Uskomaton ihmenousu! Suomen len­to­pal­lo­maa­jouk­kue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen nel­jän­nes­vä­lie­riin

Suomen lentopallomiehet juhlivat dramaattisen keskiviikkoillan päätteeksi Turkki-voittoa ja EM-kisojen neljännesvälieräpaikkaa. KUVA: CEV
Urheilu 19.9.2019 0:13
Kimmo Siira, Ljubljana

Riemu repesi Ljubljanan Stozice Arenan korkean katon alla myöhään keskiviikkoiltana, kun Suomen miesten lentopallomaajoukkue kukisti EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussaan Turkin uskomattomien vaiheiden jälkeen erin 3–2 (25–20, 15–25, 18–25, 25–23, 15–12).

Voitto sinetöi Suomelle paikan EM-turnauksen neljännesvälieriin.

Suomi oli kolmen erän jälkeen käytännössä jo köysissä ja lähes kypsä ennenaikaiselle kotimatkalle, mutta hurmoshenkinen nousu siivitti Joel Banksin suojatit Kultaisen liigan hallitsevan mestarin rinnalle ja lopulta ohi.

Juhlat käynnisti upean ottelun pelannut Antti Siltala, joka niittasi ottelupallosta ratkaisun Turkin torjunnan käsien kautta.

Sen jälkeen suomalaisia ei pidätellyt kentällä eikä katsomossa mikään.

– Hienosti pelasimme yhdessä joukkueena. Totta kai tämä tuo jätkille hirveän määrän itseluottamusta, kun otimme pakkovoiton tällaisessa paikassa, 16 pistettä kerännyt Siltala totesi rauhallisesti, mutta ikionnellisena.

Torjuntapeli betoninlujaa

Jatkopaikka oli sulka ennen kaikkea päävalmentaja Banksin hattuun. Englantilaisluotsi on ollut kovan kritiikin kohteena, kun maajoukkue vaelsi kesän Kultaisessa liigassa ja olympiakarsinnoissa tappiosta tappioon.

Nyt Banks todisti epäilijöilleen, että Suomi pelaavaa voittavaa ja viihdyttävää lentopalloa myös hänen alaisuudessaan.

– Ajattelen nyt vain pelaajiani. Tässä on ollut niin paljon turbulenssia. Joukkue osoitti tässä painetilassa uskomatonta lujuutta ja luonnetta, Banks hehkutti.

Viidennen erän kriittisillä hetkillä Suomen valtti oli betoninluja torjuntapeli. Siltala, Elviss Krastins, Sauli Sinkkonen ja Tommi Siirilä tuulettivat vuorollaan isoja torjuntapisteitä.

Kaikkiaan ilta tarjosi parhaita paloja suomalaisesta lentopallo-osaamisesta. Joukkue puolusti palloja sitkeästi, Siltala välillä jopa jalallaan.

Ranskaa horjuttamaan

Voiton myötä jatkui vaikuttava suomalaisen huippulentopalloilun putki.

Suomi on nyt selvittänyt tiensä alkulohkosta jatkoon yhdeksässä perättäisessä arvoturnauksessa – seitsemän kertaa EM-kisoissa ja kahdesti MM-kisoissa.

Sarja alkoi vuonna 2007 Moskovan EM-turnauksessa, jossa Suomi jäi lopulta vain muutaman pisteen päähän finaalista.

Suomen joukkueen jäsenillä oli riehakkaan voiton jälkeen edessä matkalaukkujen pakkaus. Matka jatkuu heti torstaina lennolla Ljubljanasta neljännesvälierän pelipaikkakunnalle Ranskan Nantesiin.

