Kommentti: Kukaan ei tule suosituksi pää­mi­nis­te­ri­nä – Juha Sipilä kantoi vastuuta, mutta iso osa keskustan tukijoista kaikkosi rinnalta

Keskustajohtaja Juha Sipilä tunnusti vaalituloksen tappioksi kello 20.35. Oma poliittinen tulevaisuus näytti epävarmalta.
Eduskuntavaalit 2019 14.4.2019 22:22
Matti Posio

Jopa kaikkien aikojen paras pääministeri Winston Churchill joutui vaihtoon pelastettuaan maansa, kirjoittaa Lännen Median päätoimittaja Matti Posio. Sipilän keskustalle eduskuntavaalien tulos on hänen mukaansa fiasko.

Matti Posio

Pääministerin tehtävä ei tee kenestäkään suosittua.

Kun Winston Churchill oli pelastanut Britannian ja demokratian toisen maailmansodan tuhoista sekä nujertanut Adolf Hitlerin ilman myönnytyksiä, seuraavissa vuoden 1945 parlamenttivaaleissa kansa äänesti hänetkin vaihtoon.

Juha Sipilän keskustalle eduskuntavaalien tulos on fiasko. Perinteisten kannattajien kotiinpaluu kääntyi hallitustien lopussa joukkopaoksi.

Sipilä kantoi vastuuta, mutta iso osa keskustan tukijoista sai taakasta tarpeekseen. Ääniosuus painui alle Mari Kiviniemen johdolla vuonna 2011 saavutetun 15,76 prosentin.

Insinööri ja liikemies Sipilä tuli politiikkaan aivan muista kuvioista. Vaikeina hetkinä Kempeleen mies tiesi, että hän voisi tarpeen tullen siirtyä kasvuyrityksen johtoon. Tulos tai ulos, sanoi Sipilä Sipilästä.

Pääministeriyden paineissa Sipilän eetoksesta paistoi tehtäväkeskeisyys. Hän oli tullut laittamaan Suomen talouden kuntoon. Sitä hän halusi tehdä niin voimallisesti ja hyvin kuin käytettävissä oleva aika ja oma osaaminen sallivat.

Onnistumista on mitattu kilpailukyvyllä, työllisyysasteella ja sote-sopalla. Neljässä vuodessa pääministeri jätti kaikkensa kentälle, kuten jääkiekossa sanotaan. Kukaan ei voi väittää Sipilän halunneen päästä helpolla.

Yhdessä Lännen Median haastatteluista tämä epäili, että politiikan varaan kaiken laskeva pelkäisi liikaa virheitä. Pohjoisen kielikuvansa mukaisesti Sipilä ei halunnut "seistä keskellä kamppeitaan".

Loppusuoran rohkea veto kieli jo epätoivosta. Sipilä kaatoi oman hallituksensa, kun sote-uudistus kariutui. Pääministeri puhui itsestään periaatteen miehenä, mutta kansalainen näki vain ulkokultaisen poliittisen lehmänkaupan. Äänestäjä ei hyötynyt mitenkään siitä, että samaa vanhaa hallitusta alettiin nimittää toimitusministeristöksi.

Imagokriisit eivät kohtele päättäjiä tasapuolisesti. Kokoomuksen Petteri Orpo otti pahoin takkiinsa, kun etenkin Yle pääsi uutisoimaan toistuvasti kokoomuksen olevan ainoa puolue, joka vastustaa hoitajien vähimmäismäärän kirjaamista lakiin. Orpo näytti hetken sydämettömältä.

Asiallisesti hän oli oikeassa: desimaalimäärä ei tietenkään yksin ratkaise monimutkaista hoivaongelmaa. Tekemällä toisin kokoomus olisi päätynyt joukon jatkoksi kannattamaan sosiaalidemokraattien ja opposition lempihanketta, mikä olisi johtanut varmasti umpikujaan toisaalla.

Imagopeli on kovaa. Orpo – tai kuka tahansa – voi puhua 99 kertaa vanhustenhuollon ja inhimillisyyden puolesta, mutta yksi lausunto hoitajamääristä muistetaan. Vaalitulos näyttää osoittavan, että kansa sittenkin tietää ja antaa anteeksi myös hallituspuolueelle.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti joutuu vastuuseen myös satojen miljoonien siirtämisestä epämääräisiin pilipaliyhdistyksiin juuri ennen vaaleja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja keskustan kannatus siis 13,9 prosenttia. Historian huonoin. Kiva juttu. Näin käy kun ajetaan vain omia etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on kyllä oikeassa siinä, että valtion velkaa on lyhennettävä ja näin tapahtui. Rahat vain otettiin pois väärältä porukalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tulos hallituksen leikkauslinja pienituloisilta ja keskittämis politiikalta. Kepun ollessa pääpuolueena. Kainuun kansanedustaja tipahtivat oikeutetusti rannalle,näkymätöntä porukkaa edustajina. Kettusen olisi pitänyt päästä läpi,tai olisko hänkin yhtä näkymätön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syntyi vaikutelma, että keskusta asemoi itsensä kokoomuksen tytäryhtiöpuolueeksi ja koki sitten tytäryhtiön kohtalon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmettelen kyllä suuresti että Sipilä sai noinkin paljon ääniä. Tietyissä piireissä tietysti noita äänestäjiä kyllä sikiääkin enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalitappio oli ihan odotettua sen jälkeen mitä teki Suomen pienituloisille ja työttömille. Olisi ollut täysin oikeudenmukaista että olisi pudonnut kokonaan eduskunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, ei Sipilä saanut mitään hyvää Suomelle pääministerinä, kaikki meni niin reisille kuin vai olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pienituloinen, kaikkien mittareiden mukaan köyhä, mutta en siltikään ole huomannut elämäni kurjistuneen edellisen hallituksen ja Sipilän myötä. Inhoan politiikkaa, en puhu Sipilän puolesta siksi, että hän on Sipilä, vaan siksi, että en ymmärrä sitä, kun jotakin pitäisi tehdä, että talous saadaan kuntoon ja sitten kun tehdään, niin itketään. En usko, että SDP ja petsit onnistuvat yhtään paremmin. Toki heillä on paremmat lähtökohdat kuin Sipilän astuessa pääministeriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosti on Sipilä ja hänen hallituksensa puolustanut vähäosaisten asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän taloudellinen tilanne parani, kun päivähoitomaksut pienenivät tai loppuivat kokonaan pienituloisilta tällä hallituskaudella. Muuta muutosta ei elämäämme tullutkaan. Eli aika hyvin meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image