Sairastelu veti Topi Raitasen polvilleen: "Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät liikkuneet"

Topi Raitanen keräsi ajatuksiaan pettymykseen päättyneen alkueräjuoksun jälkeen. KUVA: ALI HAIDER ALI HAIDER
Urheilu 1.10.2019 22:55
Kai Nevala

– Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät liikkuneet, Topi Raitanen totesi.

Ensimmäinen kilometri sujui hyvin, niin myös toinen. Kun 3 000 metrin alkuerissä kiristettiin ruuvia viimeisellä kilometrillä, Topi Raitanen ei pystynyt enää vastaamaan.

Tuloksena oli erän kahdeksas sija ajalla 8.32,44 ja karsiutuminen perjantain finaalista.

Johtopäätös oli helppo. Sairastelu valmistautumisen aikana söi eväät mieheltä, joka on nakutellut kauden tuloksia 8.21–8.27:n väliin.

– Annoin kaikkeni ja tänään se ei riittänyt tuon parempaan loppuun. Flunssa vaikeutti valmistautumista, mutta sen taakse ei voi kokonaan mennä, Raitanen sanoi.

Raitasen olisi pitänyt selvitä kovassa erässä vähintään viidenneksi alle 8.22,51:n ajalla. Vauhti oli sopiva, mutta loppu ei enää tullut niin kuin suomalaiselta on totuttu näkemään.

– Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät tänään liikkuneet. Ei ollut normipäivä. Matkavauhti oli alkuun hyvä, mutta sitten, kun lähdettiin hapoille, jalat eivät kestäneet sitä.

Raitaselta jäi flunssan takia kovia harjoituksia väliin. Kun liikutaan äärirajoilla, se näkyy tuloksessa armottomasti.

– Tyydyttävällä suorituksella ei pidäkään mennä jatkoon. Aika ei riittänyt huippuiskuun. Olen realisti omien harjoitusteni suhteen.

Maaliviivan jälkeen estemies putosi polvilleen ja haroi hiuksiaan. Kauden päätöskilpailu oli ankara pettymys.

23-vuotiaan Raitasen kokonaiskuva on pettymyksestä huolimatta oikeissa raameissa. Hänen perustasonsa on noussut päälle 8.30:n tuloksista 8.20:n pintaan.

Kauden kruunu on Tokion olympiarajan rikkominen. Ennätys on kohentunut tulokseen 8.21,47, eikä Raitanen ole vielä päässyt huippukunnossa täydelliseen kilpailuun testaamaan tämän hetken rajojaan.

– Olen mennyt yhden tason eteenpäin. Olen nuori urheilija, eikä yhden kisan takia kannata lähteä koko kautta murskaamaan.

Tokion olympialaisiin on aikaa enää kymmenen kuukautta. Olympialaiset ja Pariisin EM-kisat tulevat tiiviissä paketissa.

– Näkeehän sen tuloksesta, että muutoksia joudutaan tekemään. Totta kai haluamme ottaa sen korkeanpaikan harjoittelun mukaan, mikä tästä jäi puuttumaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rantanen uhrautui MM-kisojen urheiluarenalla. Dohan valinta yleisurheilun MM-kilpailujen paikaksi oli ennätyksellisen epäonnistunut. Voidaan sanoa, että yksi maailmanennätys syntyi: IAAF:n valintapäätös Qatar'in Doha MM-kisapaikkana toteutui käytännössä ennätyksellisen huonojen olosuhteiden vallitessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rantanen teki erittäin hyvän juoksun ja aika on tosi hyvä. Hän juoksee melko varmasti ilman lääketieteen apuja ja on noin lähellä kärkeä. SUL;n pitää nopeasti koota hänelle taustatiimi; valmentaja-lääkäri-urheilujuristi, jonka tehtävänä on luoda Topille mahdollisuudet nousta Tokiossa korkeimmalle pallille ilman pelkoa kärystä. Suomessa on valmiina testatut / tarvittava tietotaitoa, tekniikka ja lääkkeet sekä sopivat henkilöt ja suhdeverkosto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen Topin ongelman, aika ei riittänyt toipumiseen, Loppukilpailuun pääsy olisi vaatinut melkein oman ennätyksen juoksemista. Hän on estejuoksun parhaita noin 20 sekunttia jäljessä. Ensivuonna hän on olympialaisissa loppukilpailussa mukana, eikä huonosti juoksekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisilla on aina ollut "flunssa-veruke" jo etukäteen ilmoitettuna, mikäli kisavauhdissa meno sakkaa.

Rantanen on vauhtikestävyysominaisuuksiltaan vielä ns. keskonen, kun 8.30:n vauhdista kiristetään viimeiset 600 metriä 8 minuutin vauhtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa ei ollut minulle mitään uutta. Kun luin, että oli sairastunut vajaa pari viikkoa sitten edel. kisoista tullessa, ihmettelin johonkin ip lehteen, että miksi lähti koko kisoihin. Taisi olla jo 3 sairas ihminen muka urheilemassa tuolla kisoissa, MIKSI?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image