Suomi saa lauantain pudotuspeliottelussa vastaansa juuri Ranskan, joka voitti alkulohko A:n puhtaalla pelillä. Asetelma on Suomelle otollinen: paineita ei enää ole ja voittoa voi hakea jopa pienellä riskillä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomen pojat yllättivät, todellakin! Oli jo aika tuskaista seurata, miten alun energia ja itsevarmuus suli siksi liiankin tutuksi tupeloimiseksi. Pienen valoisamman tuokion jälkeen aina palattiin samoihin helmasynteihin: ponneton hyökkääminen ja vuotava keskikenttä. Vuoristarataa koko matsi, mutta onneksi löytyi vielä viimeinen rutistus oikeaan paikaan. Täpärällä se oli, ettei olisi vielä kääntynyt toisin päin. Mutta tässä kävi vähän niin kuin päinvastoin kuin Valko-Venäjä-pelissä: siinä varman näköinen voitto liukui käsistä kuin hiekka sormien välistä. Tässä taas hyvin varman näköinen häviö kääntyikin voitoksi. Kaikin puolin hieno lopputulos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelaajat intoutuivat taistelemaan Turkin kovaa joukkuetta vastaan, aneemista ollut välillä Suomen peli.
Turkille riitti piste tavoitteeseen ja Suomi tarvitsi voiton, tuli hieno venyminen ja voitto.
Suomella on kehittymässä uusi joukkue lentopallossa.
Veteraanit oli erittäin hyviä ja näyttivät suuntaa.
Suomi oli parempi joukkue, Turkki yhden pelaajan hakkuri no 12 varassa lähes täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskitorjuja paukutti kovimmat tilastot Suomen porukasta. Lähtökohtaisesti voi todeta ettei kaikki ole kunnossa. Pelejä on vaikea voittaa jos pisteiden teko jää keskitorjujien työksi. Libero on Suomella koko turnauksen paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerminen valittiin Venäjän liigan parhaaksi liberoksi ja siellä taso on hurja. Huippumies tontillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Libero ollut erittäin kovilla, vain yksi Suomella, joten aikamoista sirkusta joukkueen rakentaminen riskillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoilla jermuilla tuli voitto. Materiaali on liian kapea ja uusista pelimiehistä ei ole vielä astumaan joukkueesta poistuneiden huippujen saappaisiin. Liian helpot syötöt, vastaan otto nilkuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huikea suoritus joukkueelta ja vastuunkantavalta päävalmentajalta etenkin kun tietää ettei joukkueessa ole kansainvälisen tason hakkuria. Suomen pääsarjan hakkureilla ei noissa karkeloissa tee yhtään mitään, muutama sattumapiste ottelussa, niillä ei juhlita. Muissa joukkueissa on hakkureita jotka paukuttavat palloa kovalla tuloksella. Myös tuo syöttöpeli on aivan onnetonta, se ei vaikeuta kenenkään peliä.
Oli onni ettei päävalmentajaksi otettu ketään Mestaruusliigan puuhastelijaa vaikkapa Oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei millän pahalla, mutta kyllä kaikesta näki, että Turkille riitti kahden erän voitto. Sillä varmistivat lohkon kolmannen sijan, ja pääsyn jatkopeleihin. Mikäli olisivat tarvinneet otteluvoiton, olisivat sen myös ottaneet. Suomen onni oli, että Turkille riitti saada kaksi erävoittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Näennäisesti näytti siltä, että Suomi oli kahdessa viimeisessä erässä parempi. Mutta kyllä Turkin ote kirposi heti kolmannen sijan varmistuttua, joka on aivan luonnollista. Eiväthän he ennen sitä takoneet syöttöjä verkkoon tai yli pääty- ja sivurajojejn. Taisi olla lisäksi Turkin sympatiat enemmän Suomen kuin vanhan jugoslaavi-vihollisen puolella? Joka tapauksessa Suomelta hieno ja jännittävä ottelu. Toivotaan Ranskaa vastaan vapautunutta peliä ja ennenkaikkea varmempaa otetta aloitussyöttöihin, joka on ollut Suomen peleissä ylivoimaisesti surkein osa-alue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Otetaan se, mikä tarjotaan. Nyt tarjottiin voitto, hyvä niin. Taas askel eteenpäin. Harmi vain, että Banks mitä ilmeisemmin saa jatkaa tämän jatkopaikan myötä.

