja ulkomailta tulleet halpatyöläiset ovat vieneet työpaikkamme.
Mutta hyvää kevättä silti, kelit voivat pian muuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi tarvitaan Persut hallitukseen toppuuttaan yliinnokkaita viher piipertäjiä sekä toppuuttaan halpistyövoiman tuontia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joudun ikäväksesi kertomaan, että kokoomus on vaa`ankieliasemassa tuolla hallituspohjalla, joten ei taida vikisiän paikka kelvata. Kokoomuksella on hyvä neuvotteluasema, jota se ei jätä käyttämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sipilä eroaa.

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeikä

Jaa niinkö. Meidän ikäluokka on maksanut eläkemaksuja neljäkymmentä vuotta. Olemme myös elättäneet omat vanhempamme ja k... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image