En­nak­ko­ää­nes­tyk­sen alku voi lupailla uutta ennätystä – viime edus­kun­ta­vaa­leis­sa ennakkoon äänesti kolmannes ää­nioi­keu­te­tuis­ta

Äänestyskopissa kävi 5,6 prosenttia kaikista äänioikeutetuista ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. KUVA: Timo Marttila
Eduskuntavaalit 2019 4.4.2019 9:30
Ulla Jäske

Vilkkainta ensimmäisenä äänestyspäivänä oli Lapin vaalipiirissä.

Ennakkoäänestys lähti vilkkaasti käyntiin keskiviikkona. Äänestyskopissa kävi 5,6 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Äänioikeutettuja on yhteensä 4 255 462, joten äänestämässä on jo käynyt 237 390 äänioikeutettua.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ensimmäisenä päivänä äänesti 4,6 prosenttia äänioikeutetuista. Toisena päivänä äänestämässä oli käynyt 9,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Naiset olivat hieman innokkaampia äänestäjiä tämän vuoden ensimmäisenä päivänä kuin miehet. 5,7 prosenttia naisista äänesti ensimmäisenä päivänä ja miehistä 5,5 prosenttia. Naiset ovat aiempinakin vuosina olleet innokkaampia ennakkoäänestäjiä kuin miehet.

Ahvenanmaalla äänestys lähti käyntiin verkkaisesti

Innokkaimpia äänestäjät olivat Lapin, Satakunnan ja Pirkanmaan vaalipiireissä. Ennakkoäänestys lähti käyntiin hitaanlaisesti Ahvenanmaan maakunnan vaalipiirissä; äänestysprosentti oli vain 2,2. Alle viiden prosentin ennakkoäänestysvilkkaus oli Ahvenanmaan lisäksi Uudenmaan vaalipiirissä, jossa äänestämässä kävi 4,8 prosenttia äänestäjistä.

Viime eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti 32,3 prosenttia äänioikeutetuista. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin eduskuntavaaleissa, joten tämän vuoden ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä ennakoi vielä korkeampaa äänestysvilkkautta.

Viime vaalien lopullinen äänestysprosentti oli 70,1. Sodan jälkeen korkein äänestysprosentti oli vuonna 1962, jolloin äänestämässä kävi kaikkiaan 85,1 prosenttia äänioikeutetuista.

MAINOS

Kommentoi

Näytti kaakkurin cittarissa äänikuoret menevän uurnan viereiseen pahvilaatikkoon? Liekkö silppuriin meneviä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaanpa, että aikainen ryntäys johtuu siitä, että yhä useampi alkaa olemaan kyllästynyt tähän vihervasemmiston/demareiden ainaiseen ja älyvapaaseen ilmastokouhotukseen, yhteiskunnallisen kehityksen rattaisiin kapuloiden heittelyyn ja työtä tekevän kansanosan verorasituksen jatkuvaan kasvatukseen ynnä populististen vappusatasten jakamiseen.
Ainoat vastuulliset puolueet tuntuvat nykyään olevan Kokoomus ja Persut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi nyt ainakin laajojen vähävaraisten kansalaispiirien rientämään kilvan vaaliuurnille antamaan palautteen oikeistohallituksen puolueille säälimättömistä leikkauksista, jotka suunnattiin heihin. Tempullaan hallitus laittoi maan vähävaraiset talouden maksumiehiksi. Hyvätuloisille ja hyväosaisille hallitus antoi samanaikaisesti alennukset lahja- ja perintöveroon. Tämä oli vain yksi esimerkki hallituksen toteuttamasta arvomaailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahvinen ajokortti ei enää käy henkilötodistuksena, tällä lailla eduskunta sai 300 000 vanhan ajokortin haltijaa äänestyskelvottomaksi. Ei vanhempi henkilö tai työtön edes tiedä tästä vuoden alussa tulleesta laista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmoituksessa äänioikeudesta ei missään kohdin kerrota, ettei myös pahvinen ajokortti kelpaisi todistukseksi!
Nyt näyttääkin siltä, että jotkut pyrkii tietoisesti estämään joidenkin äänestämisen, tai ainakin hankaloittavan sitä huomattavasti!
Kiireesti pitää julkituoda tämä, kuka keksi, että pahvinen ajokortti ei kelpaisi henkilötodistuksena!
Laiton, ihmisoikeuksia rikkova väite, ettei ajokortti kelpaisi vahvistamaan äänestäjän henkilöllisyyttä!
Tästä ei ole myöskään informoitu ajoissa!
Jos joku kieltää pahvisen ajokortin tunnistusvälineeksi, niin hän syyllistyy rikokseen!
Lukekaapa vaikka ilmoitus äänioikeudesta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa tiedote!
Tämä kehotus koskee ennenkaikkea vaalivirkailijoita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys ohjeen mukaan henkilökortti passi ajokortti tai muu vastaava asiakirja käy todistuksesta henkilöllisyydestä, missään ei mainita pahvisesta ajokortista.tohinko mennä äänestämään kun ei oo kun pahvinen ajokortti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image