Arvio: Pu­heen­joh­ta­ja­ten­tis­sä Sipilä ja Rinne pääsivät helpolla – vasta polt­to­moot­to­ri­au­tot kuumensivat väittelyn, jossa haastettiin vähän

Pääministeri Juha Sipilä otti yhteen gallupkärjessä olevan sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa Ylen vaalitentissä muun muassa biotaloudesta ja polttomoottoreista. Molempien terveys tuli puheeksi. Arkistokuva. KUVA: Kari Pekonen
Eduskuntavaalit 2019 14.3.2019 23:33
Joonas Kuikka

Puoluejohtajien vaalitentit lähtivät käyntiin hallituksen eron jälkeen, kun Ylellä kohtaavat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Aluksi vaalikamppailu kuulosti haukottavan varovaiselta asemien tunnustelulta, mutta autot ja hävittäjät herättivät puheenjohtajat.

Brittiparlamentin brexit-väittelyiden jälkeen suomalainen vaalikamppailu oli sivistynyttä, voisi jopa sanoa suoraan tylsää. Ylen vaalitentissä kohtasivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tentti alkoi väittelystä sotesta. Nämä asiat nousivat esiin.

Sipilä sai läksytyksen toimitusministeristöstä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai ripityksen tempustaan pyytää hallituksensa eroa vaalikauden lopulla. Jopa hallituskumppani kokoomuksen Petteri Orpo sanoi vetoa vaalitempuksi, kuten muutkin puheenjohtajat laajasti. Sipilää ripitys ei kuitenkaan hetkauttanut.

Rinteen terveys nostettiin esiin

Kannatusmittausten mukaan pääministeriksi suosikkina oleva Antti Rinne (sd.) joutui selvittämään vaaliväittelyssä terveydentilaansa ja olevansa kunnossa. Myös Sipilän keuhkoveritulppa ennen pääministerikautta käytiin läpi. Ministereiltä vaadittiin laajasti terveysselvityksiä. Rinne pysyi puolustuskannalla, eikä lähtenyt hyökkäyksiin. Hänet haastettiin eniten autokysymyksissä ja hävittäjien määrässä.

Ilmastokamppailussa ei kannata odottaa ihmeitä

Vaalipaneelin perusteella Suomen polttomoottoriautoilulla on laaja parlamentaarinen tuki. Ihmisiä ei pakoteta siirtymään sähköautoihin. Biopolttoaineilla on muun muassa keskustan, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton tuki. Vain vihreiden Pekka Haavisto uskalsi haastaa polttomoottorien asemaa, mutta jäi yksin. Suomi siis käy ilmastotaistoon hyvin kotikutoisin konstein. Toki Sipilä ja Rinne muistivat Suomen mahdollisuudet akkuteollisuudessa. Kasvisruoan tarjoamiselle julkisessa palvelussa tuli tukea kaikilta muilta paitsi perussuomalaisten Jussi Halla-aholta ja sinisten Sampo Terholta. Muut olisivat valmiit lisäämään kasvisruoan osuutta.

Hävittäjiä 62, 64 vai 66?

Väittely hävittäjien määrästä oli absurdi. Tarjoukset on pyydetty 64:lle. Kaikki vasemmistoliiton pientä varausta lukuun ottamatta olivat sitä mieltä, että Hornetien suorituskyky korvataan täysimääräisesti, mutta se ei kaikkien mielestä tarkoita täyttä lukumäärää. Rinne takertui siihen, riittäisikö kuitenkin vähempikin määrä koneita, jos ne ovat parempia. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho muistutti hieman naureskellen, että Horneteja on nyt 62 ehjänä. Sipiläkin sanoi "noin 64". Vain kokoomus ja rkp olisivat valmiit harkitsemaan Nato-jäsenyyttä.

Maakunnille laajaa tukea

Sotessa maakuntamalli tavalla tai toisella sai laajaa tukea halki puoluekentän. Myös vanhustenhoidon hoitajamitoitukselle tuli laajaa tukea. Sen rahamäärä arvioitiin monesta suusta noin 200 miljoonaksi euroksi vuodessa. Kun puheita kuuntelee, on ihme, miksi sotea ei saataisi yhteistuumin säädettyä käden käänteessä, niin vähän eroja suurista linjoista puolueiden välillä oli. Kokoomus olikin ainoa poikkeus maakuntamallin vastustajana ja laajan valinnanvapauden kannattajana.

Taistelu toisesta sijasta vaisua

Hallituspaikasta ja vaalien kakkossijasta kisaavat puolueet kokoomus, keskusta, vihreät ja perussuomalaiset haastoivat toisiaan aika niukasti. Orpo piikitteli välillä Sipilää, mutta muuten väittely oli varovaista. Perussuomalaiset ja vihreät eivät ollenkaan nokitelleet toisiaan, vaikka somessa huuto on jatkuvaa.

