Olym­pia­voit­ta­ja Iivo Niskasen päällä nähty vanha susiturkki oli lahja huol­to­jou­koil­ta – eläin­suo­je­li­jat paheksuvat ja turkisyhtiö riemuitsee

Olympiavoittaja Iivo Niskanen ja toinen hiihtosankari Krista Pärmäkoski olivat katseiden ristitulessa palatessaan Etelä-Koreasta kotimaahan. KUVA: ARTTU LAITALA
Pyeongchangin olympialaiset 2018 27.2.2018 12:15 | Päivitetty 27.2.2018 16:36
Nea Alanen

Etelä-Korean kisoista Kuopioon palannut Iivo Niskanen sai muhkean susiturkin lahjaksi. Lahjan antajan mukaan turkki on vuosikymmeniä vanha ja perujaan Venäjältä. Turkki luovutettiin Niskaselle kunnianosoituksena.

Kultamitalisti Iivo Niskanen nähtiin Kuopion Rissalan lentoasemalla maanantaina yllään messevä susiturkki. Vaatekappale herätti tuoreeltaan suurta hämmästystä, kun maakuntalehti Savon Sanomat julkaisi Niskasen kotiinpaluukuvia.

Niskasen huoltotaustajoukkoihin kuuluva Ismo Vajanto kertoo Lännen Medialle, että turkin hankkimiseen on kaksi syytä.

– Kuulun niihin henkilöihin, jotka vastaavat Iivon terveydenhuollosta. Halusin hankkia tämän susiturkin hänelle siksi, että Suomessa on tällä hetkellä niin kovat pakkaset. Haettiin parasta ylle, Vajanto perustelee.

Toinen syy on aatteellisempi.

– Susiturkki on ollut kestävyyshiihdossa jo vuosikymmenien ajan kunnianosoitus suurmiehelle. Turkkiin liittyy tällainen positiivinen mytologia.

"Perinteikäs kunnianosoitus voittajalle"

Vajanto paljastaa, että susiturkki on 1970-luvulla Venäjällä kaadetuista susista tehty ja tuotu Suomeen laillisesti kauppatavarana. Pohjoiskarjalainen turkismuokkaaja on valmistanut turkin 1980-luvulla.

– Susiturkki on vuosikymmeniä vanha. Siinä on leimat, ja kaikki on totta kai laillisesti kunnossa.

Vanhoja perinteitä kummoisempia syitä susiturkin antamiseen ei Vajannon mukaan ole.

Susiturkki on kuulunut suomalaisten mieshiihtäjien viljelemään sanastoon ainakin vuoden 2001 kotikisoista lähtien, jolloin Mika Myllylän kerrottiin luvanneen hiihtää kuninkuusmatkan pakkasessa vaikka susiturkki yllä.

Eläintensuojelijat ja turkisyhtiö eri kannoilla

Eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo toivovansa, ettei Niskasen kaltainen näkyvä hahmo edistäisi turkisten käyttöä luomalla positiivista mielikuvaa susiturkiksen avulla.

– Emme Animaliassa kannusta ketään käyttämään turkiksia. Me kritisoimme turkistarhausta. Vanhan susiturkiksen valmistustapaa en osaa kommentoida, Kivekäs toteaa.

– Turkisten käyttö, olivatpa ne sitten vanhoja tai uusia, antaa sellaisen viestin, että turkisten käyttäminen olisi ok. Toivomme, ettei turkisten käyttöä edistettäisi.

Turkiskaupan Liitosta kommentoidaan Niskasen takkia päinvastoin ilahtuneesti.

– Kiva, että joku käyttää turkista ja varsinkin kun hän sattuu olemaan olympiavoittaja. Maailman muotiviikot ovat meneillään, ja siellä on nyt turkis kovasti esillä. Iivohan on vain kovin muodikas, kommentoi Tytti Hämäläinen Saga Furs Oy:stä.

Susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi eläimeksi. Uusimman susikanta-arvion mukaan Suomessa oli maaliskuun 2017 alussa 150–180 sutta, kertoo luonnonvarakeskus Luke verkkosivuillaan.

Juttua päivitetty klo 14:51 Saga Furs Oy kommenteilla sekä Mika Myllylän vanhalla susiturkkilausunnolla.

