Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hal­li­tus­puo­lu­eet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Anne Berner (kesk.) on ilmoittanut jättävänsä politiikan. Lisäksi hänet on valittu ruotsalaispankin hallitukseen. KUVA: Satumaari Ventelä
Eduskuntavaalit 2019 20.2.2019 20:06 | Päivitetty 20.2.2019 23:23
Heikki Uusitalo

Oppositiopuolueissa hihitellään tällä hetkellä katketakseen. Ne eivät nimittäin millään osanneet odottaa, että muutenkin gallup-luisussa olevat hallituspuolueet tarjoaisivat oppositiolle niin helppoa nostetta, kuin ne nyt tekevät. 

Pois lukien viiden ministerin siniset, joita ei ole kukaan koskaan äänestänyt, ja harva gallupien mukaan koskaan äänestääkään. Mutta se on merkityksetön sivujuonne – siitäkin huolimatta, että sinisten puolustusministeri käyttää nykyisin aikaansa näköjään lähinnä perustuslakiasiantuntijoiden haukkumiseen talebaneiksi. 

Jutun kirjoittaja on toimittaja Heikki Uusitalo. KUVA: Jarmo Kontiainen

Joku voisi siitä ärähtää vähän enemmänkin, sillä perustuslain mukaan kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Ilmeisesti puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ajattelee, että oikeusoppineiden kutsuminen talebaneiksi ei loukkaa heitä. 

Saman puolueen ulkoministeri huutaa plokissaan yhtä ja toista, mutta niillä kryptisillä runoelmilla harva enää päätänsä vaivaa. 

Mutta sinisistä ei kukaan oppositiossa olekaan kiinnostunut, sillä päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus tekevät vasemmisto-opposition elämän todella helpoksi. Kumpikin hallituspuolueista ajautuu viikosta toiseen hallitsemattomiin mediakohuihin, jotka syövät kannatusta. 

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on joutunut selittämään siellä ja täällä epäselviä lausuntojaan vanhustenhoidosta, siihen liittyvien henkilöstömitoitusten desimaaleja ja ylipäänsä sitä, mitä kokoomus edes on mieltä koko vanhustenhoidon parantamisesta. 

Ei se mahda äänestäjille olla edelleenkään selvää. 

Aika paha miinus näin vaalien alla, kun vanhustenhoito on likimain jokaisen huulilla ja väärinkäytöksiä paljastuu tuon tuosta.

Kokoomus on onnistunut leimaantumaan isojen terveysfirmojen puolestapuhujaksi – ei vähiten sen vuoksi, että liikenne puolueen ja terveysfirmojen välillä on käynyt toisinaan kuin pyöröovi Stockmannin hulluilla päivillä. 

Miten tuon mainehaitan enää himmennät, kun vaaleihin on aikaa alle kaksi kuukautta? 

”Autot kuuluvat teille” –tienvarsimainokset ovat ilmeisimmin yritys kääntää huomio toisaalle vanhustenhoidosta. Kohtalaisesti se on onnistunutkin.

Ei sillä nyt vaaleja silti käännetä, vaikka some reagoikin juuri kuten kokoomus toivoi: viestiä jakamalla ja meemejä levittämällä. 

Keskusta on rypenyt gallupeissa jo pitkään alamaissa, ja pääministeri Juha Sipilä pääsee pian vastaamaan omalle puolueelleen ”tulos tai ulos” –lupauksestaan. 

Toki Sipilän hallitus voi ottaa nimiinsä erinomaisen työllisyyskehityksen, ja valtion velanottokin on vähentynyt. 

Sote on kuitenkin edelleen tekemättä ja siihen liittyy lehmänkauppa kokoomuksen hellimän valinnanvapauden kanssa. Moni keskustan kentällä miettii sitä, annettiinko maakuntamallin vuoksi liian suuri vastine valinnanvapaudessa. 

Kokoomuksessa taas parhaillaan sadatellaan sitä, että koko malli ei mahda edes edetä maaliin tämän vaalikauden aikana. Perustuslakivaliokunta istuu yhä paperivuortensa keskellä eikä lausuntoa näy saati kuulu.

Valistuneiden arvioiden mukaan koko homma jämähtää tähän. 

Kuka alkaa kokoomuksen markkinamallia ensi vaalikaudella? Tuskin kukaan.

