Suomi juoksee sittenkin

Kohti Lahtea. Torstaina Vuokatista käynnistynyt Suomi juoksee-tapahtuma päättyy sunnuntaina kello 17 Lahteen. Ainakaan alkumatkasta juoksukeli ei ollut liian uuvuttava.
Urheilu 18.6.2004 0:00
Seppo Karppinen
Suomi juoksu-tapahtumasta voitiin viime syksynä kirjoittaa näin: uutinen kuolemastani on huomattavasti liioiteltu.

Suomea juostiin viime vuonna Utsjoelta Helsinkiin 25. kerran. mutta joukkueiden määrä oli tipahtanut reiluun kymmeneen, kun niitä parhaimmillaan oli 220.

"Viime syksynä oli pakko miettiä eri vaihtoehtoja. Lähdettiin siitä, että tapahtumaa jatketaan, mutta reittiä ja ohjelmaa muutetaan", kertoo sporttiklubien Pohjois-Suomen aluevastaava Pentti Mellenius.

Tällä kertaa juostaan reitillä Vuokatti-Kajaani-Iisalmi-Kuopio-Joutsa-Lahti. Juoksu käynnistyi torstaiaamuna Vuokatista ja päättyy sunnuntaina kello 17 Lahteen. Muutos on ollut piristysruiske tapahtumalle, sillä joukkueiden määrä kolminkertaistui viime vuodesta. Juoksijoita on tällä kertaa noin 300.

Utsjoelta Helsinkiin juostiin yötä päivää, nyt taivalletaan vain päiväsaikaan ja pidetään etappipaikoissa illalla hauskaa. Lyhyempi reitti ja lyhyempi aika takaavat sen, että juoksuun voivat osallistua pienetkin porukat pienemmillä kustannuksilla. Ohjelma on muutenkin vapaampi, sillä nyt voi matkaa tehdä myös rullasuksilla tai luistimilla.

"Alkutuntuma on niin hyvä, että uskon Suomea juostavan tällä reitillä myös ensi vuonna", Mellenius arvioi Kajaanin Raatihuoneentorilla, jonne juoksu torstaina hetkeksi pysähtyi.

Suomi juoksee-tapahtuman alkuunpanijoihin kuuluu mestarijuoksija, Euroopan mestari Juha Väätäinen. Ajatus oli saada suomalaiset joukolla liikkumaan. Kovin mainosmies Suomi juoksee-tapahtumalle oli reilut 20 vuotta sitten Ilkan urheilutoimittaja Simo Nikula, joka yksin pisteli Utsjoelta Helsinkiin paljolti lisäravinteiden voimalla.

Alkuinnostuksesta tapahtuma on pikku hiljaa hiipunut pohjanoteerauksena viime kesä. Viime vuosikymmen alun lama teki pahaa juoksutapahtumalle. Firmojen sponsorointimarkat tippuivat ja joukkueita alkoi jäädä pois.

"Huono puoli tässä on se, että porukat tuppaavat ukkoutumaan ja akottumaan. Palloilulajit ja muut riennot vetävät nuoria enemmän puoleensa", Mellenius toteaa.

Sporttiklubitoiminta on myös vuosien saatossa hiipunut, mutta vielä niitä on Suomessa reilut sata ja pohjoisessakin 15. Kempeleen sporttipojat on toiminut 20 vuotta ja lähes jokaisena vuotena klubin edustajat ovat juosseet Suomea halki ainakin osan matkaa.

Tällä kertaa kempeleläisillä on kymmenhenkinen joukkue ja nyt mennään alusta loppuun. Matkavauhti on 5.30- 6 minuuttia kilometriä kohti. Matkaosuudet ovat reilusta neljästä kilometristä 25:een.

Sporttklubeja perustettiin paljon 70-luvulla Suomen juoksuhuumassa. Kempeleen sporttipojat tekevät joka maanantai yhteislenkin satoi tai paistoi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image