Carita

Rekvisitööri Jyrki Mäen päivät kuluvat Lordi-elokuvan lavasteissa

Jyrki Mäki on etsinyt lähialueiden sairaaloista tarpeistoa, alusastioista varjoainekoneisiin. Lordi-elokuva sijoittuu sairaalaan, joten jokainen esine täytyy olla oikea. KUVA: Kontiainen Jarmo
Carita 3.7.2007 0:01 | Päivitetty 17.10.2007 12:32
Carita Forsman
Scanfilin vanhaan tuotantohalliin Oulun Ruskoon on rakennettu mittavat lavasteet. Noin 1 700 neliömetriä käytäviä, sairaalahuoneita ja vastaanottotiloja.

Lavasteiden ulkopuolella on huima määrä tavaraa, osa näyttää rojulta, jonka tarpeellisuudesta ei enää ole tietoa. Tavaran keskellä tekee työtään Jyrki Mäki, 44, Radiopuhelimet-yhtyeen keulahahmo. Kädet maalissa ja keskittyneenä. "Tämä hallikin alkaa kohta käydä ahtaaksi", hän touhuaa.

Jyrki Mäki ja Merja Koistinen ovat Solar Filmsin palkkaamat rekvisitöörit, jotka huolehtivat siitä, että Lordi-elokuvan jokainen esine on sellainen, kuin käsikirjoituksessa vaaditaan.

"Kun kuvausryhmä tulee aamulla paikalle, on kaiken oltava tiptop eli esimerkiksi sairaalahuoneessa kaikki esineet paikallaan." Mäki kertoo. Rekvisitööri on lavastajan ja järjestäjän apulainen, etsii huonekaluja, kasaa laitteita, vertaa ja korjailee esineitä eli hankkii kaikkea sitä, mikä näkyy näyttelijöiden ympärillä ja huolehtii ne lavastuksessa oikeille paikoilleen.

"Jos esimerkiksi kyseessä on keittiö, niin äkkiä ajateltuna homma vaikuttaa helpolta. Mutta kun asiaa tarkastellaan lähemmin, niin siellä on paljon kaikkea; haarukoita, saksia, lehtiä, patalappuja ja niin edelleen."

Jyrki Mäen työt Dark Floors -elokuvaa varten alkoivat jo pääsiäisen jälkeen.

Hän oli aikoinaan jättänyt yhteystietonsa Poemin elokuvakomission rekisteriin, ja alkukeväästä sieltä tiedusteltiin halukkuutta töihin. "Silloin minulle ei vielä kerrottu, mistä elokuvasta on kyse. Myöhemmin asia sovittiin Solarin kanssa, mutta kokemuksesta tajusin, että yhden miehen harteille homma olisi liian iso, joten toivoin toista rekvisitööriä kaveriksi. Ilokseni sain kuulla Koistisen Merjan olevan mukana", Mäki kertaa.

"Nyt olemme tehneet hienoisen työnjaon, jossa Merja päivystää kameran vierellä ja minä hoidan enemmän tätä muuta. Jako perustuu muun muassa fysiikkaan. Meillä on paljon raskasta roudattavaa, johon minä sovellun paremmin."

Jyrki Mäki on nykyään niin sanottu vapaa taitelija, mutta työskenteli aikaisemmin Poemin palkkalistoilla järjestäjänä kolmisen vuotta. Suurempia elokuvia, joissa hän on ollut mukana, ovat muun muassa Kuka lohduttaisi Viiviä, Rölli ja Metsänhenki sekä Mosku.

"Dark Floors -elokuva on siitä erilainen, että kaikki keskittyy yhteen paikkaan eli rekvisiittaa ei tarvitse kuljetella pitkin metsiä, kuten Moskussa tai Röllissä. Ainoa yhdistävä tekijä on aikataulu eli alituinen kiire."

Rekvisitööriltä vaaditaan monenlaisia erityistaitoja, täytyy osata maalata, naulata, hioa ja ajaa kuorma-autoa, mutta erityisesti hänen on sopeuduttava muun ryhmän työtahtiin.

"Aina kun kuluu Poikki!-komento, niin sähköpora laulaa. Kuvausten aikanahan täytyy olla täysin hiljaista", hän naurahtaa. "Minulla ei ole puusepän tai muun käsityöalan koulutusta. Tässä työssä tekemällä oppii, ja bändihommissa olen tutustunut roudaamiseen ja sähköjohtoihin. Oman puutalon remontti antaa myös hyvää pohjakoulutusta."

Dark Floors -elokuvassa erityisesti sairaalavälineet ovat tulleet Mäelle tutuksi.

"Lähisairaaloiden henkilökunta on avuliaasti antanut meidän tutustua esimerkiksi oikeaan röntgenhuoneeseen. Otamme siitä kuvat ja siirrämme sitten vastaavat laitteet oikeille pakoilleen lavasteisiin. Tavaran määrä on loputon. Suuri kiitos kaikille meitä auttaneille sairaaloille", Mäki huikkaa.

Lordi-leffan ansiosta tai syystä Mäeltä on jäänyt erityisen vähän aikaa muulle elämälle. Esimerkiksi muutama bänditreeni on täytynyt jättää väliin.

"Normaalisetti on kuosissa, mutta en ole päässyt treenaamaan esimerkiksi upouusia biisejämme. Uutta levyähän varten niitä treenaillaan, mutta milloin se ilmestyy, sitä ei tiedä kukaan."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image