Pitkämäki sai maa­il­man­mes­ta­rin kehut: "Teit uskomatonta työtä"

– En ole varmaan koskaan ollut näin tyytyväinen sijaan viisi. Kyllä minä tänään aika maksimisuoritukseni tein. Ei jäänyt mitään jossiteltavaa, että joku nyanssi heitossa olisi tuonut pari metriä, Pitkämäki totesi. KUVA: DIEGO AZUBEL / EPA
Yleisurheilu 13.8.2017 0:36
Kai Nevala

Tero Pitkämäki oli pessimisti ennen karsintaa, hieman pessimisti ennen finaalia ja sopivan realisti finaalin jälkeen. 34-vuotias konkari pystyi heittämään finaalissa kauden toiseksi parhaan tuloksensa 86,94, joka toi Lontoon MM-finaalissa viidennen sijan.

– En ole varmaan koskaan ollut näin tyytyväinen sijaan viisi. Kyllä minä tänään aika maksimisuoritukseni tein. Ei jäänyt mitään jossiteltavaa, että joku nyanssi heitossa olisi tuonut pari metriä, Pitkämäki totesi.

Suomalainen heitti parhaan kaarensa kolmannella kierroksella. Ennen hänen heittovuoroaan oli mahdollista, että hän jäisi kovatasoisessa kilpailussa kahdeksan ulkopuolelle ja pois jatkokierroksilta. Pitkämäki sai tiukassa paikassa aikaiseksi käytännössä teknisesti kauden parhaan heittonsa, koska Vaasan juhannustulos 88,27 syntyi tuulten avittamana.

– Ensimmäinen heittoni oli perushallittu ja toiseen yritin vähän liikaa. Kolmanteen sain aika hallitun suorituksen. Jalat olivat tänään väsyneet, siitä ei pääse mihinkään.

Pitkämäki myönsi, että hän ole koskaan pystynyt kilpailemaan arvokisojen finaalissa yhtä paineettomassa tilassa. Yleensä suomalainen on ollut mitali- tai jopa mestarisuosikki.

– En odottanut itseltäni kovin hirveitä. Rennosti suoriuduin.

Ylivoimaisesti kisan vanhimpana heittäjänä Pitkämäki nauttii vanhemman valtiomiehen arvostusta. Myös maailmanmestariksi heittänyt Johannes Vetter kävi onnittelemassa suomalaista kisan jälkeen.

– Vetter kehui, että teit uskomatonta työtä. Sanoin, että sinä teit vielä uskomattomampaa.

Vetter hallitsi paineensa

Finaalista povattiin saksalaisten keihäshirmujen kaksintaistelua. Monet veikkasivat, että Thomas Röhler pystyy hallitsemaan finaalin henkiset paineet Johannes Vetteriä paremmin.

Toisin kävi: Vetter vetäisi heti ensimmäisellä kierroksella 89,89, joka riitti kultamitaliin. Röhler heitti tasaisesti, mutta jäi tuloksella 88,26 yllättäen neljänneksi.

 
Vetter heitti karsinnassa 91,20, hurjat määrät kovia verryttelyheittoja ja kiskaisi finaalin ensimmäisellä yrityksellään 89,89. KUVA: DIEGO AZUBEL / EPA

– Oli yllätys. Huomasin jo lämmittelyssä, että hänen heittämisensä on päivän vireestä kiinni. Hänen on hankala saada korjattua sitä. Huomasin, että epävarmuutta on ilmassa, kun hänellä oli kahdet piikkarit mukana, tarkkasilmäinen Pitkämäki kommentoi Röhleriä.

Saksalaisten väliin kiilasi Tshekin kaksikko Jakub Vadlejch ja Petr Frydrych. Molemmat heittivät arvokisojen finaalissa ennätyksenä, Vadlejch 89,73 ja Frydrych 88,32. Frydrych pudotti Röhlerin pronssipaikalta viimeisellä heitollaan.

25-vuotias Röhler voitti vuosi sitten olympiakultaa, mutta vuotta nuorempi Vetter on tänä kesänä hivuttautunut kukkulan kuninkaaksi. Röhler heitti Dohassa toukokuussa 93,90, mutta Vetter nokitti heinäkuussa Luzernissa hirmukaarella 94,44.

Jos miehillä riittää terveyttä, he voivat hallita lähivuosien keihäsmarkkinoita.

Vetter kiskoi jo lämmittelyheitoilla todella pitkiä siivuja. Lämmittely ei suoraan korreloi siihen, kuka pystyy kilpailussa mahtiheittoihin, mutta päivän potentiaalista se antaa hyvän kuvan.

