Näkökulma: Hal­li­tus­tun­nus­te­li­ja saa erot esiin kysymyksillä – il­mas­to­po­li­tiik­ka ainakin erottaa sdp:n ja pe­rus­suo­ma­lai­set kirjoittaa politiikan toimittaja Kirsi Turkki

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne valittanee hallitustunnustelijaksi perjantaina 26. huhtikuuta.
Eduskuntavaalit 2019 15.4.2019 19:22
Kirsi Turkki

Hallitustunnustelija Antti Rinne esittää hallitusneuvotteluihin tähtäävät kysymykset kaikille puolueille perjantaina 26. huhtikuuta. Tarkoituksena on tietysti esittää sellaisia kysymyksiä, joilla saadaan eroja puolueiden välillä aikaan.

On selvää, että jokin kysymyksistä koskee ilmastonmuutosta. Sdp:n kunnianhimoista ilmasto-ohjelmaa ja perussuomalaisten lausuntoja suuruudenhulluista päästötavoitteista voi olla vaikea sovittaa yhteen. Ilmastokysymyksistä voisi ainakin syntyä yksi erottava asia, jonka perusteella sdp ei ota perussuomalaisia mukaan hallitusneuvotteluihin.

Sdp:lle ovat hallitustunnustelijana hyvin tärkeitä työelämän kehittämiseen liittyvät kysymykset. Näissä kysymyksissä tupojen eli keskitettyjen sopimusten palauttamista vaatineelle Antti Rinteelle voi tulla yhteentörmäyksiä paikallista sopimista vaalivan kokoomuksen kanssa.

Suhtautuminen verotukseen ja yrittämiseen erottaa myös sdp:tä ja kokoomusta. Kokoomus haluaa keventää verotusta kaikissa tuloluokissa, sdp vain pieni- ja keskituloisten osalta. Sdp vaatii myös yrittäjävähennyksen poistamista. Sdp:n vero-ohjelmassa on myös kokoomusta kauhistuttavia omistamisen verottamiseen liittyviä kiristyksiä.

Soten valinnanvapaudelle kokoomus voi sanoa hyvästit sdp:n johtamassa hallituksessa. Sen sijaan vahvojen kaupunkien varaan rakentuvassa politiikassa sdp ja kokoomus voisivat löytää toisensa.

Keskusta ei sulkenut itseään ulos

Antti Rinne totesi maanantaina, että vasemmistoliitto ja vihreät tuntuvat äkkiseltään luontevimmilta hallituskumppaneilta.

Nämä kolme puoluetta pystyivät myös lisäämään eniten paikkojaan. Sdp sai kuusi lisäpaikkaa, vihreät viisi lisäpaikkaa ja vasemmistoliitto neljä lisäpaikkaa.

Rökälemäisen vaalitappion kärsinyt keskusta ei viisaasti sulkenut itseään pois neuvotteluista.

– Ovet pidetään auki kaikkiin mahdollisiin suuntiin, puheenjohtaja Juha Sipilä vakuutti Lännen Medialle vaali-iltana.

On selvää, että keskustassa käydään melkoinen pyykinpesu ennen kuin ennätyshuonon tuloksen tehnyt puolue voisi päätyä hallitukseen. Sdp:llä on monia eroja ohjelmassaan myös keskustan kanssa, erityisesti Sipilän talous- ja työllisyyslinjausten osalta. Vihreillä ja keskustalla olisi vaikeuksia löytää sopua metsien käytöstä ja turpeesta.

Sipilää, kuten myös tietysti kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa kauhistuttaa oppositioon jääminen perussuomalaisten kanssa. On selvää, että muut puolueet jäisivät oppositiopolitiikassa perussuomalaisten jalkoihin.

Punavihreällä hallituksella täydennettynä keskustalla ja rkp:llä olisi eduskunnassa vahva 117 kansanedustajan tuki takanaan. Sinipunavihreällä hallituksella täydennettynä rkp:llä olisi 107 kansanedustajaa.

Sdp:ssä pyöritellään jo ministerinimiä

Rinteen tavoite on saada Suomeen uusi hallitus kasaan toukokuun loppuun mennessä. Ainakin sdp:n kansanedustajat voivat jo alkaa pyöritellä ministerihaaveita mielessään.

Puolueen varapuheenjohtajat Sanna Marin Tampereelta ja Ville Skinnari Lahdesta ovat ministerisalkussa kiinni. Myös puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero Kotkasta ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Vantaalta ovat sdp:n vahvoja ministerinimiä.

Sote-valiokuntaa vaikeassa tilanteessa johtanutta Krista Kiurua Porista on vaikea sivuuttaa, kun ministerejä aikanaan valitaan. Pohjoista näkemystä seuraavaan hallitukseen toisi suuren valiokunnan varapuheenjohtajana toiminut Tytti Tuppurainen.

Sdp:n edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen puolue varannee Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi. Paikan täyttämisestä tekee esityksen pääministeripuolue.

