Uusi­see­lan­ti­lai­nen parivaljakko vastaa Syötteen suositusta snowparkista – hyppyreitä, reilejä ja pressejä parannellaan pitkin päivää

Uusiseelantilaiset Matt Slocombe ja Dylan Sutton ovat suunnitelleet Syötteen snowparkin. KUVA: Jukka Leinonen
Urheilu 5.3.2018 21:07
Elina Ursin

Uusiseelantilaiset kaverukset Matt Slocombe ja Dylan Sutton hoitavat sekä vaalivat Eurooppaan asti kiirineen Ison-Syötteen snowparkin mainetta.

Uusiseelantilaisten Matt Slocomben ja Dylan Suttonin työpäivä Isolla-Syötteellä on alkanut olympiamitalin kiilto silmissä. 16-vuotiaat maanmiehet Zoi Sadowski-Synnott ja Nico Porteous nappasivat edellisyönä olympiapronssia, Sadowski-Synnott lumilautailun naisten big airissa ja Porteous freestylen miesten lumikourussa.

Onhan edellisestä ja ensimmäisestä talvikisojen mitalista kulunut 26 vuotta. Alppihiihtäjä Annelise Coberger pujotteli hopeaa Albertvillessa vuonna 1992.

Slocomben ja Suttonin juhlaan on helppo yhtyä. Rugbystä tunnetussa saarivaltiossa on satsattu lautailijoiden juniorivalmennukseen kuten myös ylhäällä vuorilla sijaitseviin freestylerinteisiin ja snowparkkeihin.

Slocomben ja Suttonin luomus ja silmäterä on yli kilometrin pituinen Iso-Syöte Snowpark. Kolmesta eritasoisesta parkista löytyy haasteita niin aloittelijoille kuin olympia­tason laskijoille.

Parkia viimeistellään käsipelillä

Slocombe on parkkitiimin kapu, Sutton yksi kolmesta huoltomiehestä. Tiimi pitää huolta parkin päivittäisestä kunnosta. Se, mihin rinteiden kunnostuskone tamppari ei yön aikana kykene, viimeistellään aamulla käsin. Sesongin aikana hyppyreitä, reilejä, pressejä ja muita suorituspaikkoja parannellaan tarpeen mukaan pitkin päivää.

– Parkki on joka päivä priimakunnossa riippumatta onko laskijoita yksi tai sata. Turvallisuus ennen kaikkea, Slocombe ja Sutton kertovat.

– Dylan ja Matt ovat ammattilaisia ja alansa huippuja. Heidän tasoisiaan työntekijöitä on Suomesta vaikea löytää, kertoo kaverusten ystävä ja Hiihtokeskus Iso-Syöte Oy markkinointikoordinaattorina työskentelevä Veinalotta Vesterinen.

"Uusi lumi ja takamaaston korkkaamattomat off-rinteet. I just love it"

Matt Slocombe

Parkkimanagerin ja huoltomiehen työnkuvaan kuuluu myös Syötteen sosiaalisen median päivittäminen kuvilla ja videoilla.

Edes vapaa-aikana parivaljakkoa ei saa Syötteeltä pois. Kun päivän työ on pulkassa, kaverukset suuntaavat laudat kainalossa mökiltä mäkeen.

–Uusi lumi ja takamaaston korkkaamattomat off-rinteet. I just love it, hehkuttaa Slocombe.

Vuosien kokemus Iso-Syötteestä

Kolme peräkkäistä talvea parkkimanagerina Isolla-Syötteellä työskennellyt Slocombe matkustaa lumen perässä Syötteen ja Uuden-Seelannin väliä. Merkkejä kyllästymisestä tai väsymisestä ikuiseen talvisesonkiin ei näy, vaan kaverukset hymyilevät hyvätuulisena kilpaa sinisellä taivaalla möllöttävän auringon kanssa.

Onneksi paistaa, sillä Slocombe on painanut töitä lumen keskellä jo pitkään. Kun sesonki loppuu Isolla-Syötteellä, Slocombe matkustaa Uuden-Seelannin Eteläsaarelle lumiparkkitöihin.

