Suomen ko­ri­pal­lo­maa­jouk­kue lähtee Serbiaa vastaan tutuin asein, mutta ase viritetään yhä kauempaa

Urheilu 18.2.2020 17:32
STT

Heittopeli on jälleen avainasemassa, kun Suomi kohtaa isokokoisemman vastuksen EM-karsinta-avauksessa torstaina.

Elokuussa 2008 Suomen koripallomaajoukkue otti yhden suurimmista voitoistaan kellistämällä EM-karsinnassa Serbian 80–77 vajaan 1  700 katsojan riemuksi Vantaalla. Avain voittoon oli suomalaispelaajien ilotulitus kolmen pisteen viivan takaa tarkkuudella 14/26.

Yksitoista ja puoli vuotta myöhemmin Suomi valmistautuu jälleen kohtaamaan Serbian EM-karsinnassa, ja asetelma on monella tapaa tuttu. Vastakkain ovat Serbian kokoylivoima ja Suomen kaukoheittotaito – mutta se, miten paljon kolmosia heitetään ja miten nuo heittopaikat luodaan, on muuttunut.

– Se tekee minun pelaamisestani paljon mukavampaa. Me luomme paljon tilaa kentälle, Jamar Wilson sanoi maajoukkueen tiistaisten harjoitusten jälkeen.

Kun Suomi kukisti Serbian 2008, suomalaisten pelitilanneheitoista alle puolet oli kolmosia. Maajoukkueen tiistain harjoitusten koko kentällä pelattujen peliosuuksien aikana otetuista heitoista 61 prosenttia (30/49 pelitilanneheitosta) oli kolmosia. Keskimatkan kakkosia oli viisi ja kakkosia korin alta 14.

Otos on tietenkin liian pieni pitkälle meneviin johtopäätöksiin, mutta tällainen jakauma vastaa nykykäsitystä hyvistä heitonvalinnoista, vaikka tiistain harjoituksissa maajoukkuemiehet kivittivätkin 30 kolmosestaan 28 ohi.

Kolmosten luominenkaan ei synny vain sormia napsauttamalla. Parhaat kolmospaikat syntyvät yleensä siitä, että pallo käväisee korin läheisyydessä, mistä se syötetään ulos.

–  Se vaatii pelaajia, jotka pystyvät haastamaan vastustajaa, Sasu Salin sanoo.

"Kenttä ei suurene"

Siksi Jamar Wilson on ratkaisevassa asemassa, jos Suomi mielii kukistaa Serbian. Wilson on Suomen joukkueen paras heittopaikkojen luoja, ja hänen merkityksensä korostuu, koska Petteri Koponen on poissa torstain pelistä Euroliigan pelien takia.

–  Hänen pitää ajatella, miten hän pystyy parhaiten auttamaan muita saamaan hyviä heittoja. Puhutaan edun monistamisesta. Se on sitä, että pallo käy korin lähellä, se syötetään ulos ja sieltä voidaan heittää tai jatkaa taas haastamalla. Se on meidän pelaamisemme ydin, päävalmentaja Henrik Dettmann sanoo.

Wilsonin kaltaisille heittopaikkojen luojille pyritään nykyään tekemään tilaa sijoittamalla heittäjiä yhä kauemmas kolmosviivan taakse. NBA:ssa nähdään nykyisin yhä useammin heittoja, jotka lähtevät melkein puolen kentän logosta.

–  Peli perustuu niin paljon tilan käyttöön, ja kun kenttä ei suurene, auttaa paljon, jos pelaajia voi vetää kauemmas korista. Se tuo tilaa keskelle, Shawn Huff selitti.

Wilson sanoo, että muutos johtuu valmentajien asenteista: todella kaukaa lähtevistä kolmosista on tullut hyväksyttyjä.

–  Sama tapahtui aikoinaan (korkeakaarisen lähietäisyyden) floater-heiton kanssa. Kymmenen vuotta sitten siitä ei pidetty, nyt se on arkipäivää.

Parhaita kolmosheittäjiään – Mikko Koivistoa, Antti Kanervoa ja Sasu Salinia – valmennus pyrkii auttamaan pääsemään heittoon parhaasta rytmistä.

–  Jos piirrämme aikalisällä kuvion heittäjälle, ensimmäiseksi kysymme, kummalle puolelle kenttää. Heittäjä saa valita, että saa tulla tilanteeseen mieluisimmalla jalkatekniikallaan, apuvalmentaja Lassi Tuovi kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:43
Auton takaosa putosi railoon Oulujärvellä - autossa olleet henkilöt pääsivät pois ajoneuvosta
18:11
SDP:n puoluekokous siirtyy elokuun loppuun – Kokouspaikkana säilyy Tampere-talo
18:00
Maniassa olo on parhaimmillaan upea ja elämä on yhtä säpinää, mutta sitten kaikki pysähtyy masennukseen – kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava oululainen Saana Tolppanen tuo nyt toivoa toisille Tilaajille
18:00
Noin sata päivätupaa, autiotupaa ja kotaa on suljettu Pohjois-Suomessa – taustalla koronavirusepidemian suitsiminen
17:28
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"
17:27
Iltapäivälehdet: Presidentti Niinistö myöntää esittäneensä kriisiryhmän perustamista – "En missään tapauksessa ajattele, että sillä olisi mitään päätäntävaltaa"
17:08
Rikkoutunut raskas ajoneuvo tukki Pohjantien rampin Laanilassa
140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
63
Koronakuolemien määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä, nyt menehtyneitä jo 11 – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
61
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
45
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
44
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
36
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image