Ristomatti Hakola hyppää letkasta - hiih­to­maa­jouk­kue lentää alpeille, sprinttitykki virittää potkuaan Vuokatissa

Urheilu 11.10.2018 17:30
STT

Maastohiihtomaajoukkueen pääryhmä matkaa perjantaina joukolla Val Senalesin alppileirille Italiaan. Isoista tähdistä Iivo Niskanen ja Matti Heikkinen ovat jo Keski-Euroopassa. Suomen vihaisin sprinttitykki Ristomatti Hakola matkaa Helsingistä päinvastaiseen suuntaan, leirille Vuokattiin.

Hakola heivasi Val Senalesin korkean paikan leirin ohjelmastaan, kun keho alkoi kyykistyä harjoituskuorman alla elokuussa Sveitsin alpeilla.

- Kesän leirit menivät hyvin, mutta Pontresinassa kuormitus kasvoi liian suureksi. Sen takia otan harjoituskauden viimeisen leirijakson varman päälle, Hakola kertoi maajoukkueen mediapäivänä torstaina.

Val Senalesissa maajoukkue tavoittelee 1 800 metrin alppivaikutusta, lumituntumaa ja ryhmäharjoittelun kannustusvaikutusta. Ryhmän paine uhkaa myös kostautua, kun urheilija on lähellä kestävyytensä rajoja.

- Ryhmäharjoittelussa vauhdit karkaavat välillä turhan koviksi. Kestävyysurheilijalle vaikein asia on jäädä sellaisessa tilanteessa letkasta. Sitä miettii, että pitäisi jättäytyä, mutta aina sitä silti jatkaa, Hakola tunnustaa.

- Minä ainakaan en ole oppinut sitä.

Tour on "kova keissi"

Vuokatissa Hakolalla on tilaisuus kuunnella kehoaan ilman ulkoista painetta.

- Saan mennä omia vauhteja, Hakola vahvistaa.

Sen jälkeen harjoittelu jatkuu Lapin lumilla, ja kisakausi alkaa kuun lopulla Suomen cupin viestissä Vuokatissa.

Maailmancupin vauhtiin Hakola pääsee Rukalla marraskuun lopulla ja Lillehammerissa marras-joulukuun vaihteessa.

- Sen jälkeen pitää katsoa, missä mennään. Treenataanko lisää, vai mitä.

Hakola miettii tarkkaan, osallistuako esimerkiksi Tour de Ski -kiertueelle vuodenvaihteessa.

- Pari kertaa olen hiihtänyt sen puoleen väliin. Varsinkin kokonaisuutena se olisi kova keissi.

Suksi luistaa vapaalla

Hakola joutuu puntaroimaan kokonaiskuormitusta tavallista huolellisemmin myös lajivalikoimansa takia. Hän on maineelta sprintteri mutta sydämeltään kestävyysurheilija, joka haluaa menestyä myös normaalimatkoilta.

- Normaalimatkat ovat olleet aina mukana, ja parhaimmillaan olen hyvä myös 15 kilometrillä. Se matka maistuisi myös MM-kisoissa, Hakola kertoo.

- Olen sprintissä parhaimmillani, ja se on päämatka. Parhaimmillani pystyisin viime kauden kunnollani 15:n joukkoon ja jopa top-kymppiin myös 15 kilometrillä.

MM-kisat hiihdetään helmi-maaliskuun vaihteessa Seefeldissä reilun tuhannen metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Korkea ilmanala on Hakolalle lisäkynnys, kun hän pyrkii podium-tasolle.

- Satakuntalaiselle merenpinnan taso olisi mieluisin kilpailuympäristö, mutta Seefeldin korkeus on onneksi vielä aika mieto, Hakola pohtii.

Hakolaa mietityttää myös Seefeldin MM-kisojen sprinttirata.

- Siinä on alussa iso, mutta aika turha nousu. Pitää olla todella ylivoimainen, jotta siinä voisi karata. Ratkaisupaikka on sitä seuraavassa laskussa, Hakola harmittelee.

- Toki silläkin radalla paras voittaa.

MM-sprintti hiihdetään vapaalla, mikä on monelle suomalaiselle kuin kirosana. Hakola osaa luistattaa suksea molemmilla hiihtotavoilla.

- Vapaasta ei ole mitään haittaa. Olen onnistunut vapaalla jopa paremmin kuin perinteisellä, Hakola muistuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilisessä Ylen MOT -ohjelmassa käsiteltiin paljon parjattuja sähkönsiirtohintoja. Ohjelmassa pääosaa esittivät sähkönjak... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image