Suomi-urheilun synkkä tarina

Olympiamuistot 22.6.2012 0:00 | Päivitetty 9.7.2012 8:26
Jouko Vuorjoki

Kännykän tekstiviesti piippaa tuttua melodiaa. Tällä kertaa asiaa on Martti Vainiolla, jonka vastaus haastattelupyyntöön on lyhyt, mutta sävyltään ystävällinen.

”Tervehdys. Olen valitettavasti ihan mitta täysi tuota aihetta. Hyvää kesää. Terv. Martti V.”
Tämä olympiamuisto ei aiheuta kylmiä väreitä, pakahduttavia tunteita tai nostalgian riemua. Martti Vainion dopingkäry Los Angelesin olympialaisissa 1984 on Lahden MM-hiihtojen 2001 hemohes-sekoilun ohella yksi Suomen urheiluhistorian noloimmista päivistä.

Maanantai 6. elokuuta 1984. Vainio saavuttaa hopeaa 10 000 metrillä, Italian Alberto Covan selkää katsellen.

Torstai 9. elokuuta 1984. Vainio juoksee leikittelevän kevyesti 5 000 metrin välierierissä toiseksi ajalla 13.45,16 ja selviytyy finaaliin.

Lauantai 11. elokuuta 1984. Martti Vainio verryttelee 5 000 metrin finaalia varten, mutta sitten Coliseumin isolle tulostaululle ilmestyy kello 19.10 nimilista, jossa on hätkähdyttävä yksityiskohta: Martti Vainio DNS (does not start). Kisatoimitsijat torpedoivat Vainion pääsyn stadionille vain 20 minuuttia ennen kilpailua – eivät Suomen urheilujohtajat, jotka eivät olleet saaneet sanaa suustaan.

Historia toistaa itseään. Lentävä suomalainen Paavo Nurmi ei päässyt 52 vuotta aikaisemmin  Coliseumille, koska hänet julistettiin ammattilaiseksi.

Vainio pääsi finaaliin kerran, mutta ei toista kertaa.

Suomalainen mediaväki menettää kiinnostuksensa 5 000 metrin finaaliin jo ennen kuin Said Aouita on tuulettanut häikäisevänä voittajana maalissa. Kultamitalimies saa suomalaisilta rauhassa kertoa kuulumisiaan – samoin kuin vähän aikaisemmin 1 500 metrillä kaksoisvoiton Britanniaan ottaneet Sebastian Coe ja Steve Cram.

Tiedotustilaisuus olympiakylässä alkaa kello 21. Ennen kuin yhtään sanaa on sanottu, karu totuus paljastuu pöydän toisella puolella istuvien herrojen ilmeistä.

”Meillä on todella ikävä asia, surullinen asia kerrottavana. Syy tämän kokouksen koollekutsumiseksi on se, että Martti Vainio ei juossut 5000 metrin finaalissa tänään. Syy siihen, miksi hän ei juossut tässä finaalissa on se, että, kilpailujen johto kielsi tänään Martti Vainion osallistumisen 5 000 metrin juoksuun, koska 10 000 metrin juoksun jälkeen Vainiolta otetusta doping-näytteestä on löytynyt anabolisia steroideja.

Carl-Olof Homén 11.8. 1984

Vasemmalla istuu Carl-Olof Homén vieressään Martti Vainio kädet tiukasti puuskassa, katse naulittuna pöytään. Mukana selittelymaratonissa ovat myös olympiakomitean valmennuspäällikkö Kalevi Tuominen ja joukkueen ylilääkäri Pekka Peltokallio.

Tilaisuudesta ei ole jäänyt värikuvia jälkipolville ihmeteltäviksi, mutta paikalla olijoiden mukaan Vainion habitukseen liittyy myös koomisia piirteitä. Kun ihminen on shokissa, tyrmistynyt, ahdistunut tai nolona, hänen kasvonsa ovat yleensä vitivalkoiset tai tulipunaiset.

Vainiolla kasvot ovat vihreät,  silminnäkijä muistaa.

Urheilija itse sanoo, ettei ymmärrä tapahtuneesta yhtään mitään. Johtajat eivät ymmärrä sen enempää. Joukkueen lääkäri selittää  olevansa vain kirurgi.

