Urpo Sivula aloittaa Suomen yk­kös­hak­ku­ri­na ja kirjoittaa cv:nsä kentällä – "Tämä on mun duuni, eikä kukaan tykkää työttömänä olla"

Suomen lentopallomaajoukkueen luottopelaajiin kuuluva Urpo Sivula (oik.) nähdään myös EM-kisojen avausottelussa torstaina. Arkistokuva. KUVA: VASSIL DONEV / EPA
Urheilu 11.9.2019 19:11 | Päivitetty 11.9.2019 19:21
STT

Suomen lentopallomaajoukkueen harjoituksia keskiviikkona Ljubljanan Stozice-areenassa säesti tuttu ääniraita: passari Eemi Tervaportin loputon pulina, jota katkoivat joukkueen nestorin Antti Siltalan kommentit ja ohjeet nuoremmille. Oikealta laidalta ei puhetta kuulunut, vaan peräkkäisinä sarjoina ähkäisy, läimäys ja silmänräpäys myöhemmin tömäys pallon iskeytyessä lattiaan tai puolustajan käsiin.

Ne ovat hakkuri Urpo Sivulan työn äänet. Kun Suomi aloittaa EM-kisat torstaina ottelulla Pohjois-Makedoniaa vastaan, Sivula on Suomen päähakkuri.

– Kunto on hyvä, kaikin puolin sellainen kuin tässä vaiheessa kisoja pitääkin olla. Nyt tuntuu siltä, että alkaisi jo pelit, niin päästään hakkaamaan, Sivula sanoi harjoitusten jälkeen.

Rooli on Sivulalle tuttu, mutta EM-kisojen alkaessa hän on näytön paikassa aivan kuten Suomen maajoukkue, joka on keväällä aloittaneen päävalmentaja Joel Banksin alaisuudessa hävinnyt kaikki 18 virallista maaotteluaan. Sivula voitti keväällä neljännen Suomen mestaruutensa VaLePa Sastamala Tampereen riveissä, mutta syyskuun kiertyessä puoliväliinsä hän on edelleen vailla seurajoukkuesopimusta.

Siksi Sivula pelaa Ljubljanassa myös tulevasta työpaikastaan.

– En mä sen takia ole tänne tullut, mutta toivottavasti tulisi jotain tarjouksia. Tämä on mun duuni, eikä kukaan tykkää työttömänä olla, Sivula hymyili.

Seuraavan työsopimuksen odottaminen ei Sivulan mukaan stressaa.

– Ei se tuo painetta. Olen ollut tässä tilanteessa ennenkin. Se on tätä elämää, siihen on totuttava. Näytöt kentällä ovat ainoa cv jonka voi antaa. Nämä ovat tärkeitä pelejä.

Sivula on 31-vuotias, ja hänen syynsä pelata lentopalloa on pysynyt nuoresta pitäen samana.

– Yksinkertaisesti se, että tykkään tästä lajista valtavasti. Ja on aikoinaan tullut tehtyä se valinta, että koulut jäi ja pelaaminen alkoi. Sitä pelataan niin kauan kuin siitä elantonsa saa. Tämä on samalla työtä, mutta enimmäkseen pelaan intohimon takia.

Itseään ei tarvitse ylittää

Sivula ja Antti Siltala ovat viimeiset Suomen EM-joukkueen pelaajat, jotka olivat mukana Moskovan EM-kisoissa 2007. Tuolloin Suomi palasi kisoihin pitkän tauon jälkeen ja hämmästytti suomalaiset sijoittumalla neljänneksi.

Se oli suomalaisen lentopalloilun kultaisen sukupolven menestyssarjan lähtölaukaus. Urpo Sivula ei varsinaisesti kuulunut tuohon kultaiseen sukupolveen, vaan hän oli seuraavan pelaajapolven kovakätisin hakkuri, Moskovan EM-kisakokoonpanon 19-vuotias kuopus.

– Silloin oltiin opettelemassa, Sivula hymyilee.

Kaksitoista vuotta Moskovan syksyn jälkeen Sivula on sitä mieltä, että tuolloin Suomella oli kaikkien aikojen tilaisuus mennä EM-loppuotteluun. Suomi hävisi kuitenkin välierän tulevalle mestarille Espanjalle.

–  Se oli iso pettymys, kun finaalipaikka olisi minusta meille kuulunut. Peli oli niin hyvää ja tunnelma joukkueessa niin hyvä. Urheilussa menee usein niin, että toivominen ei auta, mutta minulla on siitä joukkueesta pelkkiä hyviä muistoja. Oli hienoa olla siinä joukkueessa.

Mikä on tärkein asia, minkä Sivula on oppinut Moskovan EM-kisojen jälkeen?

– Ehkä se, että ei näissä kisoissa tarvitse sen kummemmin itseään ylittää. Vaikka nämä ovat erityisiä tilanteita, turha puristaminen ja jonkun erikoisen asian tekeminen ei ole se juttu, vaan pitää päästä tekemään normaalia hommaa. Se on varmasti kaikille se isoin haaste.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:21
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA:n viranomaisten mukaan mikään ei viittaa alasampumiseen
20:15
Kolumni: Kobe Bryantin äärimmäinen kilpailuvietti on koripallolegendan perintö nuoremmille sukupolville
20:11
Tukkirekasta irtosi puita, perässä ajanut henkilöauto vahingoittui – Viitostien liikenne poikki raivaustöiden vuoksi Kemijärvellä
20:01
Peliaikaa hakeva lainapelaaja Kärpistä on nykyään harvinainen vieras Mestis-peleissä – Harri Aho vastaa, voisiko yhteistyökuvioita pohtiva Kärpät pyörittää Oulussa omaa Mestis-joukkuetta Tilaajille
19:53
Asuinrakennus uhkasi syttyä palamaan Simossa – asukas sai hillittyä palonalkua letkulla
19:35
Aloite haluaa lisätä nuorten vaikutusmahdollisuuksia – Oulun nuorten edustajistolle esitetään suoraa aloiteoikeutta kaupunginvaltuustoon
19:00
JoJon residenssissä vierailleet tanssitaiteilijat Taneli Törmä ja Hilde I. Sandvold ovat tyytyväisiä "oman" asunnon rauhaan: "Paljon parempi kuin hotellihuone" Tilaajille
137
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
83
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
79
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
36
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
24
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
20
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
19
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image