Kaikki äänet laskettu: Sdp nousi niukkaan vaa­li­voit­toon, pe­rus­suo­ma­lai­set kakkosena – Sdp on yhden paikan enemmistöllä suurin puolue

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne seurasi vaali-illan kulkua jännittyneenä.
Eduskuntavaalit 2019 15.4.2019 0:52
Lännen Media

Sdp:n kannatus oli eduskuntavaaleissa 17,7, perussuomalaisten 17,5 ja kokoomuksen 17 prosenttia. Perussuomalaiset nousi vaalipäivän aikana hyvin lähelle kärkipaikkaa, mutta sdp voitti lopulta niukasti.

Jännittävä vaali-ilta on edennyt siten, että kaikki äänet on nyt laskettu. Sdp:n kannatus on 17,7, perussuomalaisten 17,5 ja kokoomuksen 17 prosenttia. Keskustan äänisaalis on 13,8, vihreiden 11,5, vasemmistoliiton 8,2, rkp:n 4,5 ja kristillisdemokraattien 3,9 prosenttia. Muiden puolueiden kannatus oli 2,9 prosenttia.

Sdp sai eduskuntaan 40, perussuomalaiset 39, kokoomus 38, keskusta 31, vihreät 20, vasemmisto 16, rkp 9, kristillisdemokraatit 5 ja muut puolueet 2 kansanedustajaa eduskuntaan. Sininen tulevaisuus ei saanut eduskuntaan yhtään kansanedustajaa.

Juttu jatkuu graafin jälkeen.

Uusi slogan tsunamista unohtui perussuomalaisten vaalivalvojaisissa, kun yleisö riemuitsee ääntenlaskennan aikana tapahtuvasta jatkuvasta noususta. Yleisö yltyy vanhaan, perinteiseen jytky-huutoon.

– Aivan mahtavaa, haluamme muuttaa Suomea kansallismielisemmäksi, ja haluamme kansallismielisyyden kunnianpalautuksen, mikä nyt näkyy äänimäärässä, kansanedustaja Laura Huhtasaari kommentoi perussuomalaisten sijaa toiseksi suurimpana puolueena.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa jytkytetään vaalitulosennusteiden näyttäessä puolueelle kakkospaikkaa.

Omiensa pariin palaavan Jussi Halla-ahon ottaa vastaan riemuitseva, huutava yleisö. Halla-ahon halaa ensimmäisenä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

– Jytky, jytky, jytky, huutaa yleisö.

Välillä jytky muuttuu huudossa Jussiksi.

– Jussi, Jussi, Jussi!

Halla-Aho on tyytyväinen puolueen kannatukseen. Hänen tavoitteensa oli, että perussuomalaisten kannatus kasvaa siitä, kun hänestä tuli kesällä 2017 puolueen puheenjohtaja. Halla-aho kertoi olevansa valmis hallitusyhteistyöhön, jos tuleva hallitustunnustelija niin pyytää, muttei hinnalla millä hyvänsä.

– Emme voi loputtomasti joustaa niissä teemoissa joiden takia perussuomalaisia on ennen kaikkea äänestetty, sanoo Halla-aho.

Suurimmat asiat, joista puolue ei puheenjohtajan mukaan loputtomasti jousta, ovat maahanmuutto- ja ilmastoteemat.

– Sanoisin, että nyt se on millä tahansa mittarilla voitto. Jos me olemme vielä lisäämässä paikkamäärää 2015 tuloksesta, en pysty enää mielikuvitustakaan käyttämällä selittämään tätä tappioksi.

Sipilä tunnusti tappion

Vaaleissa tuli nyt iso tappio, totesi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hetki sitten palattuaan oman väkensä pariin vaalivalvojaisiin.

– Eikä tullut, kuului yleisöstä.

Juha Sipilä tunnusti tappion sunnuntai-iltana.

Suureksi sitä tappiota voi kutsua, sillä 49 edustapaikkaa on kutistumassa 31:een. Kannatus valahti ennätyslukemiin, reiluun 14 prosenttiin. Sipilä toisti sen, ettei yhtään enempää olisi voitu tehdä vaalikentillä ja kampanjan aikana. Koko puoluejohto kukitettiin ja tässä vaiheessa alettiin nähdä niitä pettymyksen kyyneleitä.

Tulos on Sipilän mukaan erikoinen.

