Sanomalehti säärisuojana, kiekko kiinni pe­sä­pal­lo­rä­py­läl­lä

Pelipaidat vuosimallia 2006 ja 1957. Mannekiineina Ahmojen nykyinen puheenjohtaja Timo Muikkula ja vuosien 1986-1991 puheenjohtaja Pentti Utriainen.
Urheilu 19.8.2006 0:00
Mika Kulju
"Vanhat sanomalehdet olivat silloin kysyttyä tavaraa säärisuojiksi", toteaa Pentti Utriainen puolen vuosisadan takaisista ajoista, jotka ovat suomalaisen jääkiekon historiaa. Haukiputaalaiset miehet perustivat 50 vuotta sitten jääkiekkoseuran, joka sai nimekseen Ahmat. Haukiputaalaisen jääkiekon kävelevä tietosanakirja Pentti Utriainen on ollut mukana seuran toiminnassa lähes koko historian ajan.

"Aluksi lehdissä kirjoitettiin Martinniemen Ahmoista ja nykyään puhutaan Haukiputaan Ahmoista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seuran virallinen nimi on ytimekkäästi Ahmat ry.", Utriainen täsmentää.

Seuran perustava kokous pidettiin Martinniemen Kerholassa 10. elokuuta 1956.

Hieman yllättäen Ahmojen jääkiekkokulttuurilla on vahva raumalainen tausta.

"Rauma-Repolan paikallisjohtaja Knut Virtanen oli Raumalta kotoisin, ja kipinä taisi syttyä hänen poikiensa toimesta. Varsinainen seuran syntymisen primus motor oli kuitenkin Pauli Jussila, joka myös kutsui koolle perustavan kokouksen", Utriainen valottaa.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Mauri Pursiainen, joka hoiti tehtävää vuodet 1956-1961.

Ensimmäisenä haukiputaalaisille kävivät näyttämässä jääkiekon mallia Rauman Lukon pelaajat talvella 1956. Tuolloin paikkakunnalla ei ollut vielä kaukaloa, vaan kiekkoa lätkittiin jääpallokentällä.Lea Lavenkin luisteli Ahmoissa


Rauma-Repola Oy:n Martinniemen tehtaat olivat suuri työllistäjä, joka huolehti omalta osaltaan paikkakunnan urheiluelämän rahoituksesta.

Puolitoista kuukautta seuran perustamisen jälkeen Rauma-Repola teki Ahmojen kanssa sopimuksen jääkiekkokaukalon rakentamisesta.

Ensimmäisen harjoitusottelunsa Ahmat pelasi 2. joulukuuta 1956 Oulun Työväen Palloilijoita vastaan.

"Se jäi mieleen, kun aivan ensimmäisissä ystävyysotteluissa vastassa oli Pattijoen Maila-Pojat. Heidän maalivahtinsa käytti pesäpalloräpylää", Utriainen kertoo hymyssä suin.

"Vuonna 1957 Ahmat pelasi jopa A-junioreiden SM-sarjaa. Alkuaikojen parhaita pelaajiamme olivat Jouko Lankila, Raimo Tilanto ja maalivahti Eino Lempessalmi. Jouko ´Lela´ Kaarlela pelasi Kärppien vuoden 1967-68 SM-sarjajoukkueessakin", Utriainen luettelee.

Ahmoissa harrastettiin alkuvuosina myös jalkapalloa, jousiammuntaa ja taitoluistelua.

"Myöhemmin iskelmätähdeksi noussut Lea Laven pärjäsi kaunoluistelussa piirinmestaruuskisoissakin", Utriainen muistaa Ahmojen kenties kuuluisimman junioriurheilijan.

Vuonna 1962 Rauma-Repola halusi keskittää paikallista urheilua, ja Ahmat fuusioitiin yleisseura Putaan Veikkojen jääkiekkojaostoksi. Paikallinen jääkiekkoilu pääsi uinahtamaan uneen vuosiksi 1967-1978.

Ahmat herätettiin henkiin vuonna 1986, mutta vasta neljä vuotta myöhemmin jääkiekon erikoisseura oli jälleen voimissaan. Erittäin tärkeä kehitysaskel oli oman jäähallin valmistuminen vuonna 1992."Olemme ennen kaikkea kasvattajaseura"


"Pitää kiittää niitä miehiä ja naisia, jotka rakensivat meille oman hallin", sanoo Ahmojen nykyinen puheenjohtaja Timo Muikkula.

Nykyään Ahmojen edustusjoukkue pelaa suomisarjassa, ja eri juniorijoukkueissa on noin 300 lisenssipelaajaa. Ahmojen juniorijoukkueissa ovat jossain vaiheessa uraansa esiintyneet nykyisistä valtakunnallisista nimimiehistä mm. Lasse Pirjetä ja Kimmo Koskenkorva.

"Olemme ennen kaikkea kasvattajaseura. Tavoitteena on, että jokainen jäähallille tuleva lapsi pääsee toimintaan mukaan", Muikkula tähdentää.

Ahmat viettää 50-vuotisjuhlaansa Haukiputaan Jatulissa lauantaina 19.8. klo 14 alkaen. Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy. Juhlaottelussa 23. syyskuuta Ahmojen vastustajaksi luistelee suomisarjan kotiavauksessa Nivala Cowboys.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
44
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image