Raksilan snowcross-kisan voittoa puolustava Joonas Keskiaho hallitsee myös pöl­lin­park­kuun – ro­va­nie­me­läi­sel­le povataan kirkasta tulevaisuutta kelk­ka­ki­sois­sa

Joonas Keskiahon tyylinäyte tammikuulta, jolloin hän sijoittui toiseksi Rovaniemellä ajetussa Pakkaskisassa. KUVA: Olli Miettunen
Urheilu 21.2.2019 9:58
Teemu Wilenius

Joonas Keskiaho järjesti vuosi sitten jymypaukun pesemällä Pohjoismaiden parhaat kuskit Raksilan Stadion snowcrossissa.

Pudasjärven kasvatti kolkuttelee jo ammattilaissarjojen ovia, mutta jalat ovat tiukasti maanpinnalla.

Jos joku vielä ajattelee vuonna 2019, etteivät moottorikelkkailijat ole oikeita urheilijoita, kannattaa piipahtaa Joonas Keskiahon Instagram-tilillä.

Keskiaho on ladannut sosiaalisen mediaan treenivideon, jossa hän harjoittelee kuin elokuvasankari Rocky Balboa.

Vaikka video on tehty kieli poskessa, se paljastaa, kuinka jäätävässä kunnossa 26-vuotias moottorikelkkailija on.

Keskiahon hauikset pullistelevat kuin voimamiehellä, ja ylävartalon lihaskattaus kelpaisi body fitness -lavoille.

Tämä ei ole kuitenkaan puoli, josta Keskiaho haluaa tulla tunnetuksi. Hän haluaa vain ajaa mahdollisimman kovaa.

Pudasjärven Ruottisenharjuntiellä riitti vipinää 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, kun Keskiahon perheen kolme iloista veljestä, Jyri, Jesse ja Joonas touhusivat omiaan. Poikien isällä oli, ja on edelleen, oma pienkoneiden huoltoon ja myyntiin keskittynyt yritys, joten erilaiset moottorimenopelit tulivat veljestroikalle tutuiksi jo taaperoiässä.

– Taisin ajaa Raikuli-pikkukelkalla heti, kun olin oppinut kävelemään. Sitä ennen olin toki istunut veljien kyydissä ja ollut pulkalla kelkan perässä, Joonas Keskiaho kertoo.

Vaikka elämä maaseutupitäjässä pyöri pärinälaitteiden ympärille, mahtui mukaan myös perinteisempiä harrastuksia. Keskiahon perheen kaikki jäsenet ovat kunnostautuneet hiihtoladuilla.

– Minä hiihdin kilpaa ikävuodet 12–19. Kiersin Hopeasompia ja nuorten SM-kisoja, mutta ilman merkittävää menestystä. Ei vain riittänyt.

Peruskoulun jälkeen Keskiaho muutti Rovaniemelle ja meni opiskelemaan rakennuspuolta. Lapin läänin pääkaupunki tuntui kotoisalta, joten sinne oli hyvä rakentaa oma pesä. Ammattikoulun jälkeen Keskiaho suoritti varusmiespalveluksensa ja hankki tradenomin paperit Rovaniemen ammattikorkeakoulusta.

– Mikäs täällä on ollessa. Velipojat asuvat lähistöllä, ja kelkkailua on hyvä harrastaa.

Joonas Keskitalo on myös pöllinparkkuun kuusinkertainen MM-kultamitalisti. Nyt hän suuntaa huipulle snowcrossissa. KUVA: Joonas Keskiaho

Niin, se moottorikelkkailu. Keskiaho nousi ryminällä moottoriurheilukansan tietoisuuteen, kun hän voitti vuosi sitten kovatasoisen Stadion snowcross -kisan Oulussa. Yllätysmestarin taakse jäi pitkä liuta kansainvälisiä huippukuskeja ja ammattimiehiä.

– Satsaan kelkkailuun tosissaan nyt kolmatta vuotta. Ensimmäisellä kaudella voitin Semi Pro -luokan SM-sarjan kullan ja viime kaudella siirryin kilpailemaan Pro-luokkaan. Oulun Bothnia cup -kisan voitto oli kauden merkittävin kisasaavutukseni.

Lajia tuntevat povaavat Keskiaholle kirkasta tulevaisuutta. Hänen uskotaan nousevan lähivuosina rahakkaisiin ammattilaissarjoihin.

