Vertailu Norjaan kismittää Kojonkoskea: "Pitäisi ottaa realismi käteen, missä me olemme"

Mika Kojonkoski painottaa suomalaisten menestystä Sotshiin verraten.
Pyeongchangin olympialaiset 2018 25.2.2018 13:27
STT, Kaleva

Mika Kojonkoski toimi 2000-luvulla Norjan mäkihyppymaajoukkueen valmentajana. Tuskin hän silloin tiesi, että joutuisi myöhemmin selittelemään Suomen olympiakisamenestystä vertailussa maailman johtavaan talviurheilumaahan Norjaan.

– Puhutaan, että meidän pitäisi menestyä kuin Norja, mutta pitäisi ottaa realismi käteen, missä me olemme, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Kojonkoski sanoo.

Hän toimi sunnuntaina päättyneissä Pyeongchangin talviolympiakisoissa Suomen joukkueenjohtajana. Kuusi mitalia saavuttanut Suomi kalpenee menestysvertailussa olympialaisten ykkösmaahan Norjaan, jonka 39 mitalin saaliista 14 oli kultaisia kiekkoja.

Norja rikkoi myös talviolympialaisten mitaliennätyksen. Aiemmin maan suurin mitalisaalis talvikisoista oli ollut 26 mitalia.

Norjan menestys ei ole sattumaa.

– Norjassa heittäytyminen urheilijan maailmaan on paljon vetovoimaisempi mahdollisuus kuin Suomessa, jossa se valitettavasti on riskisijoitus. Kun Suomessa heittäytyy urheilijan polulle ja menee maitokauppaan, mökin mummo kysyy, mitä oikeasti teet, Kojonkoski vertaa.

Raha ratkaisee

Suomalaisen huippu-urheilijan on löydettävä sisältään elämäntapa-atleetti, jos mieli menestyä. Sellaisesta käy esimerkkinä kolmella sadasosasekunnilla miesten 500 metrin pronssimitalin hävinnyt pikaluistelija Mika Poutala. Hän muutti vajaat kolme vuotta sitten parempiin harjoitusoloihin Kanadaan.

– Poutalan pitää heittää elämä Calgaryyn, Norjan Håvard Lorentzenilla (500 metrin olympiavoittaja) ovat maailman paras valmennus, paras asiantuntemus ja parhaat olosuhteet vieressä.

Norjalaisen huippu-urheilun katto-organisaatiolla Olympiatoppenilla on tukirahaa, millä mällätä.

– Olympiatoppenin kautta menevät rahat ovat 15 miljoonaa euroa, kun ne meillä ovat kuusi miljoonaa, Olympiakomitean Kojonkoski kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Kojonkosken aikana ei ole millään lailla tulokset parantuneet .Vain jonkun yksittäisen valmentajan urheilija ,on parantanut tuloksiaan .Kun ei tulosta niin ulos .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä Kojonkosken juttu kaikilta osin paikkaansa.

Esimerkiksi v. 2018 talviolympialaisissa ns. laturetkivauhtia esittänyt Aino-Kaisa Saarinen sai ministeriön myöntämää veikkausvoittovaroista maksettua verotonta urheilija-apurahaa v. 2013 = 10 000 euroa, v. 2014 = 20 000 euroa, v. 2015 = 20 000 euroa, v. 2016 = 20 000 euroa sekä v. 2017 = 20 000 euroa.

