Rajatapaus

Ruotsalaiset veljekset Hans ja Holger Pääjärvi aikovat käydä jatkossakin katsomassa Haaparanta-Tornio Palloveikkojen kotiotteluita. ”Elitserieniin nousu ei ole mahdotonta”, Holger Pääjärvi sanoo.
Urheilu 21.11.2008 0:00
Kai Nevala
Vihreä uliseva palosireeni on vanha ja tuttu, poika veivin varressa paljon nuorempi ja kokemattomampi.

"Veivaa, fy helvete! Det var mål", roihuun lisää puita kantava mies karjaisee natiaiselle.

Poika veivaa ja Tornion Palloveikkojen tavaramerkki, palosireeni ulvoo maalia Haaparannan Gränsvallenilla. Osuman kunniaksi taivaalle laukaistaan myös yksinäinen ilotulitusraketti.

Kello on 20.07 Suomen aikaa, tuntia vähemmän täällä Ruotsin puolella. Haaparanta-Tornio Palloveikot, HTPV, on tehnyt kauden ensimmäisen maalinsa kotikentällään - ei siis ToPV.

Joukkue on ennenkin pelannut Ruotsin Allsvenskanissa, mutta nyt tässä on jotain lopullista. Nimi osoittaa rajayhteistyön lisäksi sen, että kyseessä on sama Palloveikot, joka on hallinnut suomalaista jääpalloa vuosikymmenen ajan.

Jäällä luistelevat tutut ohtoset, zolotarevit, vaattovaarat, koivistot ja körköt.

Näin se rautalanka vääntyy: kentällä on suomalainen joukkue, joka pelaa Ruotsin sarjassa.

Harvinaista? Kyllä.

Historiallista? Kyllä.

Erikoista? Sitäkin.

Yksinäinen raketintynkä joudutaan siivoamaan jäältä pois.

"Pojat ampuivat vähän liian läheltä", joku hörähtää.Yhteistyön nimeen


Aloitetaan alusta, käännetään kelloa puoli tuntia taaksepäin. HTPV:n Haaparannan puolen puhemies Tommy Innala toivottaa ruotsalaiset vip-vieraat tervetulleeksi jäähallin yläkertaan.

Innala kertoo, kuinka tämä on tärkeä juttu koko rajayhteistyön kannalta.

"Tästä on yhä enemmän tulossa yksi kaupunki ja urheilu on siitä hyvä esimerkki. Yritämme markkinoida niin, ettei joukkue ole torniolaisten oma tai haaparantalaisten oma. Tämä on maailman paras joukkue: kellään muulla ei ole näin paljon omia kasvatteja", Innala innostuu ja lyö ylähuulensa täytteeksi nuuskaa.

Maassa maan tavalla. Pöydässä on Julmustia ja pitkiä nakkeja.

Ulkona Laurin perhe lämmittelee käsiään roihujen kyljessä. Laurit ovat esimerkkitapaus, sillä he asuvat Haaparannan puolella. Suomalainen perhe on käynyt katsomassa ToPV:n otteluita yli vuosikymmenen ajan.

"Ei täällä ole paljon haaparantalaisia, kyllä tämä on torniolaisten juttu. Asplövenin kiekkojoukkue on Haaparannalle vielä kovempi juttu", Ilkka ja Lea Lauri toteavat ja Niko-poika nyökkää päätänsä.

Laureille joukkueen siirtyminen Ruotsin puolelle ei ole ongelma, päinvastoin.

"Suomen liigassa pelit alkoivat olla liian yksitoikkoisia. Lisäksi Ruotsissa on erilainen, paljon parempi pelikulttuuri", Ilkka Lauri sanoo.

Ainakin avausotteluun on tungosta, sillä pelikello on tikittänyt kymmenen minuutin päälle ja jono kiemurtelee vielä jäähallin päädyn taakse sadan metrin verran. Osaselitys löytyy siitä, että vierasjoukkue on paikallisvastustaja 50 kilometrin päästä. Rakas Kalix haluaa Palloveikkojen tavoin nousta korkeimmalle sarjatasolle Elitserieniin.Maalintekijä - målgörare


Tommy Innala kiihdyttää itseään vauhtiin. Mies on siirtynyt selostuskoppiin ottelun kuuluttajaksi. Haaparanta-Tornio pitää Kalixia pilkkanaan ja Innala saa syyn avata mikrofoninsa.

Kuulutukset kahdella kielellä, tottakai - ja välillä sekaisin kolmellakin.

"Maalintekijä, målgörare, nummer elva, numero yksitoista, number eleven, maalikuningas, skyttekungen, king, Jari Vaattovaara", Innala hehkuttaa.

