Sprinttitykki Ristomatti Hakola odottaa sunnuntaista parisprinttiä enemmän kuin avauskisaa – "Otetaan huomenna ylimääräiset höyryt pois"

Ristomatti Hakola odottaa innolla Iivo Niskasen kanssa ensi sunnuntaina hiihdettävää parisprinttiä. Kuvassa Hakola Rukan maailmancupissa. KUVA: Jussi Leinonen
Urheilu 20.2.2019 20:58
STT

Ristomatti Hakola on ollut kolmissa peräkkäisissä hiihdon arvokisoissa Suomen paras sprinttitykki. Seefeldissä Hakola odottaa sunnuntaina Iivo Niskasen kanssa hiihdettävää pariviestiä suuremmalla innolla kuin torstaina MM-kisat avaavaa henkilökohtaista sprinttiä.

– Otetaan huomenna ylimääräiset höyryt pois ja mennään sunnuntaina sitten vielä kovempaa, Hakola ennakoi.

Hakolan lähtökohta MM-kisasprinttiin on vaikeampi kuin esimerkiksi vuosi sitten olympialaisiin valmistautuessa. Pyeongchangissa sprintti hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla, ja siinä Hakolan itseluottamus huiteli yläilmoissa.

– Olympialaisissa olin niin hirveässä kunnossa, että minua ei jännittänyt yhtään, ei varsinkaan aika-ajossa, Hakola vertasi.

Seefeldissä sprintti kisataan vapaalla. Tällä kaudella Hakola on päässyt vapaalla maailmancupin sprinteissä vain kerran kuuden parhaan finaaliin, joulukuussa Norjan Lillehammerissa.

– Minulla on ollut pitkä tauko vapaan sprintissä, se luo vähän epävarmuutta. Viimeksi olen hiihtänyt vapaan sprinttiä Val Müstairissa, ja sekin meni ihan vihkoon, Hakola muisteli Tour de Ski -kiertueelle osunutta 26. sijaansa tammikuun alussa.

Neljä flunssaa kauden aikana

Viime kaudesta poiketen Hakolan kautta ovat värittäneet sairastumiset. Hän laski olleensa flunssainen neljä kertaa tämän kauden aikana. Tuorein flunssajakso osui pari viikkoa sitten Imatran SM-hiihtojen ja Salpausselän kisojen väliin. Silloin tauti vaati neljän päivän levon.

– Jossain kohtaa kuormitusta on ollut liikaa, Hakola tuumasi sairastumisista.

Toistuva sairastelu teki Hakolasta kauden aikaan jopa yllättävän hiljaisen ja lyhytsanaisen. Välillä kankaanpääläisen juttu ei lentänyt ollenkaan totuttuun tapaan, mutta keskiviikkona Hakola vapautti toimittajien ympäröimänä kunnon puhetulvan. Ehkä se on hyvä merkki.

Tuttu taktiikka tuhoon tuomittu

Seefeldin 1,5 kilometrin sprinttirataa Hakola pitää taktisesti vaikeana. Hänen tavaramerkkinsä on ollut erähiihdoissa heti alussa kärkeen säntääminen, mutta itävaltalaisladuilla sellainen on tuhoon tuomittua. Radan ainoa kunnon nousu on alussa, mutta ratkaisut tulevat vasta sitä seuraavassa laskussa ja sauvoittaluisteluun painottuvassa hiihdossa stadionilla.

Hakola myöntää, ettei hän ole laskijana joukon parhaasta päästä.

– Olen varmaan yhtä hyvä kuin mummoni. En ole mikään suksitaituri, mutta kyllä sieltä alas tullaan. En oikein tykkää radoista, joissa on tuollaiset mutkikkaat laskut, Hakola kuvasi.

Niskasen innostamana Hakolastakin on tullut ravimies, ja ravitermein hän kuvasi myös torstain haasteita.

– Johtavan hevosen takana, se voisi olla minun paikkani. Johtavan paikka voi olla kuoleman paikka.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image