”Eilen iltapäivällä selvis, että mun näytteestä löytyy hormooneja, ja ja... sen jälkeen mä oon ollutkin ihan, ihan ymmällä täss’, ja ei uni tullu viime yönä silmään ja ja...Mä päätin, että mä lähden omalla riskillä, ja meen kentälle tänä iltanakin, on tilanne mikä tahansa, ja mä halusin sitä kautta, että selviämällä neljän joukkoon mä oisin päässyt uudelleen testiin ja mahdollisesti pystynyt todistamaan syyttömyyteni.

Mut’ kuten tuossa edellä tuli esille, sitten ihan kentälle mentäessä mun homma kiellettiin , ja sinne mua ei päästetty. Tämmöinen tää tilanne tällä hetkellä on , ja oon itse ihan ymmällä tästä hommasta, enkä tään enempää osaa sanoa, mitä on tapahtunut. Mää haluan kyllä tään homman selvittää, mistä tää oikein lähtee.”

Martti Vainio 11.8. 1984

Aiemmin päivällä Vainio on ollut KOK:n lääketieteellisen valiokunnan kuultavana. Kuulustelussa on käyty tarkkaan läpi  Vainion viime kuukausien tekemiset: ruokavalio, lääkitykset, vitamiinien  ja luontaistuotteiden käyttö. Vainio on kertonut käyttävänsä noin viittätoista eri luontaistuotetta.  Hän on käyttänyt niitä jo vuosia ja on varma, etteivät ne sisällä anabolisia steroideja.
Kohun keskipiste haluaisi heti uuteen testiin, mutta pyyntö evätään.

Vainion virtsasta löytynyt aine on nimeltään metenolon, joka Suomessa tunnetaan Primobolan-nimisenä valmisteena, jota käytetään sekä pistoksina että tabletteina.

Anabolien palaminen on ollut odotettua hitaampaa. Testien ei pitänyt vilkuttaa enkelten kaupungissa punaista.

”Primobolan on aine, joka on hyvin lähellä  perusanabolista steroidia. Sellainen aine, mitä käytetään voiman kehittämiseen, mutta ensi kerran kuulen, että kestävyysurheilussa käytettäisiin moista ainetta. Ja siinäkin suhteessa se tukee tätä Martin ajatusta tai käsitystä, että hänen on täytynyt saada se jostain vahingossa. Primobolan-pistos voi näkyä kokeessa kaks’ kuukautta.”

Pekka Peltokallio 11.8. 1984

Vainio saa kyseenalaisen kunnian olla kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen olympiakisoissa kärähtänyt urheilija ja kaikkien aikojen ensimmäinen kestävyysjuoksija, jonka doping-testitulos on osoittautunut positiiviseksi.

Käry tuntuu myös urheilujohtajien nenässä. Valmennuspäällikkö Tuominen on koko tiedotustilaisuuden ajan käytännössä hiljaa.

Pitäisikö muka uskoa, että nykyaikainen, gramman, sekunnin tarkkuudella elävä huippu-urheilija saa kiellettyä ainetta vahingossa? Että kiinnijääminen on murskaava yllätys koko urheiluelämälle ylimmästä portaasta alimpaan?

Kun olympiakisat päättyvät, kärähtäneiden lista on pitkä. Vainion lisäksi kärähtäneitä on kymmenen, joista meille suomalaisille tutuin on haaparantalainen painija Thomas Johansson.

Johansson ei kiistä syyllisyyttään. Hän menettää hopeamitalinsa ja saa 18 kuukauden kilpailukiellon. Saman kohtalon kokee myös Vainio, vaikka alun perin kilpailukielto on elinikäinen. Hopealle nousee Ison-Britannian Mike McLeod ja pronssille Kenian Mike Mysuoki.

Heti kun tiedotustilaisuus päättyy, Vainio pakkaa pakkaa matkalaukkunsa ja lentää Suomeen puhdistamaan dopingin varjoa yltään.

Tiistai 14. elokuuta 1984. Suomen olympiajoukkueen pääosa saapuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle, missä valtiovallan tervehdyksen esittää opetusministeri Kaarina Suonio.

