Venäjää uhkaavat Kan­sain­vä­li­sen ylei­sur­hei­lu­lii­ton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyl­li­syy­ten­sä, se on mennyt ää­rim­mäi­syyk­siin kieltäessään"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit AIU suosittelee, että liitto irtisanoo Venäjän jäsenyyden. Arkistokuva Sotshin talviolympialaisten loppuseremoniasta vuodelta 2014. KUVA: HANNIBAL HANSCHKE / EPA
Urheilu 29.1.2020 20:41
STT

Liiton etiikkaa valvova elin suosittelee "mahdollisimman jyrkkiä toimenpiteitä", jopa Venäjän yleisurheiluliiton jäsenyyden irtisanomista, ellei maa taivu selvittämään dopingohjelmaansa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit AIU suosittelee, että liitto irtisanoo Venäjän jäsenyyden. WA sulki Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta marraskuussa 2016 ylhäältä johdetun dopingjärjestelmän takia, eikä WA katso maan selvittävän tapausta riittävällä avoimuudella.

Maailman antidopingtoimisto Wada sai viime vuonna Venäjän antidopingtoimiston Rusadan datan haltuunsa kuukausien junnaamisen jälkeen. Wadan mukaan dataa oli manipuloitu, ja se päätti joulukuussa sulkea Venäjän olympia- ja MM-kisoista neljäksi vuodeksi.

Venäjä ilmoitti valittavansa päätöksestä, mutta asian käsittely urheilun välitystuomioistuimessa CAS:ssa uhkaa venyä valitustapauksessa ainakin toukokuulle. Ajankohta on hankalan myöhäinen 24. heinäkuuta Tokiossa alkavien olympialaisten ja eri lajien olympiakarsintojen kannalta.

Muiden syyllistäminen ei vetele

AIU katsoi keskiviikkona julkaistussa kannanotossaan, että Venäjän tapauksessa pitäisi "harkita mahdollisimman jyrkkiä toimenpiteitä mukaan lukien Venäjän yleisurheiluliiton jäsenyyden irtisanomista".

–  Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään syyllisyytensä, syyllistänyt muita ja vastustanut selvitysprosessia, AIU perusteli ratkaisuaan.

Venäläiset urheilijat ja joukkueet ovat joutuneet kilpailemaan viime vuosien arvokisoissa ilman kansallistunnuksia, ja vain uskottavasti antidopingohjelmiin osallistuneet urheilijat on hyväksytty esimerkiksi yleisurheilun arvokisoihin.

WA lähestyy seuraavaksi kirjeitse Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajaa ja maan urheiluministeriä. Jos Venäjä jatkaa itsepintaista syyllisyytensä kieltämistä, WA uhkaa muun muassa peruuttaa "neutraalien" oikeudet eli poikkeuslupien myöntämisen yksittäisille venäläisurheilijoille.

MAINOS

Kommentoi

Nykyiset rajoitukset eivät ole riittäviä. On nimittäin huomattu, että venäläisten kilpailurajoituksista huolimatta vievät liian paljon kansaivälisten urheilujen mitaleista niidenkin urheilijoidensa mukana jotka eivät ole kiellettyjä aineita käyttäneetKään ja on kisoihin mukaan hyväksytty. Sellainen pelihän ei vetele. Kyllä venäläiset on saatava jättämään urheilun leikkikentät puhtaille länsiurheilijoille. Joohan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä myrkkyjä nämä venäläiset neuvosto-urheilijat oikein käyttävät kun eivät kiinni jää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Venäjä voi pitää omat doping-kilpailut, joissa kussakin lajissa voittaja on hän, ken rankimmat myrkyt on sisäänsä vetänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai niin. Milloinkahan viimeksi on Venäjän rajojen sisälla tehty luotettavasti esim. yllätystestejä? Sinäkin aikana, jolloin tuo testaus on ollut ulkomaisten tahojen kontolla, on yllätystestin ajankohta pitänyt ilmoittaa venäläisille kuukautta aiemmin. Kun nyt on muutama sikäläinen naishiihtäjä synnytyslomalla, on mielenkiintoista nähdä, miten kovassa kunnossa he ovat ensi talven arvokisoissa, jos siellä saavat kilpailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistamme, miten presidentti Putin valehteli Krimin valtauksen alussa väittäessään kiivaasti, etteivät tunnuksettomat sotilaat ole venäläisiä. Myöhemmin hän oikein kehuskeli tämän huijauksen onnistumisella. Siinä siis näytettiin oikein presidentin esimerkillä toiminnan malli, joka on yleistynyt kaikilla Venäjän hallinnon tasoilla. Millainen johtaja, sellainen hallinto. Dopingin käytössä Venäjä huijaa niin paljon kuin ehtii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee kommunistimaissa. Kielletään. Piilotellaan. Ei mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin, Putinin venäjällä ei ole ollut kommunistihallintoa vuosikymmeniin. Vaan äärioikeistolainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten se vaikuttaa tähän jos termeillä kikkaillaan? Kielletään, piilotellaan anyway, ei mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on suurimaa, eikö se voisi järjestää omia olympialaisia ja mm-kisoja niin doupattuna ku huvittaa? Venäjä pitäs sulkea kaikesta urheilusta koska säännöt ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image