Vaa­li­pääl­lik­kö Tuppurainen: Nol­la­tun­ti­so­pi­mus­ten tilalle vähintään 18 tunnin työviikot

Eduskuntavaalit 2015 24.11.2014 16:04
Juha Vainio

SDP avasi viikonloppuna vaalipelinsä vaatimalla nollatuntisopimusten kieltämistä. Puolue aikoo puuttua asiaan, jos se on seuraavassa hallituksessa.

Demarien vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo, että työehtosopimuksissa minimituntimäärä viikossa voisi olla 18 tuntia.

– Jonkinlainen minimituntimäärä pitää olla. Ensisijaisesti se pitää määritellä työehtosopimuksissa. Jos työehtosopimuskumppanit eivät pysty sopimaan asiasta, sitten lainsäätäjien pitää puuttua.

Tuppurainen sanoo, että demarit on avoin keskustelulle minimituntimäärästä. Vaalipäällikkö painottaa, että nollatuntisopimukset ovat täysin kohtuuttomia työntekijöille.

– Ei voi suunnitella elämää. Ei voi laskea, paljonko tulee palkkaa. Se on kohtuuton tilanne.

Tuppurainen sanoo, että myös yhteiskunnan näkökulmasta nollatuntisopimus on kyseenalainen järjestely.

– Käytännössä sellainen työntekijä joutuu hakemaan sosiaaliturvaa toimeentulonsa kattamiseksi. Voi kysyä, että käyttävätkö yritykset nollatuntisopimuksia keinona sysätä vastuuta sosiaaliturvan puolelle, joka on yrityksille ikään kuin piiloyritystukea.

Elinkeinoelämän keskusliiton lakimies Mika Kärkkäinen pitää 18 tunnin minimityöaikaa viikossa epärealistisena vaihtoehtona.

– Työpaikkojen määrä laskisi runsaasti. Sillä olisi katastrofaalisia työllisyysvaikutuksia, että heitetään joku luku, jota pitää noudattaa pakkotyöaikana.

Kärkkäinen painottaa, että työtä ei vain aina ole tarjolla 18 tuntia viikossa.

– Ei meillä sellaistakaan tilannetta voi olla, että maksetaan tekemättömästä työstä.

Nollatuntilaisten määrästä ei tarkkaa tietoa

Hallitusneuvos Susanna Siitonen työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, ettei nollatuntilaisten määrästä tai heidän elämäntilanteestaan ole tehty tutkimuksia.

SAK:n vastaava työehtoasiantuntija Katarina Murto arvioi, että nollatuntilaisia on Suomessa kymmeniä tuhansia.

Murto lisää, että kaikki työntekijät eivät ole opiskelijoita, joille käytäntö saattaa joissain tapauksissa sopia vakituisia työtunteja paremmin.

– Kyllä niitä on kaikissa ryhmissä, ja niitä tulee koko ajan enemmän tietoon liittojen kautta. Liitot ovat viestineet, että nollatuntisopimuksia on käytetty yhä enemmän.

– Meillä on tiedossa lukuisia tapauksia, joissa nollatuntisopimuksella työskennellyt työntekijä on tehnyt täysiä tunteja useita kuukausia, mutta työnantajan kanssa on tullut joku erimielisyys, minkä jälkeen työtunnit on perusteetta tiputettu nollaan. Työntekijää ei ole kuitenkaan irtisanottu, ja jos työntekijä irtisanoutuu, hänelle tulee periaatteessa karenssia.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo, että kaupan alalla minimituntimäärä viikossa on neljä. Esimerkiksi opiskelijoiden kanssa tehdään erikseen puitesopimuksia, joissa työntekijä kutsutaan tarvittaessa töihin, jos esimerkiksi omilla osa-aikaisilla työntekijöillä ei pystytä paikkaamaan työtarvetta.

– Tämä puitesopimusmalli on neuvoteltu yhdessä PAMin kanssa. Työntekijällä on oikeus kieltäytyä töistä. Malli on koettu kaupan alalla hyväksi, ja se lähtee työntekijän halusta.

Entä opiskelijat, jotka haluavat tehdä vähemmän kuin 18 tunnin viikkoa?

Tuppuraisen mukaan minituntimäärissä pitäisi olla joustoa alaspäin, jos työntekijä niin haluaa.

Suomen ylioppilaskuntien liiton työelämäasioista vastaava Petra Peltonen on samoilla linjoilla Tuppuraisen kanssa.

