Ruotsia ravistelee taas dopingkohu – "Kyse on kahdesta yk­sit­täis­ta­pauk­ses­ta"

Urheilu 7.2.2020 20:31
STT

Robel Fsiha antoi positiivisen näytteen marraskuussa ja pinkoi maastojuoksun Euroopan mestariksi joulukuussa.

Ruotsin urheilua ravistelee jo toinen dopingkohu tällä viikolla. Painin olympiamitalistin ja maailmanmestarin Jenny Franssonin positiivinen A-näyte anabolisesta steroidista tuli julkisuuteen maanantaina, ja Ruotsin olympiakomitea tiedotti hänen positiivisesta B-näytteestään perjantaina.

Perjantaina tuli myös ilmi, että pitkän matkan juoksija Robel Fsiha on asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon dopingin takia.

Fsiha antoi kiellettyä ainetta sisältäneen dopingnäytteen viime marraskuussa Etiopian Addis Abebassa. Ruotsin dopingkomissio ei halunnut paljastaa luottamuksellisuuteen vedoten, minkä aineen käytöstä Fsiha positiivisen testituloksen antoi. Joulukuussa eli positiivisen tuloksen jo annettuaan Fsiha pinkoi maastojuoksun Euroopan mestaruuteen Lissabonissa.

–  Jos näin on tapahtunut, on selvää, että mestaruus otetaan häneltä pois. Meillä ei ollut kärystä mitään tietoa kisahetkellä. Meillä ei ollut mitään merkkejä muuta kuin, että kaikki on kunnossa, Ruotsin yleisurheiluliiton pääsihteeri Stefan Olsson kertoi.

Ruotsissa uskotaan, että kahden korkean profiilin urheilijan lähes yhtäaikainen kärähtäminen on puhdasta sattumaa.

–  En usko, että meillä on epidemia. Kyse on kahdesta yksittäistapauksesta, Ruotsin dopingkomission puheenjohtaja Åke Andren-Sandberg sanoi.

Andren-Sandberg kertoi tuntevansa "jopa hieman ylpeyttä" nyt paljastuneista tapauksista.

–  Tämä osoittaa, että dopingvalvontamme on varsin tehokasta.

"Tyrmistynyt ja epätoivoinen"

Fsiha saapui Ruotsiin Eritreasta vuonna 2013 ja sai Ruotsin kansalaisuuden vuoden 2018 lopussa. Fsiha on tällä hetkellä harjoitusleirillä Etiopiassa.

–  Hän on tyrmistynyt ja epätoivoinen. Hän ei käsitä, mitä on tapahtunut, kertoi David Fridell tukholmalaisseura Spårvägenistä, jota Fsiha edustaa.

Viime vuosina ruotsalaisjuoksijat ovat olleet pariin otteeseen dopingotsikoissa. Adil Bouafif jäi kiinni epo-hormonin käytöstä Zürichin EM-kisoissa 2014 ja sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Abeba Aregawi antoi helmikuussa 2016 kiellettyä meldoniumia sisältäneen näytteen, mutta Ruotsin dopingkomissio vapautti juoksijan epäilyistä ja kumosi hänelle langetetun kilpailukiellon.

MAINOS

Kommentoi

Vanhaa vertausta käyttäen nyt esiin tulleet doping tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Jäävuoressa on noin 10% näkyvillä ja 90% piilossa. Samalla nuo antavat viitteen siitä millä keinoilla Etiopiassa valmennetaan arvokisojen voittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö apteekista olisi voinut ostaa jotain doping-varoituksella olevaa peittelyainetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen urheilija joka käryää douppigista on yksittäis tapaus!!! , joten peitelläänkö Ruotsissa jo joukkuepelaajiakin doupping käryn pelossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alusta loppuun kyseessä yksittäiset yksittäistapaukset. Missähän vielä vakavammassa yhteydessä tätä samaa jargonia on kuultu kymmeniä, jos ei satoja kertoja?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nyt aikaisempia esimerkkejä noudattaen, pidä pistää kaikki ruotsalaiset urheilijat kilpailukieltoon neljäksi vuodeksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettäisi olla ruotsalainen, aina rypevät noissa dopingskandaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että tulivat mainituksi ruotsalaisiksi, pelkästään nimistä ei olisi tiennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image