Valvonta petti totaalisesti – osa Lippo Pesiksen pelaajista jäi viime kaudella ilman lakisääteistä va­kuu­tus­tur­vaa

Lippo Pesis säilytti paikkansa miesten Superpesiksessä karsintojen kautta. KUVA: Matti Räty
Urheilu 28.11.2017 6:00 | Päivitetty 28.11.2017 7:00
Kimmo Siira

Miesten Superpesistä pelaavan Lippo Pesiksen palkanmaksuongelmat ovat olleet tapetilla pitkin syksyä, mutta kulisseissa on tutkittu myös toista, vakavaa laiminlyöntiä.

Pesäpalloliiton taustaselvityksen mukaan Lippo Pesis ei päättyneellä kaudella hankkinut kallispalkkaisimmille pelaajilleen lakisääteistä vakuutusturvaa, joka tunnetaan urheilijaturvana.

Tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan seuran on järjestettävä vakuutus, jos urheilija saa urheilusta veronalaisena palkkana ja luontaisetuina pelikauden aikana vähintään 11 190 euroa.

Lippo Pesiksen riveissä oli päättyneellä kaudella useita kyseisen tulorajan ylittäneitä pelaajia, joita kaikkia asia koskee.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja: "Minun virheeni"

– Lippo Pesis ei ole hoitanut tätä vakuutusasiaa niin kuin olisi pitänyt. Asia kävi ilmi reilut kaksi viikkoa sitten. Siitä ei ole kyse, että seura olisi tietoisesti yrittänyt harhauttaa meitä, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi kertoo.

Tapaus on kiusallinen paitsi Lippo Pesikselle myös Pesäpalloliitolle, jolla on asiassa lain mukainen valvontavastuu. Kattojärjestön on seurattava, että pelaajat ovat oikeasti vakuutusturvan piirissä.

Ojaniemi myöntää, että Lippo Pesiksen kohdalla valvonta on pettänyt.

– Keräsin helmikuussa tiedot kaikista urheilijaturvan alaisista pelaajista, myös Lippo Pesikseltä. Sain myöhemmin vakuutusyhtiöltä todistukset siitä, että vakuutukset on myönnetty. Sitä en kuitenkaan huomannut, että yhden seuran – Lippo Pesiksen – vakuutuksista myöntötodistusta ei koskaan tullut. Se on minun virheeni.

Ojaniemen mukaan Pesäpalloliitto suhtautuu Lippo Pesiksen ongelmiin ”äärimmäisen vakavasti”.

– Urheilijaturva on lakisääteinen, sen pitää olla kunnossa. Nyt täytyy tarkasti selvittää, miksi näin on päässyt käymään.

Uhkaavatko esille tulleet laiminlyönnit Lippo Pesiksen jatkoa Superpesiksessä?

– Kaikki epäselvät asiat vaikuttavat jokaisen seuran kohdalla lisenssitilanteeseen, joka saattaa muuttua hyvinkin nopeasti, Ojaniemi muotoilee.

Lippo Pesiksen puheenjohtaja: "Asia on nyt hoidossa"

Lippo Pesiksen puheenjohtajan Kari Helasen mukaan pelaajien urheilijaturva-asian ratkaisu on parhaillaan työn alla.

– Taustalla on yksi, pelikauteen 2016 liittyvä, noin 1 500 euron lasku. Se on jäänyt meiltä jostain syystä – ehkä minun huolimattomuuteni vuoksi – hoitamatta. Koska se on ollut rästissä, ei vakuutusyhtiö ole toimittanut meille laskua uusista, pelikauden 2017 urheilijaturvista.

Helanen sai vakuutusyhtiöltä 22. syyskuuta tiedon siitä, että urheilijaturvat ovat päättyneet syksyllä 2016. Saman viestin Helaselle välitti myös eräs joukkueen pelaajista.

– Olemme sopineet, että maksamme kyseisen, nyt ulosotossa olevan laskun marraskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen maksamme päättyneen kauden urheilijaturvat takautuvasti. Emme vähättele tai hyssyttele tilannetta, mutta asia on nyt hoidossa.

Helanen vakuuttaa, että Lippo Pesis hoitaa mukisematta ne päättyneen kauden lakisääteiset velvoitteet, jotka kuuluvat urheilijaturvan piiriin. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi kulut, jotka ovat syntyneet pelaajien vammojen kuntoutuksesta.

– Tässä on ollut tietokatkoksia – ja nostan aina käteni pystyyn, kun olen tehnyt virheen. Nyt virhe tapahtui siinä, että yksi maksuerä jäi minulta huomaamatta. Tapahtuneesta on otettava opiksi. Näin ei saa enää käydä, Helanen sanoo.