– Joillekin on hyvä asia, että pystyy joustavasti tekemään töitä yhtä aikaa opiskelun kanssa. Toisaalta, nollatuntisopimuksessa on ongelmansa: opiskelija on voinut tehdä töitä tavallisesti yhden tai kaksi vuoroa viikossa, ja sitten tuleekin viikkoja, ettei ole lainkaan töitä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Ei Tytti Tuppuraisella tullut aikaisemmin mieleen vaatia hallituspuolueelta lakiesityksiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittasi siitä miksi työttömyys on NYT räjähtänyt käsiin kun sossut ovat hallituksessa mutta aivopierut vain tulevat lisääntymään täysin kyvyttömiltä "kansanedustajilta" vaalien alla että neljässä vuodessa tehdyt emämunaukset unohtuisivat äänestäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki tekemään 18 tunnin viikkoja
herrat ja narrit
tulee kaikille töitä
ei kukaan jaksa 40h viikossa olla töissä
lyhyet viikot ja useampi henkilö töihin
päivässä 4h kaikille ja uusi porukka voi tehdä vuorokaudessa 24h töitä.
terv:
eläkeläinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittakaa Alkossakin tuo minimi 18 h/vk, otetaan aina vain uusia osa-aikaisia myyjiä ja entiset eivät saa tuntitakuuta sopimukseensa lisättyä,
vaan uusi otetaan 5 tunnin viikkotakuulla tai 0 tunnin sopimuksella vain tarvittaessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuppura puhhuu tietämättömänä. 18 tuntia viikossa ontyöntekijälle pahin mitä voi olla. 20 tuntia viikossa on huomattavasti edullisempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen 18h minimi tuntimäärä ei ole kummankaan osapuolen kannalta hyvä, ei työnantajien eikä työntekijöiden. Ennemmin pitäisi pyrkiä siihen, että niille työntekijöille joilla on halua tehdä enemmän tunteja niitä annetaan jos vain työtä on tarjolla ja ehkä siihen että noita 0 tuntisten määrää rajoitetaan yrityksessä eli heitä ei saa olla kuin tietty määrä. Tällä ehkäistäisiin sitä etteivät isot yritykset voisi ainakaan kovin räikeästi käyttää noita nollatuntisopimuksia väärin ja toisaalta turvattaisiin pienyrityksille mahdollisuus käyttää heitä mikä usein on lähes elinehto pikkuyrityksille. Toisaalta halukkaat työntekijät saisivat olla 0-tunti sopimiksilla ja niille jotka haluasivat enemmän tunteja siihen annettaisiin mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytti hyvä, pysyisit erossa asioista, joista et itse hallitse. Lausunnostasi se ilmenee. Jätä nämä työelämän asiat suosiolla työmarkkinaosapuolille. Uskottavuus kärsii, kun yrittää toistaa Rinteen sanomisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDPn linjana on pyrkiä lisäämään jäykkyyksiä työmarkkinoilla, ei lisätä joustoa. Demareiden politiikan seurauksena työttömyys vain lisääntyisi ja työllisyys heikentyisi. Ehkä se on heidän todellinen tavoitteensa. Suomeen tarvitaan lisää erilaisia joustavia elementtejä työmarkkinoiden toimintaan: osa-aikatyötä, joustavaa palkanmuodostusta jne. Oleelllista on saada porukka töihin, ei pitää heitä työmarkkinoiden ulkopuolella, mikä on kaikkien tuhoisinta työllisyyden kannalta myös pitkällä aikavälilä ja sosiaalisesti. Tuppuraisen ja SDP:n linja tuhoaa suomalaisen yhteiskunnan. Heidän näennäisesti houkuttelevaan tarjoukseen ei pitäisi kenenkään tarttua. Todellisuudessa Tuppurainen tarjoaa kansalle kurjuutta. Se ei ay-eliittiä ja demareita liikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään järkeä. Moni on riippuvainen nollasoppareista ja alle 18 viikkotyötunnin työsopimuksista. Kiellettään nämä ja taas on läjä työttömiä lisää. Eikai ne oikeasti kuvittele tuolla, että kuin taikaiskusta kaikille nykyisille työntekijöille pistetään tällaisen muutoksen jälkeen 18h työviikot ja jostain vain löytyy sitä ylimääräistä työtä kaikille?

