Suomenhevonen pitää pintansa

Perttusen perheen kultakimpale Saran Salama matkustaa Kouvolaan puolustamaan titteliään.
Urheilu 1.8.2007 0:00
Jussi Pääkkönen
Ravikuninkaallisten kasvattaja Pentti Savolainen on sitä mieltä, että satavuotias suomenhevonen juhlii pyöreitä vuosia vielä monet kerrat.

Suomenhevosen asema raviurheilussa huolestuttaa monia, mutta Savolainen ei näe suuria uhkakuvia. Hänen mielestään sillä on sijansa radoilla nyt ja tulevaisuudessa.

"Lämminveriset ovat raviurheilun vetureita, siitä ei päästä mihinkään. Suomenhevonen täydentää tarjontaa sopivasti ja molemmat mahtuvat mukaan. Vastakkainasettelua ei pitäisi harrastaa ollenkaan, vaan toimia puolin ja toisin sulassa sovussa", toivoo suomalaisen raviurheilun suuriin miehiin lukeutuva Savolainen.

Savolaisen oma hevoskalusto vaihtui jo vuosia sitten lämminverisiin, mutta hänen meriittejään suomenhevospuolelta ei käy kiistäminen.

Pentti Savolainen, 77, muun muassa kasvatti Kaarlo Partasen käsissä viisi ravikuninkuutta voittaneen Vieterin. Hän kasvatti myös Vekselin ja ohjasti sen viisinkertaiseksi kuninkaaksi. Talliin tuli kasvattajana, valmentajana ja ohjastajana myös kolme kuningatartitteliä Vekkuliinalla.

Joensuussa 1984 Savolainen voitti hevosillaan peräti molemmat seppeleet. Tätä temppua ei ole vielä kukaan toinen tehnyt Kuninkuusravien pitkän historian aikana. Pentti Savolainen on yhä aktiivisesti mukana raviurheilussa ja treenaa kolmea omaa hevostaan. Tallin vastuuvalmentajana toimii jo nuorempi polvi, poika Pauli Savolainen.Huipulle tarvitaan
uutta verta


Pentti Savolainen myöntää, että suomenhevoshuipulla on ollut viime aikoina verenvähyyttä. Tämä tosiasia on edessä tämän vuoden Kuninkuusraveissakin. Orikilpailuun saatiin täysi määrä hevosia vain houkuttelemalla.

"Kieltämättä Kouvolassa on jonkin verran välisarjan hevosia mukana. Hyviä yksilöitä pitäisi nousta enemmän, mutta ei tässä sentään suomenhevosen kuolema ole näköpiirissä", Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa pallo on kasvattajilla. Jos heille tulee uskon puute, tilanne kääntyy vakavaksi.

Kasvattajan osa ei ole kadehdittava raviurheilussa. Pentti Savolainen tietää, kuinka tavattoman vaikeaa on jalostaa huippuyksilöitä. Sanonta "astuta paras parhaalla ja toivo parasta" kuvaa touhua hyvin. Juoksijan geenit joko loksahtavat paikoilleen tai sitten eivät.

Vieterin, Vekselin tai Vieskerin kaltaisia superhevosia putkahtaa maailmaan äärimmäisen harvoin, vaikka ihminen tekisi mitä.

"Ne ovat ilmiöitä. Mutta vaikeus tästä juuri tekee niin kiinnostavan lajin", Savolainen naurahtaa.

"Meillekin syntyi yhdessä välissä hyviä suomenhevosia melkein liukuhihnalta, mutta se katkesi kuin kanan lento. Tuli tehtyä vääriä orivalintoja, hevoset taantuivat, loppuivat ja vaihtuivat lopulta lämminverisiin."Festarimeininki
alkaa piisata


Pentti Savolainen on nähnyt Kuninkuusraveja 1940-luvulta lähtien. 2000-luvun suuntaus meinaa huolestuttaa vanhaa hevosmiestä, sillä mammuttitauti on alkanut levitä ravijärjestäjissä kuin olympialiikkeessä konsanaan.

"Festaritouhua on Kuninkuusraveissa paljon ja raviurheilu voi jäädä sivurooliin. Järjestäjille tulee myös kovia paineita ja taloudelliset riskit kasvavat, kun aina pitäisi panna edellistä paremmaksi. Jos tunnusluvut eivät parane, katsotaan, että on epäonnistuttu, vaikka olisi järjestetty kuinka hyvät ravit", Savolainen ihmettelee.

Hän on ehdottomasti sitä mieltä, että vaikka Kuninkuusraveissa vietetään suomenhevosen suurta juhlaa, huippuluokan lämminveriset kuuluvat samalle areenalle.

"On turha pelätä, että ne himmentäisivät suomenhevosen arvostusta. Ihmiset haluavat nähdä hyviä hevosia ja kovia suorituksia. Siitä hyötyy kokonaisuus ja se on tärkeintä. Ei pitäisi ajatella, että se mikä on toiselle annettu, on toiselta pois", Savolainen muistuttaa.

Vuoden 2007 Kuninkuusravit ajetaan Kouvolassa ensi viikonloppuna 4-5. elokuuta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image