Hurjien finaalien aikakausi

Pekingin MM-kisoissa kaksi vuotta sitten nähtiin yksi 2000-luvun kovimmista keihäskisoista. Pitkämäki tarvitsi tuolloin pronssimitaliinsa tuloksen 87,64 ja Antti Ruuskanen jäi viidenneksi, vaikka heitti 87,12 metriä. Pekingin kisassa kiskaistiin yhteensä 15 kertaa yli 85 metrin.

Lontoon loppukilpailussa todistettiin 17 kertaa, kuinka keihäs putosi 85 metrin paremmalle puolelle. Erikoisin yksityiskohta on se, että Röhler heitti viisi kertaa yli 85 metriä, mutta jäi ilman mitalia.

Vuoden 2001 MM-finaali Edmontonissa oli tuloksellisesti hurjin, mutta asiantuntijoiden mukaan tasoa avitti stadionilla sopivasti puhaltanut tuuli.

Uusi sukupolvi on ottanut vallan miesten keihäänheitossa ja taso on laajentunut. Onko realistinen pelko, että arvokisat ovat jatkossakin yhtä kovatasoisia.

– Kyllä se kovin realistinen on. On nuorta porukkaa ja aika hyviä kilpailijoita. Harva epäonnistuu. Kovapäistä porukka, ei voi muuta sanoa, Pitkämäki totesi.

Katso MM-kisojen ohjelma sekä suomalaisten suoritusajat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jotaki on saatava "perkeleen" tilalle. Rauhallinen keskustelu ja että kyllä se siitä ei sekään riitä.
Oho, tuli riimi vaikka tein yksin ,eikä tiimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Tero on tehnyt kovan työn, pysynyt huipputasolla pitkään. Onnea ja menestystä elämääsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei meitiltä löydy noin kovapäistä porukkaa. Keihäänheittokin on nyt menetetty muille maille vierahille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkämäki oli ylivoimaisesti paras Suomalainen ja peruja valmennuksen hajautetulta kulta-ajoilta, muut oli luokkaa heikkoja. Urheiluliiton johdon ajama rahoituslinja ei toimi tämän paremmin, eli huippuvalmennuksen ja valmentajien keskittämisestä Etelään neljään kaupunkiin ja sinne rahat stadioneihin, Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään, muut ei saa mitään. Oulussa on mm. kaksi menestynyttä yleisurheiluseuraa, joista Pyrintö on ollut monesti Suomen paras. Kuivasjärven Aura on Oulun kantakaupungissa vaikuttava suurseura, jopa monta Suomen mestaruusmitalia viime vuosina, jonka YLE:n toimittaja väitti olevan Oulun pohjoispuoletta olevasta kunnasta, joka on oikeasti Kuvasniemi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nuoret eivät omaksu Pitkämäen pessimististä asennetta. Siihen pitää aina uskoa, että arvokisoissa voi ylittää itsensä. Moni urheilia uskoo siihen ja ylittääkin itsensä. Nytkin Pitkämäki oli väärässä, hän heitti pidemmälle kuin mitä itse uskoi. Hieno suoritus tärkeässä paikassa. Taso oli vain liian kova.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovempi keihäskisa nyt oli, jos pitkät kaaret laskee 4. oli vasta yli 88m tuloksella. Bolt on kuperkeikkashow-mies. Jalka kramppasi, kun oli kylmä ja lisäksi huomatessaan muiden olevan nopeampia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion rahat ei sinun onneksi mene enää kuin Jyväskylän, Tampereen, Helsingin ja Turun valmennuskeskuksiin, jonne on tehty tilat ja toimistot päävalmentajille, valmentajille, toimistosihteereille ja johdolle. Urheilijoiden jotka haluaa menestystä ja tietoa ja ovat muualta Suomesta on muutettava näihin Etelän kaupunkeihin, siellä on isopalkkaista porukkaa kerrostalollinen! Tulokset kertoo miten onnistuttiin, mutta on hyvä, kun saadaan uusia työpaikkoja Etelään kokoaikaisia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulos on niin hyvä, että kannattaa jatkaa. Varmasti työ on kovempaa kuin insinöörillä ja perhe. Taloudellisesti se kyllä hakkaa insinöörin tulot moninkertaisesti ONNEKSI!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä miksi tuota olisi vaikea uskoa. Kyllä minä pystyn uskomaan ihan hyvin että Tero oli viides.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten menestyminen sitä myöten ohi. Piirikunnalista tasoa tästä eteenpäin. Lahjakkuuksia lajin pariin ei löydy, sähly ja jääkiekko imee lahjakkuudet. Kouluissa liian vähän liikuntaa ja virikkeitä liikunnan harrastamiseen. Suomi menee syvälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheiluliito on keskittänyt huippuvalmennuksen rahat Jyväskylään, Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image