Analyysi: Luvassa on kitkerän kalkin juontia – keskustalla alkaa armoton jälkipyykin pesu

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sai halauksen lohdutuksena heikosta vaalituloksesta sunnuntaina illalla.
Eduskuntavaalit 2019 15.4.2019 13:40
Anita Simola

Eduskuntaryhmä myllättiin perusteellisesti, kymmenen lähti vapaaehtoisesti, ryhmä pieneni 18:lla ja uusia nuoria tuli kahdeksan. Pari maakuntaa jäi tykkänään ilman edustajaa.

Keskustaväki heräsi vaalipäivän jälkeiseen aamuun sekä pettyneenä että hämmentyneenä.

Vaikka gallupit olivat kilkattaneet heikkoa tulosta kuukausikaupalla, taisi 13,8 prosentin rökäletappio olla silti yllätys. Väki tiesi, että katkeraa kalkkia juodaan, mutta ihan näin kitkerää sen ei odotettu olevan.

Olihan takana loppuriuhtaisu 100 000 grillimakkaran, satojen hernerokkalitrojen ja kymmenien tuhansien ajokilometrien voimin.

Yhtään enempää ei tilaisuuksia olisi ennätetty järjestää, kampanjaväki totesi. Se on varmasti totta. Kun seilasi vaalitoreilla, keskustan väki riensi ensimmäisenä ojentamaan kuusentaimia, pipareita ja muuta vaalitavaraa. Yrittämisestä ei tulos ollut kiinni.

Puoluetoimistossa Apollonkadulla alkoi heti analysointi siitä, mikä meni pieleen. Väki miettii ehdokashankintaansa, kampanjansa onnistumista ja ylipäätään sitä, miksi hallituksen hyvät teot eivät purreet vaalikansaan.

Istuvia kansanedustajia oli 49, nyt heitä saapuu Arkadianmäelle 31. Tulos on historiallisen huono. Siinä ei mieltä nostata edes Suomen kartta kuntineen, joka edelleen on sakeanaan keskustan vihreästä.

On totta, että suuret, makrotalouden uudistukset ovat vaikeasti hahmoteltavissa. Kuntatyöntekijää, jolta on viety lomarahoja, ei paljon lämmitä tieto valtion velkaantumisen taittumisesta. Hallituksen aikaansaannokset olivat suuria möhkäleitä, joista tavallinen tallaaja ei jaksanut kiinnostua.

Toisaalta, jos mikään puolue ei uskaltaisi käydä suurten uudistusten kimppuun, niin se tiesi olisi nopeasti kuljettu loppuun.

Keskustan eduskuntaryhmä kokee perusteellisen myllerryksen. Poikkeuksellinen suuri määrä pitkän linjan poliitikkoja jätti talon vapaaehtoisesti. Heitä oli kymmenkunta. Nyt edustajamäärä tipahtaa 18:lla. Moni nimekäs edustaja putosi eduskunnasta. Heitä ovat muun muassa Kimmo Tiilikainen,Juha Rehula ja Tuomo Puumala.

Ryhmään tulee kahdeksan uutta edustajaa. He ovat kaikki nuorehkoja. Tätä puolue voi kaiken tappion keskellä pitää hyvänä signaalina: uusia voimia kehiin.

Vaalitulos oli puolueelle tappion lisäksi ennätyksellisen epätasainen. Helsingin vaalipiiristä ei saatu edes yhtä edustajaa. Se on kova takaisku.

Lisäksi kaksi maakuntaa jäi ilman kansanedustajaa: Kainuu ja Kymenlaakso. Tätä pidetään ennenkuulumattomana.

Minne keskustan äänet sitten valuivat? Osa jäi kotiin. Onhan läpi hallituskauden napistu siitä, että keskusta on toteuttanut liian oikeistolaista politiikkaa. Alkiolaisuus on unohdettu. Vaikka keskustaväki on kuulu siitä, että se pystyy hädän hetkellä kokoamaan joukkonsa, on tämä vaalikausi ollut näköjään liikaa.

Keskustan ääniä satoi myös perussuomalaisten laariin. Tarkka analysointi näyttää, kuinka paljon.

Neljä vuotta sitten keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä huudettiin Suomen pelastajaksi. Tilaisuuksissa nähtiin jopa hurmoshenkistä yhteenkuuluvuutta. Politiikan ulkopuolelta tullut, yritysmaailmaan tottunut Sipilä sai vaali-iltana tuta, että politiikassa nousut ja laskut ovat nopeita, vaikka asioiden päättäminen onkin usein sitä kuuluisaa vatulointia.

Lähipäivinä pohditaan, mikä on Sipilän kohtalo. Kun gallup-luvut näyttivät maaliskuussa kannatuksen olevan nipin napin 14 prosenttia, pääministeri totesi, että hän ei aio asettua uudelleen ehdolle puolueen johtoon.

Vaali-iltana Sipilän lähtölaskennasta ei puoluetoimistolla puhuttu mitään. Liioin ei kuultu vankkoja kannanottoja siitä, pitäisikö keskustan jäädä sovinnolla oppositioon. Pääministeri totesi, että kaikki mahdollisuudet pidetään avoimia.