– Olemme nyt menossa aikaan, jossa meillä on vähintään viisi suurta puoluetta, Sipilä totesi.

Suomen pääministerinä toiminut Sipilä ei halunnut arvioida Lännen Medialle tarkalleen sitä, mitä syitä vaalitappion taustalla on. Hän pitää kuitenkin auki sen, onko keskusta valmis hallituskeskusteluihin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi vaalituloksen nähtyään, että hiukan sinipunalta haiskahtaa. Hallitusneuvotteluista hän povasi hankalia.

"Katsotaan, mikä lopullinen tulos tulee olemaan"

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne ei vielä Pikkuparlamentista poistuessaankaan halunnut ennustaa vaalien lopullista tilannetta. Noin puoli yhdentoista aikaan äänistä on alle 85 prosenttia laskettu, mutta Ylen ennusteen mukaan Sdp olisi yhden paikan erolla suurin puolue.

– Edelleen tässä on epävarmuustekijöitä, sanoi Rinne.

Sdp:n valvojaisissa katseltiin kuolemanvakavina ja hiljaisina kun tv välitti kuvaa perussuomalaisten vaalivalvojaisista ja eroa oli vain yksi paikka sdp:n hyväksi.

Sunnuntai-illan tilanteen perusteella Sdp, perussuomalaiset ja kokoomus ovat kahden paikan sisällä toisistaan. Rinne ei kuitenkaan halunnut arvioida sitä, mitä pieni ero tarkoittaa tulevan hallitustunnustelijan tai pääministerin mandaatin kannalta.

– Se on kansan antama mandaatti, ja sillä mennään.

"Me emme antaneet löysiä vaalilupauksia"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti kokoomuksen vaalivalvojaisissa, ettei kokoomus lähde mihin tahansa hallitukseen.

– Kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, joka tekee arvojemme mukaista politiikkaa. Hallituksen muodostaminen ei ole helppoa, Orpo pohti.

Kokoomuksen Petteri Orpo seurasi vaali-illan kulkua vaalivalvojaisissa. Kokoomus pitää vaalivalvojaisiaan Helsingin keskustassa Club Capital -ravintolassa

Orpo sai kokoomusyleisöltä raivoisat aplodit. Oma puolueväki vaikutti olevan mielissään puheenjohtaja Orpon suorituksesta.

– Me emme antaneet löysiä vaalilupauksia, emme ole populisteja. Haluamme kestävää talouspolitiikka, kansainvälisen Suomen ja ihmisarvo on meille jakamaton, Orpo puhui.

Kokoomuslaisia miellytti erityisesti se, että puolueella on jälleen kansanedustaja Lapissa.

Haavisto: ”Monet vihreät äänestävät vasta vaalipäivänä”

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vaikutti Pikkuparlamentissa tyytyväiseltä puolueen tulokseen alkuillan ääntenlaskutilanteessa. Vihreät olivat kello 20.55:n tilanteessa saamassa 20 kansanedustajaa, jolloin puolueen paikkamäärä olisi tällöin kasvamassa edellisvaaleista viidellä.

– Noin puolitoistakertainen eduskuntaryhmä näyttäisi olevan tulossa, sanoi Haavisto.

Haavisto uskoo myös, että äänestyspäivänä vihreiden kannatus nousee. Tämä johtuu muun muassa siitä, että vihreiden vahvalla kannatusalueella, kuten Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa, ääntenlaskenta kestää.

– Monet vihreät äänestävät vasta vaalipäivänä, Haavisto pohtii.

Rkp:lle tuli Vaasan vaalipiiriin lisäpaikka ja Uudeltamaalta näytti menevän yksi paikka.

– Jos tulos pysyy tällaisenä, niin voin olla tyytyväinen. Hienoinen pettymys on, jos yksi paikka menetetään Uudellamaalla. Positiivinen asia on, että pidämme paikan Varsinais-Suomessa. Sekään ei ollut itsestäänselvyys, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi.

Andersson: ”Olen ollut äärimmäisen jännittynyt”

Vasemmistoliiton asettama tavoite eduskuntavaaleissa on kannatuksen nousu ja parhaimmillaan niin, että kannatusluku nousee kaksinumeroiseksi. Edellisissä vaaleissa vasemmiston kannatus oli 7,1 prosenttia.

