Vanhat herrat vahvoilla

Mestarinäyte. Peik Andersin ja Latania Z miehittivät lauantaina Land Rover Trophyn kärkisijan.
Urheilu 4.7.2004 0:00
Hanna Kuusiluoto
Teltassa istuu rinta rinnan yhteenlaskettuna komeasti yli 60 vuotta ratsastuskokemusta. Kärkikaartin nuoriso on kaukana PM-kisoissa, ja Oulun Pokaalin lauantai on kiistatta vanhojen herrojen. "Minä tässä nostan keski-ikää", veistelee Tom Gordin.

Levein hymy kuuluu kuitenkin Peik Andersinille.

Kauniaisten ratsastajien konkari nappasi Land Rover Trophyn toisesta osakilpailusta täydet 20 pistettä tulisella saksalaistammalla, vasta 9-vuotiaalla Latania Z:lla. Aivan kuten sarjan ensimmäisestä osakilpailusta Turusta muutama viikko sitten.

Vielä keväällä Andersinin taivaalla oli mustia pilviä, kun hänen huippuorinsa Lados kuoli yllättäin juuri, kun se valmistautui palaamaan siitostöistä kisakentille. Kaunis kimo Latania linjautuu Ladoksen isälinjaan, mutta Andersin sanoo hevosten olevan hyvin erilaisia ja kieltäytyy vertailemasta niitä keskenään.

"Olen onnellinen, että olen päässyt näin pitkälle kahdella hienolla hevosella", hän sanoo.

Latania on viettänyt kaksi Pokaalia edeltävää viikkoa kevyesti. Tallinnan Nations cup ensi viikonloppuna on suurin kauden radoista, ja sen jälkeen ratsukon ohjelmassa on enää Land Rover Trophyn finaali Helsingissä elokuun lopussa.

"Tarkoitus on vain kehittää Latanian fysiikkaa ja pysyä sen kanssa ystävinä finaaliin saakka", Andersin sanoo.Jonkun sortin
comeback


Toiseksi Nienkellä ratsastanut Ypäjän Arto Vahtera sanoo hänkin virittäytyvänsä finaaliin vain sitä tavallista työtä tekemällä. Hollantilaistamma Nienke on Latanian tapaan vasta 9-vuotias. "Kehittyvä ja laadukas", ratsastaja kuvaa.

Vahtera sijoittui grand prix -luokassa myös Dumazilla, kokeneella 14-vuotiaalla FWB-ruunalla.

"Dumaz on käynyt Oulussa monena vuonna ja viihtynyt joka kerta", Vahtera sanoo.

Kun ykkönen ja kakkonen laivaavat hevosensa Tallinnaan, kolmanneksi sijoittunut Tom Gordin lähtee Muumimaailmaan. "Perheen kanssa", hän selventää.

Gp-sarjan finaalissa mies sen sijaan aikoo olla paikalla. Lopullinen sijoitus sarjassa ratkeaa Oulun osakilpailun ja finaalin perusteella, joten lauantain hieno ratsastus pyyhkii historiaan "Turun murhenäytelmän".

"Tuntuu mahtavalta. Olen tässä tekemässä jonkunlaista comebackia, ihan harrastuspohjalta, ja minua tuo rata kyllä hermostutti. Olen ratsastanut tällä tasolla viimeksi vuonna 1992. 53-vuotiaalle tällainen egotrippi on hieno juttu", Ratsastajainliiton entinen puheenjohtaja sanoo.

"Olen saanut käyttööni käytetyn, loistavan Ferrarin ja opettelen tässä kaasun ja jarrun oikeaa suhdetta", Gordin kuvaa 1991 syntynyttä hollantilaisruuna Jarcoa.Muista syistä
kuin rahasta


Peik Andersinilla on selvä näkemys siitä, miksi Oulun Pokaali on paitsi pysynyt pystyssä, myös voinut hyvin 20-vuotiaaksi asti.

"Oulu on edelleen yksi suosikeista. Pohja on hyvä ja ihmiset ystävällisiä. Talkooväki toimii meidän kannaltamme katsottuna mahtavasti", hän sanoo. "Alunperin tänne tultiin etelästä siksi, että Oulussa jaettiin selkeästi suurimmat rahapalkinnot. Sitten saatiin kokemusta paikasta ja nyt tänne vetävät ihan muut asiat kuin raha."

"Vaikka ei minulla ole mitään sitä vastaan, että niitä isoja rahoja jaettaisiin vieläkin", voittaja virnuilee.

Kärkikolmikon mielestä lauantain rata oli juuri sellainen kuin grand prix -tasolla pitääkin. Keskittymisen herpaantuminen kostautui heti.

"Tekniset vaikeudet oli siroteltu sopivasti pitkin rataa", Andersin analysoi.

Ratamestari Olli Niskasaaren erikoisuuksista varsinkin tervaeste tervahaudan malleineen oli muutaman hevosen mielestä hyvin eksoottinen. Keravalaisen Simo Leppäsen Commander tuijotti hautaa niin että oli kompastua jalkoihinsa ja totesi sen ylittämiskelvottomaksi. Myös Tomas von Rettigin Miss Libero teki tervaesteen edessä muutaman ylimääräisen piruetin.

Huonoiten kävi Ruotsista saapuneille Markku Söderbergille ja Bell Goolylle. Ratsukko oli toisella kierroksella matkalla kohti puhdasta suoritusta ja kärkisijaa, kun Söderberg puristi kaarteen liian tiukaksi ja tippui selästä juuri ennen viimeistä estettä.Perttunen paras oululaisista


Oululaisratsastajista sijoittui parhaiten OR:n Laura Perttunen Karismalla. Jo Turusta kuusi pistettä kerännyt ratsukko oli yhdeksäs.

Ensimmäisellä kierroksella tippui harmittavasti radan viimeinen este, toisella kierroksella virhepisteitä kertyi viisi, tottelemattomuudesta ja pitkäksi venyneestä ajasta.

OUR:n Pinja Immosen ja Ramzeksen tie katkesi ensimmäisen kierroksen pudotuksiin, joista kertyi 12 virhepistettä. OR:n Hanna Marttila puolestaan joutui palaamaan radalta omin jaloin. Jurante kieltäytyi kolmoissarjan viimeisestä esteestä niin, että ratsastaja suistui selästä puomien sekaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
16:23
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
15:36
Laskentavirhe koronakuolemissa, menehtyneitä nyt yksi vähemmän kuin eilen kerrottiin – kaksi kuolleista 40–59-vuotiaita
14:29
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
23
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image