Sairastelu veti Topi Raitasen polvilleen: "Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät liikkuneet"

Topi Raitanen keräsi ajatuksiaan pettymykseen päättyneen alkueräjuoksun jälkeen. KUVA: ALI HAIDER ALI HAIDER
Urheilu 1.10.2019 22:55
Kai Nevala

– Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät liikkuneet, Topi Raitanen totesi.

Ensimmäinen kilometri sujui hyvin, niin myös toinen. Kun 3 000 metrin alkuerissä kiristettiin ruuvia viimeisellä kilometrillä, Topi Raitanen ei pystynyt enää vastaamaan.

Tuloksena oli erän kahdeksas sija ajalla 8.32,44 ja karsiutuminen perjantain finaalista.

Johtopäätös oli helppo. Sairastelu valmistautumisen aikana söi eväät mieheltä, joka on nakutellut kauden tuloksia 8.21–8.27:n väliin.

– Annoin kaikkeni ja tänään se ei riittänyt tuon parempaan loppuun. Flunssa vaikeutti valmistautumista, mutta sen taakse ei voi kokonaan mennä, Raitanen sanoi.

Raitasen olisi pitänyt selvitä kovassa erässä vähintään viidenneksi alle 8.22,51:n ajalla. Vauhti oli sopiva, mutta loppu ei enää tullut niin kuin suomalaiselta on totuttu näkemään.

– Pää yritti käskyttää jalkoja, mutta jalat eivät tänään liikkuneet. Ei ollut normipäivä. Matkavauhti oli alkuun hyvä, mutta sitten, kun lähdettiin hapoille, jalat eivät kestäneet sitä.

Raitaselta jäi flunssan takia kovia harjoituksia väliin. Kun liikutaan äärirajoilla, se näkyy tuloksessa armottomasti.

– Tyydyttävällä suorituksella ei pidäkään mennä jatkoon. Aika ei riittänyt huippuiskuun. Olen realisti omien harjoitusteni suhteen.

Maaliviivan jälkeen estemies putosi polvilleen ja haroi hiuksiaan. Kauden päätöskilpailu oli ankara pettymys.

23-vuotiaan Raitasen kokonaiskuva on pettymyksestä huolimatta oikeissa raameissa. Hänen perustasonsa on noussut päälle 8.30:n tuloksista 8.20:n pintaan.

Kauden kruunu on Tokion olympiarajan rikkominen. Ennätys on kohentunut tulokseen 8.21,47, eikä Raitanen ole vielä päässyt huippukunnossa täydelliseen kilpailuun testaamaan tämän hetken rajojaan.

– Olen mennyt yhden tason eteenpäin. Olen nuori urheilija, eikä yhden kisan takia kannata lähteä koko kautta murskaamaan.

Tokion olympialaisiin on aikaa enää kymmenen kuukautta. Olympialaiset ja Pariisin EM-kisat tulevat tiiviissä paketissa.

– Näkeehän sen tuloksesta, että muutoksia joudutaan tekemään. Totta kai haluamme ottaa sen korkeanpaikan harjoittelun mukaan, mikä tästä jäi puuttumaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rantanen uhrautui MM-kisojen urheiluarenalla. Dohan valinta yleisurheilun MM-kilpailujen paikaksi oli ennätyksellisen epäonnistunut. Voidaan sanoa, että yksi maailmanennätys syntyi: IAAF:n valintapäätös Qatar'in Doha MM-kisapaikkana toteutui käytännössä ennätyksellisen huonojen olosuhteiden vallitessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rantanen teki erittäin hyvän juoksun ja aika on tosi hyvä. Hän juoksee melko varmasti ilman lääketieteen apuja ja on noin lähellä kärkeä. SUL;n pitää nopeasti koota hänelle taustatiimi; valmentaja-lääkäri-urheilujuristi, jonka tehtävänä on luoda Topille mahdollisuudet nousta Tokiossa korkeimmalle pallille ilman pelkoa kärystä. Suomessa on valmiina testatut / tarvittava tietotaitoa, tekniikka ja lääkkeet sekä sopivat henkilöt ja suhdeverkosto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen Topin ongelman, aika ei riittänyt toipumiseen, Loppukilpailuun pääsy olisi vaatinut melkein oman ennätyksen juoksemista. Hän on estejuoksun parhaita noin 20 sekunttia jäljessä. Ensivuonna hän on olympialaisissa loppukilpailussa mukana, eikä huonosti juoksekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisilla on aina ollut "flunssa-veruke" jo etukäteen ilmoitettuna, mikäli kisavauhdissa meno sakkaa.

Rantanen on vauhtikestävyysominaisuuksiltaan vielä ns. keskonen, kun 8.30:n vauhdista kiristetään viimeiset 600 metriä 8 minuutin vauhtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa ei ollut minulle mitään uutta. Kun luin, että oli sairastunut vajaa pari viikkoa sitten edel. kisoista tullessa, ihmettelin johonkin ip lehteen, että miksi lähti koko kisoihin. Taisi olla jo 3 sairas ihminen muka urheilemassa tuolla kisoissa, MIKSI?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
15
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
7
Reservin upseeriylennykset Pohjois-Suomessa – katso tästä nimilista ylennetyistä
6
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
5
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
4
Kolumni: Rinteen eron syyt lakaistiin kansanvallan maton alle – onko palapelin puuttuva pala sellainen, josta yksikään puolue ei halua puhua?
4
Ulkoministeri Haavisto vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

337 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image