Urheilijat etenevät poik­keus­o­lois­sa kohti kauden pää­ta­voi­tet­ta, Tokion ke­sä­olym­pia­lai­sia – "Emme ole spekuloineet olym­pia­boi­ko­til­la"

Urheilu 19.3.2020 21:43
STT

Urheilijat etenevät poikkeusoloissa kohti kauden päätavoitetta, Tokion kesäolympialaisia. Kymmeniä tuhansia kisavieraita odottavan suurtapahtuman yllä leijuu koronaviruksen aiheuttama epävarmuus.

Olympialaisten avajaisia on määrä viettää Japanin pääkaupungissa 24. heinäkuuta. Miltä näyttää Suomen vinkkelistä?

–  Tämä tilanne on kaikille uusi ja hurja. Nyt täytyy vaan edetä rauhallisin mielin, kunnes mahdollisia päätöksiä tulee, sanoi Olympiakomitean kisatiimin päällikkö Leena Paavolainen.

Onko Olympiakomiteassa mietitty kisojen boikotointia, vaikka Tokion kisat toteutuisivatkin?

–  Emme ole spekuloineet sellaisella. Bachin (Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach) toive oli, että ei lähdettäisi ennakoimaan asioita, Paavolainen totesi.

Eurooppalaiset olympiakomiteat ja KOK pitivät keskiviikkoiltana puhelinkokouksen Tokio-suunnitelmista. KOK linjasi, ettei vielä ole kiire tehdä lopullisia päätöksiä, sillä koronaviruksen kanssa tilanne elää päivittäin. Eri maiden olympiakomiteat korostivat kuitenkin KOK:lle, että ratkaisujen pitää tulla ajoissa, ja urheilijoiden terveyden on oltava päätösten perusta.

Paavolaisen mukaan olympialaisiin liittyvät päätökset pätevät myös elo-syyskuun vaihteessa kisattaviin paralympialaisiin.

Urheilijan päästävä ammattinsa pariin

Koronaviruspandemia rajoittaa väistämättä urheilijoiden harjoittelua kohti arvokisoja, ja urheilijat ovat eriarvoisessa asemassa.

–  Osassa maista on ulkonaliikkumiskiellot, Paavolainen muistutti.

Valmiustila sulki Suomessakin urheilupaikkojen ovet. Olympiakomitea hakee nyt lajiliittojen kanssa ratkaisuja siihen, miten Tokioon tähtäävät urheilijat voivat harjoittaa ammattiaan.

–  Jyväskylä päätti päästää kärkiurheilijat harjoittelemaan halleihin. Näitä samanlaisia ratkaisuja haetaan urheilijakohtaisesti, Paavolainen sanoi ja korosti, että OK toimii viranomaisten ohjeiden mukaan.

Paavolaisen mukaan Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen on tiiviissä yhteydessä THL:n ja muiden viranomaisten kanssa. OK konsultoi myös opetus- ja kulttuuriministeriötä.

Lähes puolet olympiapaikoista jakamatta

Tokio-joukkueeseen on nimetty seitsemän suomalaisurheilijaa: pyöräilijä Lotta Henttala, uimari Matti Mattsson, ampuja Satu Mäkelä-Nummela, yleisurheilijat Veli-Matti "Aku" Partanen ja Topi Raitanen sekä purjehtijat Tuuli Petäjä-Sirén ja Kaarle Tapper. Mattssonia lukuun ottamatta seitsikko kilpailee ulkona, joten jos säät vain sallivat, heidän harjoittelunsa onnistuu.

Kynnyskysymys Tokion osalta on kuitenkin se, että karsintakilpailut ovat jäissä.

–  43 prosenttia Tokion paikoista on jakamatta, Paavolainen kertoi.

KOK työstää kansainvälisten lajiliittojen kanssa karsintasysteemiä uusiksi. Paavolaisen mukaan ratkaisuja luvattiin huhtikuun alkuun mennessä. Jos karsintakilpailuja jää pitämättä, moni urheilija menettää mahdollisuutensa näyttää kykynsä ja yltää Tokioon.

Hankalista asetelmista huolimatta Olympiakomiteassa ei ole heitetty hanskoja tiskiin.

–  Niin kauan kuin Tokio-ikkuna on auki, meidän tehtävämme on hakea ratkaisuja, Paavolainen sanoi.

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
19:48
Oulu maksaa liikennöitsijöille korvauksia supistetusta joukkoliikenteestä – matkustajamäärät laskeneet koronaepidemian aikana 75 prosenttia
120
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image