Juttua muokattu 27.2. kello 16.36. Tytti Hämäläisen työpaikka korjattu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Turkki on todella komea (muualla nähdyn kuvan perusteella). Väri on kauttaaltaan harmaja. Näistä suomalaisisa nykysusista ei taida saada yhtä näyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea tapa säilyttää luonto elinvoimaisena on käyttää sitä luonnollisesti. Keinotekoiset tuotteet aiheuttavat suurinta vahinkoa tällä "pallolla". Ennen oli käyttötarvikkeet luonnon omaa materiaalia, jotka palautuivat luonnon omaksi ravinnoksi, kuljettuaan pitkän matkan luonnollisen elinkaarensa isoisänisänisoukon perintönä. Asusteet ja reput oli nahkaa, jota kuollut elukka ei enää tarvinnut, eikä niitä tuotteita heitetty kahden kuukauden kaapissa riiputuksen jälkeen kuormittamaan ilmastoa, maastoja tai valtameriä. Tekohurskaiden idealismi on se, joka tuhoaa luonnon aikaansaannokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän pikkuisella on lampaantalja pulkassaan ja vaunuissaan .Iivolle kannattaa varata Lahteen lämpöisiä turkis istuinalusia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkisten käyttäminen on OK. Läimmin on päällä.Tässä on samaa saivartelua,kuin siinä,että Suomen kielestä on demonisoitu sanoja,joita esiintyi aikoinaan jopa koulukirjoissa. Kovin on vähiin murheet menneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meijän pappa käytti aina talvella vanhasta pystykorvasta tehtyjä kinttaita. Oli sodan jälkeen lämpimät, eikä vanhan linnunhaukkujan nahkakaan mennyt hukkaan. Oli aina muistona mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Animalia on kertonut asiallisesti kantansa; ainoat, jotka täällä inisevät, valittavat ja möykkäävät, ovat turkistarhausta kannattavat. Otsikointi on harhaanjohtava kuten nykyään journalismissa on tapana.

Miksei ihmiset sitten tee turkiksia lemmikkieläimistään, kun aika jättää?

Vegaanisesti elävien suurimpia arvoja nimenomaan on luonto eläinten lisäksi... Kunnioitetaan ja arvostetaan kaikkea elävää, eikä itsekkäästi ajatella vain sitä omaa napaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja on muuten lämmin!! Ei haittaa -30 pakkanen ja 10m/s puhaltava tuuli!! Kannattaa kokeilla! ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei susiturkkia? Onko ongelma että sutta ei tarhata?
Isoisälle oli karhuturkki, tarkeni hevosen kanssa talvella. Oliko hänkin Animalian mielestä konna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärän hyvin eläinsuojelijoiden paheksunnan. Lahjoittaa nyt vanha susiturkki,kun uusista sudennahkoista olisi voinut lahjaturkin valmistaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Iivolle kunnianosoituksesta .Kaikki fiksut ja luontoa rakastavat ihmiset tietävät että juuri turkis on ihmisen paras lämpimänä pitävä talja .Ihminen ei olisi selviytynyt ilman turkiksia tulipalo pakkasissa .Turkis on luontoa säästävä ja melkein ikuisesti kestävä ihmisen paras lämmittäjä .Nyt on muovia meret täynnä kun ihmiset täyttävät elämänsä kertakäyttö tavaroilla On palattava takaisin kestävään kuluttamiseen johon kuuluu taljat ja turkikset .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa symboliikkaa. Kovimmista kovin hiihtäjä ansaitsee susiturkin ja sen voiman. Upea lahja. Upea hiihtokuningas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavasta arvokisamitalista täydennetään Iivo Niskasen turkisasua supikoiran ja majavan nahkoista valmistettavalla päähineellä sekä hansikkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upea ja kestävä vaate. Ei pölise mikromuovit! Harvalla taitaa 30 vuoden päästä tämän päivän koretextit olla harteilla.. Luonnonmukaista ja kestävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa että käytetään täysin luomua vaatetta. Siinä on susi parhaassa muodossaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi monet muotitalot ovat jo lakanneet käyttämästä turkiksia. Kun markkinat pienenevät, on Suomessakin helpompi lopettaa tuo epäinhimillinen tarhauselinkeino.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinat suurenee koko ajan 😬Suomalaiset haluavat pysyä lämpiminä pakkasissa .Ei tarvita muotitaloja kun ostetaan turkiksia .Minullakin jo useampi turkis eri käytössä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image