Suomi luopui tavoitteesta olla Pohjoismaiden paras urheilussa 2020 – visio siintää silti yhä horisontissa

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski rohmusi Pyeongchangin talviolympialaisista peräti kolme henkilökohtaista mitalia, yhden hopean ja kaksi pronssia. KUVA: Jussi Leinonen
Urheilu 11.8.2018 7:00
Juho Mäkelä

Timo Ritakallion mielestä urheilumenestystä arvioidaan Suomessa liikaa olympialaisten perusteella. Olympiakomitean puheenjohtaja muistuttaa, että Suomi pärjää esimerkiksi moottoriurheilussa, keilailussa ja golfissa.

Huippu-urheilun muutostyöryhmä asetti vuonna 2012 hurjalta kuulostavan vision, että Suomen pitää olla urheilumenestyksessä paras Pohjoismaa vuonna 2020. Mitä tavoitteelle kuuluu nyt?

Helmikuun Pyeongchangin talviolympialaisissa Norja saavutti 39 mitalia, Ruotsi 14 ja Suomi 6. Tanska ja Islanti jäivät ilman mitalia.

Edellisissä Rion kesäolympialaisissa 2016 Tanska otti 15 mitalia, Ruotsi 11, Norja 4 ja Suomi saavutti yhden pronssin. Piskuinen Islanti jäi ilman mitalia myös kesäkisoista.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio sanoo Lännen Medialle, että visio parhaasta Pohjoismaasta on yhä ennallaan, mutta vuosilukutavoitteesta on luovuttu.

Nykyinen olympiakomitean hallitus ja Valo arvioivat, että visio on sinänsä hyvä, mutta aikataulu on epärealistinen.

– Asioita tehdään niin, että etenemme vision suuntaan, mutta vuosilukua ei ole enää asetettu. Vuonna 2012 tavoite tuntui hyvältä, koska se oli selkeä ja tarpeeksi kaukainen. Vuosi 2020 tulee kuitenkin liian nopeasti, Ritakallio perustelee.

Painija Petra Olli on Suomen suurimpia mitalitoivoja Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisissa. 24-vuotias Olli voitti toukokuussa EM-kullan 65 kilon sarjassa Venäjällä pidetyissä kisoissa.

"Moottoriurheilussa Suomi on maailman kärkimaa"

Ritakallion mielestä pelkän olympiamenestyksen mittaaminen on yksipuolista, koska kaikki keskeiset urheilulajit eivät ole mukana kisoissa. Hän muistuttaa, että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä on yhteensä 80 jäsenliittoa.

Ritakallio luettelee, että suomalaiset ovat saaneet kansainvälistä menestystä viime viikkoina esimerkiksi keilailussa, naisten beach volleyssa, rallissa ja formuloissa.

Mikko Korhonen sai toisena suomalaisena kutsun golfin Major-turnaukseen, Lotta Lepistö menestyy pyöräilyssä ja juniorit pärjäävät laajalla rintamalla.

– Moottoriurheilussa Suomi on maailman kärkimaa. Jalkapallossa emme pärjää, mutta olemme Pohjoismaiden parhaita koripallossa ja lentopallossa. Nousimme myös Ruotsin valtalajissa tenniksessä yllättäen kärkeen Jarkko Niemisen huippuaikoina.

Ritakallion mukaan Suomi menestyy muita Pohjoismaita paremmin myös keilailussa ja monissa voimailulajeissa. Suomi on pahiten Ruotsia ja Norjaa perässä talviolympialaisten lajeissa.

Lotta Lepistö ja naisnyrkkeilijät mitalisuosikkeina

Olympiakomitea asetti vuosien 2018 ja 2020 olympiakisojen tavoitteeksi yhteensä 10 mitalin saldon. Suomi sai helmikuussa pidetyistä Etelä-Korean talviolympialaista 6 mitalia, joten kesäurheilijoiden vastuulle jää 4 mitalia.

– Olemme hyvin 10 mitalin vauhdissa. Tokion kesäolympialaisiin on vielä kaksi vuotta ja siinä ajassa ehtii nousta nuoria urheilijoita huipulle, Ritakallio sanoo.

Hän pitää potentiaalisimpina mitalisteina naisnyrkkeilijöitä ja pyöräilijä Lotta Lepistöä. Ritakallion mukaan nuoret painin arvokisamenestyjät Petra Olli ja Elias Kuosmanen ovat sopivat ikäisiä Tokiossa 2020.