Nyt pitäisi aloittaa kahden vuoden projekti kohti kotikisoja 2021. Onnistuuko se nykyisen päävalmentajan johdolla? siinäpä sitä onkin miettiminen. Kesken projektin päävalmentajan vaihtaminen on riski sekin. Onneksi minun ei tarvitse sitä päättää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä on kummallista tämä suomalaisten nihilismi! Jos ei voiteta, se on päivänselvä merkki siitä, että ollaan huonoja. Jos voitetaan, niin se on samalla tavalla merkki siitä, että ollaan huonoja. Kun vastustaja hävisi ihan tarkoituksella. Todellisuudessa mikään joukkue missään lajissa ei halua hävitä, voitonjanohan pitää nimenomaan draivin yllä. Niin, paitsi jos on kysymys sopupelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh, olipas tosi jännä peli ja oikeaan aikaan tuli voitto, la sitten Ranskaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitto on aina voitto mutta kyllä joukkueen tekeminen on parissa vuodessa tipahtanut melko lailla, erityisesti ihmetyttää miksi valmentaja otettiin Englannista? Kai hänet saatiin halvalla kaljaliigan maasta kun Sammelvuo teki useamman miljoona pestin Venäjälle. Engelsmannin käden jälki on ollut oikeasti huonoa siitä ei pääse mihinkään. Näiden kisojen jälkeen pitää nopeasti vaihtaa coutsi esim. puolalaiseen ammattimieheen, että lentopallon hyvä kansansuosio saadaan hyödynnettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ole isommin seurannut vaan heittelet kommenttaja mututuntumalta niin kuin yleensä? Sehän se on paras tapa. Banks on kyllä ihan meritoitunut kv-tason valmentaja ja hänen ajamansa nopeampi pelitapa alkaa ajan myötä tuottaa tulosta. Vielä kun saataisiin oikea hakkuri (Lelu) riviin ja ennenkaikkea opeteltaisiin syöttämään niin hyvä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Banks aloitti vasta keväällä joten vika ei ole hänessä.

Fakta on että meidän pelaajat eivät ole tuolle tasolle riittävän hyviä, poikkeuksena libero ja passari. Nuo on kelvanneet ammattilaiseksi ulkomaille, Kerminen on Venäjän mestarijoukkueen libero tältä vuodelta ja jatkoi sopimustaan. Eiköhän tuo kerro miehen taidoista tarvittavan.
Hakkuriosasto on kansallista tasoa. Tolkuton määrä syöttövirheitä ja vastaanotot eivät nousseet passarille. Tuossapa tärkeimmet ongelmat, ei valmentajassa.
Turkki halusi voittaa mutta Suomi innostui veitsi kurkulla tappelemaan. Ei Turkin peli huonontunut mutta Suomen peli parani paljon. Se toinen erähän oli meiltä puulaakitasoa ja kotimatka häämötti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanviisaus sanoo, "kyllä sokea kanakin jyvän löytää kun ahkeraan nokkii." Jatko näyttää onko "kana löytänyt silmänsä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno taistelu Suomen lentopalloilijoilta, paljon on vaihtunut pelaajia mutta Silli Siltala oli entisensä.
Oli jännä peli, kiitos siitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittikoutsia ei voi syyttää siitä kuinka huonosti suomalaiset pelaajat syöttivät ja torjuivat, yksi (1) turkkilainen paukutti lähes 40 pistettä. Turkkilaiset syöttivät lujaa ja varmasti ja vastaanottivat lähes virheettä.
Meidän pelaajien taso ei vaan riitä noissa leikeissä, Kerminen ja Tervaportti tekevät työtään ulkomailla ja olivat todella hyviä joka pelissä. Muiden kohdalla oli vuoristorataa, onnistumisen jälkeen epäonnistuminen.
Banks joutui neljässä kuukaudessa tekemään työn jota Sammelvuo sai tehdä vuosia. Ei ole Banksin syy että S.jätti porukan silloin kun häntä olisi eniten tarvittu eli juuri näissä kisoissa. Vuosien projektilta eli EM ja seuraavat olympialaiset hävisi jatkuvuus viime keväänä, näin sen näen.

Olosuhteisiin nähden hyvä suoritus valmentajilta ja pelaajilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image