Rakkaus rautaan ruostui

Laji vaihtui. Juhani Mursu ei halua enää koskea painonnostotankoon. Sauvakävely riittää kuntoiluksi. KUVA: Eljas Sallmén
Urheilu 29.10.2002 0:00
Jussi Pääkkönen
Ikä ja viisaus tunnetusti lisääntyvät yhtä aikaa. Sen on todennut myös Oulun Pyrinnön 1960-luvun mestarinostaja Juhani Mursu.

Lumijoelta maailmalle lähtenyt Mursu, 62, rakasti rautaa aikoinaan niin paljon, että punnersi parhaimmillaan ylös ME-painot. Viimeiseen 20 vuoteen hän ei kuitenkaan ole tankoon koskenut. Eikä koske.

"Järki sanoo, että rautaan ei kannata enää tarttua. Mursun nostot on nostettu", hän sanoo rauhallisen päättäväisesti.

Päätöstä ei ole tarvinnut tehdä siksi, etteivät painot irtoaisi maasta; paremminkin on kysymys itsesuojelusta. Mursu epäilee, että maltti ei vieläkään riittäisi pitämään rautamäärää kohtuullisena; vietti vaatii laittamaan tankoon aina pikkuisen lisää.

"Kun lopetin kilpailemisen, yritin käydä punttisalilla kuntoilemassa. Siitä ei tullut yhtään mitään", Mursu tiivistää.

Tiukka asenne on kuitenkin hieman lipsunut, sillä parin viime vuoden aikana Mursu on löytänyt itsensä muutaman kerran katsomosta. Nostajaveteraanien mestaruuskisat toivat miehen pitkästä aikaa Ouluunkin, mutta tankoon häntä ei saatu vieläkään tartutettua. Ohjelmassa oli lähinnä vanhojen kaverien tapaamista, palkintojen jakoa ja menneiden muistelua.

Entisellään ei ole Oulu, eikä edes rauta. Punttisalien meiningistä puhumattakaan. Juhani Mursun mielessä ovat yhtä tärkeillä sijoilla vuoden 1969 Varsovan MM-nostot ja sen aikaiset piirinmestaruuskisat. Hyvähenkinen nostajaporukka piti homman hauskana, oltiin sitten isoilla tai pienillä areenoilla.

"Nykyisin tästä lajista puuttuu hehku ja hohto. Liian totiseksi on tosin mennyt muukin urheilu."Sukset ristiin
dopingasioissa


Juhani Mursu voitti Varsovassa 75 kilon sarjassa punnerruksen hopean ja yhteistuloksen pronssin. Sen jälkeen hän muutti Ruotsiin, sai pikavauhtia kansalaisuuden ja valmistautui edustamaan Ruotsia Münchenin olympialaisissa 1972.

Kaksi viikkoa ennen olympialaisia Mursun akillesjänne napsahti poikki, ja mies katseli kisat televisiosta jalka kipsissä.

"Kunto oli niihin aikoihin parhaimmillaan. Edellisenä vuonna punnersin ME:n ja Münchenistä odoteltiin melko varmaa mitalia. Loukkaantuminen oli tiukka paikka", Mursu myöntää.

Ura jatkui hiljakseen muutaman Ruotsin mestaruuden verran, kunnes 1980-luvun alussa Mursu löi hanskat naulaan yhdellä päätöksellä. Valmennushommiin ajautunut vanha mestari ei hyväksynyt Ruotsin valmennusjohdon toimintatapoja dopingasioissa ja katsoi parhaaksi tehdä pesäeron lajiinsa.

Mursu ei halua repostella vanhoja asioita, "koska se ei auta mitään". Häntä kuitenkin tympii vieläkin se, että käryn käytyä urheilijat jätettiin yksin kantamaan vastuu, vaikka aineet saatiin valmentajilta. Johtoporras kuitenkin pesi kätensä eikä tiennyt touhuista mitään.

Doping on hänen mielestään edelleen painonnoston ongelma.

"Ei kuitenkaan pohjoismaissa, joissa valvonta on tiukkaa. Mutta kyllä jokaiselle on selvää, ettei joku 67-kiloinen kiinalainen nosta 200 kiloa käyttämättä jotain. Laji pitäisi saada tasapuoliseksi ja kontrolliin Euroopan ulkopuolellakin", Mursu toivoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:18
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
50
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
23
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image