Kun kuuntelee mielipiteitä maakunnista, osa mielii punamultahallitukseen, osa jäisi oppositioon. Jälkimmäisen ryhmän kannattajat ajattelevat, että uusi polvi saa rauhassa varttua ja vaikuttaa oppositiopolitiikalla maan menoon.

Vaalitulos todistaa myös sen, että kannatus ei parane puoluesihteeriä vaihtamalla. Kesällä 2018 nyt eduskuntaan valittu JouniOvaska jätti pestinsä ja tilalle tuli Riikka Pirkkalainen. Molemmat ovat kovia työmyyriä, mutta puheenjohtaja on se, joka antaa puolueelle kasvot. Meneillään olevat uudistukset määräävät sen, onko hän paha vai hyvä poika.

Sipilä kuvaili itse, että hän on kasvot, joka saapuu harva se ilta suomalaisten olohuoneeseen tv-ruudulla ja kertoo kansaa kurittavista uudistuksista. Nyt jännitetään, onko sdp:n Antti Rinne yhtä usein televisiossa ja samalla asialla. Onhan rahaministeriö jo heitellyt tulevalle vaalikaudelle miljardien eurojen sopeuttamistarpeet.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Liian korkealentoista ajatusta. Kansa ei ymmärtänyt Juhan inssikakkaraa, eikä häkäpönttö kaaraa tontin perällä. Hienoja ajatuksia, mutta kansantalous ei niillä nouse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen kanssa kun lähtee hallitukseen, niin yleensä se muupuolue joutuu kantamaan vastuun päätöksistä, joita kokoomuksen johdolla tehdään. Sipilä meni eliitin edustajana tähän halpaan ja muutti puolueensa lähinnä Kokoomuksen apupuolueeksi. Samoin tekivät myös Siniset. Kokoomus ei mainettaan pilaa, sillä sillä on suuri kannattajakunta elitistejä, jotka kaikki kyllä käyvät äänestämässä. Ja saattaapa hienoilla mainospuheillaan saada jonkun duunarinkin erehtymään heitä äänestämään. Keskustan oma linja on ollut äänestäjiltä pitkään hukassa, kun sellaista ei ole oikein missään näkynyt. Sipilän askartelemat neliapilat eivät oikein äänestäjille auenneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaanpa, että äänestäjät lähtivät sutta pakoon , mutta karhu tulee vielä vastaan. Ei tarvitse Rinteen olla kauan pääinisteinä, kun EU:n ja IMF:n taholta tulee lista tehtävistä leikkauksista ja niiden leikkausten rinnalla Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset ovat pieniä. Kaiken lisäksi Suomen luottoluokitus laskee vauhdilla alaspäin. Velaksi ei kerta kaikkiaan voida jatkuvasti elää ja uudistuksia on tehtävä. Demarit oppositioon ja hallituksen muodostavat ps+kok+kesk+kd.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on kuunnellut keskustalaisten mietteitä vaaleista, tuntuu ettei todellista itse kritiikkiä ole vielä harjoitettu eikä kansan tuntoja omassa äänestäjäkunnassa ymmärretty, vaan on pakoiltu vastuun kantamisen taakse. Ehkä seuraavista sanapareista voisi löytyä löytyä avain itsetutkisteluun, ilmasto, pakolaiset, aktiivimalli, taksi uudistus ja sote uudistuksessa itse asian ytimen unohtaminen, maakunta hallinnon kustannuksella, apteekki uudistuksesta sen sijaan ei ole puhuttu enää mitään eikä kukaan, vaikka se pitäisi korjata hetimmiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallintarekisterilaki oli selkein osoitus siitä, että Sipilän-Orpon hallitus piti huolta upporikkaiden veronkiertäjien eduista. Lakia vastustivat niin verottaja, verorikostutkijat kuin poliisi, mutta hallitus runnoi lain läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan pilasi kaksi miljonääriä berner ja sipilä. Tulivat sotkemaan kokoomuspolitiikalla hyvän puolueen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyky-Keskusta on auringonlaskun puolue. Jäljelle jää uskovaisten ydinkannattajajoukko, joka äänestää vaaleissa omiaan yhteiskunnallisiin luottamustehtäviin. Luontevin jatko puolueelle onkin fuusioituminen yhdeksi uskontopuolueeksi Kristillisdemokraattien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laulussa sanotaan "onko turha niittää siellä mihin ei kylvetty"! Onko vaalikarja kansa viimein huomannut millaista politiikka Keskusta on ajanut pienissä kunnissa vuosikymmenet? Kaikki palvelut on laitettu kiinni mutta silti puolue on aina ollut enemmistönä ja tässä tulos!! Tämän heikommin
