Raatin yleisö jopa mylvähteli, mutta Vasalan ennätys jäi voimaan – Topi Raitanen paineli 1500 metrin voittoon

Topi Raitanen (edessä) voitti Oulun Tähtikisojen 1500 metrin juoksun. KUVA: Matti R‰ty
Urheilu 14.8.2019 22:20
Sami Korkala

Keskiviikkona Raatin stadionilla käytyjen Valkean kaupungin kisojen päälaji 1500 metriä oli kovatasoinen otatus, mutta Pekka Vasalan 47 vuotta vanhentunut Suomen ennätys 3.36,33 sai levätä rauhassa. Suomen estejuoksun selkeä ykkösnimi Topi Raitanen pisteli voittoon ajalla 3.41,01, mikä jäi kolme kymmenystä hänen omasta ennätyksestään.

­ – Olisin tarvinnut parempaan aikaan vielä selkeämmin sellaisen kisan, jossa taistellaan tosissaan voitosta loppuun saakka, Raitanen summasi.

Kisan ensimmäisellä kilometrillä veto oli Raitasen makuun hieman liian verkkaista. Muutamaa sekuntia on paha kuroa kiinni viimeisellä kierroksella.

– Puolan kisa saattoi vielä painaa jaloissa, Raitanen viittasi sunnuntaina juostuun Superliigan estekisaan.

Raitasella riitti silti viimeisellä kierroksella hyvin höyryä jättää Norjan Ferdinand Edman taakseen. Kolmas oli Ruotsin Emil Danielsson.

Limingan Niittomiesten Samuli Hussa nautti kovasta seurasta ja paranteli ennätystään aikaan 3.50,90. Aika on Suomen tämän kauden tilastossa kahdeksanneksi kovin.

Tonnivitosen loppusuoralla yleisöstä kuului vanhan liiton mylvähtelyä, kun suomalainen kiihdytti voittajana maaliin.

Qatarin Dohassa syyskuun lopussa alkavien MM-kisojen poikkeuksellisen myöhäinen ajankohta haastaa yleisurheilijoiden normaalin rytmityksen. Raitasen oululaisvalmentajalla Janne Ukonmaanaholla on ollut mietittävää.

– Hyvin poikkeuksellinen juttu, että lokakuussa pitää olla kunnossa, Ukonmaanaho puntaroi.

– Mitä olen katsellut, niin olen nähnyt erilaisia lähestymistapoja. Jotkut ovat esimerkiksi aloittaneet kautensa myöhemmin.

Raitanen aloitti kautensa normaalisti alkukesästä ja piti välillä harjoittelujakson. Seuraavaksi hän lähtee valmistautumaan Keski-Eurooppaan ja matkaa korkean paikan leiriltä MM-kisapaikalle joko suoraan tai lyhyen Turkin-pysähdyksen kautta.

­– Tässä on sellainen kutina, että viimeinen napsu pitäisi olla otettavissa ennen MM-kisoja, Ukonmaanaho sanoo.

Keskiviikon kisa kuului Tähtikisa-sarjaan, missä kootaan muutamaan lajiin tasokas osanottajalista. Muutamien poisjääjien takia taso ei ollut aivan odotettu, eikä yleisöäkään laskettu tuhansissa. Lisäksi ajanotto-ongelmien takia ratalajien aikataulua jouduttiin rukkaamaan.

Kalevan kisojen satasella yllättäen viidenneksi juossut Oulun Pyrinnön Jandeh Jallow pääsi ensimmäistä kertaa urallaan alle 12 sekunnin. Aika 11,95 oli kahdeksan sadasosan parannus juoksijan aiempaan ennätykseen.

– Vihdoinkin. Oli aikamoinen helpotus päästä 12 sekunnin alle, Jallow iloitsi.

– Olen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012 ollut harjoituskauden ja kilpailukauden terveenä, ja ennätyksestä on lähtenyt puoli sekuntia.

Alkuerässä jamaikalainen olympiamitalisti Kerron Stewart tykitti näytöshenkisen juoksun aikaan 11,81. Kisan alla Stewartille haettiin lainapiikkareita kuulutuksella.

Seiväspaikalla Oulun Henriikka Könönen ja Enna Hassinen eivät päässeet aivan parhaimpaansa. Könönen oli toinen neljän metrin tuloksellaan ja tälle kaudelle paluun tehnyt Hassinen ylitti 370.

