Varovasti siellä tram­po­lii­nil­la! Jari Mönkkönen halvaantui kaulasta alaspäin, nyt hän haluaa ehkäistä vastaavia vammoja

Teho-osastolla maatessaan Jari Mönkkönen ehti miettiä ja ideoida kaikenlaista. Maaliskuussa 2018 oli aika korjata ideoiden hedelmät, kun FreeTrampolinen SM-kiertue starttasi Hyvinkäällä. Huhtikuun lopussa oli Oulun SuperParkin vuoro. KUVA: Pekka Peura
Urheilu 1.5.2018 20:22
Jarkko Harjumaa

Jari Mönkkönen halvaantui kaulasta alaspäin kymmenen vuotta kilpauransa lopettamisen jälkeen. Nyt hän haluaa ehkäistä vastaavia vammoja ja edistää turvallista trampoliinikulttuuria.

Mönkkönen kauhistelee välillä nuorten hurjia temppuja. Loukkaantumis-vaara on suuri, jos kehonhallinta ja voimatasot eivät ole täydellisesti kohdillaan.

Jari Mönkkönen asteli ilmavolttiradalle vajaat kaksi vuotta sitten. Ihan niin kuin hän oli tehnyt satoja kertoja aikaisemmin.

Mönkkönen valmistautui tekemään kaksoisvoltin taakse paikaltaan. Ilmassa kuitenkin tapahtui jotain, jota ex-telinevoimistelija ei tiedä vielä tänäkään päivänä.

Hyppy tuli alas niskat edellä. Tuomio oli painajaismainen: neliraajahalvaus. Epäonnistuneesta hypystä alkoi 453 päivää kestänyt helvetti.

Mönkkönen vietti kolme kuukautta teho-osastolla. Teholta Mönkkönen siirrettiin puoleksi vuodeksi kuntoutukseen, jonka jälkeen hän asui toiset puoli vuotta palvelutalossa.

Marraskuussa 2017 hän pääsi vihdoin kotiin perheensä luo, 453 päivää kohtalokkaan hypyn jälkeen.

Rakkaiden luo pääseminen oli tavoite, joka sai Mönkkösen jaksamaan raskaan ajan läpi.

Edes vakava loukkaantuminen ei saanut häntä toimettomaksi.

Teho-osastolla maatessaan Mönkkönen ehti miettiä ja ideoida kaikenlaista.

Maaliskuussa 2018 oli aika korjata ideoiden hedelmät, kun FreeTrampolinen SM-kiertue starttasi Hyvinkäällä. Huhtikuun lopussa oli Oulun SuperParkin vuoro.

Kiertue kattaa kymmenen osakilpailua. Pääsanomana on edistää turvallista trampoliinikulttuuria. Kilpaileminen on toissijainen juttu.

– Sairaalassa oli ikäviä testejä, ja muutenkin vihaan sairaalassa oloa. Sata päivää siellä oli ihan jäätävä ajanjakso. Liikuntakyvyn lähtemisestä tuli musertava olo, ja kivut olivat ihan sairaalloiset. Aloin ajatella, että en halua kenenkään joutuvan kokemaan vastaavaa, 43-vuotias Mönkkönen sanoo.

Turvallista harjoittelua tukevan valistuksen antaminen oli ollut Mönkkösen mielessä jo ennen loukkaantumista.

– Meno oli jo silloin semmoista, ettei siinä ollut enää mitään järkeä. Trampoliinilla oli alkanut tapahtua tosi paljon vakavia onnettomuuksia.

Kaikki temput kuvataan nykyään poikkeuksetta sosiaaliseen mediaan. Mönkkönen on katsellut nuorten hurjapäiden menoa huolestuneena.

– Seuraan yli 200:aa hyppääjää Instagramissa. Siellä on semmoinen trendi, että kun käyttäjä saa esimerkiksi tuhat seuraajaa, hän lupaa tehdä kolmoisvoltin trampoliinilla. Se on äärettömän vaarallista ja typerää. Olen joskus käynyt kommentoimassa tuollaisia liikkeitä.

Välillä Mönkköstä on rehellisesti sanottuna pelottanut lasten puolesta.

– En tiedä hyppijöiden taustoja. Kaikilla ei ole telinevoimistelu- tai uimahyppytaustaa. Tosi monesti hirvittää katsoa heidän suorituksiaan. Olen joutunut sulkemaan silmäni ja ajattelemaan mielessäni, että ei saatana.

Oulussa järjestettävä osakilpailu oli järjestyksessään kiertueen kuudes. Mönkkönen on ollut paikan päällä tuomaroimassa yhtä kisaa lukuun ottamatta.