ei voi mennä sama kuka pikkukunnan pääpuolue on. Olisiko viimein kunnissa huomattava kuka on ajanut lasten ja koululaisten sekä vanhusten asiat tähän jamaan kunnissa, KESKUSTA!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän olisi kannattanut aloittaa 2019 vaalit jo kesällä 2015. Heti kesällä oli Fennovoima farssi jossa riitti komiikkaa. Sakkojen korotus tehtiin ennätysajassa ja kiky runnottiin läpi verouhkailuilla. Sote:ssa unohdettiin kokonaan asiakkaat kun ei laadittu oikeuksia terveydenhoitoon vaan sote-järjestelmää luotiin yritysten ja maakunnan etujen mukaan. Maakuntamallikin meni pieleen kun ei laadittu toimivaa rahoitusta ja verotusoikeutta. Sipilä tuki Bernerin tyhmiä esityksiä ja Sinisten eroamista tarjoamalla ministerin paikkoja. Talvivaaraan meni satoja miljoonia vaikka samaan aikaan leikattiin sairaiden lääkemenoista. Koko hallituskausi oli yhtä kikytystä ja hölmöilyä, kirjaimellisesti Sipilä unohti kokonaan äänestäjät ja demokratian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Oppiiko Kepu sitten ikinä? Virheet mitä tehtiin; ylimielisyys omia kannattajia, heidän näkemyksiään kohtaan. Kokoomuksen juoksupoikana oleminen ja oman alkiolaisen politiikan unohtaminen. Berneriläinen liikennepolitiikka, Rehulalainen sosiaali- ja terveyspolitiikka. Pyllistäminen maaseudun ja syrjäseudun ihmisille kun pyritään (epäonnistuen) vallata kaupunkeja.
Talouden, työllisyyden mantraa turha hokea. Toteutetulla tavalla siitä hyötynyt ja hyötyy Kokoomus, koska tapa millä sitä tehty ollut Kokoomuslaita politiikkaa.
Siinäpä se. Ei tarvitse sen kummemmin jälkipyykkiä käydä. Tulee vaan vetää johtopäätökset, henkilöt ketkä kaikki olleet mukana em. politiikan harjoittamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta!
Paavo Väyrynen sen sanoo suoraan - Kepun romahduksen syy oman aatteellisen linjan unohtaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavohan se osaa toimia joka tilanteessa oikein. Varsinainen tiernapoika... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansaan ei uponnut Keskustan ja Kokoomuksen valhe siitä, että he olisivat korjanneet Suomen talouden. Kaikki tietävät, että se johtui maailman talouden kohoamisesta. Kiky ja lomarahojen leikkaus olivat ihan turhia. Sotefarssista puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiovarainministeripuolue kokoomus pärjäsi oikein hyvin. Keskusta romahti ja siniset katosi kartalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta se oli Anne Berner, jonka takia keskusta hävisi. Juuri Berneristä ja liikennepolitiikasta jäi kitkerä maku. Epäonnistunut taksiuudistus, tolppakamerafasismi, teiden yksityistäminen, purkaukset Finnairin ja pankkien hallitusten suuntaan jne
Nämä ovat sellaisia juttuja jotka suututtivat kansan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei puuttunut /ei usksltanut pelottelun ja uhkailun varjossa sipilän ja bernerin puolueessa harjoittamaan kokoomuspolitiikkaan js nyt siiyä joutuu körsiin niin moni hyvä ihminen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulos tai ulos, keskusta unhti täysin alkiolaiset juurensa, näin kävi, tulos tai ULOS!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on, että keskustan vaalitappio henkilöityy vahvasti Juha Sipilään. Itse asiassa Sipilän ongelma politiikassa tuntuu olevan se, mitä hän itse neljä vuotta sitten edellisten vaalien alla piti vahvuutenaan, politiikan ulkopuolelta tulleena yritysmaailmassa kunnostautuneena insinöörinä. Yritysmaailmassa asiat hoidetaan yrityksen ja sen omistajien edun mukaisesti. Sipilä hoiti pääministerin tehtäviä Oy Suomi Ab:n toimitusjohtajan roolissa. Nyt on vain niin, että yritysmaailman tomintamallit eivät sovi, ainakaan sellaisenaan, valtion johtamiseen ja politiikan tekoon. Varmasti Juha Sipilä teki vilpittömästi kaikkensa sen eteen, että valtion velkaantuminen taittui ja velkaa voitiin pitkästä aikaa lyhentää. Toisaalta tämä oli erittäin hyvä asia, mutta sen hinta vain oli kova. Sipilän ura politiikan huipulla jatkossa on vähintäänkin epätodennäköistä. Voi myös olla, että Sipilän poliittinen ura loppuu kokonaan, varsinkin jos hänestä tulee hylkiö muiden poliitikkojen keskuudessa. Uskallusta ei Sipilältä ainakaan ole puuttunut. Siitä pisteet hänelle, kuten myös realismista sekä siitä, ettei hän juurikaan juurikaan ole populismiin sortunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansasta sai maistella sitä kitkerää kalkkia viimeiset neljä vuotta. Juottajana hra siipilä lakeijoineen. Tervetuloa kepuloiset jonoon kalkin juontiin. Tiilikainen voi ruvetakin harrastamaan kalkin juontia ihan kokopäivätoimisesti 9 €/pv korvauksella. Ja pyytää aktivointiministeri Lindstömin kaveriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image