Norjan hiihtomahti mureni Suomen hiihtoässän käsittelyssä

Pyeongchangin olympialaiset 2018 24.2.2018 17:47
STT

Iivo Niskanen sai lauantaina norjalaiset kateellisiksi. Hiihtomahdin edustajat joutuivat ihmettelemään ja ihailemaan Niskasen vauhtia kaukaa selän takaa. Pyeongchang vahvisti suomalaisen sekä perinteisen hiihtotavan tekniikan että kunnonajoituksen mestariksi.

Norjan Martin Johnsrud Sundby, 33, ei ole vieläkään hiihtänyt henkilökohtaista arvokisavoittoa, mutta Suomesta tulee seitsemän vuotta nuorempi Niskanen, joka onnistuu aina kauden tärkeimmässä koitoksessaan.

Olympiavoiton vaihtuminen vaikkapa 20. sijaksi voi olla pienestä kiinni. Niskanen kertoi huokaisseensa 50 kilometrin kisan aamuna helpotuksesta, kun heräsi terveenä. Se antoi hänelle mahdollisuuden mitata harjoittelunsa tulokset maailman eliitissä.

Valmentaja Olli Ohtosen mukaan hänen suojatistaan huokui etenkin olympialaisten viimeisellä kisaviikolla harmonia ja rauha.

- Tuli olo, että tässä aletaan lähestyä kauden parasta tilaa. Se poiki näin upealla tavalla olympiakultaa, Ohtonen tunnelmoi.

Myllylän jalanjäljissä

Lahden 15 kilometrin maailmanmestaruus täytti viime talvena Niskasen ison unelman, sillä hän ei usko pääsevänsä urallaan enää kotiyleisön eteen MM-tasolla.

Ensimmäisen henkilökohtaisen arvovoiton jälkeen kuopiolainen rohkeni sanoa ääneen, että juuri 50 kilometrin olympiakulta on hänen ainoa suuri maalinsa tällä kaudella.

- Viime vuonna todistin, että unelmia pystyy toteuttamaan, Niskanen sanoi olympiavoittajana, toteutettuaan toisenkin unelmansa.

Onnistuminen vaati sopeutumista yhteislähtökilpailun vaatimuksiin, ja Niskanen kasvoi tehtävään päivissä. Olympialaiset avanneessa yhdistelmäkilpailussa hän veti joukkoa heti alusta. Päämatkallaan hän malttoi säästää paukut oikeisiin tilanteisiin.

- Hiihdin muilta lihaskestävyyttä pois, Niskanen kuvasi.

Taktisesti kypsällä hiihdolla Niskasesta tuli ensimmäinen suomalainen maastohiihdon olympiavoittaja 20 vuoteen. Edellinen oli Niskasen poikavuosien idoli Mika Myllylä, joka onnistui Naganossa 30 kilometrillä.

Tour de Ski tavoitteeksi

Kestävyysurheilussa ei tunneta kompromisseja, eikä huipulle pääse ilman tuntikausien hikipisaroiden vuodatusta lenkkipoluilla ja voimaharjoittelussa. Niskanen, 26, on silti jalostunut nuorten maailmanmestarista aikuisten mestariksi varsin nopeasti.

Niskasen ja Ohtosen yhteistyö on jatkunut vuodesta 2013. Sotshin olympiavuoden jälkeen kaksikko ahnehti liikaa, ja harjoituskuorma johti sairastumisiin. Parin viime kauden aikana he ovat hallinneet myös terveyshaasteet.

- Viimeinen kuukausi meni kuten suunniteltiin, Niskanen tiivisti onnistumisen.

Niskanen on jo kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari. Seuraavaa unelmaansa hän ei ole vielä paljastanut.

- Ehkä jonain päivänä kauden päätavoite on voittaa Tour de Ski -kiertue ja maailmancupin kokonaiskilpailu. Nyt on ollut vielä parasta keskittyä arvokisoihin, koska olen niin paljon parempi perinteisellä kuin vapaalla hiihtotavalla, Niskanen puntaroi.

Niskanen teki jo tätä kautta varten ison työn parantaakseen vapaan hiihtotavan osaamistaan. Vapaan mestarillinen taitaminen on tie kasvaviin unelmiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hieno veto Iivo! Mutta täytyy antaa täydet pisteet Norjalaisille jotka kehuivat Iivoa ja antoivat tunnustuksen Iivonen ylivoimasta muunmuassa Sundby. Toisin kuin venäläinen joka tuli toiseksi haukkui oman huollon Iivon ja syytti vielä suksiaankin häviöstään. Venäläiset harvoin kilpailee edes rehellisesti saatikka reilusti siksi arvostan Norjaa korkealle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä päivä on alku suurempaan olympiamenestykseen jatkossa. Neljän vuoden päästä Suomi saavuttaa yli 10 mitallia.
Yhdistetty on nousussa ja ampumahiidossakin on lupa odottaa menestystä miehissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No yksittäisessä kisassa pitää paikkansa.

World Cupissa/FIS/pistetilanne = naisten hiihdossa neljä (4) norjalaista kympin (10) sakissa. Suomalaisia yksi (1).

World Cupissa/FIS/pistetilanne = miesten hiihdossa neljä (4) norjalaista kympin (10) sakissa. Ei suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla kateellisia Norjalaiset, sillä heille sitä on tullut kultaa ja muita mitaleita paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image