Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kyn­nys­ky­sy­myk­siä vaalien jälkeiselle hal­li­tusyh­teis­työl­le

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että seuraavan hallituksen pitää olla tasa-arvon ja kestävän kehityksen hallitus. Haaviston vieressä kansanedustaja Emma Kari.
Eduskuntavaalit 2019 16.2.2019 13:49
Aki Taponen

Puheenjohtaja Pekka Haaviston mukaan vihreiden tavoitteena eduskuntavaaleissa on nousta kolmen suuren puolueen joukkoon.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan puolueella on selvät kynnyskysymykset eduskuntavaalien jälkeisiin hallitusneuvotteluihin.

– Hallituksen pitää tukea ihmisoikeuksia ja olla Eurooppa-myönteinen. Emme hyväksy minkäänlaista rasismia tai muukalaisvihaa. Hallituksen pitää suhtautua myönteisesti Euroopan unioniin ja yhteisen valuutan käyttöön.

Haavisto joutui joulukuussa tarkentamaan, ettei perussuomalaisten nykyinen linja anna vihreille mahdollisuutta olla sen kanssa samassa hallituksessa.

Nyt hän kiteyttää sen niin, että vihreät eivät tule olemaan mukana minkäänlaisessa rajat kiinni -hallituksessa.

– Hallituksen pitää myös korostaa tasa-arvokysymyksiä, Haavisto sanoi Helsingissä puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vihreät eivät ole linjanneet, mitkä puolueet olisivat toivottavimpia hallituskumppaneita.

– Keskitytään tässä vaiheessa omaan vaalitulokseen ja yritetään saada niin hyvä tulos kuin mahdollista.

– Pyritään olemaan kolmen suuren puolueen joukossa. Jos siinä onnistutaan, sen jälkeen meilläkin on kohtalaisen hyvät mahdollisuudet olla ainakin neuvottelupöydässä, Haavisto sanoi.

Ydinvoima ja dynamo

Kysymykseen ydinvoimasta kynnyskysymyksenä Haavisto vastasi sanomalla, että hänen polkupyöränsä dynamo on tuottanut enemmän energiaa kuin Suomen 2000-luvun ydinvoimalapäätökset yhteensä.

Vihreät eivät usko ydinvoimaan ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Jos joku luulee, että ydinvoimalla saadaan nopeita ilmastotoimia aikaan, se näyttää aika toiveajattelulta. En usko, että tällä hetkellä kenelläkään on suuria suunnitelmia uusista voimaloista. Edellisetkin näyttävät olevan aika vaikeassa jamassa, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan merituulivoima on todennäköisesti edullisin energiamuoto Suomessa ja Euroopassa.

Vihreiden valtuuskunnan kokouksessa käsitellään puolueen vaaliohjelmaluonnosta. Sen mukaan vuoden 2030 jälkeen pitäisi siirtyä myymään vain nollapäästöisiä uusia henkilöautoja.

– Minulla on se käsitys, että vuoden 2030 jälkeen eurooppalaisella autoteollisuudella ei ole enää mitään muuta tarjota meille ostettavaksi, koska kehitys menee niin nopeasti. Kuluttajien painostus ja murros ilmaston hyväksi tulee muuttamaan hyvin nopeasti autoteollisuutta, Haavisto ennusti.

Vihreiden mukaan ilmastosyistä tehtävän muutoksen yhteiskunnassa pitää olla oikeudenmukainen ja reilu.

– Perusturvan kehityksessä ja verotuksen progressiossa on otettava huomioon kulutusverojen vaikutus kaikkein köyhimpiin ihmisiin.

– Näyttää siltä, että aidon perustulon puolesta puhuu enää kaksi puoluetta, vihreät ja vasemmistoliitto. On sääli, että keskusta on peruuttanut omasta mallistaan aika radikaalisti, Haavisto sanoi.

Ilmasto, koulutus ja perusturva

Haaviston mukaan eduskuntavaalien ratkaisevat kysymykset ovat ilmasto, koulutus ja perusturva. Puheenaiheet vaihtuvat nopeasti, ja viime aikoina vihreiden kentällä on paljon keskusteltu myös vanhusten hoidosta.

– Meidän linja on hyvin selvä. Olemme 0,7:n hoitajamitoituksen, vanhusasiainvaltuutetun ja hoivahälytysjärjestelmän puolesta.

Hoivahälytysjärjestelmässä vanhukset, omaiset ja työntekijät voisivat tehdä ongelmista nimettömiä ilmoituksia. Haaviston mukaan näin päästäisiin pelon ja koston ilmapiiristä.

Vihreiden vaaliohjelmaluonnoksen mukaan voitontavoittelua hoivapalveluissa pitäisi rajoittaa. Samaa ovat aiemmin eduskunnassa esittäneet perussuomalaiset.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan on määrä hyväksyä eduskuntavaaliohjelma sunnuntaina.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Ihmisoikeudet vaalihöpötyksen aikana esillä, miksi? Oman maan ihmiset, myös vanha väki, iäkkäät ihmiset ovat oikeutettuja ihmisoikeuksista nauttimaan, ovat ihmisiä siihen saakka kun viimeisen henkosen vetäisevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiäpäs Vihreät & Haavisto piilottivat äskeiset puheensa hoiva-alan voitontavoittelun kieltämisestä, jotka on loivennettu pelkkään rajoittamiseen. Varmaan jokainen kansalainen tietääkin mahdottomaksi, että yksityinen liiketoiminta millään alalla voisi toimia voittoa tavoittelemattomana "yleishyödyllisenä" toimintana. Eri asiahan on, että me veronmaksajat kustannamme valtion ja kuntien tuottamat palvelut ja tietysti myös niiden ulkoistamat palvelut. Viimemainittujen sopimus-, resurssi- ja laatukriteerien täyttäminen ja valvonta onkin sitten tämä päivänpolttavaksi noussut aihe, joka pitää hoitaa kuntoon "yli puoluerajojen" ja tilaajien ja viranomaisten toimesta. Vaalien jälkeenkin. - Muu Haaviston kertoma onkin sitten sitä tuttua vihreänvaatteen vanuttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä missään nimessä äänestää näitä "hihhuleita", jos ei halua kivikaudelle takaisin...heille taxikin on julkista liikennettä ? ? ..teot ja höpinät kulkevat eri reittejä ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