Loppuarvio

Yhdeksän puheenjohtajan tentti on hidastempoinen varsinkin ensimmäisen tunnin aikana. Dialogia ei syntynyt puoluejohtajien kesken ja haastaminen on vaikeaa. Ei haastamiseen ole ollut monella haluakaan. Toisen tunnin aikana tunnelma lämpeni, ja puheenvuorojen päälle kuultiin jo välihuutoja. Valtapeli on avattu varovaisesti.

 

Näin he pärjäsivät

Juha Sipilä, keskusta

Ei häkeltynyt muiden osuvista väitteistä, että hallituksen ero oli vaalitemppu. Sipilää ei erosta huolimatta haastettu kunnolla. Pystyi esiintymään rennosti. Oli eronneeksi pääministeriksi yllättävän vähän äänessä.

Petteri Orpo, kokoomus

Nokitteli Sipilää hallituksen erosta. Hyvin eri kannalla sotesta muiden kanssa, mikä ennustaa vaikeuksia hallitusneuvotteluihin. Esiintyminen rennompaa kuin monella muulla ja ulosanti selkeää. Pääsi liikaa ääneen suhteessa muihin.

Antti Rinne, sdp

Terveydentila otettiin heti esiin, mutta vakuutteli olevansa kunnossa. Ei mikään karismaattisin esiintyjä, mutta osasi perustella sote-näkemykset. Eniten epämukavuusalueella, kun häneltä tivattiin hävittäjistä ja polttomoottoriautojen kiellosta. Vaikea saada selkeitä vastauksia mihinkään, varmistelee. Muut haastoivat vähän. Pääsi paljon ääneen, vähän saatiin.

Sampo Terho, siniset

Pääsi vähän ääneen, se turhautti häntä. Omimmillaan turvallisuuspolitiikassa ja silloin kun puolusti ihmisten oikeuksia omiin valintoihin kuten autoiluun ja lihansyöntiin. Tulee mieleen USA:n republikaanit.

Jussi Halla-aho, perussuomalaiset

Ei omimmillaan sote-asioissa, joissa hieman takelteli. Ei päässyt ainakaan tentin alussa puhumaan lempiaiheestaan maahanmuutosta ennen kuin loppuhetkillä, kun puhuttiin Venäjän rajan vuotamisesta turvapaikanhaussa. Luennoi analyyttisen viileään tapaan asiasta kuin asiasta. Parhaimmillaan viiltävän pisteliäs.

Pekka Haavisto, vihreät

Maltillinen ja miellyttävä esiintyjä, tämän vaaliväittelyn perikuva. Ehkä siksi vetoaa muihinkin kuin vihreiden peruskannattajiin, joita hän ei juurikaan keski-ikäisenä valkoisena miehenä muistuta. Turvallisuuspolitiikassa elää rauhanunelmissa.

Li Andersson, vasemmistoliitto

Haastoi Orpoa moneen kertaan sotesta. Erottuu edukseen puheenjohtajajoukossa jo pelkällä energisellä olemassaolollaan ja terävillä kommenteillaan. Rikkoo politiikan lasikattoja, säväyttää.

Anna-Maja Henriksson, rkp

Nosti toistuvasti esiin Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen. Kertoo siitä, missä ovat rkp:n äänestäjät. Valtakunnallista visiota vähemmän ja vähän ääniaikaa.

Sari Essayah, kristillisdemokraatit

Vähän äänessä. Nosti esiin viiden valtakunnallisen sote-alueen vaihtoehdon. Vaikea erottua muista, kisaa sinisten apajilla.

 

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Tentissä ei todellakaan ollut mukana kaikki eduskuntapuolueiden pj.t. Väyrystä eduskuntapuolueen pj:na ei ollut hyväksytty mukaan. Olisi syytä korjata uutinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoituksellisesti Väyrynen työnnettiin syrjään, liian kova vastus ja haastaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälainen pitäisi poliitikon olla että saisi yhtä paljon ääniä kuin Pohjoiskoreassa eli 100 % ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Li Andersson täysin omaa luokkaansa.
Perussuomaiset Terho ja Halla-aho aivan kujalla, kuten olettaa sopi.
Sipilä ja Orpo kiemurtelevat niin, että ovat kohta solmussa keskenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-Aho on selvästi järkevin ja paras. Rinne heikko, Andersson pöhkö, Pekka pehmeä, Orpo yrittäjä, Sipilä out, Siniset, RKP ja KD ei merkitystä Ilmastonmuutoksen torjunta Suomessa punavihreiden ja kommunistien esittämällä tavalla on hulluutta, täysin vastuutonta populistista ihmisten pelottelua. Afrikasta ja Kiinasta, Venäjältä ja Etelä-Amerikan maista ilmaston saasteet tulevat. Sinne rotia, talouspakotteita, kauppasaartoja ja muureja. Presidentti Trumpin esitykset ovat oikean suuntaisia ja järkeviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho kaikista heikoin, asiaosaaminen ei riittänyt sotessa eikä monessa muussakaan asiasta. Sipilä paras. Rinne yritti vakuutella, että kyllä osaa, mutta kokonaisuus jäi vaisuksi. Orpo yritti kertoa, että sote-uudistus tehdään tekemättä mitään. Muut tasapaksuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset ja kokoomuslaiset yrittävät tehdä nyt kaikkensa, jotta heidän hallituskautensa toheloinnit saataisiin SDP:n ja Vasemmistoliiton vastattavaksi.
Kuinka ihmeessä moinen vastuun pakoilu voi siirtää vastuun muille?
Media yrittää tasoitella etenkin Vasemmistoliiton äänivyöryä siten, että käy kampanjaa Vihreiden puolesta "maailmanparannus teeseillä".
No tärkeintä ainakin itselleni on se, että Sipilä ja kepu saavat nokilleen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä o Sipilän ongelma ? Hänellä on itserakennettu häkäpönttöauto (jos ei ole hävittänyt) . Klapeja pönttöön, ja niitähän Suomessa piisaa. Olisi varmaan helppo muuttaa LNG- käyttöiseksikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekojen mukaan puolueet arvioidaan, hyvä huomioida tämä vaalihuuman keskellä.
Siniset, Keskusta ja Kokoomus onnistuneet hallituksessa nostamaan Suomen suurtyöttömyyden ja talouskurimuksen kierteestä.

