Suomi juoksee sittenkin

Kohti Lahtea. Torstaina Vuokatista käynnistynyt Suomi juoksee-tapahtuma päättyy sunnuntaina kello 17 Lahteen. Ainakaan alkumatkasta juoksukeli ei ollut liian uuvuttava.
Urheilu 18.6.2004 0:00
Seppo Karppinen
Suomi juoksu-tapahtumasta voitiin viime syksynä kirjoittaa näin: uutinen kuolemastani on huomattavasti liioiteltu.

Suomea juostiin viime vuonna Utsjoelta Helsinkiin 25. kerran. mutta joukkueiden määrä oli tipahtanut reiluun kymmeneen, kun niitä parhaimmillaan oli 220.

"Viime syksynä oli pakko miettiä eri vaihtoehtoja. Lähdettiin siitä, että tapahtumaa jatketaan, mutta reittiä ja ohjelmaa muutetaan", kertoo sporttiklubien Pohjois-Suomen aluevastaava Pentti Mellenius.

Tällä kertaa juostaan reitillä Vuokatti-Kajaani-Iisalmi-Kuopio-Joutsa-Lahti. Juoksu käynnistyi torstaiaamuna Vuokatista ja päättyy sunnuntaina kello 17 Lahteen. Muutos on ollut piristysruiske tapahtumalle, sillä joukkueiden määrä kolminkertaistui viime vuodesta. Juoksijoita on tällä kertaa noin 300.

Utsjoelta Helsinkiin juostiin yötä päivää, nyt taivalletaan vain päiväsaikaan ja pidetään etappipaikoissa illalla hauskaa. Lyhyempi reitti ja lyhyempi aika takaavat sen, että juoksuun voivat osallistua pienetkin porukat pienemmillä kustannuksilla. Ohjelma on muutenkin vapaampi, sillä nyt voi matkaa tehdä myös rullasuksilla tai luistimilla.

"Alkutuntuma on niin hyvä, että uskon Suomea juostavan tällä reitillä myös ensi vuonna", Mellenius arvioi Kajaanin Raatihuoneentorilla, jonne juoksu torstaina hetkeksi pysähtyi.

Suomi juoksee-tapahtuman alkuunpanijoihin kuuluu mestarijuoksija, Euroopan mestari Juha Väätäinen. Ajatus oli saada suomalaiset joukolla liikkumaan. Kovin mainosmies Suomi juoksee-tapahtumalle oli reilut 20 vuotta sitten Ilkan urheilutoimittaja Simo Nikula, joka yksin pisteli Utsjoelta Helsinkiin paljolti lisäravinteiden voimalla.

Alkuinnostuksesta tapahtuma on pikku hiljaa hiipunut pohjanoteerauksena viime kesä. Viime vuosikymmen alun lama teki pahaa juoksutapahtumalle. Firmojen sponsorointimarkat tippuivat ja joukkueita alkoi jäädä pois.

"Huono puoli tässä on se, että porukat tuppaavat ukkoutumaan ja akottumaan. Palloilulajit ja muut riennot vetävät nuoria enemmän puoleensa", Mellenius toteaa.

Sporttiklubitoiminta on myös vuosien saatossa hiipunut, mutta vielä niitä on Suomessa reilut sata ja pohjoisessakin 15. Kempeleen sporttipojat on toiminut 20 vuotta ja lähes jokaisena vuotena klubin edustajat ovat juosseet Suomea halki ainakin osan matkaa.

Tällä kertaa kempeleläisillä on kymmenhenkinen joukkue ja nyt mennään alusta loppuun. Matkavauhti on 5.30- 6 minuuttia kilometriä kohti. Matkaosuudet ovat reilusta neljästä kilometristä 25:een.

Sporttklubeja perustettiin paljon 70-luvulla Suomen juoksuhuumassa. Kempeleen sporttipojat tekevät joka maanantai yhteislenkin satoi tai paistoi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19.11.
Luonnonvoimat purkautuvat ulos Oulun kaupungintalon seinien sisältä ja valtamerien meduusat heräävät eloon Ainolan puistossa – valotaideteokset syttyvät Lumo-festivaalin kävelyreitillä perjantaina kello 16 Tilaajille
19.11.
Estejuoksija jäi kiinni epo-hormonista – Ranskassa taas dopingtapaus
19.11.
Hradecky ja Kanerva huudattivat yleisöä Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä: "Oi Suomi on nyt kisoissa, on meillä hieno jengi ja fanit"
19.11.
"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vastustajastaan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat
19.11.
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
19.11.
Näyttelijän poika siirtyi kameran toiselle puolelle – "Ikä tuo kypsyyttä", sanoo 50 vuotta täyttävä elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
19.11.
Uusi nelinpelipari Struff oli Kontisen ykkösvaihtoehto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image