Uu­ti­sa­na­lyy­si: Usain Bolt antoi syyn unohtaa

Usain Boltin ura päättyi eiliseen miesten pikaviestin ankkuriosuuteen. KUVA: ANDY RAIN / EPA
Yleisurheilu 13.8.2017 15:25
Raiko Häyrinen, STT

Yhdeksän vuoden ajan Usain Bolt on tarjonnut yleisurheilulle syyn unohtaa.

Unohtaa, että Kansainvälisen yleisurheiluliiton korruptoitunut johto peitteli pitkäaikaisen puheenjohtajansa Lamine Diackin johdolla dopingia ja kiristi kärynneitä urheilijoita.

Unohtaa, että perinteinen yleisurheilumahti Venäjä on suljettu kokonaan kansainvälisistä kisoista valtiojohtoisen dopingin takia.

Unohtaa uutiset Jamaikan, Etiopian ja Kenian kaltaisten yleisurheilumahtien dopingvalvonnan löysyydestä.

Unohtaa, että kun Bolt pamahti maailman tietoon Pekingin olympialaisissa 2008, sprintterikuningatar Marion Jones istui yhä vankilassa valehdeltuaan dopingista viranomaisille.

Unohtaa, että yleisurheilun historia on niin dopingin kyllästämää, että vireillä on hanke ennätyslistojen aloittamiseksi alusta.

Unohtaa, että yleisurheilu on hävinnyt suurille palloilulajeille kisan hyväpalkkaisten urheilijoiden työpaikkojen luomisessa.

Unohtaa, ettei yleisurheilulla ole Boltin lisäksi ainuttakaan toista globaalia supertähteä, valtavirtaan yltänyttä esiintyjää, joka pystyisi vangitsemaan kokonaisen stadionin huomion juoksematta askeltakaan.

Dopingista kärähtämätön supersankari

Nyt syy unohtaa on poissa. Uransa päättänyt Bolt jättää aukon, jonka täyttäjää ei ole näköpiirissä. Eteläafrikkalaisesta Wayde van Niekerkistä voi hyvin tulla ensimmäinen ihminen, joka juoksee 400 metriä alle 43 sekunnin, mutta puheet hänestä yleisurheilun uusina kasvoina vain alleviivaavat Boltin ainutlaatuisuutta.

Van Niekerk on hiljainen persoona, ja hänen matkansa – 200 ja 400 metriä – eivät ole sama kuin satanen, jonka kuningasta kutsutaan maailman nopeimmaksi mieheksi. Eikä van Niekerkillä ole iskevää nimeä, joka voisi olla mainostoimiston keksimä.

Van Niekerk on jo ME-mies, olympiavoittaja ja maailmanmestari, mutta hänen nimensä resonoi yleisurheiluyleisössä – ei koko ihmiskunnassa.

Bolt on antanut yleisurheiluihmisille syyn uskoa ihmeisiin ja ennätyksiin. Hän on ollut dopingista kärähtämätön urheilija lajissa, joka on ikuisesti toipumassa viimeisimmästä dopingskandaalista.

Pekingissä 2008 voittamansa pikaviestin olympiakullan Bolt menetti joukkuetoverinsa Nesta Carterin jäätyä uusinta-analyysissä kiinni piristeestä.

Tämän vuoden keväällä saksalainen tv-yhtiö ARD paljasti, että Pekingin 2008 olympialaisten dopingtestinäytteiden uusinta-analyysissä oli löydetty klenbuterolia jamaikalaisurheilijoiden näytteistä. Nimiä ei tullut julki, sillä Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ja Maailman antidopingtoimisto Wada hautasivat tutkinnan hiljaisesti ja KOK julisti urheilijat syyttömiksi.

KOK perusteli päätöstään sillä, että klenbuterolia oli löytynyt näytteistä erittäin pieniä määriä ja että syynä saattoi olla liharuoka. Mutta klenbuteroli on aine, jolle ei ole testeissä raja-arvoja: pieninkin määrä tarkoittaa positiivista testitulosta. Ja Jamaikan olympiajoukkue oli lihan aiheuttamien klenbuterolikäryjen pelossa lennättänyt Pekingiin omat ruokansa ja oman kokkinsa.

Tämäkin uutinen jäi vähälle huomiolle. Mutta nyt yleisurheilulle turvallista unohtamista tuonut supersankari on poissa.

Kirjoittaja on STT:n urheilutoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Juuri niin! Joitakin ei testata ollenkaan, joillekin suodaan sen käyttö, testitulosten hiljainen hautaus, jotkut saavat muutaman kuukauden karenssin kilpailukauden ulkopuolella, jonkin maan kaikki urheilijat suljetaan kisoista, nekin jotka eivät ole käyttäneet dopinkia! Näin oikeudenmukainen on KOK ja Wada?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä johtuu Norjalaisten juoksijoiden äkillinen nousu maailman huipulle.
Mistä johtuu että nyt 17-18 vuotiaat lapset ovat mitalleilla. Tulevina vuosina heistä ei välttämättä kuulla mitään. Onko heissä Doping testauksesen aukko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Urheiliat eivät lähde samalta viivalta kisoihin etenkään yleisurheilussa. Alhaisen dopingkontrollin maista tulee mitalisteja, katsotaanpa vaan niin pikajuoksun kuin pitkienkin matkojen tuloslistoja. Jamaikassa ja Afrikassa ei pahemmin yllätystesteihin jouduta, liekö monessa muussakaan maassa. Norjasta ja Hollannistakin tulee sellaisia lahjakkuuksia dopinglajeissa että vähän jää pohdituttamaan. Liekö tässä syy siihen etteivät suomalaiset nuoret urheilijat pyst nousemaan maailman huipulle. Ylikunto vaivaa eikä paikat kestä, sopiva huulivoide voisi palautumisessa auttaa. Suomessa vaan, onneksi , dopingkontrolli toimii. Kotiin tulee adt tekemään yllätystarkastuksia useamman kerran vuodessa, siis ihan yllättäen ja koska vaan. Enemmänki vaan kytätään koska urheilija voisi jäädä dopingista kiinn. Näinhän sen pitäisi olla, mutta eipä vaan taida mennä ihan näin Norjassakaan, saati Jamaikalla, Afrikassa, Itä-Euroopassa, ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen urheilujohtajat pitävät paikkansa aina eläkeikään saakka, vaikka tulokset ovat surkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoin videolta Boltin juoksua ja varsinkin hänen käyttäytymistä sen jälkeen, niin entistä selvemmältä näyttää se, että Bolt näytteli koko homman - ei halunnut viimeisessä juoksussa jäädä mitalisijojen ulkopuolelle.
Havaintoni perustuu siihen, että Bolt ei pannut kipukohtaan edes jääpussia ja käveli pois kentältä jo aivan normaalisti. Jokainen vähän kovemman krampin saanut tietää, että se ei lähde hetkessä vaan voi olla kipeä päiväkausia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin samaa mieltä.
Kiinnitin ammatti - ihmisenä itsekin
tuohon huomiota.
Olisiko ollut pelkkää teatteria ?
Bolt ei kestänyt hävitä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bolt otti pronssin sataselta, joten hänet on testattu siinä vaiheessa. Mitään järkeä ei olisi ollut käyttää sen jälkeen dopingia ja sitten jättää kisaa kesken. Eli ainoa syy Boltin "krampille" olisi ollut se, että huomasi häviävänsä taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja härskeintä on että änärisankareille hurrataan ja ihaillaan estotta vaikka laji on dopingin läpikyllästämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image