– Hullua, mutta tämä talvisesonki on minulle 14:sta ja seitsemäs talvi peräjälkeen. Kaipaan toki kotimaani upeaa kesää, mutta en tekisi tätä, jos en nauttisi työstäni ja lautailusta.

Matt Slocombe ja Dylan Sutton kunnostavat Syötteen snowparkia tarvittaessa myös käsipelillä. KUVA: Jukka Leinonen

Sutton on viihtynyt Syötteellä pari viimeistä talvea, mutta kun ikävä yllättää, Sutton suuntaa vaimon luo Helsinkiin. Jos Sutton skippaa kotimaan talven, Helsingistä löytyy aina töitä tatuoinnin ammattilaiselle.

Ennen Suomeen ja Syötteelle tuloaan Slocombe työskenteli Uuden-Seelannin Eteläsaaren suurimmassa talviurheilukeskuksessa Cardronassa sekä lumiparkkihommissa Hemavanissa Ruotsissa yhteensä 11 vuotta.

Isolle-Syötteelle Slocomben houkuttelivat lautailuopettajina Cardronassa työskennelleet Vesterinen ja hänen puolisonsa Mikko Terentjeff.

– Mikko oli tutustunut kädenjälkeeni Cardronan parkissa ja yritti suostutella minua Isolle-Syötteelle. Heti ei napannut, koska odotin kesän tuloa. Mikko ”myi” minulle Syötteen näyttämällä videoita ja kuvia sekä kertomalla tunturin mahdollisuuksista. Siinä sitä oltiin. Lähdin Isolle-Syötteelle.

Syötteen parkki kovassa käytössä

Kun Suomessa hytistään helmi-maaliskuun pakkasissa, Uudessa-Seelannissa nautitaan lämpimästä kesästä ja toisin päin; kylmintä saarivaltiossa on heinäkuussa.

Eteläsaarella on korkeita lumihuippuisia vuoria, jotka muodostavat Etelä-Alpeiksi kutsutun vuorijonon. Olosuhteet ovat varsin talviset verrattuna Pohjoissaaren pohjoiskärjessä vallitsevaan subtrooppiseen ilmastoon.

Snowpark kerää laskijoita vuosi vuodelta yhä enemmän. KUVA: Jukka Leinonen

Kooltaan Eteläsaaren laskettelukeskuksia voi hyvinkin verrata Suomen suurimpiin. Rinteiden pituus on parhaimmillaan 1,5 kilometriä. Alas laaksoon ei pääse laskemaan, koska lunta on vain vuorten huipuilla.

– Kun ylhäällä vuorilla lasketellaan, alhaalla laaksossa skeitataan, kertoo Sutton.

Syötteen lumiparkin maine on kiirinyt ympäri Suomea. Parkki on kovassa käytössä ja se vetää treeniporukoita ulkomaita myöten.

– Teemme jotakin oikein, koska uusia harrastajia tulee lumiparkkiin vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Meille se tietää kiireisiä työpäiviä, kertoo Slocombe.

Ison-Syötteen Mikko Terentjeff valmentaa lupaavaa uutta sukupolvea sekä pidemmälle edenneitä lautailijoilta. Lumiparkissa kolunneet Kalle Järvilehto sekä Tynin veljekset Jukka ja Joel laskevat Iso-Syöte Teamissa. Järvilehto edusti Suomea olympialaisissa ja väläytti taitojaan big airissa.

Alueen yhteistyönä ainoana Suomessa Iso-Syöte järjestää alakouluikäisille lumilautailijoille leiritystä. Terentjeff on vetänyt viikon mittaisia leirejä jo kolmena talvena.

– Ympäri Suomea tulevat leiriläiset käyvät koulua Syötteen kylällä ja mäkeä lasketaan täällä meillä, kertoo Vesterinen.

Hiihtosesonki on parhaimmillaan ja Ison-Syötteen rinteet ovat loistavassa kunnossa, mutta kevät lönkyttelee vauhdilla eteenpäin. Syöte sulkee kautensa vappuna.

Sutton ja Slocombe miettivät jo ensi kautta; jäädä vai lähteä?

– Saa nähdä, pääsemmekö Mikon kanssa sopimukseen ensi talvesta. Jos hyvin käy, työt Isolla-Syötteellä jatkuvat syksyllä, lupailee Slocombe.