Vielä surkuhupaisampaa on oikeastaan tuo suuri myönnytys, että työntekijä voisi vapaaehtoisesti tinkiä noista tuntirajoista. Siinä tulisi ihan sama tilanne, kuin nollatyösopimuksien kanssa tälläkin hetkellä. Jos ei työntekijä suostu "vapaaehtoisesti" tinkimään, niin valitaan se hakija, joka suostuu. Ja mikään ei taas muuttunut mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI, EI JA EI! Olen opiskelija, jolle nykyisen työnantajani kanssa sopima nollatuntisopimus on juuri hyvä vaihtoehto talvisin. Muuten en pystyisi työskentelemään, koska en voi olla aina varma ja se vaihtelee kuukausittain kuinka paljon pystyn työskentelemään. Taas ovat demarit sääntelyllään vaikeuttamassa ihmisten elämää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näihän työssäoloehto täyttyisi, nollatessa ansiosidonnainen päivä tippuisi 18 tuntisten viikkojen tienestien mukaan.KUSETUSTA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaha, vaalit lähestyy niin SDP leikkii taas hetken olevansa työläisten asialla. Turha luulo, Urpilainen ja kokoomushännystely veti demarit sen verran syvään suohon ettei sieltä ihan vähään aikaan nousta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Tuppuraisella kansanedustajakauden työt jo taputeltu, kun on aikaa alkaa puolueen vaalipäälliköksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuppurainen varmistaa ettei SDP ole seuraavassa hallituksessa.Uskottavuus ja kokemus puuttuvat. Täydellinen moka Rinteeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä asia kuulu kokonaan työntekijä- ja työnantajajärjestöille joten SDP:n pitäisi pysyä kaukana tästä ongelmasta. Muutenkin SDP antaa itsestään kuvan että puolue haluaa päättää kaikista asioista, lisätä byrokratiaa, säännöstelyä ja valvontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs jos työntekijänä itse haluaisin vähemmän kuin 18 viikkotuntia...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko koko jutun? Nimenomaan jos työntekijä haluaa, voisi sopia myös vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työtekijän on paras haluta sitä työtä mitä työnantaja tarjoaa. Aivan lapsellista ajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi olisi saada nuoria työelämään saksan mallilla, eli ammattikoulussa ja muissa oppilaitoksissa olisi oppisopimusjärjestelmä. Tutkinto tulisi tehtyä työn ohessa opiskellen, työnantaja koulutaisi työnteon ja oppilaitos teoria, mutta työtä olisi 4 pv viikossa ja koulua 1pv. Työsopimjsharjoittelija saisi 800 euroa palkkaa oppisopimusajalta. Tuohon suuntaan pitäisi mennä, eikä puhua jostain minimituntimäärästä kun kukaan ei tarjoa nuorille töitä ollenkaan, ei edes nollatuntimäärällä. Politiikot ei ymmärrä ongelman ydintä, eli työllistämisen kalleutta silloin kun palkataan kokematon työntekijä joka ei tuota pitkään aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

21:55
Haukiputaalainen raviurheilun monitoiminainen Nelli Lindholm rakentaa lajin tulevaisuutta – "Haluan olla jonain päivänä ammattivalmentaja"
21:19
Black Friday kiihdyttää kassojen kilinää tällä viikolla – Suomessa alennuskampanjat venähtävät jopa viikon mittaiseksi
21:07
Yhdysvaltain puolustusministeri vahvistaa: Jemenin sodan rauhanneuvottelut järjestetään Ruotsissa joulukuussa
20:26
Pikkulapsen pelättiin joutuneen veden varaan Torniossa – etsintä päättyi onnellisesti, poika löytyi kunnossa
19:54
Kattokaa te nyt tuota! Tiernapojat palaavat Oulussa takaisin kirkkosaliin
19:30
Näkökulma: Sampo Terho käänsi kysymyksen perussuomalaisten hallituskelvottomuudesta sdp:hen – yritysjohtajat purskahtivat nauruun
19:16
"Jo silloin oli selvää, että tästä tulisi minun työni" – Tapani Kansan juhlakiertue päättyy Ouluun, viihdemusiikin kiintotähti nousi listakärkeen jo 1968
140
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
80
Hehkut katoamassa katukuvasta, yhtiö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – Oulussa kaksi myymälää
57
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
53
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
51
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
43
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
42
Lähes 20 eri maan sotilaita vyöryy Suomeen ensi keväänä – Yhdysvallat johtaa massiivista harjoitusta Suomen maaperällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

113 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkekeskustelu nostaa mediassa päätään ja nyt on alettu uskaltaa puhua myös vaikeista asioista. Tästä esimerkkinä Iltal... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image