35000€/maatalouden työntekijä tukijaisija toivottavasti Pekka laittaa tämän kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsköhän ensin katsoa vaalitulokset,ja sen voi spekuloida tarvittaessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petyin, koska kasvisruokailu ei kuulu Vihreiden vaaliteemoihin. Valintani on vihreämpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei näytä kiinnostavan suomalaisten asiat vähääkään. Miksi tämä puolue ylipäänsä toimii Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden Haavistolta taas yksi älyvapaa "yksinkertainen" ratkaisu vanhustenhuollon ongelmiin: Kielletään yrityksiltä voitontavoittelu. Kuvittelisi naivisti, ettei Haavisto olisi aivan täysi idiootti, mutta kyllä hän on umpipopulisti, jonka puheista ei paista osaaminen läpi. Tiedättekö miksi McDonald's tekee Pohjoismaissa vuodesta toiseen tappiota ja silti on pystyssä? Siksi, että firma maksaa markkinointitukea Irlantiin joka vuosi huomattavan osan liikevaihdostaan. Erilaisia kuluja kyllä keksitään, kun tarkoitus on jättää verot Pohjoismaihin maksamatta ja ottaa ne ulos maista, joissa verotus on yritysten kannalta kohtuullisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto,koulutus ja perusturva.? Missä veronmaksajat...? Täyttä huuhaata...ja näitä vielä joku Ääänestäää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huu-haa Haavisto! Sellainenkin on vielä olemassa kuin kansantalous ja ravinnon tarve. Vihreä idealismi on viemässä meidät kivikauden tasolle. Tulkaa jo järkiinne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiin alkoi napa naukumaan, kun popsin hirvikäristystä ja tattimuhennosta. Lorrautin vielä kermaakin, että maut nousevat esiin. Oli siinä sipuliakin. Huomenna olisi sitten paahdettuja juureksia. Siinäpä sitä on kasvis ja liharuokapäivääkin.
Aion rohkeasti äänestää vihreitä, kun niillä näyttää olevan realistisimmat ja ilmeisesti myös realistisesti mietittyjä nuo vaaliteemat. Kokonaisuus ratkaisee. Vihreät ovat jo niin iso puolue, että sisällä on ja sinne mahtuukin erilaisia suuntauksia, aivan kuin keskutallakin.
Olen ymmärtänyt nuo sähköverkotkin niin, että niissä kuletellaan sitä sähköä molempiin suuntiin. Onkohan ne vihreät esittänyt sellaistakin supersähköverkkoakin, jossa siirretään suurella teholla tasasähköä tuotannon ja tarpeiden mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Haavistoa ei päästetä myymään valtion omaisuutta kuten Fortumin myynti ministerinä ollessaan Carunalle . Crunan sähkönsiirto hinnoista kärsii suuri joukko kotitalouksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät haluaa tukea perustuloa. Niiden on pakko tukea perustuloa, kun ne ei ole esittäneet yhtään työpaikkaa, jolla saataisiin työpalkkoja.
He ovat esittäneet työpaikkojen lopettamista turve, autoilu, lihan ym. tuotannosta. Vihreät esittää paratiisin omaista elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai tässä pitää jokaisen ruveta dynamolla sähkö tuottamaan kun tuo Pekka taisi myydä tuon sähkönsiirto yhtiönkin ulkomaalaisille , tuota Pekkaa ei kannata ottaa hallitukseen ensinkään , tuo hoitaja mitoitus ei ole tästä maailmasta ei voi olla niin että kymmenen vanhusta tarvitsee seitsemän hoitajaa heitä ei riitä mistään , tuossa pitää olla rahaakin ja paljon mistä pekka sen ottaisi. ja pitäis vielä ruveta ilmoittelemaan nimettömänä noista asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aha, jos jos vihreät hallituksessa, elätettäviä tulossa runsaasti lisää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerätään pääkaupunkiseudulle tänne ja sinnemäelle rakennettaviin korkeisiin pilviä halkoviin rakennuksiin kaikki
työkykyiset ja haluiset ihmiset, siellä vihreys kukoistaa muuta maata runsaammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaviston pitää ensin lopettaa hiilen poltto Hesassa ja korvata se tuulimyllyillä. Tuulettomina talvipäivinä Hesalaiset voivat mennä lämmittelemään täkin alle. Syntyvyyskin saattaisi lähteä nousuun näillä eväillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka Haavisto. Tuo poliitikko, joka myi sähkön kantaverkot australialaiselle Carunalle ja nyt suomalaiset saavat maksaa yhä kallistuvia sähkön siirtomaksuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image