Naisten 3000 metrillä kymppitonnin Suomen mestari Johanna Peiponen juoksi selkeään voittoon ajalla 9.45,61.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yleensäkin Oulun urheilutapahtumista ei mainosteta / ilmoitella missään. Mistä johtuu ???
Moni (urheilu) tapahtuma mennyt sivu suun kun niistä ei ilmoitella missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapahtumasta kirjoitettiin etukäteen, että tässä yritettäsiin juosta Suomen ennätystä tonni vitosella Raitasen toimesta. Miestä kun haastateltiin kisan jälkeen, niin ei kyllä mies ollut itse lainkaan tietoinen tällaisesta. Kertoi, että tyytyi tässä seurailemaan muita ja ottamaan voiton kisasta. Lyhytjänteistä toimintaa mainostaa katteettomilla lupauksilla tapahtumaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on Oulu surkeasti mainostanut tätäkin ettei vaan tulisi Raattiin yleisöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyrintö on kyllä surkea kisajärjestäjä. Muutenkin homma heillä tuntuu ontuvan. Kivaa ei ole yleisössä eikä urheilijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin ala-arvoisesti järjestetty tapahtuma,oikeastaan kaikki mikä mahdollista meni pieleen, valitettavasti.Ajanotto, kenttäkuulutus, tauot pitkiä, myyntipisteet nolla, miten voi olla mahdollista että annetaan tapahtuman mennä täysin pieleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei juokse Topi Raitanen 1500 metrin suomen ennätystä. Ei tänä kesänä eikä tulevaisuudessa. Mutta 3000 m estejuoksussa ennätys voi tulla ensikesänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitäkö se mylvintä olikin, minä luulin että jossain on maatalousnäyttely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisurheilijoiden tyypillisimpiä kommentteja on että olisi voinut mennä paremminkin. Mutta ei mennyt. Kovuus siis puuttuu. Ehkä sitten ensi kerralla. Ehkä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleisurheilu häviää Suomessa kaikilta muilta paikkakunnilta paitsi Etelän valmennuskeskuksista, Helsinki, Tampere ja Jyväskylä ajettu niiksi.
Kaikki yleisurheilun huippu valmennus ja urheilijat muuttaa näihin kolmeen Etelä Suomen kaupunkeihin.
Helsingissä on suuret johtajat näin näyttäneet, eipä ihme jos perinteikkäässä suuressa yleisurheilu keskuksessa Oulussa järjestelytkin jo nykyään tökkii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mennyt kisat järjestäjiltä putkeen. Ajanotto-ongelmaa, kyllä, mutta kun ne saatiin kuntoon, niin edelleen odoteltiin, syystä tai toisesta, jotakin, ennen kuin esim. rataesittelyt saatiin käyntiin. Tämä toistui useita kertoja, stadionilla ei tapahtunut mitään, vain vanhat iskelmät soi. Ymmärrän kyllä rajalliset resurssit, mutta vertailu esim heinäkuun Monacon Timanttiliigaan on raju - 3 tuntia lajien ja tähtien jatkuvaa ilotulitusta ja sisään pääsi 10 eurolla. Oikeasti hävetti tänään katsoa Rastin räpellystä, harmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan kannattanut jossain mainostaa näitä kisoja, ois voinut vaikka jokunen katsojakin tulla. Ei ollut mitään tietoa että järjestetään tällaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaikka lehet tulee kotiin ja luetaanki niin missä tästä tapahtumasta mainittu ? oisko mun pitäny olla siellä faceboocissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattumalta kuulin jonkun mainitsevan kisoista ja areenasta maanantain tähtikisalähetyksen lopuksi mainittiin seuraavan lähetyksen olevan Oulusta. Muuten ei mitään tietoa, ei mainoksen mainosta edes siellä facebookissa. Oulun Pyrinnön sivuilla epämääräinen esittely kisoista, joista edes aikataulua oli vaikea saada selville. Ja lipun hinta 15€!! Että ei ihme jos ei laskettu tuhansissa osallistujia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanaikaisessa Lippo pesisottelussa 600 pinnassa yleisöä.
Liekö Raatissa ees samaa.
Koululaiset pitäis pakottaa tuollaisiin yu kisoihin jotta saisivat ees jonjkinlaista tunntumaa.
Taitaa vain olla niin että nyky naisvaltainen opettajoukko ei oo kiinnostunut vähääkään, miksikähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image