Lue myös tapahtunutta käsittelevä kolumni: Outojen unohdusten arvoitus

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Sattuipa Oulussa:

Oulun lippopesis ei ole maksanut työntekijöilleen/pelaajilleen sovittuja palkkoja eikä myöskään vakuutuksia ja näin ollen myös kaikki muut lakisääteiset maksut mm. verot on kierretty. Seuran puheenjohtaja nostaa käden ylös, "sori mun oli". Pesisliiton pesispomo toteaa, "joo mun oli, sori".

Sattuipa Kemissä:

Kemi-Tornion käräjäoikeus on tuominnut kemiläisen ravintolan yrittäjäpariskunnan vankeusrangaistuksiin kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Oikeuden mukaan työntekijöille oli vuosien ajan maksettu vain noin kolmannes siitä palkasta, mitä heille olisi tullut työehtosopimuksen mukaan maksaa. Oikeus määräsi vastaajat ja yhtiön maksamaan myös mittavat korvaukset maksamatta jääneistä palkoista. Yhdelle työntekijälle korvauksia määrättiin maksettavaksi 60 000 euroa ja toiselle 250 000 euroa. Lisäksi pariskunta tuomittiin maksamaan korvausta syrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä. Käräjäoikeus määräsi yrittäjät kolmen vuoden pituiseen liiketoimintakieltoon.

Niin, Kemissä yrittäjä on kuitenkin maksanut palkkoja. Oulun lippopesis ei ole maksanut palkkoja, ei vakuutuksia. Jokin tässä ei nyt oikein täsmää, onkohan laki kaikille sama vai onko tämä vanha väittämä ihan vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normi älyllä varustetut osaavat kyllä äänestää jaloillaan. Sponsorit, koska ovat aina yrittäjiä ja maksavat ne kulut joita Lippopesis nyt on kiertänyt, äänestävät lompakollaan. Osa on jo niin tehnytkin. Monelle urheilun seuraajalle näyttää olevan vaikea yhtälö se että pelaajalle maksetaan palkkaa, joten hänelle kuuluvat aivan samoin kaikki edut, joista myös ns tavallinen palkansaaja nauttii. Näihin kuuluu palkan lisäksi vielä tärkeämpi vakuutus. Nyt Lippopesis ei ole maksanut palkkaa, ei vakuutuksia. Samalla siinä jää eläketurvat sun muut saamatta. Entäpä jos tämä sama olisi sattunut vaikkapa paperityöntekijälle. Niin, koko Suomi olisi lakossa. Pelaajia eli työntekijöitä ei voi kohdella miten vaan. Kun katsoo tämän ja edellisten oululaispesisseurojen historiaa niin ymmärtää hyvin kuinka tällaista tapahtuu. Kyse ei ole vahingosta. Jos olisi niin näitä tapahtuisi muillekin seuroille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vois kuvitella, että minkä tahansa seuran kannattajat olisivat vihaisia seurajohdolle tällaisesta toiminnasta. OPS:issa ja Lipossa näyttää kuitenkin näitä seurajohdon puolustajia riittävän. Pelaajia saa kohdella miten vaan. Luulisi hälytyskellojen soivan, kun pelaajia lähtee mielummin alempaan sarjaan pelaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi vakuutusmääräyksen tarkoittamia vahinkoja ei liene sattunut mutta, kun ja jos lakia on rikottu, tuleeko käräjät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisenssi pois vaan ja ensi kesänä Ykköspesiksen "paikallisderbyjä" Kempeleen ja Muhoksen kanssa. Maksava yleisö voi käydä Pattijoella katsomassa Superia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttävintä tässä jutussa on se että Helanen luulee että kun maksaa 1500 euron vakuutusmaksun joka on ollut ulosotossa loppukesästä asti niin kaikki on hyvin. Ei se niin mene. Jo näihin vakuutusmaksukähmintöihin menee paljon rahaa, verot, työnantajamaksut, eläketurva jne. Sitten pitäisi seuran jättäneille pelaajille maksaa 50 tonnia, verovelkaa on minimissään 10 tonnia, jne jne. Tähän kun täräytetään edelliskausien tappiooiden päälle viime kauden tappiot niin huhuu. Siinä jää Posti-poika ilman liksaa. Sitten puhutaan talkoista kun seuran palkkalistoilla on kuitenkin vähintäin kolme henkilöä. Sakkaa ja pahasti.
Noista perinteistä: sopupelit, kirjanpitoepäselvyydet, konkurssi, luvaton alkoholinmyynti, pelaajapalkkioiden maksamattajättämiset, vakuutusten maksamattajättämiset. Kyllä on kunniakas perinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helanen on fiksu mies, eikä tahallaan tee mitään tälläistä! Pienellä porukalla hoidetaan asiat ja inhimillinen erehdys on valitettavaa. Lippo satsaa nyt henkilökuntaan, kaikki kannattajat Lipon tueksi. Oulussa pelataan Superpesistä nyt pitkän aikavälin jälkeen ja kunniakas perinne Oulussa pesäpallosta saa jatkua, laitetaan yhteiset talkoot pystyyn pienestä on nyt kiinni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika "fiksu", jos ei "muista" maksaa yhtä tärkeintä maksua. Kuinka paljon sitä henkilökuntaa pitää palkata, että vakuutusmaksut "muistetaan" maksaa? Insinöörivitsit vaihtuvat, kohta Lippovitseiksi. Kuinka monta Lipon työntekijää tarvitaan maksamaan lasku? Vastaus: Kolme. Yksi kirjoittaa nettiin Lipon "inhimillisistä erehdyksistä", toinen syyttää kaikesta Kempettä ja kolmas toteaa, ettei tilillä ole rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, toivottavasti muutkin yrittäjät huomioivat tämän. Olen joskus ollut mukana lipon sponssina, homma meni jo silloin aivan törkeäksi, mitään sovittuja asioita ei pidetty seuran puolelta. Nyt homma näyttää vain pahentuneen, aivan kuten tässä vuosien saatossa on voinut asiaa mm. Kalevasta seurata.