Mies itse on otettu arvioista, mutta pitää jalat maanpinnalla.

– Turha miettiä noin pitkälle. Koitan ajaa vain mahdollisimman hyvin ja tehdä tulosta. Aika näyttää, mihin se riittää.

Keskiaho on moottorikelkkailijana vasta matkalla maailmanmaineeseen, mutta yhdessä lajissa hän on jo todistetusti paras.

Keskiaho on pöllinparkkuun kuusinkertainen MM-kultamitalisti. Hänen käsissään parimetrisen pöllin kuori katoaa alle minuutissa.

Perinteinen metsätyötaito kulkee suvussa, sillä isoisä Jouko Keskiaho moottorisahauksen moninkertainen maailmanmestari. Kuten olettaa saattaa, pappa antoi aikoinaan myös alkusysäyksen pöllien pariin.

– Hän vinkkasi minulle, että Taivalkoskella järjestetään tällaiset MM-kisat kesäisin. Treenasimme yhdessä pari vuotta ja sain papalta arvokasta oppia.

Taidot ovat siivittäneet seitsemän vuoden mittaiseen valtakauteen. Viime suvena pöllinparkkuun MM-kisoja ei järjestetty lainkaan.

– Toivottavasti kisat pidetään taas tulevana kesänä. Olen luvannut olla paikalla puolustamassa mestaruuttani.

Voimamies, pöllimestari ja tuleva moottorikelkkatähti, sellainen mies Pudasjärven kasvatti on.

Huippukuskit jälleen koolla Raksilassa

Kun on kerran päässyt voiton makuun suuressa kilpailussa, haluaa kokea saman tunteen uudestaan. Joonas Keskiaho sanoo, ettei puolustavalla mestarilla voi olla muuta tavoitetta kuin kultakoroke.

Keskiaho tietää kuitenkin, ettei tavoitteen saavuttaminen ole helppoa. Raksilassa ovat viikonloppuna paikalla käytännössä kaikki Euroopassa ajavat huipputason Pro-kuljettajat.

– Kaikki ovat kovia kavereita. Rata on lyhyt, joten mitä tahansa saattaa tapahtua. Kuka tahansa voi voittaa.

Keskiahon valmistautuminen Bothnia cupin avausviikonloppuun on sujunut suunnitellusti. Alla on onnistunut harjoittelukausi ja pari pienempää kisaa tammikuulta.

– Sekä miehen että kelkan pitäisi olla parhaassa mahdollisessa iskussa.

Raksilan pesäpallostadionilla kaasutellaan viikonloppuna kaksi Bothnia cupin osakilpailua. Niistä ensimmäinen, perjantai-iltana ajettava kisa, toimii samalla Stadion snowcrossin SM-kisana.

Tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan yhteensä 32 huippukuljettajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Kisan tasosta kertoo se, että seitsemällä kuljettajalla on kokemusta Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoista.

Pro-kuljettajien lisäksi estradille pääsevät myös kaikki kansalliset kisaluokat.

– Meiltä toivottiin kovasti viime vuoden kisan jälkeen, että myös kansalliset luokat pääsisivät ajamaan kilpaa Raksilaan. Päätimme järjestää kisat perjantaina päivällä, vaikka arkipäivään sisältyi omat riskinsä.

– Näköjään riski kannatti ottaa, sillä perjantain kansallisiin luokkiin on ilmoittautunut peräti 122 kuljettajaa, kilpailun promoottori Heikki Aitto-oja myhäilee.

Stadion Snowcross -tapahtuma Oulun Raksilassa perjantaina ja lauantaina. Lisätietoa ja tarkemmat kisa-aikataulut osoitteesta www.snowcrossoulu.com.

Joonas Keskiaho

Syntynyt 12. kesäkuuta 1992. Kotoisin Pudasjärveltä, asuu nyt Rovaniemellä.

Työpaikka: BRP Finland Oy. Työskentelee testikuljettajana Rovaniemen kelkkatehtaalla.

Harrastukset: Hiihto, kuntosali, lenkkeily ja pöllinparkkuu.

Muuta: Isoveli Jyri on Suomen ensimmäinen snowcrossin freestyle-ammattilainen. Toinen isoveli, Jesse, puolestaan hoitaa mekaanikon hommia Joonas Keskiaholle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image