Ainakin vaalivoitto on tulossa alkuillan tulosten perusteella. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän koko oli iltayhdeksän ääntenlaskentatilanteessa kasvamassa 17-paikkaiseksi nykyisestä 12:sta.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson kertoi olevansa äänestystulokseen tyytyväinen. Kyseessä oli myös hänen ensimmäiset eduskuntavaalinsa vasemmistoliiton puheenjohtajana.

– Olen ollut äärimmäisen jännittynyt. Jännitys toki pysyy iltaan asti, kunnes varmistuu, paljonko lisäpaikkoja on tulossa.

Andersson kertoo puolueen olevan valmis hallitukseen, jos puoluekumppanit ja asiat ovat oikeat. Hän on aiemmin sanonut, että vasemmistoliitolle parhaat hallituskumppanit ovat Sdp ja vihreät, ja sama pysyy yhä.

Sekä Sdp että vihreät ovat alkuillan tilanteen perusteella matkalla vaalivoittoon.

Yksi vaihtoehto on, että kokoomus ja vasemmistoliitto voisivat löytyä samasta hallituksesta. Se tietysti tarkoittaisi, että turkulaisen Anderssonin lisäksi hallituksessa olisi myös toinen turkulainen, kokoomuksen Petteri Orpo. Andersson ei täysin tyrmää yhteistyötä, eikä turkulaisuus ole kynnyskysymys.

– Riippuu täysin hallitusohjelmasta, hän sanoo.

Kristillisille tulossa yksi lisäpaikka

Kristillisdemokraatit ovat saamassa yhden lisäpaikan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Tulos on odotusten mukainen, alueelliset gallupit ovat ennakoineet meille lisäpaikkaa, puheenjohtaja Sari Essayah (kd) iloitsi Pikkuparlamentin tulosillassa.

Hän muistutti, että muutamassa vaalipiirissä on erittäin tiukka taistelu viimeisistä paikoista.

– Kannatus on kasvussa joka tapauksessa, mutta vielä ei tiedä riittääkö se lisäpaikkoihin. Lisää on joka tapauksessa tullut äänestäjiä kristillisdemokraateille.

Essayah arveli, että kyseessä ovat luottamusvaalit ja arvot, jolla kd tekee politiikkaa herättävät luottamusta.

Väyrynen: Muutamakin paikka on suuri voitto

Seitsemän tähden liikkeen perustaja ja puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Väyrynen saapui Pikkuparlamenttiin median tulosiltaan hetki ennen ennakkoäänten julkaisua.

Väyrynen harmitteli sitä, että suuret mediatalot sulkivat hänen johtamansa puolueen pois suurista vaalikeskusteluista.

– Jos olisimme saaneet tasavertaisesti olla mukana, olisimme voineet saada 10:stä 15:een paikkaa. Nyt muutamakin paikka on suuri voitto, Väyrynen sanoi ennen ennakkoäänten julkaisua.

Uudellamaalla ehdokkaana oleva Väyrynen ei toistaiseksi halua ennakoida Seitsemän tähden liikkeen vaalitulosta.

Seitsemän tähden liike sai 0,3 prosenttia ennakkoäänistä. Kaikkiaan ennakkoääniä tähtiliike sai 3826.

Meteli vaimeni

Sininen tulevaisuus -puolueen vaalivalvojaiset alkoivat riehakkaissa tunnelmissa ravintola Vastarannan Kiiskessä Helsingissä, mutta vielä riehakkaammaksi tunnelma muuttui, kun puolueen puheenjohtaja Sampo Terho saapui paikalle. Hyvin alkanut meteli tosin vaimeni, kun ennakkoäänet tulivat julki. Niiden perusteella siniset putoaa eduskunnasta. Puolueen johtohenkilöt vakavoituivat.

Terho ei kuitenkaan vielä luovuttanut.

– Tästä se lähtee. Suuri osa äänistä on vielä laskematta, Terho totesi toiveikkaasti.

Mieli kuitenkin muuttui illan aikana. Puoluesihteeri Matti Torvinen totesi, että puolue harkitsee maanantaina, lopettaako se toimintansa kokonaan, jos siniset ei saa yhtään eduskuntapaikkaa.

– Puolueen hallitus kokoontuu huomenna miettimään jatkoa, Terho jatkoi.

Tarkoittaako se sitä, että siniset aikoo palata perussuomalaisiin?

– Mistä tuon päättelit Keskustelemme huomenna, Terho toppuutteli.

