Naisleijonien pää­val­men­ta­jal­ta suoraa tekstiä – ”Naisten pelikäsitys ei ole samaa tasoa kuin miehillä”

Pasi Mustonen on toiminut aiemmin Kärppien miesten joukkueessa sekä pää- että apuvalmentajana. KUVA: Claudio Bresciani / EPA
Pyeongchangin olympialaiset 2018 10.2.2018 8:15
Kimmo Siira

Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on kunnianhimoinen ja suorasanainen persoona. Mustonen esitteli lauantaina Naisleijonien olympiaprojektin avainteemat.

– Tee töitä hemmetisti. Pelaa jäähyttömästi. Pidä peli yksinkertaisena, Mustonen taustoitti.

Mustosen esitys herätti kuuntelijoissa kysymyksiä siitä, miksi avainteesejä on kolme ja miksi Mustonen korostaa yksinkertaisen pelaamisen merkitystä.

Tämän jälkeen Mustonen aloitti pitkän puheenvuoron, jossa hän eritteli seikkaperäisesti naisten ja miesten pelikäsitykseen liittyviä eroja.

Teksti oli totutun terävää – takuuvarmasti keskustelua herättävää.

– Keskiverron kansainvälisellä tasolla pelaavan naisen ymmärrys pelistä ei ole samalla tasolla kuin miespelaajalla. En puhu mistään tietystä joukkueesta. Ero syntyy siitä, ettei naispelaaja ole uransa aikana tutkinut peliä yhtä paljon kuin samanikäinen miespelaaja, Mustonen painotti ja jatkoi:

– Naispelaaja ei ole esimerkiksi pelannut urallaan yhtä paljon tasaisia pelejä, joissa on ollut pakko pelata paskoja minuutteja pois. Miespelaaja on paremmin hereillä sen suhteen, milloin voi vetää kynän tietyssä tilanteessa ja milloin taas pitää pelata kellosta pari minuuttia pois ja odottaa omaa saumaa. Joukkuetaktisesti tätä ei ole naisten huippukiekkoilussa sisäistetty yhtä hyvin kuin miesten puolella.

Mustosen puheenvuoron tarkoituksena ei ollut naisten piikittely tai vähättely.

Vuosien varrella Kärppien miesten edustusjoukkueessakin sekä pää- että apuvalmentajana toiminut Mustonen nosti pelinäkemysasian esiin sellaisena kuin hän sen omasta asemastaan näkee.

– Tämä korostuu, kun pelaamme eurooppalaisia maita vastaan. Niitä otteluita hallitsemme, ja vastustaja saa vain muutamia maalipaikkoja. Ne muutamat minuutit – omat huonot hetket – pitäisi pystyä pelaamaan paremmin pois. Meidän pitää opetella ja harjoitella sitä, että pelaaja aistii riskinoton hetkiä oikein.

Mustosen vieressä maajoukkuepelaajat Riikka Välilä, Jenni Hiirikoski ja Michelle Karvinen kuuntelivat Mustosen puheenvuoroa vakavailmeisinä.

– Eihän tuo hirveän kivalta tuntunut, mutta asia on näin ja siitä on myös puhuttu. Videopalavereissa käymme läpi tilanteita, joissa näemme, miten olisi pitänyt pelata. Välillä palaute kirpaisee, mutta sitä kautta pääsemme eteenpäin, Suomi-kiekkoilun legenda, 44-vuotias Välilä painotti.

Välilän mukaan kehityksen tae on päivittäisen toiminnan entistä kovempi vaatimustaso.

– Sarjapeleissä vaatimustaso ei ole niin kova kuin pitäisi. Ja ehkä meiltä puuttuu valmentajia, jotka vaativat riittävästi.