Keskustan maakunnat saattavat soveltuvin osin kelvata oppositiopuolueillekin. Mutta tarvitseeko keskustan mielipiteitä edes ottaa huomioon, jos puolue mataa jopa alle 15 prosentin kannatuslukemissa? 

Yksi asia on kuitenkin selvä, ja se maksaa keskustan kannatusta juuri nyt: Juha Sipilä meni valitsemaan ensimmäisen kauden kansanedustaja Anne Bernerin ministeriksi ohi monen pitkän linjan keskustalaisen. 

Tuo valinta on hiertänyt kentällä koko tämän hallituskauden ajan. Asia on käynyt hyvin selväksi aina, kun siellä keskustan kenttäväen keskuudessa on liikkunut ja asioista keskustellut. 

Nyt Berner meni ja valitutti itsensä todennäköisesti ruotsalaispankin hallitukseen, eikä hän asiasta muistanut pukahtaakaan puolueväelle. Ihmekös tuo, että ryhmässä ollaan närkästyneitä. Ja kun asiasta nousi luonnollisesti kohu, se vaikuttaa taas jatkossa keskustan kannatukseen. 

Kuka nimittäin haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan seuraava Berner?

Tekemätön paikka.

 

 

Täydennetty kello 23.23: Lisätty kolmanneksi viimeiseen kappaleeseen sana "todennäköisesti".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Mitähän Väyrynen olisi saanut aikaan Bernerin paikalla ellei olisi tullut puolueessa henkilökemiaongelmia ja muita erimielisyyksiä ja puolueesta ulos savustusta . Kumpiko olisi ollut parempi vaihtoehto tälle ministerin paikalle kun paikka jouduttiin lopulta antamaan ensikertalaiselle sopivamman puuttuessa puolueesta ? Tuliko asian aiheuttama vahinko , sotkeutuiko housut ja valuiko kenkään asti ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä uskomatonta näytelmää on nyt katsottu neljän vuoden ajan. Kokoomuslaiseksi luultu Sipilä valittiin keskustan johtajaksi ja Sipilä valitsi kokoomukseen liittymistä harkinneen Bernerin ministeriksi. Molempien ideologia on sakean uusliberalistinen ja oikeistolainen. Koko keskustan johtoporras on samaa sarjaa. On raivokkaasti yhtiöitetty, yksityistetty, ulkoistettu, nakerrettu julkista omaisuutta ja kapitalisteille on annettu runsain mitoin verohelpotuksia ja lisää veronkiertokeinoja. On kyykytetty työntekijöitä, työttömiä, köyhiä, yksinhuoltajia, pitkäaikaissairaita.

On pöyristyttävä ihme, että koko poppoo on saanut pitää paikkansa. Vastuun tästä kaikesta kantaa valinnat tehnyt keskustaväki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valehtelun ja muunnellun totuuden uusi Pohjos-Suomen ennätys .Lämpimät onnittelut kommentoijalle.Tuosta ei kyllä puutu enää mitään.
Tuolla saadaan suurimmat taputukset työväen vappujuhlissa shampanja-pullojen poksahdellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, täyttä asiaa koko kommentti. Lisäisin tuohon vielä että jälki on tuollaista kun Pääministeriksi valitaan miljonääri, joka ei ole vieläkään paljastanut omistamiaan osakeyhteyksiään yrityksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä totta joka sana ja kun tuohon lisätään uskomaton sekoilu Sinisten ympärillä, niin ei ole ihme, että Perussuomalaiset kiittää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta ja kokiomus alas. Nyt on aika lopetta Suomen kansan kyykytys ja kueltää kaikki meiltä vain kaikki. Annetaan mahdollusuus puolueille jotka oukkeasti ajaa meidän tavallisten tallaajien asioita! Jotka oikeasti luo myös turvallisen Suomen jälkeläisille ja heidän jälkeläisilleen, niin ettei täällä herrat retostele omassa kuplassaan vain ja duunaria tavan kansalaista kyykytetään tuon tuostakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka sinisiä en kovin korkealle arvostakaan niin Niinistön puheissa on hyvä pointti. Suomen perustuslaki ja varsinkin sen tulkinta ei toimi. Muutamalla oikeustieteen tohtorilla on aivan liian kova valta nykyisessä mallissa, mikä on todella epädemokraattista. Osasyynsä on myös poliitikoilla jotka ovat tayttäneet perustuslain epäselvällä liirum laarumilla. Suomeen tarvittaisiin erillinen perustuslaki tuomioistuin, tai laajentaa nykyisen korkeimman oikeuden toimivaltaa tulkitsemaan perustuslakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se kokoomus valtasi ns, keskustapuolueenki. Sipilä ja Berner ovat jopa enemmän oikealla kuin muut kepulaiset. Kepu pettää sisältä päin eikä Maurikaan huomaa sitä puhumattakaan muista. Näyttäs vihreät ohittavan kepun maalisuoralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen yksioikoinen kirjoitus. Berner on ollut yksi osaavimpia ja tehokkaimipia ministereitä. Laittanut tiestöä kuntoon myös Oulun seudulla, minkä edellinen hallitus jätti tekemättä ja ohjannut Hailuodon siltaan rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silta ja teiden paikkaukset on lillukanvarsia. Berner on myös ajanut alas/lähes tuhonnut ennen hyvin toimineen taksijärjestelmän. Hän on myös tuhonnut suomalaisen loistavasti aiemmin toimineen autokoulujärjestelmän, jonka vaaralliset vaikutukset liikenneturvallisuuteen tullaan näkemään muutaman vuoden sisällä. Hän myös yritti ajaa läpi tiemaksuja, joka jo ennakkopäätöksenä pysäytti autokaupan suomessa. Onneksi painostuksen alla perui sen typeryyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaan että Oulun alue on ollut ylättävän etuoikeutettuna rahan jaossa oisko Sipilän ohjeistuksella osansa, kun muu Pohjoissuomi jäi käytännössä ilman rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta on rypenyt gallupeissa jo pitkään ja Juha Sipilä pääsee pian vastaamaan omalle puolueelleen ”tulos tai ulos” –lupauksestaan.