Se on vaan niin ettei rahaa nosteta noin vaan seinästä eikä myöskään ilmaiseksi
sähköä oteta töpselistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli hieno työllistämistemppu.
Maksetaan 9 euroa valtion varoista työttömille, ei kertyvää eläkettä, jotta joku järjestö ottaa heidät tekemään niska limassa töitä.
REi verokertymää valtiolle, eikä kunnalle, sillä SPR, tai muu organisaatio ei maksa veroja.
Mutta kyllä oli oikein kunnon silmänkääntötemppu, joka tappoi veroja maksavia kirpputoreja.
Ai mistäkö tiedän?
No kun olin itsekin "orjana".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis koko maailman talouskasvu on suomen hallituksen ansiota? Vaikka hallituksessa olisi ollut kuka tahansa niin sama onnistuminen olisi onnistunut keneltä tahansa maailman talouskasvun siivittämänä. Itse asiassa vauhti on ollut niin julmaa, että kohta ollaan 1930 lamassa, jota edelsi vastaava nousukausi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n sote-malli on 18 maakuntaa, joita nimitetään kunniksi. Tämän kasaamiseksi eduskunnasssa menee kolme, jopa neljä vuotta, ellei sitä perustuslaki- ja sote-valiokuntien puheenjohtajat ala jarruttelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja"

Minulle riittäisi kyllä se jo luvattu vappusatanenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaita ja fiksuimpia oli aakkosjärjestyksessä Halla-aho, Orpo ja Sipilä.
Vihreä Haavisto on ainoa asiallinen vihervasemmistosta ja on itsekin jotain mieltä.
Ruotsalaiset ja Kristilliset on fiksuja käytökseltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksen torjuminen on kaikkein polttavin kysymys! Jos ei ole mitään maapalloa millä elää, kaikki muutkin vaaliteemat ovat aivan turhia! Kasvakaa jo aikuisiksi. Maahanmuuttoon juuttuneille vinkki, että jos ilmastonmuutosta ei torjuta, tänne tulee semmoiset väkimassat, että 2015 (pieni) maahanmuutoaalto ei tunnu enää missään sen humanitaarisen katastrofin rinnalla!

On täysin oikein mesota ilmastonmuutoksen vastaisista toimista, ja niiden pitää olla todella rankkoja, koska koko elämän jatkuminen täällä riippuu siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kaikki hiilidioksidipäästöt ovat 1,4 promillea koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Toissa vuonna (2017) maailman päästöt kasvoivat 1,6% ja viime vuonna (2018) 2,7%. Siis viime vuoden pelkkä kasvu oli 20 kertaa suurempi kuin Suomen kaikki päästöt!

Vaikka kaikki Suomen päästöt onnistuttaisiin lopettamaan, niin sillä ei olisi mitään vaikutusta. Maailman päästöt kasvavat nimittäin sen verran kahdessa ja puolessa viikossa.

Ei ole mitään järkeä päässä näillä suomalaisilla "ilmastonmuutoksen torjujilla"...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle pitää keinotekoisesti ilmastoasiaa vaaliteema nro 1:nä. No miksi? Siksi että vihreät saisivat sen veret seisauttavan vaalivoiton. Onneksi tämä on niin läpinäkyvää että sataa persujen laariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitten uunojen pitäis tajuta ettei suomen kokoisella maalla ole mitään vaikutusta ilmaston saastuttamiseen saasteet tulee ihan muualta.voidaanhan sitä kansaa kupata ja ryöstää muka tämän ilmasto huuhaan varjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image