Kris­til­lis­de­mok­raa­tit korostivat puhuneensa vanhusasiaa kauan – Puolue esitti jo syksyllä tuhatta lisähoitajaa ja keräsi kesällä nimiä van­hus­asia­val­tuu­te­tun saamiseksi

Espoolainen lääkäri ja kaupunginvaltuutettu Kaarina Järvenpää (vas.) kertoi Päivi Räsäselle ja Sari Essayahille epäilevänsä soten valinnanvapautta. KUVA: Pekka Rautiainen
Eduskuntavaalit 2019 9.2.2019 19:48
Hannamari Ahonen

Puheenjohtaja Sari Essayah valoi ehdokkaisiin ja aktiiveihin vaali-intoa Hämeenlinnan Aulangon kampanja-avauksessa. Puolue odotti jysäystä eli vaalivoittoa.

Kristillisdemokraatit oli ainoa puolue, jolla oli syksyn vaihtoehtobudjetissaan tuhannen uuden hoitajan palkkaaminen vanhustenhoitoon.

Vaihtoehtobudjetit ovat eduskunnan oppositiopuolueiden esityksiä, minkälainen budjetti pitäisi tehdä.

Puheenjohtaja Sari Essayah sanoi Hämeenlinnan Aulangolle vaalikampanja-avaukseen kokoontuneelle puolueväelle, että kristillisdemokraateille vanhusten hyvä hoito on ollut tärkeä teema jo ennen viime viikkojen kohua ja vaalinalusaikaa.

Vahva alue Häme oli hyvä paikka nostattaa vaalihenkeä, koska viimeisimmässä alueellisessa puoluekannatuskyselyssä kristillisdemokraattien kannatus oli Hämeessä 7,7 prosenttia eli enemmän kuin vihreillä ja vasemmistoliitolla. Puolueväki odotti valtakunnallisestikin vaalivoittoa, jysäystä, joka oli kristillisdemokraattien nimiväännös perussuomalaisten jytkylle.

Uusien hoitajien perehdyttäminen tärkeää

Vaihtoehtobudjetissa tuhannen uuden hoitajan palkkaamisen lisähinnaksi puolue laski 50 miljoonaa euroa.

– Valtiovarainministeriössä laskettiin, että 0,7 hoitajamitoituksen saavuttamiseen tarvittaisiin 4 000 uutta hoitajaa. Heti tuota hoitajamäärää ei saada, mutta sitä on hyvä tavoitella. Kannatamme 0,7 hoitajan mitoitusta, Essayah sanoi.

Essayahin mukaan pitää varmistaa, että uudet hoitajat saavat lähityönohjausta.

– Pelkkä hoitajamäärä ei auta, jos uusia hoitajia ei perehdytetä kunnolla. Nythän voi olla, että esimies vastaa useasta hoitokodista ja lähiohjaus puuttuu.

Essayah sanoo, että jo viime kesänä kristilliset kiersivät toreilla keräämässä nimiä vanhusasiavaltuutetun saamiseksi.

– Nyt muitakin puolueita on tullut kannattamaan valtuutettua. Syksyllä julkaisimme senioriohjelman, jossa oli neljä takuuta: hygieniatakuu, ruokailutakuu, ulkoilutakuu ja yhteisötakuu.

Ulkoilutakuu tarkoittaa, että jokainen vanhus pääsee ulkoilemaan vähintään kaksi kertaa viikossa. Yhteisötakuu turvaa vanhoille pariskunnille saman hoitopaikan ja läheiset ihmissuhteet.

Kristilliset esittäneet kannustavaa perusturvan mallia

Moni kristillisdemokraatti toisti, että puolue on puhunut monesta asiasta ensimmäisenä, muut puolueet ovat sitten kopioineet perässä. Tästä esimerkkinä mainittiin vanhusasioiden lisäksi puolueen kannustavan perusturvan malli.

Kristilliset ei kannattanut hallituksen aloittamaa perustulokokeilua, jonka alustavat tulokset julkistettiin perjantaina. Essayahin mukaan heille oli päivänselvää, että vastikkeeton perusturva ei kannusta ketään työnhakuun.

