Pohjois-Korea esitteli man­ner­ten­vä­li­siä ohjuksiaan paraatissa olym­pia­lais­ten aattona

Pyeongchangin olympialaiset 2018 8.2.2018 8:07 | Päivitetty 8.2.2018 14:17
STT

Pohjois-Korea on järjestänyt tänään odotetusti suuren sotilasparaatin pääkaupunki Pjongjangissa armeijansa perustamisen 70. vuosipäivän kunniaksi. Pohjois-Korea esitteli mannertenvälisiä ballistisia ohjuksiaan maailmalle Etelä-Korean Pyeongchangissa pidettävien talviolympialaisten avajaisten aattona.

Pohjois-Korean oli alun perin tarkoitus pitää paraatinsa huhtikuussa, mutta se ilmoitti viime kuussa siirtävänsä sen helmikuulle.

Tavallisesti Pohjois-Korea on televisioinut paraatinsa suorana lähetyksenä ja myös kutsunut satoja ulkomaisia toimittajia seuraamaan sitä. Tällä kertaa kutsuja ei kuitenkaan tullut ja paraati näytettiin televisiossa vasta muutamaa tuntia sen pitämisen jälkeen.

Paraati sisälsi tuttuja elementtejä aiemmilta vuosilta: muodostelmassa marssivia sotilaita, tykistöä ja tankkeja. Lopulta myös neljä jättimäistä Hwasong-15-nimistä mannertenvälistä ohjusta lipui maan johtajan Kim Jong-unin edestä. Ilotulitteet paukkuivat, kun Kim nousi korokkeelle seuraamaan paraatia.

Kim julisti paraatissa yleisölle, että Pohjois-Korea voi nyt näyttäytyä maailmalle maailmanluokan sotilasmahtina.

- Armeijan täytyy pysyä valppaana varmistaakseen, että valloittajat eivät riko pohjoisen koskemattomuutta edes 0,001 millimetrillä, Kim sanoi.

- Eläkoon, aukiolle kerääntyneet sotilaat huusivat Kimille hengitys pakkasilmassa höyryten.

Sotilasparaatin muuttuneen ajankohdan arvellaan liittyvän olympialaisiin. Paraatilla Pohjois-Korea muistuttaa jälleen maailmaa sotilaallisesta voimastaan, vaikka olympialaisiin osallistuminen onkin tuonut jonkinlaisen liennytysjakson Koreoiden välille.

Pohjois-Koreasta on matkannut rajan yli olympialaisiin satojen ihmisten delegaatio, johon kuuluu muun muassa maan seremoniallinen valtionpäämies Kim Yong-nam sekä Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong. Koreoiden on tarkoitus marssia avajaisissa yhtenä joukkueena.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image