Vihreät on käytännössä lähes varma hallituspuolue, olipa kokoonpano mikä tahansa. Pätkäpuheenjohtajana toimiva Pekka Haavisto nousee ministeriksi. Ulkoministeriö on todennäköinen paikka. Vihreiden toinen ministeri voisi tulla muualta kuin Etelä-Suomesta. Eduskuntaryhmää johtanut Krista Mikkonen Savo-Karjalan vaalipiiristä voisi olla sopiva vaihtoehto.

Puhemies toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta

Mikäli keskusta nousisi hallitukseen, niin ministereinä voisivat Juha Sipilän lisäksi olla varapuheenjohtajat Katri Kulmuni Lapista ja Hannakaisa Heikkinen Savo-Karjalan vaalipiiristä. Varapuheenjohtajista Juha Rehula ei uusinut paikkaansa.

Yli 10 000 ääntä Uudellamaalla kerännyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on joka tapauksessa keskustan vahva nimi ja mukana puheenjohtajaspekulaatioissa. Turkulainen Annika Saarikko saa syysvauvan ja ei ainakaan kauden aluksi ole käytettävissä ministeriksi.

Mikäli kokoomus on seuraavassa hallituksessa, Petteri Orpon lisäksi ministereinä olisivat todennäköisesti ääniharavat Antti Häkkänen ja Elina Lepomäki.

Kiinnostavaa on myös, mistä puolueesta tulee eduskunnan uusi puhemies sitten, kun hallitus on muodostettu. Puhemies on yleensä toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta. Mikäli keskusta olisi mukana punavihreässä hallituksessa, niin puhemiehen paikka olisi keskustan. Mikäli tulee sinipunavihreä hallitus, niin puhemiehen paikka olisi kokoomuksen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Vihervasemmisto haluaisi lappaa rahaa ilmaston pelastamiseksi. Nämä rahat vaikuttaisivat tietysti vain sen 1,4 promillen sisällä. Siis sen Suomen osuuden globaaleista päästöistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa ilmastopolitiikka on se selkein puolueita erottava asia. Kysyttäessä mitkä puolueet haluavat jatkaa edellisen hallituksen tapaan vähävaraisten kansalaisten kyykyttämistä seuloo huomattavasti paremmin jyvät akanoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopiva hallituskokoonpano olisi demarit+kokkarit+persut, vahvistettuna rkp:llä ja/tai kristillisillä. Maan talouden kannalta katsottuna punavihreiden puolueiden ainoa oikea paikka on oppositio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen henkilökohtainen kannatus ei anna kaksista mandaattia omien mielipiteidensä revittelyyn. Puolueen kannatukselle hän on ollut pikemminkin taakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP haluaa kiristää omaisuusveroja. Omaisuusverot ovat sama asia kuin tuloverotuksen korottaminen, oikeasti pahempaa koska jokaista omaisuusvero euroa varten pitää saada 1,2 - 1,5 euroa tuloa. Tilanne on vielä pahempi jos ei ole tuloja jolloin omaisuutta pitäisi myydä jotta voisi maksaa omaisuusverot. Suomessa eläkeläisillä on huomattava määrä omaisuutta (asuntoja, metsää, autoja, osakkeita, jne...) joten SDP hyökkää kiinni eläkeläisten rahoihin vaikka Rinne puhui ennen vaaleja eläkeläisten ostovoiman parantamisesta.

