Carita

Täältä tullaan, Shanghai!

Carita 30.9.2010 0:00
Carita Forsman
"Jännittää ihan älyttömästi!

Tästä tulee huikea juttu," riemuitsevat vannetaiteilija Kati Köykkä, 31, ja taikuri Joni Pakanen, 26.

Tämän jutun ilmestyessä he ovat jo päässeet matkanpäähän Shanghaihin, Kiinaan. Takana on pitkä matka ja onnellinen laskeutuminen määränpäähän ja omaan residenssiin.

Kumpikaan ei ole aikaisemmin käynyt Kiinassa, joten matkaan lähtö tapahtui hyppynä tuntemattomaan, uteliaana ja muiden neuvoja kuunnellen.

Köykkä ja Pakanen ovat osa laajempaa kuviota, heidät on valittu artistioppaiksi monien hakijoiden joukosta.

Aiemmin Suomea ja Oulua oli Shanghaissa edustamassa ilmakitaristi Markus Vainionpää, ja artistioppaina on nähty maailmannäyttelyn aikana useita esiintyjiä, performanssitaiteilijoista kansanmuusikoihin.

"Minulle oli miellyttävä yllätys, että minut näin noteerataan. En edes tiennyt, että taidettani näin arvostetaan", sanoo vannetaiteilija Köykkä.

Shanghain maailmannäyttely lähenee nyt loppuaan, ja Köykkä ja Pakanen ovat saaneet kunnian edustaa viimeisiä artistioppaita yhdessä kuopiolaisen performanssitaiteilija Kirsi Pitkäsen kanssa.

Oppaiden tehtävä on tutustuttaa paviljongin vieraat erilaisiin suomalaisiin teemoihin ja tarinoihin, jotka ovat esillä Suomen paviljongissa.

"Olemme saaneet työvuorolistat, mutta muutoin saamme vaikuttaa esitysten sisältöihin vapaasti, improvisoidusti. Tärkeintä on, että näymme ja kuulumme. On ilo edustaa Suomea, ja etenkin Pohjois-Suomea," sanoo Köykkä.

"Täsmälleen ottaen pesti tarkoittaa kuutta tuntia päivässä ja viittä työpäivää viikossa. Eli töihin sinne mennään, mutta toki voimme itse rytmittää tekemisemme päivän mittaan", kertoo Pakanen. "Se voi olla vaikka taiteellista hengailua", hän lisää.

Sanomattakin on selvää, että molemmat oululaiset ovat erittäin otettuja valinnastaan. Kiinan maailmannäyttely avaa suuret ovet siellä vieraileville artisteille. He saavat esiintymisten kautta kansainvälistä esiintymiskokemusta sekä näkyvyyttä.

Järjestäjien taholta kerrotaan, että heitä kuvataan niin tavallisten vieraiden kuin eri medioiden toimesta runsaasti esitystensä aikana.

Pakasen ja Köykän matkan rahoittajana on ollut mukana muun muassa Oulu 15.

"Se tietysti jännittää, että miten meidät otetaan vastaan. Olen kuullut, että kiinalaiset ovat erittäin osallistuvaa sakkia ja tulevat ihan iholle. Miten käy, kun tällainen vaalea ja pitkä pohjoissuomalainen mies laitetaan kiinalaisten joukkoon. Voi syntyä kaaos", virnistää Pakanen.

"Olemmehan me tottuneet aikalailla päinvastaiseen käytökseen täällä Suomessa," he nauravat.

"Kuulin, että Markus Vainionpäällä oli ollut koko ajan fani kintereillään", Köykkä lisää.

Ammatillisesti toiveet ovat korkealla, mutta silti realistisia.

"Odotan, että saisin matkan ansiosta suhteita ja keikkoja ulkomaille. Vannetaide on niin uusi laji ja nyt juuri nousussa, joten matka tulee kreivin aikaan minulle", miettii Köykkä.

Ainakin yksi asia on varma, he pääsevät mukaan seuraamaan maailmannäyttelyn päättäjäisiä.

"Kuulimme, että avajaiset olivat huippuspektaakkeli, joten tiedossa on ´kerran elämässä´ -kokemus, ihan varmasti", he iloitsevat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

11:04
Junaliikenteessä poikkeustilanne teknisten ongelmien vuoksi – myös pohjoisen junat ovat myöhässä
10:53
Vesijohto poikki Kuusamon keskustassa – Kitkantien ja Vienantien risteys suljettu liikenteeltä
10:42
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
10:23
Kaleva oikaisee
10:18
Rekan jarrut kärysivät – Molemmat ajokaistat avattu nyt liikenteelle Kuusamontiellä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image