kiitos Juha kun annoit kansalle em lupauksen ja pidät siitä kiinni...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran näemme, kuinka politiikka on mielikuvien medioitunutta leikkiä. Pintakuohuista, joutavanpäiväisistä sanoista, hurmahenkisyydestä, agitaatiosta, suoranaisesta disinformatiivisesta kuonasta jne. syntyvät ne mielikuvat hyvistä, pahoista ja rumista, jotka ohjaavat äänestäjien tajuntaa. Mutta kuka näkee pintaväreilyn ja -kuohunnan alapuolelle, reaalimaailman karuihin tosiasioihin? Kuka jaksaa kyseenalaistaa vihreiden ilmastouskonnon teesejä? Kuka uskaltaa sanoa, ettei vasureiden keisarilla ole enää muuta kuin risaiset kalsarit jalassa? Kuka on valmis tuohoamaan yritystoiminnan elinvoimaa raskaalla verotuksella? Miksi hiivatissa antaa populistisia, yksinkertaisia lupauksia, joita ei voida täyttää. Tulee mieleen vuosi 2011, jolloin näytti pitkään siltä, että hallitusta ei saada kasaan. Mutta niin vain kävi, että Arhinmäen Paavokin joutui kääntämään takkia, vaikka varoitti vielä Vappuna kaikkia muita siitä "napit paukkuen". Audin hienostunut takapenkki hivelee yhtä hyvin porvarin, keskustalaisen, vihriän, demarin ja vasurinkin takapuolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummalle tulee nälkä ekana - demarin vai porvarin lapselle? Vassareista puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan onkin tärkein pointti, että "kummalle tulee ensin nälkä". Eikös Suomen hallituksen tehtävä ole huolehtia kaikista, myös vähävaraisista, lapsiperheistä, työttömistä, palkansaajista, eläkeläisistä ja opiskelijoista samalla tavalla. Ajatusmaalimat tällaiselle depatille ovat jostain vuosisadan vaihteesta. Tavoitehan on, että kukaan ei "näe nälkää".

Täällä jotkut kaulusköyhälistöön kuuluvat luulevat demarien olevan köyhiä ja näkevän nälkää. Matkustus avartaa ja avaa silmiä, lähdehän sieltä poterosta katsomaan miten työtätekevät huristelevat mersuillaan ja hoitavat pihojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lisäksi hänet on valittu ruotsalaispankin hallitukseen"

Sen verran korjaisin juttua, että Berneriä ei ole valittu hallitukseen. Pankin yhtiökokous valitsee ehdokkaista hallituksen, eikä yhitökokousta ole vielä edes pidetty. Berner on siis vain ehdolla SEB:n hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image