 

Lomaviikon menotärpit Syötteellä

  • 6.3. MiniStreet parkkijamit kello 13.30–15 Ison-Syötteen Lumimaassa.
  • 7.3. Karaokea junnuille kello 18–19 Pärjänkievarissa. SnowParkin iltasessarit kello 19–21. Tutki tähtiä Hotelli Pikku-Syötteen observatoriossa kello 21.
  • 8.3. Perhepäivä. Lähtö Oulusta kello 8, paluumatka alkaa noin kello 17. Ulkoilua ja mukavaa yhdessäoloa. Lisätietoja otptravel.fi. Pärjänkievarissa vietetään naistenpäivää kello 18–21.
  • 9.3. Nuotiokekkerit kello 11–15 Syötteen luontokeskuksen laavulla. SnowParkin jamit kello 13.30–15.
  • 10.3. Lumikenkäilyä kello 10.30–12 Pikku-Syötteellä. Karkkibingo Pärjänkievarissa kello 18.
  • Skibussi Oulusta Syötteelle

  • OTP Travelin hiihtolomaviikon kuljetukset Syötteelle 6.3., 8.3. ja 10.3. Lisätietoa ja varaukset otptravel.fi.
  • Lisää Syötteen tapahtumista tapahtumakalenterissa.

Kommentoi

Juu, on kyllä Syötteen parkki hienossa kunnossa. Erityisesti lastenrinteen junnuparkki on muksujen mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää vaan päästäkö näitä ammattilaisia pois Syötteeltä. Paikan taso on noussut niin paljon Mattin tuolon myötä verrattuna aikaisempiin vuosiin. Suuret kiitokset koko porukalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatella että kotimaasta ei löydy ammattitaitoista väkeä tähän! "Snowpark" voisi kuitenkin olla lumipuisto. Ollaanhan Suomessa. Artikkelin laatijalle pieni muistutus: sanarumilus "skipata" ei ole suomenkieltä. Kaikki lukijat eivät välttämättä ymmärrä sanan merkitystä, joten jätettäisikö fingliska pois uutisartikkeleista? Suomenkielinen sanavastine löytyy varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei! Semmoinen sana kuin lumipuisto ei todellakaan ole oikea suomennos! Eikä se kertoisi toiminnasta mitään. Etpä taida olla käynyt hiihtokeskuksessa ja tutustunut allaan. Kävijöiden joukossa on suuri joukko ulkomaaneläviä eikä vain suomalaisia eli nimiä ei tehdä vain suomalaisille, tätä sanotaan kansainvälistymiseksi. . Toiseksi tämän alan sisällä käytetään snowparksanaa ihan sujuvasti. Jos haluat käännöksen voit sanoa lumilautaparkki, mutta siellä kun lasketaan myös suksilla, niin sanahirviö olisi sitten lumilauta- ja alppisuksiparkki😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis siellä Syötteellä hienot puitteet harjoitteluun niin laskettelu kuin hiihtopuolella. Olisko jopa mahdollista järjestää innokkaille talviurheilusta kiinnostuneille vaikkapa etälukio. Siinä opiskelun lomassa olis puitteet täysipainoiseen harjoitteluun. Olympialaisissa nähtiin että tarpeen olisi Suomessakin järjestää entistä paremmat olosuhteet aloitteleville urheilijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta. Nytkin ulkopaikkalaiset lukiolaiset tulevat tänne kuulemma "rahasäkin" kanssa, jolla sitten kustannetaan lentolupakirjakin.Minusta siinä on jotain "uutta matematiikkaa", kun samaan aikaan Pudasjärveläisten lukio-opetus on kallista, eikä se oikein ole kannattavaa. Tuo on niin mahtava oivallus, että kannattaisi Taivalkosken ja Pudasjärveläisten vaihtaa lukion opiskelijat keskenään niin molemmat pääsisivät suoratstaan kukoistamaan taloudellisesti. Tuo vain pitää tehdä nopeasti, etteivät nykyiset lentäjät nouse siivilleen ja pääse jättämään rumaa jälkeä - yllättäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image