Carita

Yhdessäolon jännite pitää Epilää nipussa

Epilän riveissä soittavat Maako Härösen (oik.) lisäksi kitaristi Juha Laulumaa (vas.), basisti Jari Kangaskorte, laulaja Jari Kuusisto sekä rumpali Lauri Kujasalo. Bändin levynjulkaisukiertue alkaa yllättäen pohjoisesta eikä etelästä, kuten yleensä on tapana.
Carita 20.1.2010 0:00
Carita Forsman
"Epilä ei tietenkään kerro Tampereen ulkopuolella asuville mitään, kuten ei varmaan Patelakaan. Orkesteri nyt vain on satuttu perustamaan Epilässä, ei Patelassa", Länsi-Patelasta kotoisin oleva kitaristi Maako Härönen sanoo.

Epilä on siis tamperelaisen lähiön nimi, ja sen otti omakseen tämä nykyaikaista indierockia soittava yhtye, josta kolme viidesosaa on yllättäen kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Härönen soitti aikoinaan oululaisissa yhtyeissä, muutti sitten Tampereelle ja asuu edelleen Epilässä, jota kehutaan mukavaksi asuinpaikaksi.

Tätä taustaa vasten ei siis ole hirmuinen ihme, että Epilä-orkesterin ensilevyn julkaisukeikka soitetaan perjantaina Oulussa.

"Oulu on edelleen lähellä sydäntä, ja siellä on ihan erilasta soittaa kuin muualla Suomessa", myös aikaisemmin haukiputaalaisessa Aknestik-yhtyeessä bassoa soittanut Härönen kertoo.

"Oulussa on paljon sukulaisia ja ystäviä, ja uskon, että käsi tärisee hieman, hyvästä jännityksestä. Näytön paikkahan se on", hän naurahtaa.

Epilä-orkesteri on viiden jäsenen tiivis poikaporukka, jota yhdistää musiikin lisäksi muukin.

"Tästä ryhmästä ei vain voi vaihtaa ketään. Se on nyt tässä tai ei ollenkaan. Epilässä on parasta yhdessäolon jännite. Se, että voimme veljellisesti riidellä tietäen, ettei meillä ole mitään hätää. Tiedostamme, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Se antaa varmuutta ja luottamusta."

"Epilä perustettiin kesällä 2006. Hakeuduin laulaja-Jarin juttusille, kun olin kuullut, että hän oli muuttanut Tampereelle. Olin omasta mielestäni tuntenut Jarin jo kauan", Härönen muistelee. Jari Kuusisto vaikutti aikoinaan muun muassa Guava-yhtyeessä.

"Kuuntelimme Jarin biisiraakileita ja ryhdyimme työstämään niitä eteenpäin. Niistä raakileista on muuten levylle päätynyt ensimmäinen singlemme Ajatuspoliisi, joka on minulle edelleen tärkeä kappale. Kun kuulin sen biisin, tajusin, että meidän on perustettava bändi", Maako Härönen jatkaa.

Sen jälkeen biisejä syntyi kiihtyvällä tahdilla, ja tällä hetkellä lauluja säveltävät kaikki.

"Jarin sanoja lainatakseni paineet hänen harteiltaan ovat vähentyneet", kitaristi sanoo.

Epilästä ja sen musiikista ovat viidakkorummut paukuttaneet läpi syksyn ja talven. Facebook on ollut yksi bändin tiedotuskanavista, ja fanit ovat äänestäneet uskollisesti bändiä eetteriin. Lisäksi tänään virallisesti julkaistava Avohakkuu-levy soi YleX:llä viikon albumina.

Epilä haluaa olla oman tiensä kulkija ja toivoa, että musiikki puhuu puolestaan.

"Omista odotuksista on vaikea sanoa mitään, mutta rehellisiä kommentteja haluaisimme. Tietysti toivomme, että ihmiset tykkäisivät. Meillä on kuitenkin niin varma olo, ja olemme ylpeitä tuotoksesta, että levyn takana on helppo seistä", Härönen miettii.

"Mitään huikeita myyntilukuja emme odottele", hän lisää.

"Alun perinkään meillä ei ollut tarkoitus julkaista levyä heti, vaan se meni vähän toisinpäin. Tarjouksia tuli hieman puun takaa, eli herätimme yllättäen kiinnostusta eri levy-yhtiössä, mikä sinänsä on harvinaista näinä päivinä. Ei ole kovin järkevää sijoittaa uuteen ja tuntemattomaan bändiin, koska rahojen takaisin saannista ei ole mitään varmuutta."

"Uskon silti, että ihmiset palaavat siihen, että musiikki on arvokasta. Se ei ole pelkkää taustahälinää, vaan taidemuoto. Sen eteen tehdään töitä ja siihen vuodatetaan omaa sielunverta", hän kiteyttää.

Epilän Avohakkuu-esikoisalbumi julkaistaan tänään. Levynjulkaisukeikka 22.1. Oulussa Nuclear
Nightclubissa. 23.1. yhtye esiintyy Levykauppa Äxässä Oulussa ja
illalla Raahen Rytmikellarissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
72
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
68
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
55
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
43
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image