Entinen pitkäaikainen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen sanoi, että tällä kaudella eduskunta on kansalaisaloitteiden takia saanut käsiteltäväkseen paljon arvokysymyksiä kuten eutanasia. Tulevalla kaudella kristillisdemokraattisille arvoille on Räsäsen mukaan tarvetta vanhuspolitiikassa, varhaiskasvatuksessa ja lapsiperheiden asemassa. Kun pääosa puolueista on kilvan esitellyt perhevapaamallejaan, kristilliset on pitänyt kiinni näkemyksestä, että perheiden pitää saada itse päättää. Isien ja äitien perhevapaakiintiöitä ei tarvita.

KD-Linjauksia

1 000 uutta ammattilaista päivähoitoon.

Päiväkotien henkilöstömitoitus on korjattava ennen kuin varhaiskasvatuksen laajentamista voidaan suunnitella.

1 000 uutta poliisia.

Seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistuksia kovennettava.

Omaishoidon tukeen korotus ja verovapaaksi.

Leikkaukset kansaneläkkeisiin peruttava.

Lapsilisään 1 000 euroa vauvarahaa kertakorvauksena.

Sote

Mikäli sote-uudistus ehtii eduskunnan päätettäväksi, kd:n ryhmästä Sari Essayah, Peter Östman ja Antero Laukkanen ovat sanoneet äänestävänsä sitä vastaan.

Lääkärikansanedustajat Päivi Räsänen ja Sari Tanus odottavat, mitä perustuslakivaliokunta alkuviikosta sanoo ja minkälainen lopullinen esitys on. Valinnanvapaus vaatii heistä muokkausta.

MAINOS

Kommentoi

Lähiesimiehellä ei ole mitään merkitystä, mikäli annetaan työ tehdä eettisesti oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta. Mistä nämä kaikki vanhustenhoidon puolestapuhujat ilmaantuvat? Yhtään en ole huomannut ennen näitä kohuja. En ainuttakaan. Nyt sitten ilmoittaudutaan. Haistakaa se vanhusten takamus, mikä teille kuuluu.
Hävytöntä populismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyviä vaalilupauksia sipiläkin lupas samallaisia asioita mutta asiat vain meni huonompaan suuntaan ja tässä ollaan kuin mato paskossa ,, tämmöistä poliitikka on pää asia vanhus houdossa on ettäs johtajat vain tekee miljoona tilejään vanhusten varjolla ,,mutta ovathan hekin vielä joskuv vanhoja,, miten sitten heitä hoidetaan hun ovat rikkaita ja maksu valmiita miljonäärejä höyhien rahoilla..toivottavasti heidät pestään teräsharjalla aamuin illoin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaatkin puhujat.
Tuoreessa muistissa sisäministeri kausi, ei saanut poliisijohtoa ruotuun.
Tuloksia maistellaan nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs saada oma ministeri ajamaan vanhusten ja myös vammaisten asiat. Vammaisten hoiva- ja asumispalvelutkin myydään yksityisille. Kyse on heillä vuosikymmenistä, jopa koko eliniästä myytynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa puolue, jolla on kunnon kestävät arvot. Sellaiset jotka rakentavat perhettä ja yhteiskuntaa. Iso osa äänestäjistä ei edes ymmärrä tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielikuvitusolentojen nimiin sepitettyjen määräysten perusteella yhteiskunnallisia päätöksiä tekeviä poliitikkoja ole järkevää äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:31
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
13:28
Seitsemän Labourin kansanedustajaa eroaa protestiksi Corbynille – Brexit ja antisemitismisyytökset jakavat puoluetta
13:28
Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit
13:19
Ensimmäinen EU-vaaliennuste: Vanhoille valtapuolueille tulossa tappio – äärioikeiston kannatus kasvaa
11:59
Seiska: Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskuluihin
11:43
Mies sai sakkoja väkivaltaan yllyttäneestä Facebook-kirjoittelusta  – hovi ei koventanut rangaistusta syyttäjän vaatimuksesta huolimatta
11:38
Seefeldin MM-kisojen ohjelma – katso milloin Itävallassa hiihdetään ja hypätään mäkeä
75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
68
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
17
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image