SUL

Tämä juttu on Suomen Urheiluliiton tuottamaa sisältöä.

Ojala kokeilee ensi kertaa vuo­ris­to­har­joit­te­lua, tavoitteena EM-pistesija

Aleksi Ojala käveli Lontoon MM-kisoissa rohkealla taktiikalla. Ensi kesän EM-kisoissa tavoite on pistesija KUVA: SUL-arkisto/Jean-Pierre Durand
Yleisurheilu 16.12.2017 20:04
Tapio Nevala

Kilpakävelijä Aleksi Ojalan tulevan kilpailukauden tavoite on yksinkertaisen selkeä.

– Jos ensi kesän kisoissa jaksaisi myös sen viimeiset 12 kilometriä, Vuoden kilpakävelijänä Espoossa lauantaina palkittu Ojala sanoo.

Ojala viittaa Lontoon MM-kisojen 50 kilometrin kilpailuun, jossa hän käveli liki 40 kilometriä kärjen vauhtia ja oli lopulta neljästoista.

– Kolmen viisaan miehen kanssa on puhuttu, että EM-kisojen tavoite on pistesija, eli kahdeksan parhaan joukkoon pääsy, Ojala sanoo.

Kolme viisasta miestä ovat Ojalan valmennustrio Jani Lehtinen, Antti Kempas ja Juha Kinnunen. Heidän johdollaan Ojala sai viime kesänä aikuisten arvokisojen keskeytysputken poikki ja tuomareilta punaisia kortteja tuoneen tekniikan toimimaan.

– Kehittämistä tekniikassa on edelleen, mutta askel on edestä lyhentynyt ja frekvenssi vähän kasvanut, Ojala sanoo.

MM-kisojen vauhdissa näkyi myös kisoja edeltänyt kuuden viikon jakso, jonka aikana Ojala teki päivittäin 200 vatsalihasta ja sai keskivartaloon lisää pitoa.

Keskikropan ja pakaralihasten voimia kehittäminen on myös kuluvan harjoituskauden painopiste.

– Isoin uudistus harjoittelussa on vuoristoleiri. Menen helmi-maaliskuussa Etelä-Afrikan Dullstroomiin kuukauden leirille. En ole koskaan vuoristossa käynyt. Nyt nähdään miten kroppa siihen reagoi. Se voi olla iso apu, Ojala sanoo.

Syke nousi flunssan jälkeisessä treenissä

Ojalan tulevan kauden kiintopisteet ovat kävelyn MM-joukkuekilpailut toukokuussa Kiinan Taicangissa ja elokuiset EM-kilpailut Berliinissä.

Harjoittelu on sujunut hyvin, vaikka napakka flunssa marraskuussa toi kaksi ylimääräistä lepopäivää.

– Flunssa iski marraskuun lopussa. Se meni ohi, mutta kerran pitkällä lenkillä flunssan jälkeen syke nousi. Kävin varmuuden vuoksi lääkärissä tarkistamassa tilanteen, mutta siellä todettiin, että kaikki on kunnossa. Pidin lenkin jälkeen varmuuden vuoksi pari huilipäivää, Ojala sanoo.

Jani Lehtisen mukaan Ojala etenee aikataulussa.

– Harjoittelu on jatkunut samalla tapaa nousujohteisesti läpi syksyn. Viime aikoina on menty hyvin eteenpäin, Lehtinen sanoo.

250 metriä ikisulaa tietä ja kitkapohjat

Urjalassa asuva kävelijä harjoittelee pääosin kotimaisemissa.

– Suutari teki minulle kenkiin kitkapohjat, jotka ovat toimineet hyvin. Urjalassa on myös 250 metrin pätkä tietä, joka pysyy lämpöputkien ansiosta sulana läpi talven. Jos sää sitä vaatii, käyn harjoittelemassa Tampereen Pirkkahallissa tai juoksumatolla, Ojala sanoo.

– Viikoittain käyn tekemässä treenin myös Helsingissä Lehtisen tai Kempaksen ja Janakkalassa Kinnusen luona. Lisäksi keskiviikkoisin teen harjoituksen fysioterapeutti Vesa Kuparisen johdolla, Ojala kertoo.

Maajoukkueleirit tuovat tervetullutta vaihtelua harjoitteluun.

– Yhteiset tapaamiset piristävät ja harjoituksiin tulee hieman lisää sellaista lapsellista intoa, kun treenaa muiden kanssa. Nytkin tein 6 x 2 kilometrin vetoja niin, että Elmo Koivunen oli aina 800 metriä vetämässä, huilasi yhden kierroksen ja veti sitten taas 800 metriä, Ojala sanoo.

Harjoittelun vastapainoksi Ojala opiskelee historiaa Tampereen avoimessa yliopistossa.

– Jos vaikka keväällä pääsisi yliopistoon. Varasijalla olen jo ollut, Ojala sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image