Kris­til­lis­de­mok­raa­tit korostivat puhuneensa vanhusasiaa kauan – Puolue esitti jo syksyllä tuhatta lisähoitajaa ja keräsi kesällä nimiä van­hus­asia­val­tuu­te­tun saamiseksi

Espoolainen lääkäri ja kaupunginvaltuutettu Kaarina Järvenpää (vas.) kertoi Päivi Räsäselle ja Sari Essayahille epäilevänsä soten valinnanvapautta. KUVA: Pekka Rautiainen
Eduskuntavaalit 2019 9.2.2019 19:48
Hannamari Ahonen

Puheenjohtaja Sari Essayah valoi ehdokkaisiin ja aktiiveihin vaali-intoa Hämeenlinnan Aulangon kampanja-avauksessa. Puolue odotti jysäystä eli vaalivoittoa.

Kristillisdemokraatit oli ainoa puolue, jolla oli syksyn vaihtoehtobudjetissaan tuhannen uuden hoitajan palkkaaminen vanhustenhoitoon.

Vaihtoehtobudjetit ovat eduskunnan oppositiopuolueiden esityksiä, minkälainen budjetti pitäisi tehdä.

Puheenjohtaja Sari Essayah sanoi Hämeenlinnan Aulangolle vaalikampanja-avaukseen kokoontuneelle puolueväelle, että kristillisdemokraateille vanhusten hyvä hoito on ollut tärkeä teema jo ennen viime viikkojen kohua ja vaalinalusaikaa.

Vahva alue Häme oli hyvä paikka nostattaa vaalihenkeä, koska viimeisimmässä alueellisessa puoluekannatuskyselyssä kristillisdemokraattien kannatus oli Hämeessä 7,7 prosenttia eli enemmän kuin vihreillä ja vasemmistoliitolla. Puolueväki odotti valtakunnallisestikin vaalivoittoa, jysäystä, joka oli kristillisdemokraattien nimiväännös perussuomalaisten jytkylle.

Uusien hoitajien perehdyttäminen tärkeää

Vaihtoehtobudjetissa tuhannen uuden hoitajan palkkaamisen lisähinnaksi puolue laski 50 miljoonaa euroa.

– Valtiovarainministeriössä laskettiin, että 0,7 hoitajamitoituksen saavuttamiseen tarvittaisiin 4 000 uutta hoitajaa. Heti tuota hoitajamäärää ei saada, mutta sitä on hyvä tavoitella. Kannatamme 0,7 hoitajan mitoitusta, Essayah sanoi.

Essayahin mukaan pitää varmistaa, että uudet hoitajat saavat lähityönohjausta.

– Pelkkä hoitajamäärä ei auta, jos uusia hoitajia ei perehdytetä kunnolla. Nythän voi olla, että esimies vastaa useasta hoitokodista ja lähiohjaus puuttuu.

Essayah sanoo, että jo viime kesänä kristilliset kiersivät toreilla keräämässä nimiä vanhusasiavaltuutetun saamiseksi.

– Nyt muitakin puolueita on tullut kannattamaan valtuutettua. Syksyllä julkaisimme senioriohjelman, jossa oli neljä takuuta: hygieniatakuu, ruokailutakuu, ulkoilutakuu ja yhteisötakuu.

Ulkoilutakuu tarkoittaa, että jokainen vanhus pääsee ulkoilemaan vähintään kaksi kertaa viikossa. Yhteisötakuu turvaa vanhoille pariskunnille saman hoitopaikan ja läheiset ihmissuhteet.

Kristilliset esittäneet kannustavaa perusturvan mallia

Moni kristillisdemokraatti toisti, että puolue on puhunut monesta asiasta ensimmäisenä, muut puolueet ovat sitten kopioineet perässä. Tästä esimerkkinä mainittiin vanhusasioiden lisäksi puolueen kannustavan perusturvan malli.

Kristilliset ei kannattanut hallituksen aloittamaa perustulokokeilua, jonka alustavat tulokset julkistettiin perjantaina. Essayahin mukaan heille oli päivänselvää, että vastikkeeton perusturva ei kannusta ketään työnhakuun.

Entinen pitkäaikainen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen sanoi, että tällä kaudella eduskunta on kansalaisaloitteiden takia saanut käsiteltäväkseen paljon arvokysymyksiä kuten eutanasia. Tulevalla kaudella kristillisdemokraattisille arvoille on Räsäsen mukaan tarvetta vanhuspolitiikassa, varhaiskasvatuksessa ja lapsiperheiden asemassa. Kun pääosa puolueista on kilvan esitellyt perhevapaamallejaan, kristilliset on pitänyt kiinni näkemyksestä, että perheiden pitää saada itse päättää. Isien ja äitien perhevapaakiintiöitä ei tarvita.

KD-Linjauksia

1 000 uutta ammattilaista päivähoitoon.

Päiväkotien henkilöstömitoitus on korjattava ennen kuin varhaiskasvatuksen laajentamista voidaan suunnitella.

1 000 uutta poliisia.

Seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistuksia kovennettava.

Omaishoidon tukeen korotus ja verovapaaksi.

Leikkaukset kansaneläkkeisiin peruttava.

Lapsilisään 1 000 euroa vauvarahaa kertakorvauksena.

Sote

Mikäli sote-uudistus ehtii eduskunnan päätettäväksi, kd:n ryhmästä Sari Essayah, Peter Östman ja Antero Laukkanen ovat sanoneet äänestävänsä sitä vastaan.

Lääkärikansanedustajat Päivi Räsänen ja Sari Tanus odottavat, mitä perustuslakivaliokunta alkuviikosta sanoo ja minkälainen lopullinen esitys on. Valinnanvapaus vaatii heistä muokkausta.

MAINOS

Kommentoi

Lähiesimiehellä ei ole mitään merkitystä, mikäli annetaan työ tehdä eettisesti oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta. Mistä nämä kaikki vanhustenhoidon puolestapuhujat ilmaantuvat? Yhtään en ole huomannut ennen näitä kohuja. En ainuttakaan. Nyt sitten ilmoittaudutaan. Haistakaa se vanhusten takamus, mikä teille kuuluu.
Hävytöntä populismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyviä vaalilupauksia sipiläkin lupas samallaisia asioita mutta asiat vain meni huonompaan suuntaan ja tässä ollaan kuin mato paskossa ,, tämmöistä poliitikka on pää asia vanhus houdossa on ettäs johtajat vain tekee miljoona tilejään vanhusten varjolla ,,mutta ovathan hekin vielä joskuv vanhoja,, miten sitten heitä hoidetaan hun ovat rikkaita ja maksu valmiita miljonäärejä höyhien rahoilla..toivottavasti heidät pestään teräsharjalla aamuin illoin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaatkin puhujat.
Tuoreessa muistissa sisäministeri kausi, ei saanut poliisijohtoa ruotuun.
Tuloksia maistellaan nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs saada oma ministeri ajamaan vanhusten ja myös vammaisten asiat. Vammaisten hoiva- ja asumispalvelutkin myydään yksityisille. Kyse on heillä vuosikymmenistä, jopa koko eliniästä myytynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa puolue, jolla on kunnon kestävät arvot. Sellaiset jotka rakentavat perhettä ja yhteiskuntaa. Iso osa äänestäjistä ei edes ymmärrä tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielikuvitusolentojen nimiin sepitettyjen määräysten perusteella yhteiskunnallisia päätöksiä tekeviä poliitikkoja ole järkevää äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image