Suomi aloittaa olympiaturnauksen sunnuntaina ottelulla USA:ta vastaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Eihän siinä ,valmentaja tunnustaa reilusti ,että ei ole osannut valmentaa niin ,että pelaajille olisi muodostunut joku pelikäsitys .
Kaikki tälläiset jutut ovat nimenomaan valmentajan tuotava joukkueeseen , ei yksittäisen pelaajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mustonen vain sanoo miten asia on! Ei tarvi paljoa pelejä seurata kun huomaa eron.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa ero johtua ihan vaan pelaajien määrästä ja erityisesti liian helpoista peleistä kotimaassa, liian vähän lahjakkaita pelaajia ja kovia pelejä. Kovat pelit kehittää, tajuahaan tuon jääkiekkoilijakin. Lajina kuitenkin helppoa ja yksinkertaista, sohitaan minkä keritään ja yhden menestyneen valmentajan teesit peliin kuin peliin: elä ota jäähyjä, maalivahdin pitää onnistua ja tee paikoista maalit! Näillä on menestystä tullut, on se vaikeeta :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotahan se juurikin tarkoitti.
Ei kehity peliäly, kun kotimaan looga on niin epätasainen eri joukkueiden kesken.

Asia no:2 huippu pelaaja on monesti hyvän matemaattisen kyvyn omaava henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole yhtäkään hyvää matemaattista kykyä omaavaa henkilöä. Muutama lukutaitoinen saattaa löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mustinen ei arvosta nasia ja omaa joukkuetta aivan älytöntä tekatiä jääkiekossa toki älykkyysosamääräki on pieni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö.. Kaikki pelaavat tasollaan. Kuinka paljon satsataan esim kärppien naisjoukkueeseen verrattuna miehiin?? Onhan toki eroja muutenkin mutta ei se yksistään valmentaja syy ole :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se tässäkin asiassa on
niin, että " Miesten järki ja
naisten logiikka. "
Vrt. Spede ja Hannele Lauri /
" Naisenlogiikkaa " 1970 - luvul -
la.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei nais leijonista mihinkään ole.ymmärtänetkö kään jääkiekosta mitään.nais kärpät pärjää kuitenki paremmin kuin mies kärpät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään taas tepsi peli. Jännitystä kerrakseen jorthhikalle kun ei tuo tepsin peli oikeen rullaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän siitä puhua jos huomaa jotain puutteita, tuskin miehetkään näitä tajuais jos niistä ei keskuteltas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auttaisiko peliälyn kehittymiseen 200k-300k vuosiansiot? Motivoisiko keskittämään kapasiteettia harrastukseen? Näkee minkä lajin piirissä ”valmentaja” ikänsä pyörinyt.
Ps Onkohan älyllä mitään tekemistä sen kanssa, että Mustonen valmentaa harrastelija kiekkoilijoita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen henkseleitten venyttely ja molotus ei ole joukkueelle mistään kotoisin. Tämäkin valmentaja sais opetella naisvalmennuksen ihan itekseen ja asiantuntijain johdolla eikä molottaa itteään korostaen ja naisten motivoinnista mitään ymmärtämättä.
Jos vielä vain ehtii, vaihtakaa vielä äkkiä tollanen sellaseen koutsiin, joka ymmärtää miten mitalit voitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole sukupuolikysymys, vaan resurssi- sekä harrastajamääräkysymys. Naisjääkiekko on harrastajamäärältään äärimmäisen pieni laji, jossa on hyvin vähän harrastajia. Toki miesten jääkiekko voi verrata ihan yhtä älyvapaasti vaikka jalkapalloon. Harrastajia ja resursseja on huomattavasti vähemmän. Ammattimaisesti lajia pelataan vain muutamassa maassa ja olympiamitaleille tai maailmanmestaruuteen on käytännössä mahdollisuus vain muutamalla maalla. Kaikki alle TOP10 maat ovat täysiä heittopusseja TOP5 maihin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä Mustonen teki elämänsä munauksen. Tiedätte kyllä minkä porukan masinoima ajojahti alkaa kohta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä se alkaa jo lapsena missä pojat eskarista alkaen jauhaa pelejä ja tytöt muutamaa poikkeusta lukunottamatta tekee jotain muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka asia olisikin näin, niin en näe olympialaisten avausmediatilaisuutta ihan parhaana valintana valmentajan avautumiseen mikäli haluaa omasta joukkueestaan parasta irti. Ehkä valmentaja jo etukäteisselittelee mahdollista tappiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image