MAINOS

Kommentoi

Onnittelut vihervasemmistolle! Teitte sen! Nyt alkoivat ihanat ja lokoisat päivät eläkepariskunnallekin, rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Ensin toiselle se 100 €/kk ja toiselle vielä enemmän kun indeksileikkuri poistuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavissa vaaleissa tulee kunnon jytky,perus-suomalaiset tekee historiaa tulemalla suurimmaksi puolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät vaalit ,tasapeli on mukava siinä ikäänkuin kaikki voittaa , vähän samoin kuin naisleijonien finaalissa ,ensin voitti Suomi ja sitten USA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä alkaa suuri riitaisuus ja Suomen alas ajo Antti Rinteen johdolla! Tulevat sukupolvet saavat raskaan maksutaakan harteilleen :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sdp:n tulos oli heikko tässä tilanteessa, olisiko puheenjohtajan vaihdos parantanut tulosta. Hallituksen mokat kaatui keskustan syliin ja kokoomus pääsi kuin koira veräjästä. Perussuomalaisten menestys oli entisten isojen puolueiden tappio. Vaikka Vihreät saivat lisää edustajia, olisi sielläkin ollut nyt hyvä mahdollisuus parempaan. Joitakin yksityiskohtia tuloksista: Keski-Suomen Hakkarainen sai enemmän ääniä pienemmästä vaalipiiristä kuin
pääministeri Sipilä; Vihreiden Aalto tipahti, samoin tippui hallituksen yksi osaavimmista ministereistä eli Keskustan Kimmo Tiilikainen. Sääliksi käy myös oululaisia, jota edustaa nyt kolmikko Immonen, Tynkkynen, Vähämäki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea PerusSuomalaiset ja onnea myös väyryselle. Suurmies väyrynen ei nyt oikein saanut ääniä taakseen eli kertoo suomalaisten viisaudesta ja halusta saada väyrynen pois sekoilemasta politiikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitten lähtö (sin) Lindströmille. Erittäin ilahduttavaa. Kannattaa nyt sitten tutustua aktiivimalliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n noustessa vahvan johtajansa Antti Rinteen siivittämänä oppositioalhosta ylivoimaiseen voittoon uskon punavihreän hallituksen tuloon, ehkä apua saadfaan vielä RKP:ltä, joka 4 vuotta vieroitusoireista kärsittyään suostuu mihin vain.
Nyt saimme valtiolaivaa ohjaamaan suuren ruorimiehen, joka Li:n toimiessa ensimmäisenä perämiehenä nostaa maan investoinnit, viennin ja työllisyyden ennennäkemättömälle tasolle, lopettaa kirotun velanoton, ajaa läpi karikkoon joutuneen soten, luo lisää rahaa eläkeläisille, poistaa leikkaukset ja jatkaa koulutusta niin, että varsinaista työntekoa ei tarvitse edes miettiä kun jo vastaan ennättävät eläkepäivät.
Sydämelliset onnittelut SPD:lle, Rinteelle ja uudelle hallitukselle, Parhainta menestystä! Valoisaa velatonta tulevaisuutta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....että rinne ei saa hallitusta kasaan liian vähäisten paikkojen vuoksi eli ei tule vasemmisto hallitusta Suomea tuhoamaan ja sehän on vain meidän suomalaisten etu.
Tässä käy nyt onneksi niin, että vasemmisto ulvoo oppositiossa jälleen vähintään 4 vuotta ja siitä sydämelliset onnittelut suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten investoinnit, vienti ja työllisyys nostetaan uudelle tasolle, kun vasemmisto lupaa, että se 2 mrd, joka tarvitaan huonoimmassa asemassa olevien auttamiseen, otetaan esim. yrittäjiltä? Siinä on matematiikkaa kerrakseen. Ja luvattua eläkeläisten satastakin ollaan jo siirtämässä seuraavalle vaalikaudelle, kun siihen ei ole nyt varaa. On teitä helppo huijata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä mikään taaskaan kuitenkaan muutu. SDP, kokoomus,kepu ja vehreät muodostavat hallituksen ja ovat onnellisia päästessään eroon moukkamaisesta ministeriaineistosta. Perussuomalaiset jatkavat oppositiossa, eikä htuleva hallitus välitä pätkääkään heidän mielipiteistään, näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
76
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
31
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image