Tal­vio­lym­pia­lai­set ovat Ylelle valtava projekti – Ovatko selostajat Pasilassa vai Koreassa?

Pyeongchangin olympialaiset 2018 21.2.2018 6:56
Jarkko Harjumaa

Yleisradio menetti miesten jääkiekon tv-oikeudet, mutta olympialaiset näkyvät edelleen vahvasti Ylen kanavilla. Olympialaiset ovat Ylen suurin yksittäinen sisältöprojekti tänä vuonna.

Petra Manner emännöi Ylen olympiastudiota Pasilassa. KUVA: Tomi Hänninen

Suomalaisten penkkiurheilijoiden herätyskellot ovat pirisseet aamuyön tunteina vajaan parin viikon ajan. Kaukosäätimen numero kaksi on hieman kulunut: Veronmaksajien kustantama Yleisradio on tehnyt jälleen suuret satsaukset olympialaisten kisalähetyksiin, vaikka olympialaisten televisiointioikeudet on myyty mediajätti Discoverylle.

Miten Yleisradio hoitaa olympialaisten studiojärjestelyt, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen?

– Käytämme muutamista edellisistä olympialaisista hyväksi todettua etätuotantomallia, joka tarkoittaa sitä, että pääosa radioon, televisioon ja verkkoon tulevasta sisällöstä tehdään Pasilasta käsin. Kisapaikalla oleva henkilöstö sitten tekee paikallaolon tuntua.

Ovatko selostajat paikan päällä vai Pasilassa?

– Pääosa selostuksistamme tulee Pasilasta. Olemme kuitenkin todenneet, että joissain lajeissa paikallaolosta tulee selkeää lisäarvoa. Tällaisia lajeja ovat muun muassa jääkiekko, alppihiihto ja hiihto.

Kuinka paljon työntekijöitä Yleisradio on lähettänyt Koreaan?

– Kisalähetyksiä tekevän tiimin koko paikan päällä on noin 70 henkeä. Luku sisältää sekä ruotsin- että suomenkieliset lähetykset. Tästä on aina paljon puhetta, mutta esimerkiksi Sveitsin yleisradiolla on paikan päällä 160 henkeä ja amerikkalaisilla tv-yhtiöillä moninkertaiset määrät. 

Kuinka iso porukka Yleisradiolla työskentelee kotimaassa olympialaisten parissa?

– Yhden vuorokauden aikana Pasilan päässä tarvitsemme noin 120 työntekijää, että saamme kaiken tarvittavan ulos. Kisojen aikana yhtä lajia saattaa yksi tyyppi käydä selostamassa pienen hetken ajan, ja lisäksi teknisten asioiden parissa työskentelee paljon ihmisiä. Kaiken kaikkiaan listoillamme kiertää yli 300 nimeä koko kisojen ajan, jos Koreassa paikan päällä olijat lasketaan mukaan. 

Miesten jääkiekkoa ei näytetä Ylen kanavilla, onko siitä tullut palautetta?

– Kun emme voi televisiossa näyttää miesten kiekkoa, teemme sen radion välityksellä todella hyvin. Meillä on myös selostajat otteluissa paikan päällä. Voi olla, että hyvin hoidetun radion seurauksena palaute jääkiekon näkymättömyyteen on ollut yllättävän vähäistä. Toisaalta naisten ottelut ovat keränneet todella hyvin yleisöä. Alkusarjan Suomi–USA-kamppailussa katsojakeskiarvo oli 741 000. Oli kyseessä sitten naisten, miesten tai nuorten pelit, lukema on huikean kova.

Euroopan yleisradiot joutuivat väistymään

2012 Lontoon olympialaisiin asti kisojen televisiointioikeudet Euroopassa myytiin Euroopan yleisradiounioni EBU:lle.

Kansainvälinen olympiakomitea myi Sotshin talvi- ja Rion kesäolympialaisten Euroopan tv-oikeudet ranskalaiselle Sportfive-agentuurille.

2018–2024 oikeudet osti amerikkalainen tv-jätti Discovery. Kauppasumma oli 1,3 miljardia euroa.

Yhtiö omistaa Suomessa ilmaiskanavat TV5, Kutonen ja Frii sekä maksulliset Discovery- ja Eurosport-kanavat.

Discovery ja Yle tekivät alilisenssisopimuksen 2018 ja 2020 olympialaisten esittämisestä Suomessa.