Kokoomuksen kannattaisi jäädä oppisitioon yhdessä Keskustan ja PS:n kanssa jotta puolueet voisivat estää omaisuusvero kiristykset. Hullun hommaa jos oikesto antaisi tässä asiassa periksi, varsinkin kun oikeisto voitti vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareilla ja persuilla on Suomessa yhtä paljon kannatusta. Mielestäni vastakkainasettelussa on kysymys siitä, että demarit eivät ymmärrä oikein suomenkieltä väittäessään persujen "arvomaailman" olevan liian kaukana heistä. Näiden puolueiden ohjelmat olisivat helposti soviteltavissa, jos tahallisesta väärinymmärtämisestä luovuttaisiin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen nyt vain pitää keksiä jokin tekosyy, millä saa pidettyä Halla-ahon pois hallituksesta, kun tyypilliseen vasemmistolaiseen tapaan, ei yhteistyökumppaniksi tai alaiseksi voi valita älykkäämpää henkilö kuin itse. Tämä on nähty ihan ruohonjuuritasolla monilla työpaikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen henkilökohtaisena tavoitteena näyttää olevan tavallisen kansan nousevan tahdon mitätöiminen. Sitä yritti Keskusta aikaisemmin ja tulos on nähtävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten asioista, kuten turvallisuudesta, työstä ja toimeentulosta se eduskunta päättää, ei maapallon ilmastosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut tiedossa jo vuosia EU - puheenjohtajuuden ajankohta. De facto , hallitusneuvottelut lienee aloitettu jo loppuvuodesta. Nyt kuitenkin on pakolliset kuviot läpikäytävä. Rinne saa siis yllättävän nopeasti hallituksen kasaan. Tietenkin nyt hoetaan siitä vaikeudesta, ja kas kummaa, Rinne onkin mahtava tunnustelija!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin käynee. Nyt mennään suunnitellun käsikirjoituksen mukaan. Mediassa väännetään suuta ja päätä, että näyttää vikeaakin vaikeammalta. Ja hupsis, nyt onkin toukokuussa enemmistöhallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa ilmaisi vaaleissa tyytymättömyytensä hallitsemattomaan ja kalliiksi käyvään maahanmuuttoon. Se on tässä maassa kynnyskysymys, ei Ilmastomuutos johon suomalaisten vaikutus on lähes olematon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enkä ilmaissut mitään tuon tapaistakaan. Maahanmuutto ei ole edes viidenneksi tärkein asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttohan on pisara meressä Suomen asioissa. Mitätön pikkuasia, jota Perussuomalaiset yrittävät liioitella. Vaaleissa painoivat paljon tärkeämmät asiat ja niistä enemmistö äänesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuutto on talouden näkökulmasta ihan yhtä tärkeä asia, kuin mikä tahansa muu, mitä rahoitetaan verovaroista. Maahanmuutto on vain semmoinen asia, että vaikka sen kustannuksista on haluttu saada selvää, niin eihän meidän päättäjät ole suostuneet sen kustannuksia kertomaan. Poliitiikka on kuitenkin yhteiseistä rahoista huolehtimista, ja kaiken yhteisen rahankäytön pitää olla läpinäkyvää, että voimme olla varmoja siitä, että valitsemamme päättäjät käyttävät yhteiset varamme viisaasti. Nythän maahanmuuton kustannuksista ei ole julkisesti haluttu puhua yhtään mitään, vaikka edellisessä hallituksessa istuneet ministerit taisivat jopa lupailla, että laskelmia esitetään. Emme siis tiedä, onko kyseessä pelkkä pisara... Joka tapauksessa kaikki yhteiskunnan rahankäytönkohteet on voitava arvioida luotettavasti ja niiden tietojen perusteella sitten voidaan tehdä arvovalintoja sen suhteen, mihin rahaa käytetään. Ilman faktoja ei pitäisi tehdä yhtään päätöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän päälle 12 prosenttia äänioikeutetuista äänesti perussuomalaisia, ei sentään koko kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"il­mas­to­po­li­tiik­ka ainakin erottaa sdp:n ja pe­rus­suo­ma­lai­set "
Ei pelkästään perusssuomalaiset vaan poliitikot ja suurimman osan kansasta. Ilmastopolitiikka ei valitettavasti ole kovinkaan lähellä monenkaan suomalaisen sydäntä eikä varsinkaan ensimmäisiä kun on rahavirtojen ohjaamisesta kyse. Ja ymmärtäähän sen, kun ottaa huomioon, että ilmastopolitiikalla pyritään ensisijaisesti rahastamaan tyhmimpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on perusuomalaisten harha, kun eletään vain omassa kuplassa. Suurin osa kansasta suhtautuu ilmastonmuutokseen vakavasti ja tekee omien mahdollisuuksiensa mukaan ilmastotekoja ja jopa säästää sillä rahaa. Ilmastopolitiikkaa kannattaa koulutettu väki ja monet muutkin, perussuomalaisia taas vähemmän koulutettu väki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet asian ytimessä kun kirjoitat että ilmastotekoja omien mahdollisuuksien mukaan. Punavihreät haluaa juuri tähän tähän muutoksen, että ilmastoteot päättää valtio eikä yksilö. Kun bensan, sähkön ja veden hinta tuplataan, auto- ja jäteverot kolminkertaistetaan ja keksitään lento- yms. "ilmastoveroja" niin koulutettukin väki herää huomaamaan punavihreiden ilmastopolitiikan edut. Varsinkin kun em. ratkaisuilla ei ole maapallon kokonaispäästöihin mitään vaikutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

20:21
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA:n viranomaisten mukaan mikään ei viittaa alasampumiseen
20:15
Kolumni: Kobe Bryantin äärimmäinen kilpailuvietti on koripallolegendan perintö nuoremmille sukupolville
20:11
Tukkirekasta irtosi puita, perässä ajanut henkilöauto vahingoittui – Viitostien liikenne poikki raivaustöiden vuoksi Kemijärvellä
20:01
Peliaikaa hakeva lainapelaaja Kärpistä on nykyään harvinainen vieras Mestis-peleissä – Harri Aho vastaa, voisiko yhteistyökuvioita pohtiva Kärpät pyörittää Oulussa omaa Mestis-joukkuetta Tilaajille
19:53
Asuinrakennus uhkasi syttyä palamaan Simossa – asukas sai hillittyä palonalkua letkulla
19:35
Aloite haluaa lisätä nuorten vaikutusmahdollisuuksia – Oulun nuorten edustajistolle esitetään suoraa aloiteoikeutta kaupunginvaltuustoon
19:00
JoJon residenssissä vierailleet tanssitaiteilijat Taneli Törmä ja Hilde I. Sandvold ovat tyytyväisiä "oman" asunnon rauhaan: "Paljon parempi kuin hotellihuone" Tilaajille
138
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
83
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
79
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
36
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
24
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
21
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
19
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image