Vanhat herrat vahvoilla

Mestarinäyte. Peik Andersin ja Latania Z miehittivät lauantaina Land Rover Trophyn kärkisijan.
Urheilu 4.7.2004 0:00
Hanna Kuusiluoto
Teltassa istuu rinta rinnan yhteenlaskettuna komeasti yli 60 vuotta ratsastuskokemusta. Kärkikaartin nuoriso on kaukana PM-kisoissa, ja Oulun Pokaalin lauantai on kiistatta vanhojen herrojen. "Minä tässä nostan keski-ikää", veistelee Tom Gordin.

Levein hymy kuuluu kuitenkin Peik Andersinille.

Kauniaisten ratsastajien konkari nappasi Land Rover Trophyn toisesta osakilpailusta täydet 20 pistettä tulisella saksalaistammalla, vasta 9-vuotiaalla Latania Z:lla. Aivan kuten sarjan ensimmäisestä osakilpailusta Turusta muutama viikko sitten.

Vielä keväällä Andersinin taivaalla oli mustia pilviä, kun hänen huippuorinsa Lados kuoli yllättäin juuri, kun se valmistautui palaamaan siitostöistä kisakentille. Kaunis kimo Latania linjautuu Ladoksen isälinjaan, mutta Andersin sanoo hevosten olevan hyvin erilaisia ja kieltäytyy vertailemasta niitä keskenään.

"Olen onnellinen, että olen päässyt näin pitkälle kahdella hienolla hevosella", hän sanoo.

Latania on viettänyt kaksi Pokaalia edeltävää viikkoa kevyesti. Tallinnan Nations cup ensi viikonloppuna on suurin kauden radoista, ja sen jälkeen ratsukon ohjelmassa on enää Land Rover Trophyn finaali Helsingissä elokuun lopussa.

"Tarkoitus on vain kehittää Latanian fysiikkaa ja pysyä sen kanssa ystävinä finaaliin saakka", Andersin sanoo.Jonkun sortin
comeback


Toiseksi Nienkellä ratsastanut Ypäjän Arto Vahtera sanoo hänkin virittäytyvänsä finaaliin vain sitä tavallista työtä tekemällä. Hollantilaistamma Nienke on Latanian tapaan vasta 9-vuotias. "Kehittyvä ja laadukas", ratsastaja kuvaa.

Vahtera sijoittui grand prix -luokassa myös Dumazilla, kokeneella 14-vuotiaalla FWB-ruunalla.

"Dumaz on käynyt Oulussa monena vuonna ja viihtynyt joka kerta", Vahtera sanoo.

Kun ykkönen ja kakkonen laivaavat hevosensa Tallinnaan, kolmanneksi sijoittunut Tom Gordin lähtee Muumimaailmaan. "Perheen kanssa", hän selventää.

Gp-sarjan finaalissa mies sen sijaan aikoo olla paikalla. Lopullinen sijoitus sarjassa ratkeaa Oulun osakilpailun ja finaalin perusteella, joten lauantain hieno ratsastus pyyhkii historiaan "Turun murhenäytelmän".

"Tuntuu mahtavalta. Olen tässä tekemässä jonkunlaista comebackia, ihan harrastuspohjalta, ja minua tuo rata kyllä hermostutti. Olen ratsastanut tällä tasolla viimeksi vuonna 1992. 53-vuotiaalle tällainen egotrippi on hieno juttu", Ratsastajainliiton entinen puheenjohtaja sanoo.

"Olen saanut käyttööni käytetyn, loistavan Ferrarin ja opettelen tässä kaasun ja jarrun oikeaa suhdetta", Gordin kuvaa 1991 syntynyttä hollantilaisruuna Jarcoa.Muista syistä
kuin rahasta


Peik Andersinilla on selvä näkemys siitä, miksi Oulun Pokaali on paitsi pysynyt pystyssä, myös voinut hyvin 20-vuotiaaksi asti.

"Oulu on edelleen yksi suosikeista. Pohja on hyvä ja ihmiset ystävällisiä. Talkooväki toimii meidän kannaltamme katsottuna mahtavasti", hän sanoo. "Alunperin tänne tultiin etelästä siksi, että Oulussa jaettiin selkeästi suurimmat rahapalkinnot. Sitten saatiin kokemusta paikasta ja nyt tänne vetävät ihan muut asiat kuin raha."

"Vaikka ei minulla ole mitään sitä vastaan, että niitä isoja rahoja jaettaisiin vieläkin", voittaja virnuilee.

Kärkikolmikon mielestä lauantain rata oli juuri sellainen kuin grand prix -tasolla pitääkin. Keskittymisen herpaantuminen kostautui heti.

"Tekniset vaikeudet oli siroteltu sopivasti pitkin rataa", Andersin analysoi.

Ratamestari Olli Niskasaaren erikoisuuksista varsinkin tervaeste tervahaudan malleineen oli muutaman hevosen mielestä hyvin eksoottinen. Keravalaisen Simo Leppäsen Commander tuijotti hautaa niin että oli kompastua jalkoihinsa ja totesi sen ylittämiskelvottomaksi. Myös Tomas von Rettigin Miss Libero teki tervaesteen edessä muutaman ylimääräisen piruetin.

Huonoiten kävi Ruotsista saapuneille Markku Söderbergille ja Bell Goolylle. Ratsukko oli toisella kierroksella matkalla kohti puhdasta suoritusta ja kärkisijaa, kun Söderberg puristi kaarteen liian tiukaksi ja tippui selästä juuri ennen viimeistä estettä.Perttunen paras oululaisista


Oululaisratsastajista sijoittui parhaiten OR:n Laura Perttunen Karismalla. Jo Turusta kuusi pistettä kerännyt ratsukko oli yhdeksäs.

Ensimmäisellä kierroksella tippui harmittavasti radan viimeinen este, toisella kierroksella virhepisteitä kertyi viisi, tottelemattomuudesta ja pitkäksi venyneestä ajasta.

OUR:n Pinja Immosen ja Ramzeksen tie katkesi ensimmäisen kierroksen pudotuksiin, joista kertyi 12 virhepistettä. OR:n Hanna Marttila puolestaan joutui palaamaan radalta omin jaloin. Jurante kieltäytyi kolmoissarjan viimeisestä esteestä niin, että ratsastaja suistui selästä puomien sekaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
182
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image