Ronkainen kypsytti Hautamäen

Teppo Ronkainen ja Pasi Hautamäki taivalsivat kolme neljäsosaa maratonista yhtä matkaa, kunnes Hautamäki sai vauhdista tarpeekseen. Ronkainen tuli maaliin yksinäisenä sutena.
Urheilu 21.5.2006 0:00
Jukka Härönoja
Terwamaratonin voitto Oulussa lauantaina oli pitkään kahden kauppaa, kun Teppo Ronkainen ja Pasi Hautamäki tekivät taivalta kaksistaan. Kakkosporukan vetäjä Teemu Planting oli puolimatkassa jo kolmisen minuuttia takana.

Maalisuoralla ei enää varsinaista taistelua syntynyt; Ronkainen oli jättänyt Hautamäen ja juhli voittoaan selvällä erolla. Yleensäkin lauantain kisat ratkaistiin kärkisijojen osalta jo hyvissä ajoin ennen maalia, eikä varsinaisia kirikamppailuja nähty.

Lämmin ja tuulinen sää karsi osaltaan menohaluja, mutta muutoin Oulujoen jokisuulla kierrellyt osin uusittu maratonreitti sai kiitosta lähes 1700 juoksijalta. Kiitosta saivat myös reitin varrella olleet sambaryhmät muut juoksun virkistäjät.

"Varsinaista nykäystä en tehnyt, ero vain kasvoi pikkuhiljaa. Kyllä itselläkin jalat jo painoivat, ettei kovin suureen vauhdinlisäykseen olisi pystynytkään", tunnusti 37-vuotias Ronkainen. Hänen tavoitteenaan oli juosta ennätys, mutta parin vuoden takainen voittoaika 2.34,14 jäi vielä voimaan.

Kälviältä kotoisin oleva Hautamäki löytyi heti kisan jälkeen ensiaputeltalta. Mistään vakavasta ei ollut kyse, mutta rakkoja keränneet varpaat tarvitsivat tuppoja kivun pienentämiseksi.

"Normaaleja kestävyysjuoksijan vaivoja, ei sen vakavampaa. Loppumatkasta paukut olivat vähissä ja vauhti tyssäsi", 24-vuotias Hautamäki tunnusti.

Alkumatkasta hänellä oli vielä virtaa vilkutella sambaajille, lopputaival pisti välillä miehen irvistelemään. Hän oli asettanut tavoitteekseen viisi minuuttia paremman ajan, mutta kova tuuli esti aikeet. Mies vaikutti kuitenkin tyytyväiseltä ensimmäisen maratoninsa tulokseen.

"Puolimaratonin ennätykseni 1.10,20 tuli täältä. Nyt yritin 2.36 alistusta, joka oli ollut A-luokan tulos", Hautamäki sanoi. Hän uskoi alittavansa rajan jossakin syyskesän kisassa Saksassa.

Teemu Planting oli alkumatkan hyvässä vauhdissa mutta loppua kohden vauhti hyytyi.

"Pitkien lenkkien puutetta. 35 kilometrin jälkeen tuli vaikeuksia. Tavoite oli 2.45, jolloin olisi syntynyt uusi ennätys", kertoi 10:nnen maratoninsa juossut Planting. Nyt ennätys oli 2.46,52.

Pauliina Kanerva, 29, voitti nyt kolmannen kerran Tervamaratonin kahdesti hän on ollut maalissa kakkosena.

Reisjärveltä lähtöisin oleva, nykyisin Oulussa asuva Kanerva kertoo jumppaavansa seitsemän tuntia viikossa, lisänä tulee kolme juoksuharjoitusta.

"Sairastelin koko kevään. Luulin sen vaikuttavan tähän juoksuun, mutta se onnistuikin hyvin. Ehkä lisälepo oli vain hyväksi", Kanerva mietti.

Kempeleen 67-vuotias teräsvaari Paavo Takalahti juoksi nyt 69:nnen maratoninsa ja voitti yli 60-vuotiaiden sarjan selvällä erolla. Aika oli 3.32,14, joka jää omasta ennätyksestä 3.17,26 lähes varttitunnin. Takalahti aloitti maratonien juoksemisen vasta 47-vuotiaana, joten tahti on ollut melkoisen kova. Uran 70:s maraton tulee täyteen Rovaniemellä kesän alussa.

Jalkapalloilija Mika Nurmela kiersi ensimmäisen maratoninsa aikaan 3.54,54. Nurmela siirtyisi AC Oulun miehistöön, mutta pelilupaa ei herunut vielä perjantainakaan. Siitä hermostuneena mies halusi rankaista itseään ja löysi Terwamaratonista oikean paikan.

"Juoksu sujui hyvin. Keuhkot ja hengitys pelasi hyvin koko ajan. Loppumatkasta takareidet ilmoittelivat krampin oikeista, enkä uskaltanut vetää aivan täysillä loppumatkasta. Mielenkiintoinen kokemus kuitenkin", hyvävoimaisen maaliin saapunut Nurmela kertoi. Jatkossa hänet saattaa nähdä uudelleenkin maratonia juoksemassa.

Maratonin ensikertalaisen Sari Maanisen kokemukset olivat pääosin myönteiset ja hän suosittaakin kokeilemista muillekin. Hänen lenkkinsä sujui aikaan 4.50, tavoite oli hieman korkeammalla.

"Ensimmäinen kierros meni hankaluuksitta. Toisen aikana krampit tulivat vaivaksi, ehkä juomapaikkoja oli liian vähän. Myös selkä oireili. Mutta jaksoin kuitenkin hyvin maaliin asti. Kyllä varmasti jatkossa vielä juoksen toisenkin maratonin", Maaninen uskoi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.3.
Mies kaahasi holtittomasti Oulunsalossa ja Kempeleessä, määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon
21.3.
Oululaisjoukkueen kapteenille Ida Ruuskaselle saatetaan vinoilla etelän vetelistä – oikeasti hän on johtajatyyppi, joka uskaltaa olla äänessä
21.3.
Britannia saamassa lykkäystä brexitille toukokuun 22. päivään asti – sopimukseton ero on edelleen mahdollinen
21.3.
Matkailuyrittäjät peräävät hyviä liikenneyhteyksiä: "Jos autoilusta tehdään yhä kalliimpaa, mitä suomalaiset tekevät? He lentävät ulkomaille"
21.3.
Oululaiselle Aapo Viippolalle hiihtosuunnistuksen MM-pronssia
21.3.
Ainakin 72 kuoli Mosulin lauttaturmassa – suurin osa uhreista oli uimataidottomia naisia ja lapsia
21.3.
Mosambikiin iskenyt myrsky on yksi pahimmista luonnonkatastrofeista – tuhansia odottaa yhä pelastamistaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan itäosassa, Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa luoteistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono aluksi Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Posio, Kemijärvi ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

Jos vain Oulun seudulla ollaan tyytymättömiä Suomeen? Me täällä etelässä kyllä tykätään, mutta pakkohan sen provo on oll... Lue lisää...
Niin tai...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image