Lue lisää 21.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Ja mitä ihmettä tekevät Jauhojärvi ja Palander Koreassa? Kaiken maailman höpötyksiä siellä hääräävät ja niille vielä maksetaan siitä?! Tähänkö se yle-vero menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Härkönen pois ölähtelemästä ja Perunka on aivan "liian viisas" höpöttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä lie tarttunut YLE:n selostajiin yleinen ölinätauti ? Kuka HUUTAA KOVITEN.

Härkönen pahin, Hannula hyvä (paha) kakkonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko sattuneet huomaamaan, että jääkiekkoa Yoda selostaa? Ei ole Suomi pystynyt kiekkoa maaliin panemaan eikä syöttöä vastaanottamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on ne selostuksen ammattilaiset jotka kykenevat selostamaan ja kertomaan luontevasti erilaiset lajit?
Ja vieläpä ilman ns. "asiantuntijoita". Aivan liikaa höpötetään ja pulistaan kaiken maailman höttöä monesta suusta. Riittäisi aivan hyvin yksi asialleen perehtynyt selostaja, jolla on kyky keskittyä olennaiseen. Joskus ei selostuksesta voi edes päätellä mikä laji on kyseessä. Laittakaa nämä entiset kehäraakit maitojunalla kotiin ja ottakaa siellä Ylelläkin kunnon kiky-loikka. Suomi nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa lajeista selostetaan Helsingistä. Hiihto ja alppihiihto selostetaan Koreasta. Näiden molempien asiantuntija -kommentaattorit ovat myös Koreassa ja tekivät siellä jopa omia raportteja. Sen sijaan mm, ampumahiihto selostetaan Suomesta. Petra ja kumppanit juontavat lähetyksen Suomen studiosta. Jääkiekolle ihan sama kun miesten ottelut näkyvät eri firman kanavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan liikaa tyhjänpäiväistä lässytystä.Ohjelmatietoihin kellonaika milloin itse kilpailu alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hurjan iso kiitos kuuluu kyllä YLEn olympialähetysten tekijöille! Ammattimaista ja eritoten kiinnostavaa sisältöä tuottavat varsinkin kun vertaa naapurikanavan lähetyksiin. Toivottavasti YLE lähettää jatkossakin suuret urheilukisat, näistä maksan mielelläni muutaman euron.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän ne YLEn rahat menee. Loppuvuodeksi tiedossa televisioon vain halvimpia uusintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle Urheilu ylittää budjettinsa joka ikinen vuosi. Se johtaa tietysti leikkauksiin muissa toimituksissa ja myös irtisanomisiin.
Saamme nauttia yleverolla koko ajan huonommista ohjelmista. Myös karut ulkoistamiset johtuvat budjetin ylityksistä ja siitä seuraa, että ohjelmat ostetaan voittoa tekeviltä indiefirmoilta ja kustannukset ovat kaksi-kolme kertaa kalliimpia. Verot menevät suurimmalla osalla ulkomaille tai ne kikkaillaan aggressiivisella suunnittelulla mahdollisimman pieneksi. Kiitos osaamattomat Ylepäälliköt, Kokoomus ja Keskusta. niin ja Ylepäälliköille maksetaan tietysti tulospalkkiot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään ei menetetty, verorahoilla toimiva YLE myi jääkiekon lähetykset Eurosportille.
Sen takia osa ihmisistä maksaa pelit kahteen kertaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole tiennnytkään että YLE hallinnoi olympialaisten jääkiekko-otteluiden televisiointia. Vissiin se yle sitten myi Discoverylle muutkin heidän näyttämiensä lajien tv oikeudet?

Hyvä YLE, sehän tietää rahaa laariin.
Jos kerran noin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperilehdessä tiedusteltiin lisäksi YLE:n asiantuntijoihin käyttämiä palkkioperusteita. Pokkinen (YLE) ei suostu niitä paljastamaan.

Jokainen suomalainen (pienituloisia lukuunottamatta) maksaa YLE-veroa, joten tiedon tulee olla julkista. Aivan kuten ajoneuvoveron suuruus.

Palkkataulukoihin perustuen könttäkorvaukset lienevät 3 000-5 000 euroa. Päiväkorvaukset YLE:llä ovat 200-400 euron haarukassa.

Etelä-Koreaan matkanneille kuuluu lisäksi täysi ylläpito (sis. vaatetuksen, ruokailut, majoitukset yms.).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtenäiset YLE-asut näkyvät olevan myös Etelä-Koreaan matkanneilla "asiantuntijoilla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image