Tiedätkö mitä tarkoittaa lentopallossa hakkuri tai tiikeri? – katso tästä lajin perustermit

Kuvassa Suomen naisten lentopallomaajoukkueen kapteeni Saara Esko naisten lentopallomaajoukkueen harjoituksissa Kuortaneella 6. elokuuta 2019. Suomen naiset pelaavat EM-turnauksessa perjantaista alkaen. KUVA: Markku Ulander / Lehtikuva
Urheilu 21.8.2019 19:09
STT

Suomen naiset pelaavat lentopallon EM-turnauksessa perjantaista alkaen Turkissa ja miehet syyskuussa Sloveniassa. Hallitsetko lajin perustermit? 

Peliroolit:

Lentopallossa kentällä on kuusi pelaajaa: kolme etukentällä ja kolme takakentällä. Etukenttäpelaajat voivat aloitussyötön jälkeen vaihtaa keskenään paikkoja, samoin takakenttäpelaajat keskenään. Paikan vaihto-oikeus mahdollistaa pelaajien erikoistumisen.

Passari: Joukkueen aivot. Pelintekijä, jonka kautta kulkee lähes jokainen hyökkäys.

Hakkuri: Kovakätinen iskijä, jolla on suuri vastuu iskulyönneistä, joilla pallo pyritään saamaan vastustajan kenttään. Takakentällä hän pelaa yleensä ykköspaikalla ja etukentällä kakkospaikalla.

Keskipelaaja: Tärkeä pelaaja torjunnassa, jolla pyritään torjumaan tai vaimentamaan vastustajan hyökkäämistä. Hyökkää passarin läheltä nopeita hyökkäyksiä.

Libero: Vastaanottoon ja puolustamiseen erikoistunut pelaaja, jolla on erivärinen pelipaita kuin muulla joukkueella. Libero tulee takakenttäkierroksella yleensä keskipelaajan paikalle. Kun keskipelaaja menee etukentälle, libero tulee vaihtoon ja saa palata kentälle yhden pelatun pallon jälkeen.

Yleispelaaja: Laitahyökkääjä, jolla on vastuuta myös aloitusten vastaanotosta. Voi hyökätä myös takakentältä.

Esimerkkejä hyökkäyspelistä:

Aloitussyöttö: Joukkueen ensimmäinen hyökkäys, jolla pyritään vaikeuttamaan vastustajan pelinrakentamista. Kaikki huiput syöttävät hyppysyöttöjä eli ponnistavat ilmaan ennen syöttöä. Syötössä käytetään kierteistä voimasyöttöä tai leijaa, jossa pallon lentorata on vaikea hahmottaa.

Laitahyökkäys: Hyökkäys kentän nelos- tai kakkospaikalta. Pelaajan on tarkoitus ohittaa tai ylittää vastustajan torjunta. Voi myös tarkoituksella lyödä pallon vastustajan torjunnan käsistä ulos.

Takakentän hyökkäys: Takakenttäpelaajan pitää ponnistaa iskulyöntiin 3 metrin viivan takaa.

Satanen: Keskipelaajan hyökkäys, jossa hän ponnistaa yhdellä jalalla sivusuunnassa passarin taakse.

Paippi: Takakenttäpelaajan hyökkäys, joka isketään "savupiippumaisesta" pystypassista.

Peippi eli juju: Kevyesti vastustajan puolelle, esimerkiksi torjunnan taakse, laitettava sijoitus. Suomen naiset käyttävät enemmän voimajujua, jossa pallo painetaan kunnolla vastustajan kenttään.

Puolustuksen termejä:

Torjunta/blokki: Etukenttäpelaajat torjuvat vastustajan hyökkäystä ponnistamalla korkealle. Torjujan kädet voivat ulottua verkon toiselle puolelle. Pyrkimys on aina 2–3 torjujaan.

Tiikeri: Puolustushyppy, jossa puolustaja syöksyy metrien matkan pallon alle.

Pannukakku: Tekniikka, jossa kämmen laitetaan kiinni maahan, jotta pallo ei kosketa lattiaa.

Pelin kulku:

Etukenttäkierros: Kenttäryhmityksen paikat 2, 3 ja 4. Jos passari on etukentällä, hänelle on etukentällä käytössä vain kaksi hyökkääjää.

Takakenttäkierros: Kenttäryhmityksen paikat 1, 5 ja 6. Ykköspaikan pelaaja syöttää aloitussyötön. Libero on pelaajista ainoa, joka pelaa vain takakenttäkierroksen. Hän ei saa hyökätä sormilyönnillä 3 metrin viivan etupuolelta.

Sideout-peli: Joukkue saa pallon itselleen vastustajan syötöstä.

Pistelasku: Jokaisesta pallosta tulee piste. Erät pelataan 25 pisteeseen, vähintään kahden pisteen erolla. Jos erät ovat 2–2, pelataan viides erä 15 pisteeseen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image