Myös purjehdukselle asetetaan Suomessa aina isoja odotuksia.

– Uinti on menossa isolla rintamalla eteenpäin ja siellä on nuoria lupaavia urheilijoita. Yleisurheilussa kärkenä on keihäänheittäjä Oliver Helander ja ammunnassa on uutta sukupolvea, jotka ovat voittaneet nuorten MM-mitaleita.

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio toivoo, että suomalaisen huippu-urheilun tilaa tarkasteltaisiin laajemmin kuin pelkän olympiamenestyksen perusteella.

Otetaan yliopistojen varainkeruusta mallia

Ritakallion mukaan suomalainen huippu-urheilu tarvitsee lisää ammattivalmentajia ja rahoitusta, jotta parhaan Pohjoismaan visio voi toteutua.

Suomessa urheilun rahoituksesta 80 prosenttia tulee valtionapuna ja 20 prosenttia omana varainhankintana. Eurooppalaisessa vertailussa suhdeluku on yleensä samantyyppinen, mutta Yhdysvalloissa yksityisen rahoituksen osuus on selkeästi isompi.

– Muissa Pohjoismaissa yrityselämä on laajemmin mukana tukemassa urheilua. Suomalaisen urheiluväen on katsottava peiliin. Emme ole pystyneet perustelemaan riittävästi urheilun yhteiskunnallista merkitystä.

Kuva ei ole kuitenkaan yksioikoinen, sillä osa urheilulajeista on onnistunut houkuttelemaan hyvin sponsoreita. Jääkiekko on kärkilaji, jota on Suomessa mahdollista harjoittaa ammattimaisena liiketoimintana.

Ritakallio ehdottaa, että huippu-urheilun tukemiseen perustettaisiin samantyylinen rahasto, millä tavalla yliopiston keräsivät varoja. Yliopistot saivat lahjoituksia yrityksiltä, säätiöiltä, yhdistyksiltä ja yksityishenkilöiltä. Valtio kartutti kassaa 2,5 kertaisella summalla itse kerättyyn pääomaan.

Kun huippu-urheilu on saanut kerättyä yksityiseltä sektorilta euron, Ritakallion mallissa valtio maksaisi toisen euron vastineeksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Mistähän se johtuu, että suomalaisilla ei pää kestä isoissa yleisurheilukilpailuissa. Johtuneeko siitä, että heti esikoulusta alkaen aivopestään ettei saa kilpailla eikä olla toisia parempi? Sitten tulee tiukka paikka niin takaraivo takoo ettei saa kilpailla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä satsataan liikaa varoja ja huomiota yhteen lajiin, jääkiekkoon. Jos pienikin siivu siirrettäisiin muihin lajeihin niin olisi paljon paremmat mahdollisuudet. Nyt kymmeniä urheilijoita on yrittämässä yhtä yhteistä mitallia. Kun ne kymmenet olisi yrittämässä yksilölajeissa niin onnistumisia voisi tulla useammankin mitallin edestä.
Ei kaikkia munia pidä laittaa yhteen koriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jokainen laji satsaisi yhtä paljon rahaa junioreihinsa kuten jääkiekossa satsataan, niin täällä urheiltaisiin muissakin lajeissa maailman huipulla. Ketkä satsaa sitten jääkiekon junioreihin, no heidän vanhempansa. Eikä sielläkään kaikki pysty rahalla maksamaan lastensa harrastuksia vaan he tekevät talkoita. Monta yh-perhettä nähnyt porukalla talkoilemassa että pojat saa pelata. Muiden urheilulajien pitäisi tästä ottaa mallia ja alkaa vaatimaan vanhemmilta enemmän, siitä syntyy se todellinen kokemus ja kehitys kun kaikki osallistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne vanhemmat ei ole niitä satoja jäähalleja tänne rakentaneet. Verorahoja poltettu aivan sairaasti lätkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinisilmäiset suomalaiset luulevat etteivät muut valtiot käytä dopingohjelmaa joten miksi mekään käyttäisimme :'D Ei ihme että ei pärjätä enää missään. Vaihtoehtoisesti lopettakaa muihin lajeihin kuin hiihtoon ja jääkiekkoon panostaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö vasta tämä suuruudenhullu tavoite haudataan, johan tälle on naurettukin. Montakohan miljoonaa tuohonkin hölynpölyyn upposi. Tokihan tavoitteen asettamiseen on tarvittu valtava työryhmä,joka on pohtinut asioita levillä viikkokaupalla, lisäksi on käytetty tuhottomasti aikaa analyyseihin ja yhteenvetoihin, unohtamatta tietystikään turhanpäiväisten ns "johtajien" palkkoja ja korvauksia. Hyvänä esimerkkinä rahan kaivoon heittämiselle toiminee Mika Kojonkosken täysin turhaakin turhempi palkaaminen ja ei tämä uusikaan manttelinperiä sen kummempaa tulosta saa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitosta kopioitu yleisurheilun keskus paikkamalli Jyväskylä, Tampere, Helsinki on näyttänyt mitä sillä saadaan aikaan. Kerrostalollinen johtajia, sihteereitä, valmentajia ja muita joka paikkakunnalla. Urheilijoiden pitää muuttaa kyseisiin kaupunkeihin, voi ilmeisesti valita.
Pielavesi näytti miten urheillaan yli vuoden sairasloman jälkeen, eikä tarvinnut valmennuskeskukseen muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herroja on joka lähtöön ja aina tavoitteet annetaan joukkueelle vaikka yksilölajista on kyse, ei mahdu minun mieleeni.
Tulosvastuu pitää olla johtajilla, ei yksilöurheilijoille jotka kyllä varmasti tekee kaikkensa menestyäkseen. Siihen kun vielä ylen toimittajat ensin lyö menestymispaineet ja vinoilee epäonnistumisen jälkeen, pitää heti antaa tarkka selitys miksi epäonnistui. Kohta eivät tule monikaan urheilija haastatteluun, saattaa hermostua kokonaan. Ei hätää kaikki yleisurheilu ja mielenkiintoiset kaikki lajit on siirtynyt siirtyy maksukanaville ja urheilusta kiinnostuneet penkkiurheilijat maksaa 40- 100 euroa kuukaudessa jos haluaa seurata urheilua televisiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä asiaa Penkkiurheilijalta, vaikka pesiskommenteista olenkin eri mieltä. Nämä keskukset ovat tuhonneet suomalaisen yleisurheilun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikaa vähennetty liikuntaa kouluissa ja vapaa-ajalla. Vaatimustaso pidetään sopivan alhaalla niin ei huippuja synny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ihan totta.