Suomi on saanut kisoista loistavat tuliaiset, neljä kultamitalia, kaksi hopeaa ja kuusi pronssia. Sijoitus mitalitaulukossa on 15. Komeasta saldosta huolimatta vastaanottoseremonioita varjostavat Vainion doping-käryn synkät sävyt.

Keskiviikko 15. elokuuta 1984. Martti Vainio on palannut Lomakouheroonsa Karstulassa, jonne doping-käryn tunkkaiset tuulet vaivatta yltävät. Ilmassa on urheilujuhlan pimeä puoli. Kysymyksiä satelee, mutta vastauksia ei edelleenkään saada.
Sisään saapuu lomakylän hiljainen isäntä, jonka lomakylässä on vielä monta velkaista hirttä. Paljon on laskettu olympiamenestyksen varaan.

”Tiettyjä lisätutkimuksia on laitettu vireille, mutta tilanne on sama, mikä se on ollut siellä.  Itselleni mä haluan tätä hommaa selvittää, ja sen takia kävin Suomeen tultuani heti testeissä. Jätin testattavaksi myös kaikki luontaistuotteet ja vitamiinit. Tää lisätesti selvittää ainakin jonkun verran ja selvittää millaisessa muodossa tämä aine on minuun tullut. En ole koskaan käyttänyt kiellettyjä aineita ja olen mielestäni ollut suurin vastustaja näille asioille ja nyt mä olen itse tässä sopassa. Hullulle tää homma tuntuu.”

Martti Vainio 15.8. 1984

”Minkä laatuisena elämäsi jatkuu tästä eteen päin”, eräs toimittaja kysyy.

Martti Vainio nielaisee ja jättää vastaamatta.

Piirileikki jatkuu pitkin syksyä. Syyllinen vai syytön? Kuka Vainion lisäksi on vastuussa? Ketä Vainio suojelee?

27. syyskuuta 1984 Vainio antaa tiedotteen, jonka mukaan hän on saanut selvyyden tapahtumien kulusta: joku lähipiiriin kuuluva ihminen on ruiskuttanut vitamiinipistoksen yhteydessä Primobolania juoksijan tietämättä.
Henkilön nimeä Vainio ei anna julkisuuteen, mutta tiedotteen mukaan tämä henkilö on aiemmin tunnustanut piikityksen koko kuvan.

18. marraskuuta 1984 kuvaan astuu Vainion lenkkikaveri ja henkilökohtainen valmentaja Alpo Nyrönen, joka väittää kesällä antaneensa Vainiolle vahingossa hormoniruiskeen vitamiiniruiskeen asemesta.
Vainion ystävän yllättävä tunnustus ei kuitenkaan selvitä sitä, mistä hormonit olivat tulleet vitamiinien joukkoon. Ja kuka piikitti Vainiota jo aiemmin keväällä, koska ensimmäinen kärähtäminen tapahtui jo Rotterdamin maratonilla 14. päivänä huhtikuuta, mutta sitä ei julkistettu kuten myöhemmin käy ilmi.

”10.7. minä annoin Martti Vainiolle asuntovaunussa B-vitamiinipiikin, joka sisälsi tätä kiellettyä ainetta. Siinä oli  hirvee kiire ja mää en sitten katsonut sen kummemmin näitä aineita, koska ne B-vitamiinit ovat punaisia ja sit’ on tuota niin nämä kielletyt aineet...ne on taas värittömiä. Emmä tiiä, miten ne oli sinne joutunut. Emmä osaa sanoa tähän mitään.

Miksi asiaa on salattu?

Lähinnä salattu sen takia, ett’ ett’, mä en henkilökohtaisesti ollut tietonen, ett’ kuinka mun ittelleni käy, kun tää tulee julki...enkä tiedä vieläkään sitä, että mitä jatkossa seuraa...mun kilipailemisen, sillä mä haluan myös ens’ kesänä juosta. Tämä ei ole peitetarina. Tämä on koko totuus.”