Ei meillä voida hukata niukkoja valmennusrahoja väärin perustein tai vanhoilla meriiteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne ne 6 miljoonaa oikein menevät? Jos rahan käyttöä verrataan Norjaan, niin Suomen olisi kuulunut saada suhteessa 40% Norjan mitalisaaliista, eli 15 mitalia. Taitaa rahat valua herrojen ja päälliköiden palkkioihin ja kestitykseen urheilijoiden sijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole suhteessa rahaluvut menestykseen suomella pitäisi olla 13 mitallia tuolla panostuksella. Ei riitä selitykseksi norjan menestymiseen. Taustalla on muutakin herra kooojonkoos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä kannata vertailla norjaa ja suomea keskenään! Mielestäni yksi asia on faktaa, suomalainen yleisö on osa syyllinen ettei urheilija pärjää! Urheilijaa kannustetaan vaan jos saa mitalin, mutta kun häviää häntä arvostellaan haukutaan ja onpa jo ikärasismia joukossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kojonkoskelle potkut koska mies ei osaa hommaansa. Usein olen miettinyt että täysin turha heppu joka vaan nostaa huippupalkkaa tekemättä yhtään mitään.
Turhaan Kojonkoski selittelee. Norja on Norja ja sen maan menestys ei perustu mihinkään muuhun kuin dopingiin, jokainen sen tietää ja siksi en noteeraa Norjaa ollenkaan koska yksikään sen maan urheilija ei ole puhdas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaisilla on dopaukset kohdillaan, eikä ne jää kiinni, vaikka nyt sattu yks Johaug-kömmähdys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti luvataan menestystä, kun ollaan pestiä vailla mutta huonon tuloksen edessä mennään realismin taakse piiloon. Politiikassakin ollaan vaalien alla köyhän asialla mutta takki vaihtuu heti kun äänet on laskettu. Se on vaan niin vaikeaa päästä irti "valheellisesta" toimintatavasta, koska silloin saa jäädä lehdellä soittelemaan. Oikeasti Kojonkosket yms eivät ole saaneet mitään muutosta aikaan..ainakaan parempaan päin. Todellisuus on Suomessa vaan niin, että hyvää ainesta ei riitä joka lajiin ja vielä vähemmän on niitä, jotka uskaltavat kulkea omaa polkuaan, ei rahan vaan intohimon voimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kojon kanssa monessakaan asiassa samaa mieltä mutta pistäppä silti jotain faktaa Kojonkosken lupauksista pestattavana ollessaan.
Tuuleen huutelu on niin turhaa ja helppoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2020 suomen piti olla suurin pohjoismaa ja haaveeksi jää! Vaikka olisi 2050 niin suomi tulee ruotsin ja norjan takana. Tällaiset urheilun huippuyksikön antamat askelmerkit kertovat juuri siitä, josta johtajien pitäisi kantaa vastuu eroamallaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikeastaan halua syyttää Kojonkoskea, vaan enemmänkin tätä meidän länsimaisten sivistysvaltioiden poliittista peliä, jossa lupaukset ja todellisuus eivät kohtaa muutoin kuin hyvällä tuurilla. Tuskin Kojonkoski tai vaikka Sipilä olisi päässyt pallilleen, ellei olisi maalaillut visioitaan hädän hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on varmasti johtajia enemmän kuin Norjassa ja kaiken maailman byrokraatteja! Valtio jakaa heidän palkat, urheilijat maksaa vanhempien rahoilla pahimmillaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset kilpailijat tarvitsevat Kojonkosken tilalle henkilön joka ei vertaa mökin mummoa alentavaan sävyyn ,lehti jutuissaan .Jokainen Suomalaisen mökin mummo on aina arvostanut Suomalaista urheilijaa .Mutta urheilija tarvitsee palkkaa ja tai sponsoreita ,voidakseen kilpailla koko päiväisesti .Millainen summa veronmaksajien rahoja kuluu johtoon ja mitä saavat urheilijat ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaveri lupasi ilmoittaa sunnuntaina haluaako jatkaa vai ei. Nyt sitten ilmoitti että keskiviikkona ilmoittaa. Mutta. Hän sanoi Ylen haastattelussa "jos tämä nykyinen koneisto saa jatkaa, niin tulee enemmän menestystä". Olen itse sitä mieltä että Kojonkoski pitäisi pistää pois ja antaa uuden henkilön joka oikeasti asettaa päämäärät ja tavoitteet. Kojonkoski lähti siitä, että kisoissa tulee olla kivaa. Tavoitteita ei yleensä ollut urheilijoille asetettu. Taisi kaveri keskittyä omien etujen ajamiseen. Kuten pyörän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokkariveljineen että Suomi on pohjoismaiden ykkönen urheilussa vuonna 2020. Johan tuolle nauraa aasitkin. Parempia tai pahempia lupauksia on antanut vain Timo Soini eduskuntavaaleissa 2015. Niille nauraa nyt hevosetkin. Kansa tosin itkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilija asettaa itselleen tavoitteet, ei kukaan muu! Se muu antaa mahdollisuudet päästä tavoitteisiin, rahaa paljon, valmentajat, huolto, psykologit jne. Urheilija tulee paikalle silloin kun on sovittu, tekee kaikkensa menestyksen eteen jne. Päämäärät tehdään yhdessä urheilijan ja valmentajan kanssa, mutta talous ym. asiat oltava kuten Ruotsissa ja Norjassa kunnossa.
Johtajia ei tarvita kuin yksi joka hommaa rahat toimintaan, ei mitään muuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpa- ja huippu-urheilun voi antaa toimia ihan kaupalliselta pohjalta. Se riittää vallan mainiosti. Tukirahaa tähän viihteeseen tulee liike-elämältä kiinnostuksen ja menestyksen suhteessa.

Jos yhteiskunnan varoja halutaan käyttää liikuntaan, ne tulee suunnata ihmisten toimintakykyä ylläpitävään terveystavoitteelliseen toimintaan. OK ja muut liikuntajärjestöt eivät sitä tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
81
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
67
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image