Tulevaisuuden toivojen esiinmarssi

Pertti Virtanen (edessä), Jukka Loukkola, Samuli Koivuniemi ja Markus Kumpuoja ovat kypsymässä kärkitason jääpalloilijoiksi. KUVA: Peura Pekka
Urheilu 14.11.2008 0:00
Kai Nevala
Pakkalan tekojään uusi katsomo on vielä keskeneräinen. Jos Karjasillan puoleisen päädyn portailla on huolimaton, pudotusta alaspäin tulee muutaman metrin verran.

Nyt tarkkana askeleiden kanssa, pojat, kausi ei ole edes alkanut!

Pelaaja per porras, ikäjärjestykseen kuin jääpalloilevat Daltonin veljekset. Ylimpänä virnistää Markus Kumpuoja, 19. Keskellä myhäilevät Samuli Koivuniemi, 20, ja Jukka Loukkola, 21. Lähimpänä kameraan katsoo maalivahdin varmuudella Pertti Virtanen, 22.

Ylhäällä ja alhaalla Luistinseuran miehet, välissä Palloseuran kaksikko. Sulassa sovussa ja huulta heittäen, vaikka sysimusta taivas vihmoo vettä niskaan.

Tässä on oululaisen jääpalloilun seuraava sukupolvi - varmasti keskeneräinen niin kuin katsomokin - mutta ripeää vauhtia matkalla valmiiksi.

Kumpuoja ja Virtanen olivat ratkaisuasemassa jo viime kevään loppuottelussa. Koivuniemi ja Loukkola ovat esiintyneet OPS:ssa edukseen.

Nuorten on tulevien kausien aikana otettava ne askeleet, jotka nostavat heidät nuorista lupauksista huippunimiksi. Jos jääpallo taistelee Suomessa elinmahdollisuuksistaan, ovat nämä parikymppiset miehen alut tulevaisuuden toivoja.

Tosin jatkossakin kultamaa näyttää olevan tuolla lännessä.

"Ainakin minulla on tavoite edetä Ruotsin pääsarjaan pelaamaan kolmen vuoden tähtäimellä", Kumpuoja aloittaa.

"Sama vaikka olisin 35-vuotias, kunhan saisin joskus kokeilla rahkeitani Ruotsissa - olosuhteidenkin takia", Koivuniemi jatkaa.

"Kävin jo leirillä Ruotsissa. Siellä on mahdollisuus kehittyä huippupelaajaksi", Luokkola lisää.

"Oikeastaan jo tämän kauden päätteeksi olisi tarkoitus päästä kokeilemaan Ruotsissa", Virtanen päättää.

Ruotsi, Ruotsi, Ruotsi.

Ne on jyrännyt meitin.Ihan pihalla


Ruotsi on suomalaiselle pelaajalle mahdollisuus. Nelikko antaa kiitoksen tekojään uudesta katsomosta, mutta länsinaapurissa eletään jo toisenlaista tulevaisuutta.

Siellä ammatti nimeltään jääpallo on muuttumassa hallipeliksi.

Ei siis kannata moralisoida pelaajavirran suuntaa.

"Ruotsissa ollaan kahdeksan kuukautta jäällä. Meillä menee sama aika pihalla pomppien ja loikkien", Loukkola ja Koivuniemi kiteyttävät.

Toisin kuin osa 2000-luvun ihmisistä, jääpalloilijat ovat tottuneet liikkumaan ulkona. Puhe olosuhteista ei ole kitinää, vaan realismia - ihan katsojiakin ajatellen.

"Ihmiset ovat sen verran mukavuudenhaluisia, että he tarvitsevat katon pään päälle", Virtanen sanoo.

Nuorukaiset ymmärtävät, että vaatimattomat katsojamäärät ja olosuhteet polkevat samaa oravanpyörää. Kumpuoja heittää silti ilmaan kysymyksen.

"Jos lätkää pelattaisiin pihalla, niin montako katsojaa otteluissa olisi."Pukukopin valinta


Keskustelu etenee Oulun Palloseuran pukukopissa. Seinää koputtamalla saisi yhteyden naapuriseuran tiloihin.

Pukusuojassa tuoksuu urheilulle niin kuin minkä tahansa palloilulajin kopissa.

Jääpalloileva nelikko tietää sen, sillä jokainen on harrastanut muitakin lajeja. Pontevin esimerkki on OLS-vahti Virtanen, joka on yhä ykkössarjatason pesäpalloilija Kempeleen Kirissä.

Tämä ryhmä valitsi jääpallon lajikseen. Jääpallo ei ole muodin airue, mutta finaalissa sentään saa pelata muutaman tuhannen katsojan ja televisiokameroiden edessä. Tai sitten voi edetä ammattilaiseksi ulkomaille.

Jääpallolla on - ja olisi - paikkansa.

"Niitä kavereita on paljon, joiden olisi kannattanut valita jääpallo. Jokaisesta ei tule NHL-pelaajaa."

Ei tule. Eikä edes liigapelaajaa.

Ulkona sade jatkaa temmellystään. Huoltoauto puhdistaa jäätä pikaluistelijoita varten.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvää kirjoittamista. Usein jääpallojutuista paistaa, että ne ovat toimittajille pakkopullaa. Tässä tekstissä oli kunnon otetta. Urheilullista perspektiiviäkin kirjoittajalla tuntuisi olevan. Hyvä Kai Nevala!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image