Vanha virsi "pomoja on liikaa" voisi jo loppua ja nähtäisiin oikea ongelma.

Jääkiekko ja jalkapallo kahmi lahjakkaimmat nuoret. Lapsille ei jää aikaa eikä vanhemmille rahaa enää muihin harrastuksiin, kun treenit on jo nuorena 6 x viikossa yhtä lajia. Vapaa-ajan ja koulun liikunta jääkin sitten ihan taka-alalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun oman edun tavoittelu saadaan kuriin (Viittaus: kansanedustajiin, ylimpiin virkamiehiin ja rehottavaan korruptioon), niin Suomi on aidosti TOP 3:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi oli joskus 'urheiluhullu maa' Nykyisin se hulluus näkyy siinä, kun meinataan olla vuonna 2020 Pohjoismaiden paras...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka menestys innoittaa ihmiset hetkeksi niin oleellisempaa on saada lapset ja nuoret urheilemaan. Siitä syntyvät elinikäiset muistot "Joukkoon Kuulumisesta" ehkäisevät syrjäytymistä läpi elämän. Vaikka sanotaan, että "Elämä kantaa", ei se mitään kanna. Muistot ja kokemukset kantavat elämää. Maailmassa on jo tarpeeksi huippu_urheilun tuottamia karvaisia naisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

80
Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista
56
Suomalaiset ajavat vähemmän arvokkailla autoilla kuin norjalaiset ja ruotsalaiset – veromuutoksilla vähän vaikutusta autokantaan
46
Oulu ei tarvitse pilvenpiirtäjiä, mutta ei siitä tuppukylääkään saa tehdä Lukijalta
33
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
22
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
18
YK:n siirtolaissopimusta vastustava mielenosoitus keräsi tuhansia Brysselin kaduille
11
Strategia johdatti Oulun liikuntakisan finaaliin – Oulu aikoo profiloitua terveysliikunnan kärkikaupunkina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinivalkoinen kenraalimme

Arvostettu entinen puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund ei kannata Suomen liittymistä Natoon. Lue lisää...
Rohkeasti Natoon lii...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.12.

Fingerpori

17.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image