Kiertue on kerännyt poikkeuksetta positiivista palautetta, mutta ainakaan toistaiseksi kilpailut eivät ole saaneet aikaan suurta yleisöryntäystä. Mönkkönen arvelee, että osasyynä on tietämättömyys.

– Luulen aika monen ajattelevan, että täällä tehdään niin kovia temppuja, ettei tänne uskalla tulla. Jos osaa tehdä edes jotain, mukaan voi tulla hyvillä mielin. Lapset miettivät voittamista liikaa.

Mönkkönen kertoo yhdessä Sanna-vaimonsa kanssa hyppääjille ennen jokaista kisaa, mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

Lapset kuuntelevat kaksikon sanoja vakavin ja tarkkaavaisin ilmein, mutta kaikkeen Mönkköset eivät voi vaikuttaa.

Sanat ovat sanoja, joiden toivotaan herättävän lapsia turvallisempaan hyppimiseen. Kotona lasten vanhemmilla on iso vastuu.

– Taitavammat ja vanhemmat hyppääjät ovat lapsille idoleita. Vaara piilee siinä, kun he yrittävät tehdä samoja juttuja perässä.

Ajoittain lapset ovat yltyneet kiertueen aikana temppuihin, joihin on täytynyt puuttua heti.

Mönkkönen korostaa loukkaantumisvaaran olevan iso, jos kehonhallinta ja voimatasot eivät ole kohdillaan.

Haastavien liikkeiden jalostaminen varmoiksi suorituksiksi on monen vuoden työ. Varma tarkoittaa sitä, että kymmenestä hypystä onnistuu kymmenen. Alastulotekniikan on oltava kunnossa, mikäli ongelmia ilmenee ja hyppy epäonnistuu.

Vaikka työtä on riittänyt, Mönkkönen on nauttinut kiertueesta täysin rinnoin.

SuperParkissa vastaan astelevat lapset pysähtyvät vaihtamaan kuulumisiaan.

– Pääsen arjesta pois. On tosi kiva nähdä, kun pikkupojat ja -tytöt ovat onnessaan ja iloisia. On mukava tutustua nuoriin ja ahkeriin treenaajiin. Jos saamme edes yhden selkäydinvamman estettyä, olemme voiton puolella.

Jari ja Sanna Mönkköselle myönnettiin Suomen Urheilugaalan Esikuva-erikoispalkinto tammikuussa 2018.

Pitkä taistelu sai ansaitsemansa kunnianosoituksen.

– Olihan se ihan huikeaa, sitä tunnetta on vaikea kuvailla. Lavalle meno oli ihan mieletöntä, kun 1 500 ihmistä nousi ylös taputtamaan, Jari Mönkkönen hymyilee.

– Tuntui, että pyörryn lavalle. Siinä hetkessä mietin, että miten Jari pystyy puhumaan noin rauhallisesti, Sanna Mönkkönen muistelee.

Sanna Mönkkönen kävi katsomassa miestään teho-osastolla joka ikinen päivä. Hänen mukaansa palkinto meni oikeaan osoitteeseen.

– On ollut hienoa nähdä, miten Jari on rakentanut elämäänsä näistä lähtökohdista uudelleen. Ajattelutavasta voisi olla ammentamista muillekin.

Ex-telinevoimistelija on antanut tilanteestaan julkisuuteen varsin positiivisen kuvan. Se oli iso syy palkinnon saamiseen.

– En suostunut olemaan kauhean katkera tämän asian kanssa. Jos haluaa rutista, että ai että kun sattuu lonkkaan, enkä ole voinut käydä viikkoon jumpassa, niin silloin voi vähän suhteuttaa asioita, Jari Mönkkönen sanoo.

Jari Mönkkönen

Syntynyt Jyväskylässä 10. toukokuuta 1974.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta.

Koulutukseltaan pelastaja ja paloesimies

Telinevoimistelun EM-hopeamitalisti rekillä 1998.

Neliraajahalvaantui treenionnettomuudessa heinäkuussa 2016.

Työskentelee kehonhallintaan ja taitoharjoitteluun keskittyvässä Volttimedia Oy:ssä. Avaamassa omaa treenisalia Helsinkiin.

Palkittiin yhdessä vaimonsa Sannan kanssa Suomen Urheilugaalan Esikuva-erikoispalkinnolla tammikuussa 2018.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Tsemppiä Jari! Voimme vain kuvitella minkälaisen matkan olet tehnyt kuntoutuaksesi tähän päivään. Jaksamista koko perheelle ja muille läheisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
21
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
12
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
9
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
9
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
6
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image