Itse ainakin maksan palkat, vakuutukset, verot ja muut kulut, joita kertyy jos putiikkia meinaa pyörittää. Jos hoitaisi lipon tyyliin asioita niin se olisi lyhyestä poikki. Nyt tällainen seura voi tällaista tehdä, pitää työntekijöitään pilkkanaan ja liitto antaa tämän tapahtua. Aivan käsittämätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On noloa jos pesäpallon imago kärsii tämmöistä olympialaisia odotellessa. Pesäpallo on varteenotettava laji seuraavissa kesäkisoissa. Suomella on mitä oivallisimmat mahdollisuudet sitten saada palloilulajissa kultamitalit, koska Grölannin maajoukkueen rahoitus on hakoteillä valaspyynnin rajoituksista, eikä traaniin erikoistunut teollisuus ole pystynyt rahoittamaan maajoukkuetta Grönlannissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä joku pelaaja haluaa pelata kyseisessä joukkueessa. Ei hyvänen aika mitä touhua. Onneksi ei mitään loukkaantumista tapahtunu jos olisi niin kyllä ois taas iltalehdet kirjoitellut murheellista tarinaa
"pelaaja menetti työkyvyttömyyden ja pesäpalloseura ei ollut maksanut vakuutuksia. Seura ajautui konkurssiin ja ei näin pysty maksamaan satojentuhansien korvauksia. Seura on nyt vaihtanut nimensä lippo pelleihin ja jatkaa toimintaa superpesiksessä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelihommissa sopu ei aina ole hyvä asia,sopu tulee kalliiksi koko pesäpallon imagolle ja taloudelle.Koskee myös muitakin lajeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on kunnossa. Velvoitteet hoidetaan vasta pakon edessä. Kuitenkin ensi kauden lisenssi on odottamassa. Liitolla pahasti palikat sekasin. Noloa touhua, ei jatkoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Superpesikselle lippopesiksellä on kauden 2017 tuomaripalkkioita maksettavana pikkusta vaille kymppitonni. Verovelkaa on minimissään 10 000 euroa (verovelkarekisteri), pelaajille palkkioita hiukka vaille 50 donaa, ja mitä kaikkea muuta... Sitten kaikki nämä uudet vakuutusmaksujen laiminlyönnistä tulevat maksut. Palkollisia on seuran konttorilla ainakin kolme, Ville Postin 40 tonnin liksa pitäisi jotenkin maksaa. Jokainen vähänkään matematiikkaa osaava pystyy laskemaan millaisia tuloja pitäisi olla että tuollaisista selviää. Sitten tähän kun lisätään edellisten kausien tappiot , jotka eivät mihinkään katoa vaan ainoastaan lisääntyvät vuosi vuodelta niin voidaan miettiä aletaanko konkkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskooko joku vielä joulupukkiin se nyt on täysin varmaa, että tuomaripalkkiot on maksettu. Voi tätä ykköspesis seuran kateellisten kirjoittelua. Semppiä Lippo kaikki on täysin omissa käsissä, ei naapurin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolan johto on uusittava.

Tarvitaan ammattitaitoa eikä asioiden vasemmallakädellä hoitamista. TJ saa varmaankin tehtävistään palkkaa. Tekemättömistä tehtävistä ei tulisi palkkaa maksaa.

Uusia ukkoja tarvitaan oikaisemaan laiva. Nykyinen TJ joutaa eläkkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helasella on kiirettä on oma liiketoiminta ja Lippo vielä siinä sivussa pitäisi hoitaa. Nyt on onneksi asiantuntijat palkattuna päätoimisesti. Rahaa Oulun alueelta on nyt saatavana paljon , koska ollaan ainoa Superpesis seura täällä ja sitähän saadaan, koska nappikauppaa tämä vielä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä selitä, koska tuo ei ole mikään puolustus sille, että sössitään asiat ja ei osata pelata.
Asiantuntijat on jossain aivan muualla ja lippo joutaisi divariin koheltamaan, sillä nappikauppaa todellakin on lipon koko touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image