Alpo Nyrönen 18.11 1984

23. marraskuuta 1984. Kun Karstulan Pääjärvi alkaa saada jo jäisen kerroksen, aletaan vihdoin päästä lopullisen totuuden syville vesille. Esiin astuu Suomen urheiluliiton valmennuspäällikkö Antti Lanamäki, joka kertoo asiat niiden oikeilla nimillä.
Tässäkin tapauksessa tarvitaan tiedotustilaisuus, koska mediajulkisuus on valtava. Lanamäen vieressä istuu SUL:n uusi puheenjohtaja Tapani Ilkka.

”Yhdessä tuloksessa oli merkintä anabolisen aineen Metenolonin esiintymisestä. Verrattuani tuloksia ja koodeja, kauhistuin, kun totesin näytteen kuuluvan Martti Vainiolle. Itsekin kovia kokeneena ihmisenä suoritin nopean arvioni asiasta. Kyseessä oli Martti Vainio, jolla oli meneillään avioeroprosessi, jossa hän tulisi menettämään saman ikäisen pojan kuin omani on. Kyseessä on myös Lomakouhero, arvioni mukaan todella kovissa taloudellisissa vaikeuksissa. Tulin tulokseen, että minä en ole mikään tuhoamaan lopullisesti Martti Vainion elämää vain siksi, että hänen virtsassaan on EHKÄ milligramma ainetta, jonka käytön ainoastaan jonkun aatteellisen järjestön säännöt kieltävät. Tein päätöksen testituloksien tuhoamisesta.

Miksi kerron asiasta vasta nyt, vaikka tiedän toimineeni vastoin liiton yleisiä ohjeita ja periaatteita. Täysin inhimillisestä syistä. En ole yksinkertaisesti pystynyt kertomaan siitä. Olen pyytänyt johtokunnalta, että se vapauttaisi minut nykyisistä tehtävistä.”

Antti Lanamäki 23.11. 1984

Lanamäen sanat täydentävät kokonaisuutta, mutta absoluuttinen totuus ei vieläkään löydä päivänvaloa. Vielä 28 vuoden tauon jälkeen tärkeimmät vastaukset ovat edelleen hahmottumatta. Rakensivatko Vainio ja Nyrönen doping-kuvionsa vain ja ainoastaan keskenään vai oliko SUL:n terävin kärki mukana tässä urheilun pimeässä puolessa. Olisiko päitä pitänyt pudota enemmän kuin nämä kolme?

Huippujuoksuistaan huolimatta Vainio on elämässään kantanut raskasta taakkaa, revitty rännin läpi ja pyöritetty pesukoneessa.

Myöhemmin Vainio on kertonut luulleensa käyttäneensä testosteronia anabolisten steroidien asemesta, koska 1980-luvun alkupuoliskolla testosteronin käyttö ei näkynyt aikakauden doping-testeissä.

Vielä 28 vuoden jälkeen osa uskoo Vainion vilpittömyyteen ja syyttömyyteen, osa pitää häntä suomalaisen kestävyysjuoksun hautakivikirjoituksen pääarkkitehtina.

Lopullisen totuuden tarinan eri käänteistä tietää vain päähenkilö itse, mutta hän on päättänyt vaieta. 

Kenties lopullisesti.

Lähteet: Yle-Areena ja Suuri Olympiateos.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
18:02
Valkosipulit ja perunat kävivät kaupaksi Likis-lähiruokatapahtumassa – opiskelijoiden järjestämä tapahtuma keräsi ennätysmäärän myyjiä
18:00
Kiinnostus luontoon toi Hanhelan veljeksille 44 vuoden menestyksekkään elämänuran – Tuleva työpäivä suolla tai metsässä jännittää ja innostaa Heinoa ja Marttia edelleen Tilaajille
17:57
Bottas: Renkaita ei saanut kertaakaan valmiiksi
17:37
Singaporen F1-kisan aika-ajon kärkikolmikon kommentit
17:36
Aika-ajon ratkaisuhetket: Leclercille jo kolmas peräkkäinen paalu
17:14
Joensuu jälleen pesäpallon miesten Suomen mestariksi – Rautiaisen kunnari ratkaisi supervuorossa kotiyleisön edessä
63
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
55
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
28
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
21
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
21
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
17
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
12
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image