Luukulta kerrotaan, että myytyjen lippujen määrä on yli 700. Gränsvallenin jääpalloillassa on tuhatkunta katsojaa. Suurimmat ryhmät ovat Torniosta ja Kalixista.

"Haaparantalaisia on ehkä 100-150", Holger Pääjärvi arvioi.

Ruotsalainen Pääjärvi on katsomossa veljensä Hansin kanssa.

"En käynyt koskaan katsomassa Suomen liigaa, mutta Haaparannan otteluita olen nähnyt 1960-luvulta lähtien. Jos HTPV nousisi Elitserieniin, niin se olisi merkittävä asia koko Norrbottenille", Pääjärvi kertoo.

Pääjärven mukaan Etelä-Ruotsissa on hieman ihmetelty, miten suomalaisen joukkueen voi kokonaisuudessaan siirtää Allsvenskaniin. Hänelle asiassa ei ole mitään kummallista.

"Kun katsotaan nykyaikana parhaita joukkueita, niin lähes kaikki pelaajat saattavat olla ulkomailta. Meidän kaupunkien välillä ei ole rajaa."

Kentältä kajahtaa suomalaisia huutoja: "Nyt jätkät herätys, liike, liike, liike!"

Tornio johtaa jo viidellä maalilla, mutta katsomon toisessa päässä joku yrittää vielä: "Kom igen, Kalix, kom igen."Pukukopin tunnelmaa


Kotiyleisö saa haluamansa, kun HPTV voittaa ensimmäisen kotiottelunsa 6-1. Suomessa tuijotetaan jo Kymmenen uutisia.

Vihreävalkoisen joukkueen pukukopissa on tunnelmaa. HTPV:n ainoa ruotsalaispelaaja Peter Norén piiskaa poppoota yhä iloisemmaksi.

"Hurra, hurra, hurra", koko miehistö mölisee ruotsiksi.

Seuran moottori Markku Taramaa ei voi peitellä hymyään.

"Tämä on suuri voitto koko suomalaiselle jääpallolle. Moni on arvostellut meitä, mutta heidän pitäisi olla ylpeitä. Suomalainen joukkue kaatoi juuri ryhmän, joka on ollut Elitserienissäkin."

Kaipaatko jotain suomalaisesta liigasta?

"Juuri tällä hetkellä en."

Torniolaispelaajat kuoriutuvat hikisistä pelitamineista ja suuntaavat pukuhuoneen saunaan. Ulkona pakkasessa hyrisee bussi, jonka otsassa lukee valokirjaimin Kalix Bandy.

Bussi lähtee liikkeelle ja kääntyy keskustan liikenneympyrästä Kalix-kyltin osoittamaan suuntaan. Vasemmalle jäävät Ikean sinikeltaiset värit ja sen takaa Torniosta hennosti kajastavat valot.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

20:43
Susitutkija Ilpo Kojola: “Susien vaaral­li­suu­desta liikkeellä perätöntäkin tietoa, mutta ihmisten susipelko on otettava vakavasti" Tilaajille
19:35
Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion Brysselissä - halusi keskittyä huippukokouksen asiasisältöön
19:24
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
19:00
Tupakoinnin väheneminen pysähtyi, mutta enemmistö tupakoivista haluaisi lopettaa – sauhuttelija kuolee keskimäärin 10 vuotta nuorempana Tilaajille
18:37
Lastauskoneen öljyä vuoti maahan Suomussalmen puuterminaalissa
18:25
Oulun Heinäpäästä maailmalle ponnistaneelle raviohjastajalegendalle Jorma Kontiolle 11 000 voittoa täyteen – "Kunto on oikein hyvä ja töihin on mukava lähteä"
18:00
Bättre Folkin Aki Roukala käänsi levottomuutensa vahvuudeksi – vuosien työ valokuvan ja festivaalien parissa poiki taidepalkinnon Tilaajille
69
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
49
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
45
Pouttu aikoo valittaa kasviliha-termin kieltämisestä hallinto-oikeuteen – SK: Yhden valituksista teki kilpailevan yrityksen johtaja
35
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
35
Oulun ja Helsingin väliset junayhteydet nopeutuvat – yhteysvälillä marraskuun matkustajamäärä peräti 23 prosenttia viime vuotta suurempi
31
137 Oamkin työntekijää siirtyy Oulun yliopiston palvelukseen – tulossa uusi yhteinen palveluorganisaatio
28
Viestintäpäällikkö kielsi toimittajia kysymästä al-Holista ennen huippukokousta – pääministeri Marin pahoittelee "turhan jyrkkää" ohjeistusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Uudenmaan, Kymenlaakson, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image