Suomi voisi hakea tal­vio­lym­pia­lai­sia, mutta vain yhdessä toisen maan kanssa – Suomen olym­pia­ko­mi­tea pitää mah­dol­li­suut­ta teoreettisena

Vielä pari vuotta sitten Timo Ritakallio oli valmis työskentelemään olympialaisten saamiseksi Suomeen. Nyt mieli on muuttunut. KUVA: Mauri Ratilainen
Urheilu 25.6.2019 19:30
Riina Rastas

Suomen olympiakomitean puheenjohtajan Timo Ritakallion mielestä olympialaisten järjestämismahdollisuudet ovat vain teoreettiset, eikä suunnitteluun kannata tuhlata energiaa.

Vuoden 2026 talviolympialaisia hakenut Tukholma hävisi viime metreillä hakukisan Milanolle. Koska Ruotsi ei talviolympialaisia tällä kertaa saanut, Suomella on teoriassa paremmat mahdollisuudet hakea olympialaisia Suomeen.

– Teoriassa nyt on paremmat mahdollisuudet hakea talviolympialaisia Suomeen, sanoo Janne Leskinen, joka on toiminut aiemmin muun muassa Lahden 2017 MM-hiihtojen pääsihteerinä.

Leskinen teki Suomen olympiakomitealle huhtikuussa valmistuneen opetus- ja kulttuuriministeriön pyytämän selvityksen, joka näytti Suomen talviolympialaishaulle vihreää valoa. Kesäolympialaisia Suomessa ei voida järjestää, sillä Suomella ei ole sen kokoluokan kisalle tarpeeksi suorituspaikkoja.

Talviolympialaisetkin vaatisivat suuria panostuksia infrastruktuuriin.

– Pitäisi rakentaa lisää suorituspaikkoja, mutta osa lajeista olisi vietävä ulkomaille. Esimerkiksi kelkkailu on tällainen, Leskinen kertoo.

Koska osa paikoista pitää viedä ulkomaille, ei Suomi voisi järjestää olympialaisia yksin. Suomi voisi hakea kisoja esimerkiksi samalla mallilla kuin Tukholma. Tukholman mallissa Ruotsi olisi ollut kisajärjestäjä, mutta kelkkailu olisi pidetty Latviassa.

Vaikka uudet säännöt sallivat olympialaisten järjestämisen useammassa maassa, tällainen malli ei ole koskaan hakukilpaa voittanut.

"Realiteetit eivät ole puolellamme"

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio sanoo kuitenkin suoraan, että Suomen ei nyt kannata käyttää energiaa olympialaisista haaveiluun. Ritakalliota epäilyttää esimerkiksi se, saisivatko olympialaiset riittävästi tukea suomalaisilta.

– Olympialaiset ovat taloudellisesti iso ponnistus. Lisäksi Suomi tarvitsisi kumppanimaita alppilajeihin ja kelkkailuun sekä kansan, kuntien ja yritysten laajan tuen. Matkassa on liian monta mutkaa, eivätkä realiteetit ole meidän puolellamme, Ritakallio sanoo.

Vielä vuonna 2016 Ritakallio ilmoitti olevansa valmis työskentelemään olympialaisten saamiseksi Suomeen. Hän uskoi, että olympialaiset olisivat piristys kansakunnalle ja talouselämälle.

Nyt mieli on muuttunut.

– Suomen kannattaa keskittää energiaa urheilijoiden valmentamiseen ja heidän edellytyksiinsä menestyä. Talviolympialaisten järjestäminen on mahdollista vain teoriassa.

Olympialaisten järjestäminen vaatisi laajan tahtotilan

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen korostaa, ettei Suomella ole suunnitelmaa hakea olympialaisten järjestysoikeuksia. Hakemista varten täytyisi tehdä vielä paljon pohjatyötä, muun muassa aikaisempaa yksityiskohtaisempi selvitys.

– Luonnollisesti tarvitsisi tehdä selvitys tahtotilasta. Olympialaisten järjestäminen vaatisi laajan tahtotilan urheilun, yritysmaailman ja muiden tahojen puolelta, Salonen toteaa.

Vielä tahtotilakaan ei riitä. Hakemuksen on oltava Kansainvälisen olympiakomitean kriteerien, eli Agenda 2020:n mukainen. Agenda 2020 korostaa olympiahauissa ekologisuutta, eettisesti kestävää arvopohjaa, hakuprosessin läpinäkyvyyttä ja kustannustehokkuutta.

Salosen mukaan hakukriteeriuudistus on pienille maille, kuten Suomelle, hyödyllinen.

– Aikaisemmin oli Suomen kannalta hankalammat kriteerit. Kiteytettynä Agenda 2020:ssa järjestämisen vaatimukset sopeutetaan kuhunkin maahan.

MAINOS

Kommentoi

Talviolympialaisten markkina-arvo on olematon. Ei kannata lähteä tuohon kisaan mukaan edes maksusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden 2018 talviolympialaisten kokonaiskustannus oli virallisen tiedon mukaan etelä-Korean Pyeongchangissa 12 900 000 000 dollaria (USD) eli noin 11 700 000 000 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään mieltä lähteä mattämään rahaa olympialaisiamyöntävän järjestön johtajien pankkitileille. Laho ja kokonaan korruptioitunut järjestelmä sen voisi lakkauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti yhteispohjoismaiset Talviolympialaiset, yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa.
Norja järjestää mäkihypyn, maastohiihdon, kelkkailun
Ruotsi jääkiekon, alppilajit ja ampumahiihdon.
Suomi taitoluistelun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pieni, resursseiltaan rajallinen, velkainen valtio. Ei missään nimessä kannata edes haaveilla Olympialaisista. Annetaan rikkaiden maiden järjestää sirkushuveja koko maailmalle. Hyvä, että Ritakalliollekin on tullut realiteetit tutuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image