Suomi voisi hakea tal­vio­lym­pia­lai­sia, mutta vain yhdessä toisen maan kanssa – Suomen olym­pia­ko­mi­tea pitää mah­dol­li­suut­ta teoreettisena

Vielä pari vuotta sitten Timo Ritakallio oli valmis työskentelemään olympialaisten saamiseksi Suomeen. Nyt mieli on muuttunut. KUVA: Mauri Ratilainen
Urheilu 25.6.2019 19:30
Riina Rastas

Suomen olympiakomitean puheenjohtajan Timo Ritakallion mielestä olympialaisten järjestämismahdollisuudet ovat vain teoreettiset, eikä suunnitteluun kannata tuhlata energiaa.

Vuoden 2026 talviolympialaisia hakenut Tukholma hävisi viime metreillä hakukisan Milanolle. Koska Ruotsi ei talviolympialaisia tällä kertaa saanut, Suomella on teoriassa paremmat mahdollisuudet hakea olympialaisia Suomeen.

– Teoriassa nyt on paremmat mahdollisuudet hakea talviolympialaisia Suomeen, sanoo Janne Leskinen, joka on toiminut aiemmin muun muassa Lahden 2017 MM-hiihtojen pääsihteerinä.

Leskinen teki Suomen olympiakomitealle huhtikuussa valmistuneen opetus- ja kulttuuriministeriön pyytämän selvityksen, joka näytti Suomen talviolympialaishaulle vihreää valoa. Kesäolympialaisia Suomessa ei voida järjestää, sillä Suomella ei ole sen kokoluokan kisalle tarpeeksi suorituspaikkoja.

Talviolympialaisetkin vaatisivat suuria panostuksia infrastruktuuriin.

– Pitäisi rakentaa lisää suorituspaikkoja, mutta osa lajeista olisi vietävä ulkomaille. Esimerkiksi kelkkailu on tällainen, Leskinen kertoo.

Koska osa paikoista pitää viedä ulkomaille, ei Suomi voisi järjestää olympialaisia yksin. Suomi voisi hakea kisoja esimerkiksi samalla mallilla kuin Tukholma. Tukholman mallissa Ruotsi olisi ollut kisajärjestäjä, mutta kelkkailu olisi pidetty Latviassa.

Vaikka uudet säännöt sallivat olympialaisten järjestämisen useammassa maassa, tällainen malli ei ole koskaan hakukilpaa voittanut.

"Realiteetit eivät ole puolellamme"

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio sanoo kuitenkin suoraan, että Suomen ei nyt kannata käyttää energiaa olympialaisista haaveiluun. Ritakalliota epäilyttää esimerkiksi se, saisivatko olympialaiset riittävästi tukea suomalaisilta.

– Olympialaiset ovat taloudellisesti iso ponnistus. Lisäksi Suomi tarvitsisi kumppanimaita alppilajeihin ja kelkkailuun sekä kansan, kuntien ja yritysten laajan tuen. Matkassa on liian monta mutkaa, eivätkä realiteetit ole meidän puolellamme, Ritakallio sanoo.

Vielä vuonna 2016 Ritakallio ilmoitti olevansa valmis työskentelemään olympialaisten saamiseksi Suomeen. Hän uskoi, että olympialaiset olisivat piristys kansakunnalle ja talouselämälle.

Nyt mieli on muuttunut.

– Suomen kannattaa keskittää energiaa urheilijoiden valmentamiseen ja heidän edellytyksiinsä menestyä. Talviolympialaisten järjestäminen on mahdollista vain teoriassa.

Olympialaisten järjestäminen vaatisi laajan tahtotilan

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen korostaa, ettei Suomella ole suunnitelmaa hakea olympialaisten järjestysoikeuksia. Hakemista varten täytyisi tehdä vielä paljon pohjatyötä, muun muassa aikaisempaa yksityiskohtaisempi selvitys.

– Luonnollisesti tarvitsisi tehdä selvitys tahtotilasta. Olympialaisten järjestäminen vaatisi laajan tahtotilan urheilun, yritysmaailman ja muiden tahojen puolelta, Salonen toteaa.

Vielä tahtotilakaan ei riitä. Hakemuksen on oltava Kansainvälisen olympiakomitean kriteerien, eli Agenda 2020:n mukainen. Agenda 2020 korostaa olympiahauissa ekologisuutta, eettisesti kestävää arvopohjaa, hakuprosessin läpinäkyvyyttä ja kustannustehokkuutta.

Salosen mukaan hakukriteeriuudistus on pienille maille, kuten Suomelle, hyödyllinen.

– Aikaisemmin oli Suomen kannalta hankalammat kriteerit. Kiteytettynä Agenda 2020:ssa järjestämisen vaatimukset sopeutetaan kuhunkin maahan.

MAINOS

Kommentoi

Talviolympialaisten markkina-arvo on olematon. Ei kannata lähteä tuohon kisaan mukaan edes maksusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden 2018 talviolympialaisten kokonaiskustannus oli virallisen tiedon mukaan etelä-Korean Pyeongchangissa 12 900 000 000 dollaria (USD) eli noin 11 700 000 000 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään mieltä lähteä mattämään rahaa olympialaisiamyöntävän järjestön johtajien pankkitileille. Laho ja kokonaan korruptioitunut järjestelmä sen voisi lakkauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti yhteispohjoismaiset Talviolympialaiset, yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa.
Norja järjestää mäkihypyn, maastohiihdon, kelkkailun
Ruotsi jääkiekon, alppilajit ja ampumahiihdon.
Suomi taitoluistelun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pieni, resursseiltaan rajallinen, velkainen valtio. Ei missään nimessä kannata edes haaveilla Olympialaisista. Annetaan rikkaiden maiden järjestää sirkushuveja koko maailmalle. Hyvä, että Ritakalliollekin on tullut realiteetit tutuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image